SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Malatya Basın Tarihi' Yayınlandı

0
Güncellendi - 2016-05-24 16:36:43
'Malatya Basın Tarihi' Yayınlandı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da yayın yapan gazete ve dergiler ile ilgili bilgi ve görsellerin yer aldığı “Malatya Basın Tarihi (1923-2003)” Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya tarafından 2 yıl süren bir araştırma sonucunda hazırlanarak Malatya Valiliği tarafından yürütülen Malatya Kitaplığı projesi kapsamında yayınlandı.

1923-2003 yılları arasında Malatya’da yayınlanmış 267 gazete ve derginin künye bilgisi, 150 den fazla gazete ve derginin de görselinin yer aldığı kitap 376 sayfadan oluşuyor. Malatya yerel basını ile ilgili kapsamlı bilgiler içeren eserin yazarı Nezir Kızılkaya kitap ile ilgili olarak şu bilgileri aktardı:

“Herşeyden önce 1923-2003 yılları arasında yayınlanmış yaklaşık 130.000 adet yerel gazete ve dergiyi dijital olarak arşivleyerek ve tek tek okuyarak bu çalışmayı yapma olanağı bulduğum için oldukça şanslı olduğumu hissediyorum. Bu MALATYA BASIN TARİHİ KAPAKçalışma bana Malatya’yı ve yakın tarihini daha yakından tanıma fırsatı tanıdı. Ayrıca çalışmam boyunca bilgilerine başvurduğum gazetecilere ve bu eserin Malatya’ya ve Malatya basın camiasına kazandırılmasında büyük katkıları olan Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ne de özellikle teşekkür etmek istiyorum.

Yerel gazeteler kentlerin aynasıdır. Kent kamuoyu büyük ölçüde gazeteler ile karşılıklı etkileşim halindedir. Ondan etkilenir ve etkiler. Günlük olarak haber verme ve bilgilendirme görevlerinin yanında, kent belleğine yazılı olarak kayıt düşerek yarın için birer arşiv belgesi olma işlevi ile son derece önemli bir görevi de yerine getirir. Malatya’da ilk gazetenin hazırlandığı 1923 yılından günümüze kadar yayınlanan her gazete sayfası, kentin kültürel kimliğinin bir aynası olarak, hür iradesini ortaya koyan, her kesimden, her fikirden insanların görüşlerini yansıtan, Malatya’nın kültür, edebiyat, sanat, siyaset ve daha pek çok alanda gelişmesini sağlayan, aynı zamanda da kentin yakın tarihini belgeleyen önemli bir arşivdir.

Malatya’da 1923 de başlayan yerel gazetecilik süreci bir bütün olarak ele alınıp incelendiğinde, Türk Basın Tarihi açısından da küçümsenmeyecek bir deneyim ve bilgi birikiminin varlığı dikkati çekmektedir. Üzerinde durulması gereken bir diğer önemli nokta ise ilk yerel gazetenin çıktığı 19 Ekim 1923 tarihinden itibaren günümüze kadar kesintisiz olarak gazeteciliğin yapılmış olması, en az bir gazetenin yayınlanmış olmasıdır. Malatya’da yerel gazetecilik, süreç içerisinde çok sayıda sorunla karşılaşmış, mücadeleler vermiş ve bunların sonucunda kazandığı bilgi birikimi ve deneyim ile bugünkü konumuna gelmiştir.

Bu çalışma esas olarak 1923-2003 yılları arasındaki 80 yıllık zaman dilimi içerisinde Malatya’da yayınlanan yerel gazete ve dergiler ile ilgili bilgileri içermektedir. Bu çalışmanın 2003 yılı itibari ile bitirilmesi, bu tarihten sonraki gelişmelerin hala devam eden bir süreç olarak kabul edilmesinden dolayıdır. Devam eden bir süreç için de sağlıklı bir değerlendirme yapmanın nerede ise olanaksız olması gerçeği, 2003 yılı sonrasına ait yerel basın ile ilgili değerlendirmelerin ilerideki yıllarda yapılacak çalışmalar ile ortaya konmasını zorunlu kılmıştır. Kitabın Malatya’ya ve Malatya basın camiasına hayırlı olmasını diliyorum.”

NEZİR KIZILKAYA KİMDİR?

1962 Yılında Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Gündüzbey beldesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Fırat İlkokulu, Hasan Varol Ortaokulu ve ŞKÖ Endüstri Meslek Lisesinde tamamladı. 1988 yılında İnönü Üniversitesi İİBF İşletme Bölümünden Nezir Kızılkayamezun oldu. Askerlik görevini 1990 yılında hava yedek subay olarak Ankara’da tamamladı. 1991–2002 yılları arasında Halkbank’ta görev yaptı. 2002 yılında İnönü Üniversitesinde göreve başladı. İlk kitabı 2013 yılında Malatya Valiliği, Malatya Kitaplığı Projesi kapsamında “Malatya Halayları” adıyla yayınlandı. Daha sonra, 2014’de “Gidenin Üçü Güzel Bedo”, 2015 yılında da “İnönü Üniversitesi Kuruluş Süreci” adlı iki kitap daha yayınladı. Yurt içi ve yurt dışı ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre ve toplantılarda derleme, halk oyunları, müzik ve Malatya kültürü ile ilgili bildiri ve makaleleri yer aldı. Evli ve iki çocuk babası olup İnönü Üniversitesinde şube müdürü olarak görev yapmaktadır. Yerel gazete ve haber sitelerinde Malatya kültürü konusunda yazıları yayınlanmaktadır. Malatya Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız