SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Aynı Zamanda Bir Lezzet Kenti.."

0
Güncellendi - 2017-07-13 01:20:17
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Gastronomi Tanıtım Etkinliği'nin ikinci gününde İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç’ın koordinasyon ve rehberliğinde Arapgir programı dönüşü, Malatya il merkezinde 'lezzet' gezisi yapıldı. Kayısılı Kebap yapan işletmede (özka) kayısı kebap yapımı tanıtımı anlatılıp Lezzetçi Konuklara Levent Vadisi ve seyir terası gezisi yaptırılarak daha sonra Yeşilyurt Lezzet Vadisi'ndeki restaurant ve kahvaltı mekânları ve ilçenin ünlü fırınları gezdirildi.

Yeşilyurt ilçe merkezindeki tandır imalatı ve Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği ziyaret edilerek dernekte Tiritli Dolma Köfte, Haşlama içli köfte, Bulgur Köftesi (kebap) yapılışı canlı olarak izlenip, fotoğraf çekimleri yapıldı, tarifleri ve kullanılan malzemeler hakkında notlar alındı. Malatya'ya özgü erik ekşisi tanıtımı ile yapılan köftelerin tadımı yapıldı. Malatya peynirinin markalaşması için çaba sarf eden ve meşhur acılı ayranı orijinal tarifiyle imal ederek ticari olarak hijyen şartlarda satışa sunan işyerinde Malatya'nın yerli peynirini, acı ayranı tadan konuklar Malatya peynirinin pazarlanması ve tanıtımı konusunda Malatya Süt Diyarı işletmesi sahibi Murat Kılıç’la görüşmede çeşitli tavsiyelerde bulunarak ürünlerin özellikle acılı ayranın ve Malatya peynirinin tanımına destek sözü verdiler.

Kent merkezinde Bakırcılar Çarşısı gezisi, kelle-paça imalatı yapan işyerlerinde bol bol resim çeken konuklara daha sonra meşhur zırh kebabı (Özgüngör Zırh Kebap) ikramı yapıldı.

Şire Pazarı'nda fotoğraf çekimi, tadım, tanıtım ve alışverişten sonra Akpınar'da Fırın Yemekleri Tadım, tanıtım ve fotoğraflama işlemi ünlü lezzet mekanı Hacıbaba Sinan Et Lokantası'nda yapıdı. Kağıt Kebabı, Kuzu Kaburga, Kuzu İncik, Patlıcan Tava ve diger yemeklerin lezzetine doyamayan gurme yazarlara daha sonra bir başka lezzet mekanında (MDK ) Kayısılı Dilber Dudağı tanıtım tadım ve fotoğraf çekimi yapıldı.

Tarihi Malatya Evinde (Nostalji) dinlenme ve ikram dan sonra, Malatya Belediyesi Kernek Şelale Restaurant'ta konuklar için özel sunumun yapıldığı Malatya Köfteleri ve Yöresel Yemekleri Sofrasına konuk oldular.Yemek öncesi 3 saat süren profesyonel fotoğraf çekimi, tarif alma ve kullanılan malzemelerin tanıtımı ve öykülerinin de not olarak alındığı işlemler sonrası,

Esenlik Genel Müdürü Hulusi Poyraz, İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü Kılıç, Esenlik Sosyal Tesisler Genel Müdürü Mesut Bozkurt, Sosyal Tesisler Genel Koordinatörü Ali İhsan Ülgentürk, Kernek Şelale Restaurant Sorumlusu Nilgün Menevşeoğlu ve gurme misafirlerin katıldığı ve 30 çeşit menünün yer aldığı yemekte Kaburga Dolması, Kiraz Yaprağından Ekşili Köfte, Polat usulü haşlama içli köfte, kıllor, mercimekli köfte, yoğurtlu köfte, Akçadağ pilavı (şorikli pilav), yarmacalı (muhaşşerli) pilav, aya köfteli kulak çorba, reyhanlı dövme çorbası, ev usulü yassı kadayıf, peynir helvası, fışfış tatlısı, reyhan şerbeti, Doğanşehir Polat yöresinden Kınalı Ekmek başta olmak üzere yöresel yemeklerimiz gurme konukların damaklarında lezzet bıraktı.

Yemekte ayrıca Esenlik Şirketi'nin Nergis Markası ile ürettiği Sucuk, Kavurma, Kavrulmuş Kıyma ile süt ürünleri (peynir, tereyağı) gibi ürünlerin tanıtımı yapılarak, İstanbul'da pazarlanan ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşımı ve tanıtılması için konuklardan destek ve yardım sözü alındı.

Yemekte konuklara hitaben konuşma yapan Genel Müdür Hulusi Poyraz “İlimizin zengin mutfağının hem gelecek nesillere tanıtımı hem de nezih bir mekân da sunumu için Kernek Şelale Restaurantın yeni bir anlayışla uzun süredir yaptığı titiz mutfak çalışması sonucu bulgur ve bitki yapraklarıyla yapılan lezzetli köftelerimiz, çorbalarımız, et yemeklerimiz, pilavlarımız, tatlı ve salatalarımız uzman aşçılarımız ve bu işe gönül vermiş yönetim ekibiyle aslına uygun ve günümüz sunumuyla ilimize gelen yabancı konuklarımıza ve evlerinde eskisi gibi sık sık yapılamayan Malatyalı hemşerilerimize sunulacaktır” dedi.

İki gün süren yoğun Malatya Gastronomi Gezisi'nin son gala yemeğinde duygularını ifade eden ülkemizin tanınmış Lezzet Yazarı, Program Yapımcısı ve Akademisyen konuklar, Malatya Lezzet turundan çok etkilendiklerini, Kayısı Kenti olarak bildikleri Malatya’nın aslında bir Lezzet Kenti olarak karşılarına çıktığını tarihi ve doğal güzellikleri, insan unsurunun yoğun şekilde hissedildiği esnafın ve Malatya halkının kendilerini çok etkilediğini, bu tür organizasyonların daha da büyütülerek devam edilmesinin gerektiğini, bundan sonra Malatya’nın ve Malatya Yemek Kültürünün tanıtım elçisi olarak çaba sarf edeceklerini belirterek, mensubu bulundukları gazete, dergiler ve akademik makaleler de yazı ve fotoğraflarla Malatya Yemek Kültürünü en iyi şekilde işleyeceklerini anlatacaklarını beyan ederek konukseverlikten dolayı teşekkürlerini belirttiler.

Organizasyonda yoğun emeği olan İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü Yemek Kültürü Tanıtım elçisi İbrahim Halil Kılıç ise son olarak yaptığı konuşmada, Malatya yemeklerinin bugün Türkiye'nin ilk 5 mutfağı arasında anıldığını, bunda tanıtımın büyük öneminin olduğunu, 3.Uluslararası Arapgir Fotokamp Buluşmasına bu programı ekleyerek, hem Arapgir hem de Malatya Mutfağının hem de ilin tanıtımına önemli katkı sağlandığını, konukların ulaşımından konaklamasına ve bu lezzetlerin sunumuna kadar olan programa destek veren Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, İlçe Belediye Başkanlığı'na, Esenlik Genel Müdürlüğü'ne ve yaş kayısı, kuru kayısı ve Malatya kurabiyesinden oluşan hediyeleri konuklara takdim eden TSO, Ticaret Borsası ve Esnaf Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanlıklarına teşekkür ederek bu tür organizasyonlara desteklerinin devamını diledi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • hasan (7 yıl önce)
    Malatya dışında yaşadığım için bir bilgiye sahip değilim sanat evleri projesi vardı ne oldu bu tür projeler hem para kazanılır hemde kültür tanıtım etkinlikleri için gerekli
    0
    0
    Yanıtla
  • Gezgin (7 yıl önce)
    Sayın İbrahim Halil KILIÇ beyefendinin Malatya mutfağının bu günlere gelmesinde ki gayreti, çabası inkar edilemez boyutlarda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (7 yıl önce)
    Muhteşemsiniz, Emeği geçen herkesten , ALLAH razı olsun,Büyük iş başardınız,
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    ANTEP HATAY MALATYA BU 3 İL TÜRKİYE NİN YEMEK KÜLTÜRÜNÜ TEMSİL ETİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM .ANTEP HATAY ARAP YEMEK KÜLTÜRÜNDE GELİR. AMA MALATYA KENDİNE HAS VE TÜRK KÜRT KÜLTÜRÜNDEN GELEN YEMEK KÜLTÜRÜNE SAHİP
    0
    0
    Yanıtla
  • ali gültekin (7 yıl önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    kürt yemek kültürü dediğin şey arap fars mutfak kültürünün karışımıdır. söz konusu yemeklerin isimleri bile ya arapça kökenli ya farsça kökenli
    0
    0
    Yanıtla