SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Çiftçisi Şeker Pancarı ve Yem Bitkilerine Yöneldi

Malatya Çiftçisi Şeker Pancarı ve Yem Bitkilerine Yöneldi
A- A+ PAYLAŞ

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Fenolojik Değerlendirme Raporu’nda, Aralık 2020 tarihi itibarıyla, Malatya’da buğday ve arpa ekiminin azaldığı, buna karşılık şeker pancarı ve yem bitkileri ekiminde artış kaydedildiği açıklandı.

“Bitkilerin yıl içindeki büyüme ve gelişmelerinde görülen belirtilerle, iklim olayları arasında ilgi arayan bundan sonuçlar çıkarmaya çalışan bir araştırma yolu ve bilim dalı” olarak tanımlanan fenolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı sonuçların analiz edildiği TMO Fenolojik Değerlendirme Raporu’nda, Türkiye coğrafyasındaki bitki üretimlerinde meydana gelen değişimler yayımlandı.

“Fenolojik Değerlendirme – Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi” başlıklı raporda, Doğu Anadolu Bölgesi’nin, Türkiye’nin buğday ekiminin % 9’unu karşıladığı belirtilerek, “Bölgede hava sıcaklıklarını 0 (sıfır) derecenin altına düşmesi ile birlikte bitki gelişimi durmuştur. Van’da göl kenarı hariç ekili yerler kar örtüsü ile kaplanmıştır” denildi.

TMO tarafından hazırlanan ve yayımlanan “Fenolojik Değerlendirme – Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi”nde Malatya’nın hububat görünümü de ele alındı.

Söz konusu değerlendirmeye göre, Malatya’da ekmeklik buğday ve arpadan şeker pancarına geçiş yaşanıyor.

Tarımsal ürünler arasında yaşanan geçişin tahıl aleyhine geliştiği ifade edilen Fenolojik Değerlendirme’de, Malatya’da ekmeklik buğday ve arpadan şeker pancarına 35 bin dekar ve yem bitkilerine yine 35 bin dekar geçiş yapıldığı belirtildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • mlx (4 yıl önce)
    tarımda artık makinalı tarıma elverişli ürünlere yöneliniyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyasporlu kağan (4 yıl önce)
    Ucuz olmasa neden yönelsin yemler kaç para olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Yagmur (4 yıl önce)
    Eskiler der ki barajlar yapılmadan önce kar kalınlığı 4 5 metreyi bulurdu de.dikleri büyük bir ölçüde doğru barajlar yeşili katletme betonlaşma vs etkenler malatyayı bu hale getirdi yağmur olmayınca arpa buğday olur mu olmayan bişey için çiftçi zararı göze alamıyor daha dün yağan yağmur için aşırı sevinen köylüler gördüm..Bunun sebebine gelince göz boyamak için su olmayan yere suyu getiren siyasiler ben benim çocuklarım ve insanların vebali sizin üzerinize haberiniz olsun... Doğaya uygun projeler yapın
    0
    0
    Yanıtla