SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Çevresinde Kırılma İhtimali Olan Başka Faylar Var"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da büyüklüğü 4'ün üzerindeki depremlerin ardından gözler bölgeye çevrildi. Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bu depremlerden ziyade Malatya çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar var" uyarısında bulundu.

Son günlerde Malatya'da kısa aralıklarla meydana gelen depremler gündemdeki yerini koruyor. Söz konusu depremlerin artçı olup olmadığı kafalardaki en büyük soru işaretini oluşturmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Milliyet'e yaptığı değerlendirmede, Malatya'da yaşanan depremlerin artçı olduğunu vurguladı. Pampal, şunları söyledi:

"Bunlar kesinlikle artçı depremler. Zaten 6 Şubat'taki büyük depremlerde burada yüzey kırığı tespit edildi. Bunlar artçı, yeni bir fayın yeni ya da daha büyük bir deprem üretmesi söz konusu değil. Batı uçta Göksun civarında yoğun artçı oldu ve o zaman da 'Adana-Savrun Fayı kırılacak' tartışmaları yaşanmıştı. Böyle bir şey yok. Bölgede batıya doğru kırılmış taze kırıklar var. Bu da büyük depremle ortaya çıkmış artçılardan."

'Kırılmaya yüz tutmuş başka faylar var'
Malatya’nın deprem tehlikesiyle karşı karşıya olup olmadığına yönelik soruları yanıtlayan Prof. Dr. Pampal, başka fayların varlığına da dikkat çekti. Prof. Dr. Pampal, Türkiye’de 10-20 fay değil, binlerce fayın varlığının farkında olunması gerekliliğini vurgulayarak bölgedeki durumu şöyle anlattı: 

"Bu depremlerden ziyade Malatya çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar var. Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların yakın batısında kuzeye uzanıyor kırılabilir, aktif fay. Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var. Yedisu Fayı, Elâzığ Malatya ve Bingöl’ü etkiyebilir. O fay da tekrarlanma süresini doldurdu. Sismik boşluk seviyesinde bir fay. Çelikhan’dan Karlıova’ya kadar Bingöl kuzey ve güneyinde Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış faylar var. O bölge bundan sonra benzer olayları yaşamak durumunda. Şanssız bir konumları var maalesef. Malatya’nın olumsuz bir özelliği, yaklaşık 35 bin civarında hasarlı bina var. 6 Şubat'tan beri bunların sadece yüzde 10'u kaldırıldı. Şehir yapı stoku açısından kötü durumda. Büyük depremler mutlaka olacak. Bize gerekli zamanı tanımasından başka dileğimiz yok."

Milliyet Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Volkan Özdemir (1 yıl önce)
    merhabalar, bence malatyayı özellikle tedirgin etmek istiyorlar. malatya ile alakalı herkes karamsar konuşuyor. sanki birileri malatyayı terk edin diyormuş gibi geldi bana. malatyaya bakıyorum hep yabancı araçlar heryerde yabancı arabalar var. 44 plakasını göremez olduk. bu nasıl iş ben anlamadım. malatyada deprem olacak olsa şimdiye kadar olmuştu zaten. büyük depremlerin ardından bizim faylar dururmu hepsi aktif olurdu ve depremler gelirdi. tutturmuşlar bir 7 su fayı. o fay aktif değil şimdilik. en ufak bir deprem geliyormu oradan? ben depremleri takip ediyorum. birileri bize bu şehri terk edin diyor. 5000.5000 depremde olsa buradayız, malatyamızdayız. ölürsek burada ölürüz. nasıl öldüğümüzün bir önemi yok. insanları tedirgin etmek, deprem terörüdür. bırakın bu işleri
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Volkan Özdemir (1 yıl önce)Volkan Özdemir isimli kullanıcı yorumuna
    kimsenin sizleri tedirgin etmesine müsade etmeyin. uzmanlar tedirgin edici konuşuyorlarki devlet deprem önlemleri alsın. yapın bir toplantı orada konuşun. milleti değil devleti tedirgin edin. ekonomiye büyük zararı oldu depremlerin. 2 3 yıl sonra yine olacak. nerede depremin olduğunun bir önemi yok. deprem yasasımı çıkaracaklar, afet bakanlığımı kuracaklar ne yapacaklarsa biran önce yapsınlar. 56000'den fazla canımızı toprağa verdik. bu kadar deprem terörü estirmeye ne gerek var? malatya faylarında kırık tesbit edilmiş zaten. şurada olacak burada fay patladı çatladı laflarıyla psikolojisi bozulmuş insanlarımıza zarar verilir. bırakın bu boş lafları deprem için önlem alın. orta hasarlı binaları belediyeden ruhsat alıp güçlendiriyorlar bakalım. bırakın güçlendirsinler, allahında hesap soracağı günler gelir. ama yeni bir deprem olsa o binalarda çok can kaybı olur. siz siz olun, öyle binalarda oturmayın.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Volkan Özdemir (1 yıl önce)Volkan Özdemir isimli kullanıcı yorumuna
    ha şunuda belirteyim, kaza geliyorum demez, deprem geliyorum der. 2002 yılının temmuz ayında başladı k.maraş pazarcık depremleri. 1.0, 2.5, 3.0 gibi bir çok depremler oldu ocak ayına kadar. ocak ayında depremler durdu. 06.02.2023 tarihinde 2 deprem patladı. o depremlerin geleceği taa temmuz 2022 tarihinden beri belliydi. aynı süreç elazığ depremindede oldu. izmir depremindede oldu. uzman olmanıza gerek yok. gözünüz kör değil, elinizde telefon var. biraz depremleri yakınen takip edebilseniz sizde deprem bilim insanı olursunuz. saygılarımla, Volkan Özdemir. ta8vol amatör telsiz operatörü
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Acaba Bostanbaşi da ağır hasarlı binalara 10 defa itiraz edip tam 10. Kez inceleme sonucu orta hasara çevirme hangi insanlıkta hangi hukukitabı hangi adalet sisteminde var.yetkililer yetişin bazı guruplar birkaç dairesi var diye bunu yaptılar ve kimseyi takmıyorlar bildiklerini okuyorlar, bizi bunların eline düşürmeyin ne olur yalvarıyoruz
    %96
    %4
    Yanıtla
  • kadir (1 yıl önce)
    valla bu uzmanlar biz malatayalıları yaşarken öldürecekler her kafadan ses geliyor malatya için rahatlayıcı bir açıklama duymuyacakmıyız.. bu açıklamaları duydukça tekrar dönmek isteyende dönmez birde malatyayı terk eden terk edene olur
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Arkadaşım bilim diye bir şey var senin için rahat etsin diye adamlar yalan mı söyleyecek. Ovacık, Bingöl, Çelikhan bu üç deprem olursa Malatya Haritadan Silinir ve Malatya Asıl Depremi Daha Görmedi...
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Fani Gani (1 yıl önce)ONUR isimli kullanıcı yorumuna
    Bir şeyler duyan kendine göre yorum yapıyor.Bilim diye birşey var.Birde bu bilimi iyi 0kumak var.Olabilecek 7 den büyük ovacık,karlıova depremi Doğuya doğru değil özellikle batı Anadoluya doğru çalışacaktır. Burada Malatya zarar görürse Bingöl,Elazığ,Tunceli senin ifadene göre haritadan silinir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yıldırım (1 yıl önce)
    yeterrr yaaaaaa yeterrrr bu memleket elazığ depremini yaşadı 6. şubat depremlerini yaşadı ve sonra olan onlarca depremi yaşadı kafamızı allak bullak ettinizz sinir stres içinde yaşıyoruzzzz acaba bir daha olacakmı hala bu faylar boşalmadımıı yaaa tam unutmaya çalışıyoruz birileri çıkıyor malatyada şu olacak bu olacak yaa yaşarken öldürüyosunuz bizi ne diyosunuz malatyayı terkmi edelim bu meleketin milletvekileri ... valisi.. belediye başkanı uzman kişiyi malatyaya davet edip iyice araştırma yaptırıp ne olacağını artık bilmek istiyoruz.. yok kırılmayan fay var yok bu fay kırılınca yıkıcı deprem olur bıkttık bu açıklamalardan bu gidişle malatyayı terk edeceğiz. ne kafa kaldı ne beyin nede yüzümüz gülme
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (1 yıl önce)
    Hocam, hasan kardeşimi çok güzel ifade ettiği gibi incesu fayında oluşak bir depremde Malatya ismini zikretmek yerine buraya çok daha yakın olan ve depremden direkt etkilenecek bir sürü il var. Özellikle Onlardan bahsetmelisiniz.Belkide O zaman o illerdeki insanların deprem farkındalığını artırmış,Allah korusun belkide oradaki ölümlerin azalmasına oluşacak zararın minimuma inmesine katkı sunmuş olursunuz hocam.Bunu söylemek için bu konuyu etraflıca bilmek de herhalde gerekmiyor.Ayrıca Bu konuda o kadar çok bilgi kirliliği ve bilinmezlik varki hocam buna da bu süreçde şahit olduk.Bu ülkede bir uzmanın diğer uzmandan mualesef haberi yok. iletişim,bilgi akışı yok .Bakın Emekli olan Jeolog Prof.Dr.Mehmet Önal Benim deprem haritamda yeşilyurt deprem fay hattı var ve ben bunu 2004 de ABD dergide yayınladım diyor.Öte yandan Prof.Dr.Naci Görür hoca da yeşilyurt depremi için haritalarımızda olmuyan bir harita acaba yeni bir fay hattı mı diyor?Hanginiz doğruy söylüyorsunuz Hocam? Malatya ya daha ne olsun? Olan oldu.3 yılda 3 kere 7 ve üzeri büyük deprem yanısıra çeşitli büyüklükte 50.000 deprem oldu hala devam ediyorken Şimdi incesu fayında olacak bir depremde yakın illermi daha çok etkilenir yoksa 220 km üzerinde uzak olan bu durumdaki Malatyamı? deprem uzmanı değilim ama affınıza sığınarak depremi yaşayan biri olarak siz en uzaktaki hertürlü afeti yaşıyan bu şehrin bu depremden zarar göreceğini ifade etmeniz bana; daha yakın olup böyle büyük deprem yaşamıyan iller varken sağlıklı bir yorum gibi olmadı hocam. Zarar görmezmiyiz görürüz ?Ancak Malatya da şu anda ne sağlam bina kaldı ne de insan hocam!
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Can Malatya (1 yıl önce)
    Vatandaş hasarsız ve az hasarlı evlerini sigortalatsın. Yeni sistemle evin tam değeri alınabiliyor. Ağır hasarlı ve orta hasarlı evler yıkılsın. Orta hasarlı evler, bu depremler böyle devam edecekse bu evlerde yaşanması riskli olur.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Bu süleyman pampal kim, bikiyormusunuz... Bir bina incelemesinde "deprem olmazsa bu binaya birşey olmaz" diyen bilim insanımızdır...
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Sizler en iyisi mi biraz da jeologlar olarak yek bir halde milletin bu paralara yerinde dönüşüm yapabilmenin imkansız olduğunu haykırın ki biz de siz den böyle bir destek gördüğünüz için bahtiyar olup konut sorunumuzu çözelim.nedir bizim bu acınası ve zavallı halimiz.kimse bir meseleyi de çözebilmek için sesimiz olmuyor.yedisu fayının bizden daha yakın 10 yakın şehir varken bize faydası olmayacak sözlerin söylemesinin ne hikmeti var ne yararı.pampal hocam kırık kase de olsa su ikram eden olun.sesimiz olun ki sorunların çözümü için bir seda da sizler olun.yedisu 220 km Malatya ya.Elazığ, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Erzurum,Muş,Diyarbakır, Batman,Trabzon, Rize, Tunceli bizden daha yakın.yedi suya Artvin Ağrı kadar uzağız.Bitils e 175 km olan Yedisu Malatya ya 220 km.binalar hasarlı olsalar bile Malatya için yıkıcı demeniz nasıl bilimsel olabilir.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Ne acınası cennet gibi bir ülkedeyiz.neredeyse bütün hocalar birbirinin zıddı şeyler söylüyor.yedisu bizden önce Elazığı,Erzincan ı , Tunceli'yi ve Bingöl ü Erzurum a 85 km, Bayburt a 92 km, Diyarbakır ab157 km,Muş a 110 km, Gümüşhane ye 149 km, Trabzon'a Rize ye 185 km, Batman a 175 km uzaklıkta olan yedisu fayı Malatya ya 220 km uzaklıkta.Tamam Hocalarımıza akıl vermek haddimize değil.Malatya nın binaları sarsıldı.iyi de, yukarda ki ölçümler doğrudur, bu şehirlere göre en uzak şehir Malatya.Malatya yı yedisu fayının etkileyeceğini söylemeyin Hocalarım.çünku sarsıcı yakınlıkta değiliz.işte maalesef ülkemiz böyle.Hoacalarımızın da fikirleri ve bilgileri çatışıyor.siz bunları dile getirmeden önce yerinden dönüşüm için verilen desteğin çok az olduğunu dile getirin ki derdimize derman olmaya çalışasanız.aksi halde orta hasarlı yapılarını onarmak isteyen bizlere niye yedi aydırlı takoz olduklarını haykırın.ne aciz bırakıldık.Hocamıza akıl vermek haddimize değil ama inşaatın da kendi bilgi alanı olmadığı bilmeli.hocamizin mantığına göre büyük depremler sonrası yaşanan bu kadar depremler sebebiyle şu an hiç bir binanın yıkım işlerine gerek kalmayacağı bir tarafa Malatya ve diğer deprem şehirlerin de ki bütün binalar bir iki deprem sonrası hasar durumu değişecekse şu an yer yüzünde depremin sarstığı şehirlerde hiç bina olmamalı.hasar alan aldı.buyuk depremler sonrası sayısız kere 4-5 şiddet arasi deprem oldu.hocamin mantığına göre sağlam bina kalmayı boş verin yerin üstünde bina olmamalı.Hocam fikir söyleyecekseniz her platformda yerinde dönüşüm için verilen maddi desteğin parası olmayan için bir şey ifade etmeyeceğini desteğin artması söz konusu değilse orta hasarlı evlerini onarmak isteyene takoz olduğu kadar olduklarını artık kışın kapıya dayandığını 7 aydır milletin kepaze olduğunu haykırın.yerinde dönüşüm için TOKİ rezerv daireleri diyorlar.yüklenici firmalar şu an 100m2 toki evini ilk etabı 1.750 milyona ikici etabı yaptıkları 1.950 milyona devlete yaptıklarını biliyorsunuz.
    %80
    %20
    Yanıtla