SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya, Doğunun Sanayi Üssü Olabilir..'

'Malatya, Doğunun Sanayi Üssü Olabilir..'
A- A+ PAYLAŞ

Fırat Kalkınma Ajansı ve Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü'nün hazırladığı rapor, şehrin sanayi potansiyelini ortaya koyarak geleceğe yönelik yeni stratejiler sunuldu.

Fırat Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve danışmanlığını İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Davut Hanbay’ın yaptığı "İlan Edilen Sanayi Alanlarının Ekonomiye Kazandırılması İçin İmalat Sanayisinin İhtiyaçlarını Belirlemeye Yönelik Saha Çalışması" raporu, Malatya’nın sanayi potansiyelini ortaya koyarak  öneriler sundu.

Malatya, Doğu’nun Sanayi Üssü Olabilir
Doğu Anadolu Bölgesi’nde henüz bir endüstri bölgesi bulunmazken, Malatya’nın konumu itibarıyla bu alanda öncü şehir olabileceği vurgulandı. Hazır giyim, gıda ve teknoloji gibi sektörlerde üretim kapasitesine sahip olan şehirin Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Avrupa ve Amerika’ya ihracat yapabilecek potansiyele sahip olduğu kaydedildi. 
Sanayi yatırımlarının sürdürülebilirliği açısından Malatya’daki iki üniversitenin sağladığı Ar-Ge ve nitelikli iş gücünün önemi de raporda yer aldı. Ayrıca, gelişmiş sağlık altyapısı sayesinde sağlık sektörüne yönelik sanayinin desteklenebileceği ifade edildi.

Deprem ve Sanayi Üzerindeki Etkileri
Raporda; 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin, Malatya’da büyük yıkımlara neden olduğu,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü verilerine göre, incelenen 7.016 iş yerinin %59,29’u hasar gördüğü, %19,11’i ağır hasarlı hale geldiği ve bu durumun  sanayi üretimini ve yatırım kararlarını olumsuz etkilediği aktarıldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından depremden sonra ilin dört farklı noktasında toplam 640 hektar sanayi alanı ilan edildiği de belirtildi.

“Karma Dağıtım Yapılmamalı” Uyarısı 
Raporda şu görüşlerde dile getiriliyor, “Şehir merkezinde bulunan Yeşilyurt Sanayi Alanında küçük sanayi sitesinde zarar gören imalat veya tamirat işi ile uğraşan esnaflar için yapımı devam eden işyerlerine ek olarak alanın tamamına yönelik şehrin içerisinde kalan sanayi sitelerinin taşınması amacıyla da işyerleri yapılması gerekmektedir. Altay Kışlasına yapılan işyerleri depremde zarar gören esnaflara dağıtılırken de iş koluna uygun yapılanmaya dikkat edilmeli karma dağıtım yapılmamalıdır. İş kolları kendi aralarında bloklar halinde planlanmalıdır. Diğer yapılacak iş yerleri ya esnafın öz kaynakları ile iş kolu kooperatifleri şeklinde finanse edilmeli yada TOKİ kanalı ile yapılıp uygun ödeme koşulları ile hak sahiplerine sunulmalıdır.”

Sanayinin Batıdan Doğuya Yayılması Öneriliyor
Raporda, Malatya’daki sanayi alanlarının batıda yoğunlaştığı, doğu yakasında da sanayi bölgelerinin planlanması gerektiği belirtildi. Özellikle tekstil, gıda ve ayakkabı sektörlerinde ihtiyaç duyulan iş gücünün doğu ilçelerinden sağlanabileceği, bu sayede nüfus yoğunluğunun dengeleneceği ve servis maliyetlerinin azalacağı ifade edildi.

Battalgazi ilçesinde planlanacak sanayi alanının, doğu illeriyle ticaret bağlantılarını güçlendireceği ve üniversite-sanayi iş birliğini artıracağı vurgulandı.

Rapor, Malatya'da ihtisas sanayi sitelerinin kurulması gerektiğini belirtilerek, sanayide verimliliği artırmak için sektörel bazda planlanmış iş yerlerinin oluşturulması önerildi. Aynı iş kolundaki firmaların aynı bölgede bulunmasıyla üretimde hız, inovasyon ve esneklik sağlanacağı ifade edildi. Ayrıca kümelenmiş sanayi sitelerinin ticaret potansiyelini artırarak ihracata olanak sağlayacağı belirtildi.

Altay Kışlası ve Yeni Sanayi Bölgeleri
Yeşilyurt Sanayi Alanı'ndaki iş yerlerinin tamamlanarak, şehrin içinde kalan imalat ve tamirat işletmelerinin taşınması gerektiği vurgulandı. Altay Kışlası’na yapılan iş yerlerinin de iş kollarına göre bloklar halinde düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Yeniköy Sanayi Alanı’nda ise gıda imalatçıları, hazır giyim atölyeleri ve ayakkabı imalatçıları için ihtisas sanayi sitesi kurulması önerildi. 

Ayrıca, yeni sanayi alanları planlanırken çalışanların sosyal yaşamlarını da göz önünde bulunduracak tesislerin bu alanlar içerisinde yer alması öneriliyor. Raporda şu ifadeler kaydedildi; “Yeni sanayi alanları planlanırken özellikle sosyal yaşama uygun tesislerinde bu alanlar içerisinde yer alması gerekmektedir. Meslek okulları, kreş, çocuk yuvaları, parklar, oteller, lokantalar, kafeler, kongre merkezleri, alış veriş merkezleri, yüzme havuzu, hastaneler, bankalar gibi insanların ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar da imar planları içerinde planlanmalıdır.

Raporda Öne Çıkan Öneriler
İlan Edilen Sanayi Alanlarının Ekonomiye Kazandırılması İçin İmalat Sanayisinin İhtiyaçlarını Belirlemeye Yönelik Saha Çalışması" raporunda öne çıkan öneriler şu şekilde yer aldı: 
-Malatya ili çok merkezli olarak planlanmalı, sanayi alanları da bu çok merkezliliğe uygun olarak yaygınlaştırılmalı, 
- İhtisas sanayi siteleri kurulmalı, 
-Altay Kışlası Yeşilyurt sanayi sitesi ihtisas sanayi sitesine uygun olarak planlanmalı ve yerleşimi sağlanmalı, 
-Yeniköy sanayi alanı ihtisas sanayi sitesi olarak planlanmalı 
- Battalgazi Fırıncı sanayi Alanı Endüstri bölgesi olarak planlanmalı yâda organize sanayi alanı olarak planlanmalı 
-Farklı büyüklükte işyerleri üretilmeli 
- Çalışanların sosyal yaşantıları da göz önünde bulundurularak sanayi alanları içerisinde sosyal tesisler yer almalıdır. 
- Şehrin İmar planına uygun olarak sanayi alanları gelecekte Şehrin gelişmesine engel olmamalı, şehrin içerisinde kalmamalı, 
- Şehrin Tüm aktörlerinin katılımı ile Şehrin vizyonu belirlenmeli, hedefleri tanımlanmalı, bu vizyona ve hedeflere uygun olarak diğer faaliyetler planlanmalı, kamuoyu süreç hakkında organize bir şekilde bilgilendirilmelidir.

FOTOĞRAF: Altay Kışlası'ndan alınan araziye inşa edilen yeni küçük sanayi sitesi..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Malatya sever (3 hafta önce)
    Malatyahaber olarak sizden ricam kuyumcu esnafına 1 dur demenizi malatyakuyumcularodası fiyatları ile diyarbakır kuyumcular odası arasında 100 telden fazla oynuyor gram altında Diyarbakır kuyumcular odası fiyatlarina odanın İnstagram Hesabından ulaşabilirsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • GERÇEK MALATYALI (1 ay önce)
    Artık Sanayiye Ulaşım İçin Yakınlara İmar Planı Şart Zaten Sanayinin Olduğu Yerde Tarım Olmaz Bu Durumda Yeşiltepe den Topsöğüt de Kadar Olan Yerlerin Tamamına Yeni İmarı Açılırsa Bence Süper Olur Kat Sayısı da 5 Katı Geçmeyecek Şekilde Olursa Daha Süper Olur İsmide Yenişehir Olsun Bir An Önce Başlarsa İnan Malatya 5 Sene İçinde Ayağa Kalkar Yoksa 10 Seneden Aşağı Malatya Düzelmez...
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatyali (1 ay önce)
    Cumhurbaskanina sesleniyorum Malatya'ya organize sanayiye teşvik vermeyin Malatya organize sanayi yisinden hiç bir şey olmaz insanları hayvan gibi kullanıyorlar ve tekstilden başka hiç bir iş yok tekstil açılacağına teşvik alacaklarına başka bir iş üzerine fabrikalar kurulsun ayrıca şuan Malatya organize sanayide olan tüm fabrikalar insanları insan saymayan fabrikatorler müdürler yazık bunlara verilen tesvige ve paraya
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Haci (1 ay önce)
    Hele olan sanayiyi muhafaza edin ..bir çok büyük firma organize sanayiden Mısır a kayıyor...Sanayi üssü olmanız şurada kalsin..hikaye hikaye hikaye
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Gurbetteki Aşağışeherli (1 ay önce)
    Anne babanıza ve tüm geçmişlerimize Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun inşallah.Hocam yazılarınızı daima okuyor sizi tebrik ediyorum.Bizleri geçmişe götürdünüz iyiki varsınız .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Ahe ahe buradan hiç bișey olmaz. Yazık ettiler güzelim araziye. Arkadaș șoför okulundan Dilek, Yaka, Toosögüt buralarda alabildiğine alan varken harbiden akik tutulması ikizce.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • İsmail (1 ay önce)
    Malatya sanayisi olsa olsa fırsatçılık da birinci olur.Araç arızasını yenisi ile değiştirmekte buluyorlar tamir yok birde işçilik parça fiyatından daha yüksek el insaf vicdansızlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (1 ay önce)
    Allah aşkına tokiyi gütürüp şehir dışına yaptınız ikizceye sanayiyi şehir merkezinde yaptınız marketi hastanesi var zemini sağlam Altay kışlası sanayi olurmu ikizceye nasıl aile gidip gelecek ha akçadağa gitmişler ha ikizceye Türkiyenin hiç Bi ilinde böyle saçma toki böyle proje yok şehir içinde sanayi olurmu sehir dışın toki yapıyorsunuz şehir içine sanayi Malatya halkı bundan nasıl memnunlar hayret ben ikizce tokisinde çalışıyorum oraya gidip gelmekle merkeze tam bir çile Malatya ailece nasıl gidip gelecek hayret çok toki evlerinde çalıştım Elazığ Hatay Antep malatyanın ikizce gibi yer saçma yer kimin projesi
    %78
    %22
    Yanıtla
  • vizyoner (1 ay önce)
    Vizyon ve Malatya??? Kulağa çok hayal geliyor.. bu şehrin tek vizyonu yüzde 80 oy vermek sonra da ağlamak .... Maşalla
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Hiç inandırıcı gelmiyor bu söylemler, ancak kendileri çalıp kendileri oynuyorlar hiçbir şey de değişmiyor memlekette
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ali (1 ay önce)
    Yer seçiminden yapılan binaların projelendirilmesine kadar her yönü ile eleştireye açık ve şehrin sanayileşmesine engel bir proje için hazırlanan raporun gerçeklerden uzak ve mevcut yapıyı destekleyen bir raporun bu şehre ne faydası olabilir. Hede tarım alanların sanayi bölge olarak kullanılmasının teşvik edilmesi, Sanayi sadece batıya kayıyor doğuda da sanayi osun gibi bir yaklaşım hiç anlaşılır gibi değil. Bir tarafta gelişimine uygun sanayi alanları olmalı diyorlar. Sonrada şehrin her bölgesinde sanayileşme olsun diyorlar. En önemliside dünün temcit pilavi günümüzün kopyala kes yapışırtır gibi aynı şeyleri tekrarlamışlar.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • mustafa (1 ay önce)
    hadi canımmm
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Bir diyarbakır, bir antep varken malatya olsa olsa ancak doğunun kayısı üssü olur, boşa umut vermeyin gariban halka...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • MalatyaSevdalısı (1 ay önce)
    Sanayi bölgelerinin şehrin dört bir yanına kurulması çok tehlikeli. Sadece maddi düşünülmemeli ki maddi olarak da getirisi yok. Mevcut Sanayi bölgeleri geliştirilebilir ama yeni bir yere kurmak mantıksız ve uzun vadede devlete zararı olur. Hastalıklar ve çevre sorunları artacak. Ayrıca mevcut oto sanayi için kurulan yer güzel diye haberler yapılıyor. buradaki esnafın düşüncelerini aldınız mı? aradaki mesafelerin yetersiz olduğunu ifade diyorlar. ve bunun yanında birçok eksikliklerden bahsediyorlar. Artık ülkeyi memleketi seven bir şeyler yapmak isteyen fark oluşturacak idareciler gelmelidir. Tüm kurumlardaki idareciler aynı basma kalıp sanki. Çok üzülüyorum memleketin haline.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • hasan (1 ay önce)
    Allah ınızı severseniz malatya da hangi tamirciden memnun ayrılan araç sahibi var. hem uçuk işçilik fiyatı istiyorlar hem de düzgün yapmıyorlar.
    %91
    %9
    Yanıtla