Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Malatya ile ilgili bir deprem raporu hazırladıklarını söyledi.
Ağbaba, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen ve Malatya’da da ciddi bir şekilde hissedilen 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgeye geldiklerini ifade etti.
Deprem sonrası hem Elazığ’a hem de Malatya’nın ilçeleri Pütürge ve Doğanyol’a gittiklerini kaydeden Ağbaba, “Depremin merkez üssü Elazığ Sivrice, orada kayıplarımız çok ama Malatya ve Pütürge ilçelerinin mahallelerinin tamamına yakınında çok önemli hasar var. Hele hele kerpiç evlerin yüzde 90’ına yakını belki de daha fazlası oturulamaz durumda, ağır hasarlar var” dedi.
Ağbaba, Malatya’da sadece Pütürge ve Doğanyol değil diğer ilçelerde de büyük hasarların olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Kale, Eski Malatya’ya gideceğiz. Arguvan’da hasar var. Malatya’yı tamamen etkilemiş bir deprem olarak gözüküyor. Mutlaka önümüzdeki kışa yetişecek şekilde evlerin inşa edilmesi gerekiyor. Gittiğimiz mahallelerde herkesin bahçelerine evlerin inşa edilmesi ve hayvanları için çadır talepleri var. Sonuçta kışın buradaki vatandaşların tamamı hayvanları için kalıyor. O nedenle hayvanların kalacağı ağılların yapılmasında da fayda var.”
Malatya ve Elazığlılara geçmiş olsun dileklerini ileten Ağbaba, “Malatya’da depremle alakalı arkadaşlarımızla birlikte bir rapor hazırlıyoruz. Bu raporu da kamuoyuyla paylaşacağız. Tabi deprem birkaç gün sonra unutulacak. Unutturmamak içinde çaba göstereceğiz. Çünkü Malatya çok ciddi riskler barındırıyor. Elazığ ve Malatya’ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Dayanışma içerisinde bulunan bütün belediyelerimize de teşekkür ediyoruz, bir an olsun bizi yalnız bırakmadılar” diye konuştu.
"VATANDAŞLARIMIZIN ACILARINI PAYLAŞMAK İÇİN BURADAYIZ"
Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek, il başkanı Enver Kiraz ve CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile bir araya geldi.
Türkiye Belediyeler Birliği’nin Elazığ’da gerçekleştireceği toplantı öncesi Malatya’ya gelen Yaşar, CHP Malatya İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.
Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ziyarette yaptığı konuşmada, “Deprem olduğu zaman aklımıza depremi nasıl ucuz atlatabiliriz diye bilim adamları, siyasetçiler, halk, medya konuşuyor ama depremden bir süre sonra yine eski halimize, yaşantımıza dönüyoruz. Deprem gerçeğini bilerek yapılar yaparsak, altyapı yaparsak, ona göre kendimizi, deprem gerçeğine göre vatandaşımızı bilinçli bir hale getirirsek mal ve can kaybı olmaz” dedi.
Yaşar, bölgede yaşayan vatandaşların acılarını paylaşmak için Elazığ’a gideceklerini kaydederek, “Elazığ ve Malatya’da meydana gelen deprem dolayısıyla Türkiye Belediyeler Birliği’nin Encümeni’nin Elazığ’da yapılması kararı alındı. Hem Elazığ hem de Malatya’daki vatandaşlarımızın acılarını paylaşmak için buradayız. Vatandaşların isteklerini dinleyerek, hem Türkiye Belediyeler Birliği hem de Yenimahalle Belediyesi olarak bölgeye yapabileceklerimizi paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin doğusu ve batısıyla ciddi fay hatlarının geçtiği bir deprem bölgesi olduğunu dile getiren Yaşar, şunları söyledi: “Allah bu acıları göstermesin. Türkiye, doğusuyla batısıyla bir deprem bölgesi. Ciddi fay hatlarının geçtiği bir vatanda yaşıyoruz. Deprem olduğu zaman aklımıza depremi nasıl ucuz atlatabiliriz diye bilim adamları, siyasetçiler, halk, medya konuşuyor ama depremden bir süre sonra yine eski halimize, yaşantımıza dönüyoruz. Deprem gerçeğini bilerek yapılar yaparsak, altyapı yaparsak, ona göre kendimizi, deprem gerçeğine göre vatandaşımızı bilinçli bir hale getirirsek mal ve can kaybı olmaz. Bunun olmadığı ülkelerde var. 7’nin üzerinde şiddetle deprem olan ülkelerde can kaybı duymuyoruz ama Türkiye’de bunları yaşıyoruz. Bunların yaşanmaması içinde hepimizin el ve gönül birliğiyle depreme göre ülkemizi hazırlamak, kaynaklarımızı o şekilde kullanmak için çaba sarf etmeliyiz. Eğitimle bunu insanlarımıza anlatmalıyız.”
CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın yerel yönetimin duayen isimlerinden birisi olduğunu ifade etti.
Kiraz, Yaşar’ın yaşanan deprem nedeniyle Malatya’yı ziyaret ettiğini ve geçmiş olsun dileklerini ilettiğini kaydederek, “Kendisine bu ziyaretinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Malatya ve Elazığ, yüksek şiddetle bir depremle karşılaştı. Bu depremden etkilenen Malatya’mızın birçok ilçesi ve mahallesi var. Deprem olduğu ilk andan itibaren Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba’nın koordinatörlüğünde hep depremzedelerle birlikte olduk. Tabi birçok belediyemizin önemli yardımları var. Birçok milletvekilimiz bölgeye gelerek, desteklerini sundu. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bunlar acıları dindirme ve yaraları sarma noktasında önemli adımlar” diye konuştu.
Mersin Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Doğan ise “Bölgede yaşayan herkese geçmiş olsun. Umarım depremde zarar görmediğimiz, insanlarımızı kaybetmediğimiz süreçlere geçeriz. Depremden sonra herkes ‘bir daha deprem olmayacak’ gibi yaşıyor. Tam tersi hayatımızın içerisine deprem kuşağında olduğumuzu koyarak, buna göre önlemlerimizi artırmalıyız. Biz, Yenişehir halkından deprem sonrası hızlıca bir yardımlaşma kampanyası başlatarak, ciddi bir yardım oluşurduk. Bunları da bölge halkına ulaştırmak üzere TIR’ımızla yola çıktık” dedi./
"MALATYA VE ELAZIĞ İNCELENMELİ"
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de, deprem bölgesinde yer alan Elazığ ve Malatya'nın yer bilimciler tarafından acilen incelemesi gerektiğini belirtti.
Şevkin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Elazığ depreminin, düşük standartlarda, sağlıksız ve yasa dışı yapılaşmanın afet zararlarını artırdığını gösterdiğini söyledi.
Etüt, proje ve yapı üretim süreçlerindeki denetimsizliğin, yasal düzenleme ve idari yapılanmaya ilişkin bütünlüklü bir çalışma olmayışının, imar affının "imar barışı" adı altında yasal hale getirilmesinin afet zararlarının doğrudan belirleyicisi olduğunu ifade eden Şevkin, depremin değil, niteliksiz ve mühendislik normlarından uzak binaların insanları öldürdüğünü dile getirdi.
"Bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesini sağlamak zorundayız. Bu nedenle bilim insanlarının uyarılarına ve çalışmalarına kulak vermek durumundayız." diyen Şevkin, deprem üretme potansiyeli yüksek aktif fayların geçtiği yerleşim yerlerine de dikkati çekti.
Fay hatları üzerindeki alanların yapılaşmaya kapatılması ve buralarda kentsel dönüşüm başlatılması gerektiğini belirten Şevkin, şöyle konuştu:
"Halkın afetlere karşı güvenli olmasını sağlayacak şekilde yeni yasal düzenlemeler getirilmesi şarttır. Aktif fay hatları veya zonları üzerine bina inşa edilmesi yasaklanmalı veya özel jeolojik araştırmalardan sonra bina inşa edilip edilmeyeceğine karar verilmelidir. Aktif fay zonları üzerine inşa edilmiş binalar kentsel dönüşüme tabi tutularak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği acilen sağlanmalıdır. Depremlerle mücadele etme amacıyla başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, tüm belediyelerde jeolojik-jeoteknik araştırma şube müdürlükleri veya daire başkanlıkları kurularak kentsel altyapı ve üstyapının afet duyarlı bir anlayışla etüt, planlama, projelendirme, yapı üretim ve denetim süreçleri kontrol altına alınmalıdır."
Şevkin, deprem bölgesinde yer alan Elazığ ve Malatya'nın yer bilimciler tarafından acilen incelemeye alınmasını isteyerek, bölgedeki "gaz çıkışları, fay atımları, sıvılaşma izleri, yıkılan binaların özellikleri, yer altı suyu seviye ölçümleri, değişimleri" gibi yüzlerce parametrenin araştırılması ve kayda geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA