CHP'den 3 milletvekili Malatya E Tipi Cezaevi'nde inceleme yaptı, tutuklu ve hükümlüler ile görüşerek sorunları saptadı ve kamuoyuna açıkladı.
CHP'den milletvekillerinin cezaevinde saptanan konulara ilişkin yapılan açıklama şöyle:
"Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Cezaevleri İzleme Komisyonu üyesi Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Manisa Milletvekili Özgür Özel ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından Malatya E Tipi Hapishanesi koşullarını incelemek ve hasta mahpusların sağlık durumlarını gözlemlemek amacıyla ziyaret gerçekleştirilmiştir.
09.07.2012 tarihinde gerçekleştirilen ziyarette İnfaz Koruma Memurlarıyla da görüşülmüş, taleplerle ilgili rapor ayrıca kaleme alınacaktır. Heyet tarafından Cezaevi Müdürü ve personelinin yakın ilgisi ile karşılaşılmıştır.
GÖRÜŞÜLEN MAHPUSLAR 1:
ZEKERİYA ŞENGÖZ
1952 doğumlu olan Zekeriya Şengöz 22,5 yıl hükümlüdür. Zekeriya Şengöz Şeker, Kolesterol, Tansiyon hastasıdır. Şengöz'ün, tedavisini cezaevinde yaptırabilmekte, diyet uygulanmakta, diyet yemekleri cezaevi tarafından verilmektedir.
FAHRİ MEMUR
1963 doğumlu Fahri Memur, hükümlüdür. Sağlığıyla ilgili bir sorunu olmadığını belirtmiştir.
AHMET ARAS
1958 doğumlu olan Ahmet Aras’ın 12 yıl 3 ay cezası bulunmaktadır. Aras ,kalp yetmezliği, kısmi felç ve hipertansiyon hastasıdır. Geçirdiği felç rahatsızlığından dolayı uzun süre konuşamayan Aras, yeni yeni konuşmaya başlamıştır. Aras, Turgut Özal Hastanesinde gördüğü tedaviden sonra sağlığının iyiye gittiğini söylemektedir . Ailesi İstanbul’da yaşadığı için Silivri Cezaevi’ne nakledilmek istenmektedir.Hipertansiyon hastası Aras, 2 kez düşerek yaralanmıştır.
MAKBULE GÜLER
1971 , doğumlu Makbule Güler tutukludur. Erkeklerin faydalandığı, gelir getirici SODES Projelerinin kadınlar için de açılmasını istemektedir.
MERAL ARGUZ
1976 doğumlu olan Kapkıner, hükümlüdür. Sağlık problemi olmadığını belirtmektedir.
HASAN KARACA
Hasan Karaca, herhangi bir sağlık problemi olmadığını belirtmektedir.Karaca, sosyal faliyetlerden yararlandıklarını belirtmiştir.
MUHARREM MENEK
1961 doğumlu Benek, hükümlüdür. 12 Yıldır cezaevinde yatan Benek, Akciğer Kanseridir. 2011 yılı 10. Ayında Akciğer Kanseri teşhisi konulan Menek’in sol akciğeri ameliyatla alınmıştır.7 aydan beri Adli Tıp Kurumundan rapor beklemektedir. Doktorlardan memnuniyetini dile getiren Menek, cezaevinde diyet yemeği yemektedir.
MUZEFFER SEYHAN KINACI
1937 Doğumlu Kınacı, Kalp-Tansiyon-Şeker hastasıdır. Nefes Darlığı vardır. 10 Yıla hükümlü olan Kınacı, 4 aydan beri adli tıptan rapor beklemektedir. Ancak rapor ile ilgili olumlu bir gelişme sağlanamamıştır. Kınacı 3 yıldan beri revirde kalmaktadır.
RAMAZAN DOĞAN
Resmi yaşı 73, kendi ifadesi ile 80 yaşındaki Ramazan Doğan , Şeker Hastasıdır. İnsülin kullanmaktadır. İnfazı yandığı için 2,5 yıldan beri cezaevinde tutulmaktadır. Kendi öz bakımını yapamayan Doğan, büyük abdestini ve idrarını yapmakta güçlük çekmektedir. Farklı sağlık kuruluşlarından raporu bulunan Doğan, diğer mahpusların yardımı ile ihtiyaçlarını giderebilmektedir.
MUTLU YANAR
1956 doğumlu Mutlu Yanar, 13 yıl hükümlüdür. C-7 Boyun kemiği kırık olup, omuriliği felçlidir. % 95 özürlü raporu bulunan Yanar’ın adli tıptan da raporu bulunmaktadır. Mutlu Yanar’ın boyundan aşağısı tutmamaktadır. Tuvaletini yapamadığını belirten Yanar, 6 yıldır dubleks olan koğuşların üst katına çıkamadığı için , alt kattaki WC’nin önünde yattığını , bu nedenle kışın donduğunu ifade etmiştir.Hak ettiği halde, engelli olduğu için açık cezaevine gönderilmediklerini belirten Mutlu Yanar ,cezaevinin bahçesine inmek ve tekrar koğuşa çıkmak için 4 basamaklı merdiveni kullanmak zorunda kaldığını belirtmektedir. Yanar , cezaevinde engelli olarak büyük problemler yaşadığını ifade etmektedir.
SADIK ŞEHİTOĞLU
1952 doğumlu Şehiroğlu, Siroz hastasıdır.1994 yılından beri tedavi görmektedir. 4 farklı ilaç kullandığını belirten Sadık Şehitoğlu, Turgut Özal Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. Sezai Yılmaz ile Prof. Dr.Murat Aladağ’ın hastası olduğunu, tedaviden memnun olduğunu belirtmiştir.Şehitoğlu, diyet yemekleri yediğini, cezaevinde kendisine özel hastanede bakıldığı gibi bakıldığını belirtmektedir.18 kişinin kaldığı koğuşta ,6 kişi sevk edilince 12 kişi kalmaya başladıklarını söylemiştir.
S. K
1995 doğumlu S.K.’nın 8 yıl cezası bulunmaktadır. S.K, koğuşta en büyüğü 17, en küçüğü 14 yaşında olan 11 kişi kaldıklarını belirtmiştir.Disiplin cezası olduğu için ıslahevine gidemediğini belirtmektedir.
Ö.F.E
1994 doğumlu Ö.F.E ,3 Yıl 10 ay ceza almış olup, 03.08.2011’den beri cezaevindedir.Kendisine bakacak kimsenin olmadığı ve maddi durumunun kötü olduğunu belirten Ö.F.E arkadaşlarının baktığını ifade etmiştir.
T.S
1997, doğumlu T.S, Anne babasının işsiz olduğunu, 5 kardeşi olduğunu belirtmektedir.
MALATYA E TİPİ CEZAEVİ KOŞULLARI- İZLENİMLER-ÖNERİLER
∙ Malatya E Tipi Cezaevi’nde engelli mahpusların yaşamları için uygun değildir. Engellilerin tuvalet ihtiyacı için klozet mevcut değildir. Klozet idare tarafından karşılanmamaktadır. Engelli mahpuslar tek başlarına tuvalet ihtiyaçlarını giderememektedir. Bir engelli mahpus, arkadaşlarının yardımıyla tuvalet ihtiyacını giderebildiği için, günlerce tuvaletini tuttuğunu söylemektedir. Engelli mahpuslar, bahçeye 4 basamakla inildiğini, koğuşlara da bu basamaklarla çıkıldığı için kendi başlarına bahçeye çıkamamaktadır.
Engelli mahpuslar hakları oldukları halde açık cezaevine gönderilmemektedir. Açık cezaevinde 3 ayda bir hafta izin gibi pek çok olanak tanınmakta ve her açıdan koşullar daha insanidir. Ancak, açık cezaevinde cezasını tamamlamak isteyen bireylerden, çalışması beklenmektedir. Engelli mahpuslar, çalışamayacağı için bu hak kendilerine sunulmamaktadır. “Çalışma yoksa, özgürlük de yok” mantığı kabul edilebilir bir durum değildir.
∙ Ring araçlarında mahpusların seyahat etmeleri işkenceye dönüşmektedir. 1 metrekare civarında bir kutucuk içinde 6 kişi seyahat etmektedir. havasız ve soğuk bu mobil hücrelerin ve araçların durumunun tespiti için Adalet Bakanının bizzat bu araçlarda yolculuk yapması heyetimiz tarafından önerilmektedir. Ayrıca, çok acı olayların yaşandığı ring aracı kazalarının ardından Adalet Bakanlığı tarafından bu araçlar bir an önce yenilenmelidir.
∙ Adli Tıp Kurumu çok yavaş çalışmaktadır. İnsanların raporları aylarca verilmemektedir. Başta kanser olmak üzere çok ciddi hastalığı olan mahpusların bile raporları geciktirilmektedir. Akciğer Kanseri olan Muharrem Benek 7 aydır, Muzaffer Kınacı 4 aydır Adli Tıp Kurumundan raporu beklemektedir.
∙ Sevkler tam bir işkenceye dönüşmüştür. Ailesi İstanbul’da bulunan ve Silivri Cezaevi’ne nakil edilmek istenen mahpus nakledilmeyip, ailesi Malatya’da yaşayan mahpuslar farklı cezaevlerine gönderilmektedir.
∙ Cezaevinde çıkan yemeklerden herkesin memnun olduğu görülmüştür. Hasta mahpuslara diyet yemeği verilen şimdiye kadarki tek cezaevidir. Ziyaret edilen cezaevleri arasında diyetisyeni bulunan tek cezaevidir. Cezaevinde doktor ve diş hekimi bulunmaktadır.
∙ Cezaevinde koğuşların doluluğu en büyük şikayet konusudur. Başka cezaevlerine sevkler ile doluluk azaltılmaya çalışılmaktadır.
∙ Hasta mahpusların, hastaneye sevklerinde sıkıntı yaratılmamaktadır.
∙ Cezaevinde klima yasaktır.
∙ Aralarında, muhasebe, müzik, mobilya ,resim, bilgisayar, ebru gibi 30’a yakın mesleki eğitim kursu düzenlenmektedir. Mahpusların kültürel faaliyetlere katılması olumlu olarak değerlendirilmiştir.
∙ Açık ve kapalı görüş süresi 30-40 dakika arasındadır. Mahpusların açık görüş hakları kısıtlanmaktadır.
∙ Çoğu hapishanede en çok eleştirilen konulardan olan, sıcak ve soğuk su sıkıntısının Malatya Cezaevinde yaşanmadığı tespit edilmiştir.
∙ Ceza alan kadınlar, disiplin hücresi olmadığı için Adıyaman Cezaevi gönderilerek cezalarını çekmektedir.
∙ Cezaevi kütüphanesinde yeterli kitap olduğu söylenmiştir.
∙ Hükümlü çocukların hakları olduğu halde ıslahevlerine gönderilmemektedir.
∙ Yabancı ülke vatandaşlığına geçen kişilerin, Türkiye’de cezaevinde kalan yakınlarını ziyaretinde Adalet Bakanlığı tarafından çeşitli sorunlar çıkarılmaktadır."