SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Belediyeleri Usulsüz Vergi Tahakkuku mu Yapıyor?

Malatya Belediyeleri Usulsüz Vergi Tahakkuku mu Yapıyor?
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin etkisiyle binlerce binanın yıkıldığı Malatya'da emlak, ilan reklam ve çevre temizlik vergileri ile ilgili belediyelerce yapılan uygulamalar kafa karıştırdı.

Konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı, Malatya SMMMO eski başkanı,  Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Bilindiği üzere 7440 sayılı Kanunla yapılan düzenleme, 'mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, depremlerde yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binalara ilişkin olup, 6/2/2023 tarihinden önce tahakkuk eden ve bu kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, çevre temizlik vergisi ile bu alacaklara ilişkin vergi cezası, gecikme faizi ve gecikme zammı terkin edilecektir.' şeklindedir. Belediyeler veya ilgili birimler bu durumda bulunan vatandaşlardan başvuru aramaksızın, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile çevre temizlik vergisine ilişkin terkin işlemini resen yapacaklardır.  

06.02.2023 tarihinden önceki borçlar için böyle bir düzenleme yapılırken bu tarihten sonra tahakkuk eden veya edecek başta emlak vergisi olmak üzere taşınmazlardan alınması gereken vergilerin ne olacağı merak konusu olmaktadır.  Depremde yıkılan binlerce binanın, emlak vergileri ve çevre temizlik vergilerinin silinmesi, ertelenmesi veya ödenmesi konusunda tereddütler yaşanmaktadır. Oysa ki bu konuda 2020 yılında İzmir ve çevre illerini etkileyen deprem sonrasında Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından 09.02.2022 tarihinde ilgili belediye başkanlıkların gönderilen yazıda “Deprem sonucu yıkılan, yanan veya tamamen kullanılamaz hale gelen binaların arsalarına ait vergilerin, depremin olduğu tarih itibariye ödenecek olan emlak vergisi ile bu olayların meydana geldiği 2020 yılını takip eden bütçe yılından itibaren iki yıl süreyle (2021 ve 2022 yıllarında) ödenmeyeceği” konusunda bilgi verilmiştir.

Bu açıklamayı dikkate aldığımızda Malatya'da 6 Şubat ve sonraki günlerde meydana gelen depremler nedeniyle yıkılan binaların bulunduğu arsalardan 2 yıl (2024 ve 2025 yılları için) vergi alınmayacağı anlaşılmaktadır. Ayrıca Emlak Vergisi Kanunu 5.maddesinin ( c ) fıkrası uyarınca da deprem nedeniyle zarar gören yerlerdeki binaların depremin olduğu tarihten itibaren en geç 5 yıl içinde depremin olduğu yerde veya kamu kuruluşlarınca gösterilen yerlerde inşa edilmesi halinde ve kamu kuruluşlarınca ilgili kanunlarına göre inşa edilip hak sahiplerine teslim edilen binalar devredildikleri yılı takip eden yıldan itibaren 10 yıl süre ile emlak vergisinden istisna edildiğinden depremler nedeniyle yıkılan binalara (konut ve iş yeri) ilişkin 2023 yılı da dahil olmak üzere emlak vergisi alınmaması gerekmektedir.  

Fiilen bulunmayan ve kullanılması mümkün olmayan bu binalar (konut ve iş yeri) içinde çevre ve temizlik vergilerinin de hesaplanmaması gerekmektedir.  

Bu konuda bize vatandaşların e-belediye sistemi üzerinden yapmış oldukları sorgulamalarda ilçe belediyelerinin yıkılan binalar için emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi tahakkuk ettirdikleri, Mayıs-2023 dönemine ait olan 1.taksit tutarının mücbir sebep nedeniyle 31.08.2023 tarihine kadar vade koyarak bu tarihten sonrası için gecikme faizi uyguladıkları  bilgisi gelmektedir.

Bununla birlikte Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilen ilan ve reklam vergilerinin de yıkılan ve ağır hasar nedeniyle kullanılamaz durumda bulunan işyerleri adına 2023 yılı için tahakkuk ettirilerek mükelleflerin sicil kayıtlarına işlendiği görülmektedir. Yapılan işlem yasal değildir. Belediyelerin deprem nedeniyle zarar gören ve mağdur durumda bulunan vatandaşların yanında olması gerekirken böyle bir uygulamaya gitmesi doğru değildir.” dedi.

Altaş “6 Şubat 2023 tarihinde ve sonraki günlerde meydana gelen depremler nedeniyle binası (Konut-İşyeri) herhangi bir hasar görmemiş vatandaşlar için tahakkuk ettirilen emlak vergisinin ve çevre temizlik vergilerinin silinmesi mümkün değildir.“ uyarısında da bulundu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • çavuşoğlu (1 yıl önce)
    yeşilyurt belediyesine gidip müracaat ettim oradaki memur ödeyeceksin dedi ödedik.ülkede nizam kanun kalmadı neyin ne olacağı 1gün önceden tayin edilir oldu,ondanda bizim haberimiz olmuyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Tekin (1 yıl önce)
    Evimiz 06.02.2023 tarihindeki depremde önce ağır hasar almış ardından orta hasara çevrilmiştir. Sizin haberinizi okuduktan sonra sisteme girdiğimde Yeşilyurt belediyesi hem emlak vergisini hem de bina kültür payı ücretini tahakkuk ettirmiş olup 31.08.2023 tarihine kadar ödemediğimiz için yasal faiz işletmiştir. Kendilerinden orta hasarlı binalar için emlak vergisi tahakkununu iptal etmesini bekliyoruz
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ATİLLA (1 yıl önce)
    Aaaaaa çok ayıp malatya belediyesi hiç usulsüzlük yaparmı 20 yıldır hiç gördünüz mü.. aaa lütfen ama....
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Erkan (1 yıl önce)
    Yeşilyurt belediyesine gidip başvuru yapacaktım çıkan kanun bu borçları kapsamıyor dediler ve faizi ile birlikte aldılar
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Mali Müşavir (1 yıl önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Yazılı olarak resmi müracaat edin ve ödenen vergilerin iadesini isteyin eğer iade etmezlerse yargı yolu açıktır. Faizi ile birlikte geri alırsınız...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Yasa çıktığında 2000 tl ye kadar olan borçlar silinecek dediler belediye bizi kapsamıyor dedi maliye borcu için geçerli dediler
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malî Müşavir (1 yıl önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Haberi dikkatlice okursanız depremle ilgini özel düzenleme var. O bahsedilen 2 bin TL altı borç ile ilgisi yok belediye size yanlış bilgi vermiş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat Akdağ (1 yıl önce)
    Böyle memlekete bu insanlara böyle belediyecilik müstehaktır…bunu herkes haketti
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ramiz (1 yıl önce)
    Belediyecilik olarak sınıfta kaldık. Düzensizlik hat Safa’da pislik toz duman çöp herşey kötü gidiyor.evet biz bir afet geçirdik tabiki kolay değil ama ama ufku vizyonu geniş zeki insaların yönetmesiyle bu iş hızlanıp daha düzenli mantıklı şekilde yapıla bilir ama malesef gelin görünki üç dört milllet vekili bir araya geliyor sonra belediye başkanlarımız sonra iki foto kadim şehir hep birlikte ayağa kalkacak hadi ordan bu konuşmayla olmazzzzz. Fiyatlar almış başını gitmiş hani belediye olarak halkın yanındaydınız yalan reklam esenlik marketlerin kuruluş amacı yıllar önce Ahmet Münir Erkal döneminde kuruluş amacı halka hizmet mümkün oldukça az karla sayıp halka destek hizmet ama bugün gelin görünki esenlik en lüks marketleri geçmiş durumdadır kapitalizm düzenin kurbanı olmuştur.. yazıkkk başkan bey bakın bu işlere sosyal tesisler faiş fiyatlara ulaşmış durumda yapmayın buralar ticaret haneler değil halka hizmet için kurulmuştur rekabet için kurulmuştur İstanbul’daki belediye sosyal tesisleri Malatya’dan kat kat ucuz şimdi bitane kendi bilmez çıkar derki istanbulda yaşa bakın ben gidebilirim ama gidemeyen gitmek isteyen binlerce gariban var çocuk var görüyorlar istiyorlar emin olunki bununda hesabında sorulacaktır. Bir iki boy foto gösterip klimalı arabalara binip iki şakiakçı yanına alıp tutmamakla olmuyor Allah için vicdanla merhametle Allah korkusuyla bu işleri yapın çözün.. yöneticilik ateşten hırkadır bilen bilir bu devirde yok ama…bu arada deprem şehirlerinde hepsini işim gereği gezdim en kötü Malatya kendimiz kandırmayın inin artık bu halkın sırtından lüksün hırsın peşine düşmüşsünüz keşke bu ilin bütün vekilleri değişseydi yenilik güzel şart eskiler yeni gelen vekillerimde bozuyor çalılın Allah aşkına burakın körler sağırlar birbirini ağırlar işini bjtakın gelene gidene hediye vermeyi..bırakın bakın devletin malını saçmayın üç yıla kadar kıtlık kapıda bırakın israfı devletin durumu ortada bırakın Allah aşkına sonunuz çok kötü olacaktır laiğiyle yapmayanlar ya hastalık ya kaza ya intihar ya la bitiyor sonları.
    %94
    %6
    Yanıtla