SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Eğitiminde 'Dikey' Çakılma!.

0
Güncellendi - 2019-06-29 21:46:10
Malatya Eğitiminde 'Dikey' Çakılma!.
A- A+ PAYLAŞ

LGS KARNESİ.. MALATYA TÜRKİYE 6'NCILIĞINDAN 32'NCİLİĞE DÜŞTÜ .. 2018 LGS'de 6'ncı sırada yeralan Malatya'nın geçtiğimiz günlerde açıklanan 2019 Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS), 81 il arasında 32'nci sıraya düşmesinin eğitim kalitesindeki ciddi bir başarısızlığın göstergesi olduğu değerlendiriliyor.

2018 LGS'DE TÜRKİYE 6'NCILIĞI..

2018 yılında yapılan LGS'de Malatya genel puan ortalamasında 366,58 ile Trabzon, Denizli, Uşak, Karabük ve Isparta illerinin ardından Türkiye 6'ncısı oldu.

2018 LGS'de Malatyalı öğrenciler soru türlerine göre; Türkçe'de 17,27 puan ortalamasıyla Türkiye 6'ncısı, Matematik'te 8,35 puan ortalamasıyla Türkiye 4'üncüsü, Fen Bilimleri'nde 14,10 puan ortalamasıyla Türkiye 9'uncusu, T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük'te 9,45 puan ortalamasıyla Türkiye 13'üncüsü, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nde 9,79 puan ortalamasıyla Türkiye 20'ncisi, Yabancı Dil'de 8,37 puan ortalamasıyla Türkiye 14'üncüsü oldu.

2019 LGS'DE TÜRKİYE 32'NCİLİĞİ..

2019 yılı LGS genel puan ortalamasınnda 37,8 puanla Malatya, Türkiye 32'ncisi oldu.

Malatyalı öğrenciler 2019 LGS'de ise soru türlerine göre de; Türkçe’de 10 puan ortalamasıyla Türkiye 40’ıncısı, Matematik’te 3,22 puan ortalamasıyla Türkiye 26’ncısı, Fen Bilimleri’nde 7,87 ortalama ile Türkiye 33’üncüsü, Türkiye Cumhuriyeti İnkilab Tarihi ve Atatürkçülük’te 6,5 puan ortalamasıyla Türkiye 26’ncısı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde 6,44 puan ortalamasıyla Türkiye 9’uncusu, İngilizce'de 3,75 puan ortalamasıyla Türkiye 41’incisi oldu.

26 SIRA BİRDEN DÜŞÜŞ NEDEN?

Geçtiğimiz günlerde, ÖSYM'nin açıkladığı değerlendirmelerin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince yanlış yorumlanıp kamuoyunun yanıltıldığı, aslında Malatya'da iddia edildiği bir eğitim öğretim başarısının bulunmadığı iddialarının ardından yapılan tartışmalardan sonra, Malatya'nın LGS'de de, bir önceki yıla göre önemli bir başarısızlık göstergesiyle karşı karşıya kalması, Malatya eğitim ve öğretiminde çok ciddi sorunların bulunduğunu ortaya koyarken, ÖSYM verilerinin yanlış değerlendirildiği iddialarına da haklılık kazandırdı.

Başarı oranındaki "dikey" düşüş nedeniyle Malatya Valiliği'nin, bu konuyu ciddi bir şekilde ele alması ve verileri yanlış yorumlayarak kendilerini başarılı göstermeye çalışanlara kulak vermek yerinde, gerçek durumu tartışıp, çözümler geliştirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

GÖRSEL: 2018 ve 2019 LGS başarı sıralaması.. (ogretmenx.com)

-TABLO: 2018 LGS SIRALAMASI..

-TABLO: 2019 LGS SIRALAMASI

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

41 yorum yapılmış

  • mehmet (5 yıl önce)
    Malatyanın nitelikli köklü okullarını bir gecede silip attılar motivasyonu mahvettiler bir diğer önemli nokta okullarda kaynak kitabı yasakladılar(bu sene ciddi baskı vardı) buda başarıyı düşürdü inşallah seneye çok daha iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • İdmanyurdu (5 yıl önce)
    2 hafta önce MEB il binasında bir odaya girdim, bir şey sormak için. Konu, nerelisin kardeş mevzusuna geldi. 5 kişilerdi 3 tanesi Muşlu, diğer ikisi Bingöllüyüm dedi. Bana da hadi eyvallah demek düştü.Ali Tatlı'dan önce varlar mıydı acep..
    0
    0
    Yanıtla
  • Bedri Altuntaş (5 yıl önce)
    Sayın editör,tarafsız gazeticiliginizden ötürü (!)sizi tebrik ediyorum.Yorumum sizi çok mu korkuttu.Yazık.Egitimi Orhan Beyden dinliyorsunuz ya,yuf olsun size.Ne var ki güneş balcıkla sıvanmaz.Sayin Ali Tatlı Malatya icin bir değerdir.Korkunun ecele bir faydası yok.Siz istediğiniz kadar yayınlamayın.Biz sonuna kadar Malatyamiz için çalışacağız.Basarilar dileyeceğim ne var ki bu bakış acısıyla oldukça zor gözüküyor.Hoşça kalın...
    0
    0
    Yanıtla
  • Tüm hemşehrilerini vasıflarına bakmaksızın idareci veyahut arge özel büro gibi pozisyonlara getirerek kollayacak kadar büyük bir değerdir. Kendisi ile görüşmek isteyen personeline referansınız kim diye sorduracak kadar büyük bir değerdir. Menfaati için malatya ekabirinin çayını çorbasını içmek hevesi ile sistematik ziyaretler gerçekleştirecek kadar müthiş bir değer, kendisine sorulan soruları büyük bir ustalıkla manüple edecek kadar büyük bir değerdir beyefendi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertli (5 yıl önce)
    Bir okuldaki başarıyı etkileyen en önemli etmen okul müdürleridir.Ne yazık ki vasıfsız okul müdürleri çalışan öğretmene de mani olmakta mobbing uygulamakta ve çalışana engel olmaktadır.öte yandan ogretmenini teşvik eden hepsinden önce fedakarlık yapan okullarda başarı kaçınılmazdır.Bu anlamda başarısızlık ilkokullarda başlamakta ne yazık ki.Bunlar değişmediği sürece bu sonuç gittikçe kotulesecektir.Öğretmenler ne yazık ki bulundukları okulun ruhuna bürünmeye mecbur kalıyor,uyum sağlıyor ya da değişiklik yapsa da çoğunluk bu idarecilerden olduğu sürece alternatiflerde az olmakta ne yazık ki
    0
    0
    Yanıtla
  • dogan (5 yıl önce)
    Belliki yazı amacına ulaşmış. Sıkıntı Il MEM Müduründe ve okul müdürlerinde değilmi. Tabi dersleri müdürler anlatıyor ya, kardeşım ögretmenlikte performansa dayalı ücret sistemi gelmezse ögretmen yatar. Yatanda çalışanda aynı maası alırsa sonuç bu olur. Hani devlette kadrolu boğa misali...
    0
    0
    Yanıtla
  • Makinist (5 yıl önce)dogan isimli kullanıcı yorumuna
    Tunceli de performansa dayalı ücret sistemimi var. Aldi yürüdüler. Bence öğretmenlik kutsal olmaktan çıkıp maaş icin yapilir oldu. Az biraz memleketini seven yada idealleri olan öğretmenler kendi yöresine fayda sağlıyor. Gerisi hep madde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci Hasan (5 yıl önce)
    Malatya milliyetçiliği yaparak bu ilde gece gündüz demeden çalışan insanları adiymanli Bingöllu diye ayirarak nereye varmaya çalışılıyor hala anlamış değilim önemli olan kişinin işi degilmi.Kişi çalışıyorsa bi zahmet takdir edin çalışmıyorsa da memleket ayirimi yaparak kötüdür demeyin.Malatya basarılı dır kim ne derse desin.Rakamlar yalan söylemez ama yalancilar rakamlari kullanır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya44 (5 yıl önce)
    Sendikanın atadığı müdürler. Okulun sınavdaki başarıdan çok okulun reklamını yapıyorlar. (dergi, gazete, sergi vs..) onu yapmaların sebebi de " ben gelmeden önce okul böyleydi ben geldikten sonra okul böyle oldu" demek için.Peki müdürler niye böyle yapıyorlar sebebini söyleyeyim.Herkese şunu söylemek için "Sendikaya Yalakalık yapmadım hakkımla müdür oldum." ama kendilerini kandırıyorlar. Olan bizim çocuklara oluyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya4444 (5 yıl önce)Malatya44 isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya44 çok güzel yorumlamışsınız başarısızlığın sebebi sendika ha sahi geçen yıl tabloya göre 6 sırada olan başarıdan dolayı olayın sorumlusu sendikayı tebrik etmiştiniz değilmi tabi başarıdan dolayı tebrik edildi ise başarısızlıktan dolayı eleştirilmeli değilmi ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet44 (5 yıl önce)
    Malatya Milli Eğitim Müdürlüğünün ilgili makamlarını işgal eden idarecileri...Bırakın gidin...! Yazık bu milletin ço cuklarına...Kimi nereye atamak için sarfettiğiniz enerjiyi eğitim kalitesinin yükselmesi için harcasaydınız, bu hale düşmezdiniz...Bu başarısızlık Malatyanın değil, sizlerin başarısızlığıdır. Suç sizde değil, sizi buralara getiren siyasetçilerde...
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (5 yıl önce)
    Kapımızın dibinde okul varken km uzaklardaki okula göndermek için verdiğimiz servis paraları,çocuklarıngeleceği ile oynayıp psikolojik baskı yapan okulları ,ve buna sebep olan haramzadeleri Allaha havale ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan doğan (5 yıl önce)
    2018 illerin başarı sıralaması sınava dayalı öğrenci alan okullara yerleşenlerin puanlarının yerleşen öğrenciye bölünmesi ile elde edilmişti, bu sene ise illerde sınava giren bütün öğrencilerinin yaptıkları netlerin öğrenci sayısına bölünmesi ile elde edilmiştir ikisi birbirinden farklıdır.biz malatya olarak en iyi başarımız 2017 yılında ı teogda türkiye 9. olarak elde ettik. ogünkü başarı sırasıda bugünkü gibi hesaplanmıştı.
    0
    0
    Yanıtla
  • burak (5 yıl önce)
    Neyde dikey çakılmadı ki Malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (5 yıl önce)
    burda yapılan yorumların hepsi doğru yorumlar.. ama malesef bu eleştiri yorumları dikkate alan yönetim yok.. bu yorumları okusalar bile üç gün sonra unutulur yine aynı hamam aynı tas.. hiç bir yönetici acil durum değerlendirme yoluna gitmez.. bir başka olay malatyada o kadar kolej var.. yıllık 30-40 bin öğrenci başına alıyorlar. demekki burdaki hocalarda fasafiso.. yazık çok yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • BARAN (5 yıl önce)
    Adam kayırma işin ehli olmayana makam mevki verilirse tabikinde bu sonuca şaşırmamak gerek.Eğitim herseyin başı olduğundan toplum dikey çakılmıştır.akp sayesinde eğitim yaz boz tahtasına döndü yazıklar olsun ama Malatyaya müstehak
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmet Vedat (5 yıl önce)
    Hani geçen hafta milli eğitimi yerden yere vuruyordunuz, bugüne kadar bu milli eğitimi Türkiye 6.olarak hiç övmediniz ve tebrik etmediniz ağzınız varmadı söylemeye bugün öğreniyoruz ki bu ekip malatya’yı 6.sıraya kadar taşımış Peki nerden nerelere taşımış 5 yıl önce başarı neydi?Bakış açınızı ve niyetinizi tüm kamuoyu görüyor daha fazla kendinizi düşürmeyin sayın editör?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (5 yıl önce)
    Maşallah , Olaya bir de olumlu tarafından bakmak lazım. " Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi " nde sıralama yükselmiş. :) M.Eğitim camiasına yerini sorsan bulamayacağı TUNCELİ her alanda TÜRKİYE GENELİNDE İLK BEŞE GİRMİŞ. Dershaneden, Oto galeriden, Lokantadan çevirme ÇAKMA ÖZEL OKULLAR ile daha çooookkkk başarılı oluruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam (5 yıl önce)
    Sayın valimiz eğitim yöneticileri, sendikalar, özel ve resmi okul istatistik verilerini bakanlıktan alarak sağlıklı değerlendirme yapmalı ilçeler bu kötü tabloyu görmezden gelip ben senden iyiyim derse sistem çöker il ve ilçe teşkilatları artık bu anlamda da denetleneceğini bilmeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan DOĞAN (5 yıl önce)
    Malatya LGS'DE orta sıralarda söylendiği gibi başarısızda değil,TEOG'da daha başarılı idik LGS'de sınavla girilecek okul yok denecek kadar az olduğu için öğrencileri motive etmede zorlanıyoruz. Bana göre Sınava hazırlık konusunda bütün öğretmenler ve milli Eğitim ellerinden gelen çabayı göstermek için gayret sarf ettiler gönül isterki daha iyi yerlerde olalım temennimiz gelecek yıllarda daha fazla emek ve çaba ile daha iyi yerlerde olmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kara (5 yıl önce)
    il miliegitim müdürlüğü muz ciddi anlamda çalışmalar yapmaktadır.arge ve ölçme değerlendirme birimi toplamda 300 öğretmen ile büyük emek verilerek hazırlanan sınavları 8 ve 12 nci sınıflara eğitim gönüllüsü bir isletme tarafından bastırılarak ücretsiz uygulanmaktadır turkiyede sadece ilimizde vardır bu uygulama .
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Yılmaz (5 yıl önce)
    SAYIN BİNGÖLLÜ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜM SONUÇ HAKKINDA AÇIKLAMA BEKLİYORUZ. Malatya ilindeki çoğu okulların yöneticileri değiştirildi.Kaliteli yönetici çok az sayıda.Liyakate göre değil,siyasi düşüncelere göre yönetici atamaları yapıldı,tecrübeli kaliteli yöneticiler tasviye edildi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fevzi (5 yıl önce)
    Laf olsun diye yorum yapmaya gerek yok.O zaman sormazlar mı Malatya daha önce LGS sınavlarında 65 lerde iken nasıl oldu da 32 yükseldi. Önce bunun cevabı bulunmalıdır.Okul müdürü çıkmış başarısızlığı yorumluyor.Başarısızlığın sebeplerineden biride sensin.Malatya ekononmik ve sosyal diğer göstergelerine bakıldığı zaman zaten olması gereken yeri 30 gibi olmalı.eğer 6 ya düşmüşse burada tutunmanın çok zor olduğunu hepimiz biliyoruz.Sonuçta Malatya sendikalara,derneklere rağmen eğitimde başarılı sayılır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (5 yıl önce)
    EVVELDEN MİLLİ EĞİTİMDİ,sonradan siyasi eğitim oldu Öğretmenler işlerini unutup,siyasette fotoğraf olmaya başlayınca,olan bizim çocuklarımıza oluyor,vay halime, vay halimize............................
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık (5 yıl önce)
    Okul müdürlerini müdür yardımcılarını ve öğretmenleri aynı sınava tabi tutup başarısız olanları meslekten atmak lazım belki o zaman düzelir tabi kendi adamlarına cevapları önceden vermezlerse........
    0
    0
    Yanıtla
  • hammat (5 yıl önce)
    orhan toğrulcanın malatyanın yök raporu ile ilgili yazısı bu sitede yayında ... Yazıya Ateş püsküren ali bey budamı yalan...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kâmil (5 yıl önce)
    Eğitim sistemini bingöllü birine teslim ederlerse artı baskil ve adıyamanlı müdür ve müdür yardımcıları olursa bence normal
    0
    0
    Yanıtla
  • Dogru soze ne denir...
    0
    0
    Yanıtla
  • murat44 (5 yıl önce)
    Acaba neden
    0
    0
    Yanıtla
  • asil (5 yıl önce)
    asıl üniversite sınavını siz görün
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail gündüz (5 yıl önce)
    Bir defa haberin kaynağı istatistik yanlış olduğu için doğal olarak haber de yanlışa düşülmüş. Meb tarihinde ilk defa bu yıl genel ortalamaya göre sıralama verdi. Geçen yıl verilen istatistik ise bir puanla yerleştirilen öğrencilerin puan sıralaması idi. Yani elma ile armut karşolaştırılıp sonuç çıkarılmış. Biraz bekleyip yerleştirme sonrası iststisitk ile karşılaştırma yapılırsa doğru sonuca varılır. Saygılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (5 yıl önce)
    Bu yazıyı yazan bu işten anlamıyormuş, geçen seneki altıncılık ile bu farklı değerlendirme şekilleri. Altıncılık nitelikli okullara yerleşen öğrenci puanlarına göre hesaplanmıştı, bu hesaplama sınava giren tüm öğrencilerin puanlarına göre yapılmış. Biri elma biri armut.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Merak ediyorum. Milli eğitim müdürümüzün çocuğu hangi devlet okuluna gidiyor. Öğrencisinin gittiği okulun Başarı durumu nedir???
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci (5 yıl önce)
    Birinci tabloya baktığımızda anlaşılıyor zaten Malatya hiç altıncı olmamış görünen o ki 2018 yılındaki lise yerleştirme sonuçlarını LGS sonuç sıralaması gibi göstererek Malatyalıların aklıyla dalga geçmişler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Sendikalar, siyasi iktidarın alt birimi gibi çalışacağına kendi işini yapsalar bunlar yaşanmaz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaya (5 yıl önce)
    Sözde sözüm onlara okul kursları yeterliydi.sadece kendilerine ek ders paraları almak için açılan okul kurslarına ne demeli,?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet baba (5 yıl önce)
    Özellikle merkezi konumda bulunan okul müdürlerinin ve il milli eğitim müdürü dahil yardımcılarının kendisini sorgulaması gerek. Balık baştan kokar misali bu durumun sorumlusu öncelikle milli eğitim müdürü ve ekibidir. Veliler olarak rahatsızız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert Tolunay (5 yıl önce)
    Malatya Fen Lisesi 3 yılda 3 kez yer değiştirdi. Öğrenciler ve ailelerini mağdur ettiler. Bu gidişatla bu sıralamayı bile ararlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (5 yıl önce)
    Her konuda çakılmaya başlamış bir şehir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Malatya'nın eğitimi kimlere emanet edildiyse o açıklasın...Bence milli eğitim müdürü bu sonuçların ardından istifa etmeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (5 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    doğru
    0
    0
    Yanıtla