TOKİ, kentsel dönüşüm ve katı atık depolama alanında incelemelerde bulunmak üzere Malatya’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı ziyaret etti.
Bakan Erdoğan Bayraktar’ın ziyaretine, Vali Vasip Şahin, Milletvekilleri H.Cemal Akın, Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile kalabalık bir heyet eşlik etti.
Başkan Çakır: Çevreyolu altında da kentsel dönüşümün başlaması gerekiyor.
Ziyaret sırasında Bakan Bayraktar’ı Malatya’da görmekten onur duyduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bakan Bayraktar’dan bazı istek ve taleplerde bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Malatya’da önemli projeler başlattığını belirten Başkan Çakır, bu projelerin başında Beydağı, Fırat, Yamaç mahallelerinde devam eden kentsel dönüşüm projesinin geldiğini söyledi. Özellikle çevreyolu altı olmak üzere bazı yerlerde daha kentsel dönüşümün başlatılması gerektiğini kaydeden Başkan Çakır, ayrıca 528 dönüm alan üzerine yapımı devam eden yeni katı atık bertaraf tesisi için de hibe desteği talep etti.
Yeni çevreyolu ve tram-bus projesi.
Yeni Çevre yolunun bir an önce Malatya’ya kazandırılması gerektiğini kaydeden Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bununla birlikte yine toplu taşımada şuanda hazırladığımız tram-bus projesi var. Bu projemiz ile ilgili olarak da sizden destek istiyoruz” dedi.
Eski Şoför Okulu yerinin Belediye’ye devri talebi.
Atıl vaziyetteki eski Şoför Okulu yerinin de kentsel alan olarak projelendirilmesi için Malatya Belediyesi’ne devredilmesi talebinde de bulunan Başkan Çakır, ayrıca Belediye tarafından yapılan çalışmalar ile ilgili de kısa bilgiler verdi. Malatya’nın Büyükşehir statüsünü hak ettiğini, bu süreçteki katkılarından dolayı Bakan Bayraktar’a teşekkür eden Çakır, Büyükşehir statüsünün Malatya’nın gelişmesine ve büyümesine ayrıca hız katacağını söyledi.
Bayraktar: Türkiye’de yeni bir dönem başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de yeni bir dönemin başladığını belirterek, yeni kurulan 13 büyükşehir ile birlikte 29 büyükşehir belediyesi olduğunu söyledi. Yeni kurulan büyükşehirlerden birisinin de Malatya olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Malatya’nın 12 bin kilometre karesinin tamamı büyükşehir hudutlarına dahil oldu. Vilayet hudutlarıyla belediye hudutları çatıştı. Burada 13 ilçemiz ve büyükşehir belediyemiz olmak üzere hepsi bundan sonra imar bütünlüğü içerisinde, çok daha ahenkli bir şekilde, beraber çalışacağız” dedi.
Kiralar Belediye tarafından ödeniyor.
Malatya’nın deprem kuşağında olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, “Malatya’da yaklaşık 2200 hektarlık alanda 3200 hak sahibinin olduğu mevcut yürüyen bir kentsel dönüşüm projesi var. Burada yüzde 90 üzerinde anlaşma sağlandı. Binaların büyük bir bölümü yıkıldı. Kiraya taşındı. Kiralar belediye tarafından ödeniyor. Belediyenin ödediği kira yardımına destek olacağız. Burada 568 konut bitme aşamasında 3200 konutun ihalesi bu yıl yapılacak.
Bunun dışında Taştepe’de de kentsel dönüşüm çalışmamız var. Belediye ile birlikte bunun hazırlıkları devam ediyor. Arkasından Hoca Ahmet Yesevi Mahallemiz var. Hatta Darende ilçemizde bir çalışmamız var” şeklinde konuştu.
Beydağı’nda yeni bir semt oluşturuldu.
TOKİ tarafından Beydağı bölgesinde yeni bir semt, yeni bir şehir parçacığı oluşturulduğunu söyleyen Erdoğan Bayraktar, “Ordaki kireç ocakları kaldırılınca oranın kıymeti arttı. Şehir ile bütünleşmesi arttı. Hemen Beydağı’nın altında yapmakta olduğumuz kentsel dönüşüm bitince de Malatya’nın marka değeri o bölgede kat kat artmış olacak.
Malatya gerçekten büyükşehir olma özelliğini, marka şehir olma özelliğini, cazibe merkezi olma özelliğini, tarihi derinliğini çok daha öne çıkaracak. Biz kentsel dönüşümü yaparken Malatya’nın tarihi şehir olmasını, tarihi eserlerini ihya etme noktasına da önem veriyoruz” dedi.
Katı atık meselesini bitirmek üzereyiz.
Malatya’da yıllardan beri çözmeye çalıştıkları katı atık çöp meselesi olduğunu ve bunu da kesin bir şekilde bitirmek üzere olduklarını kaydeden Bayraktar, “Yeni bölgede yapılan modern katı atık bertaraf tesislerinde çöpler modern bir şekilde bertaraf edilecek ve enerji üretimi yapılacak. Şu anda kullanılan çöp alanı da sadece aktarma istasyonu şeklinde olacak. Artık koku filan kalmayacak” dedi.
Diğer yatırımlara da ciddi şekilde ağırlık veriyoruz.
Malatya’da diğer yatırımlara da ciddi bir şekilde ağırlık verdiklerini belirten Bayraktar, gerek konut, gerek kentsel dönüşüm ve gerekse hastane, katı atık gibi diğer projelerle ilgili olarak Malatya milletvekilleri ile birlikte sürekli çalışma içerisinde olduklarını ifade ederek, “Uzun zamandan beri milletvekillerimizle birlikte Ankara’da çalışıyorduk Bugün buradayız. Vali Beyi de dinledik. Malatya için yapılacak öncelikleri aldık. Belediyemizle beraber neler yapabiliriz, bunu aldık. 640 yataklı hastane ülkenin en modern hastanelerinden biri oluyor. O da bitmek üzere. TOKİ tarafından inşaatı yapıldı. Diğer yatırımlara da ciddi şekilde ağırlık veriyoruz. Çevreye de burada yine hem hava kalitesinin artırılması noktasında, yatırımcıların alacağı ÇED izini konusunda Malatya’da çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.
Malatya en başarılı illerimizden biri.
Yeni yerleşim yerlerinin kurulması, yeşil alanların üretilmesi, park, bahçe, sosyal donatı alanların oluşturulması ve modern hayatın getirdiği sosyal donatıları üretme noktasında Malatya’da çok ciddi manada dikkat edileceğini söyleyen Bayraktar, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:
“Malatya’mızın fotoğrafını güzelleştirmeye gayret edeceğiz. Siz basın mensuplarından da destek bekliyoruz. Yani kentsel dönüşüm elzemdir. Malatya gibi şehirlerimiz için çok daha elzemdir, kaçınılmazdır. Çok zor bir iştir. Bugün Dünyanın başaramadığı kentsel dönüşümü biz Türkiye’de çok kararlı bir şekilde vatandaşımızın desteğiyle yürütüyoruz. Bundan sonra bu destek oldukça vatandaşlarımız tarafından bunu yürüteceğiz. Malatya da en başarılı illerimizden bir tanesi. Bundan sonra adım adım kentsel dönüşümü Malatya’mızda halkımızın katılımıyla, halkımızın rızasıyla, halkımızın gönüllülüğüyle devam ettireceğiz. Sizin destekleriniz içinde çok çok teşekkür ediyorum.”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, daha sonra basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı.
Brifing ve Kayısı ikramı.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, daha sonra Bakan Bayraktar’a Belediye çalışmaları ve projeler ile ilgili olarak slayt sunumu eşliğinde bir brifing verdi.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bakan Erdoğan Bayraktar’a ziyaret anısına kayısı kristali ile tepside kuru kayısı hediye etti.
AKP'de..
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Malatya'da sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle bir araya geldi. Bayraktar daha sonra, AKP Malatya İl Teşkilatını ziyaret etti.
Malatya’da STK temsilcileriyle Ramada Plaza Altın Kayısı Otel’de bir araya gelen Bakan Erdoğan Bayraktar, 1 buçuk milyar nüfusa sahip olan İslam dünyasının, Türkiye'nin gözünün içine baktığını ifade ederek, "Türkiye'nin tanınılırlığı yüzde 500 arttı. Türkiye'nin dünyaya verdiği büyük fotoğraf budur. Büyük fotoğrafa bakmak lazım ve bardağın dolu tarafını görmeliyiz" dedi.
Bakan Bayraktar daha sonra, AKP Malatya İl Teşkilatını ziyaret etti. Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, birinci hedeflerinin 2023 olduğunu kaydetti.
Malatya Havalimanı'nı yeniden elden geçireceklerini kaydeden Bayraktar, Malatya için 643 milyon harcadıklarını belirtti.
Türkiye'nin AKP iktidarları döneminde çok daha iyi bir noktaya geldiğine işaret eden Bayraktar, "Kusurlarımız ve eksiklerimiz var ama fotoğrafın büyüğüne baktığımız zaman, Türkiye şu anda 800 milyar dolarlık bir Gayri Safi Milli Hasıla’ya ulaştı. Bunu söylesek kimse inanmazdı. Gecelik faizlerin yüzde 200, yüzde 300, yüzde 400 olduğu dönemlerden; şimdi faizlerin yüzde 6’ya düşmüş olduğu bir döneme geldik. Sağlıkta, eğitimde, ulaşımda ve toplu konutta bir gayret içerisindeyiz. Önümüzdeki seçimlerde de inşallah Türkiye'nin hak ettiği iyi bir derece alacağız, çok iyi bir netice alacağız. Buna mecburuz. Buna hakkımız ve ihtiyacımız var. Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesi için buna ihtiyacımız var" diye konuştu.
Bakan akşam saatlerinde uçakla Malatya'dan ayrıldı.