TEKELin Malatya Sigara Fabrikasını kapatma yönünde aldığı karar dolayısıyla Malatya Tekel çalışanlarının başlattığı işyerini terk etmeme eylemi sürerken, işyerinde örgütlü sendika olan Tek Gıda-İş Sendikasını ziyaret eden Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Recai Kutan, özelleştirme adı altında Malatya ekonomisini ayakta tutan kuruluşların özelleştirme adı altında haraç-mezat satıldığını belirtti.
Tek Gıda-İş Sendikası Doğu ve Güneydoğu Bölge Şubesini ziyaret eden SP Genel Başkan Vekili Kutan, toplantı salonunda sendika yöneticileri ve bir grup işçiye hitaben bir konuşma yaptı.
Malatya ekonomisini ayakta tutan kuruluşlar özelleştirme adı altında haraç mezat satılıyor. Bir süre önce Sümerbank'ı özelleştirdiler, şimdi Tekel Sigara Fabrikası'nı tümden kapatmak istiyorlar. Gösterdiğiniz mücadele nedeniyle sizleri tebrik ediyorum. diyen Kutan, şöyle devam etti:
Bize 'Siz özelleştirmeye karşı mısınız?' diye soruyorlar. Biz şunu söylüyoruz. Ülkemizin diğer bölgelerine göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki devlet kurumlarının özelleştirilmemesi ve hatta istihdam yaratacak yeni fabrikaların açılmasını istiyoruz. Birde Devletin imkanları yeterli olmuyorsa, fabrikaların yeni istihdam yaratabilecek ve yeni teknolojiyle donatacaksa bu tesislerin özel sektör tarafından işletilmesinde sıkıntı görmüyoruz. Şimdi Sümerbank özelleştirildi de ne oldu? Burayı alanlar şimdi Belediye ile görüşerek kendilerine en uygun imar değişikliği yaparak burayı beton yoğunu olsun diye uğraşıyor. Bu özelleştirme değil haraç mezat satılmadır.
Bugün ülkemizde günde 115 bin dolar faiz ödemesi yapılıyor. diyen Kutan daha sonra şunları belirtti:
Önemli tesislerden biri olan Seydişehir Aleminyum tesisleri satıldı. Satıldı da ne oldu. Alınan para 2.5 günlük faiz ödemesine gitti. Tüpraş'ı sattılar. Parası 40 günlük faize gidiyor. Türk ekonomisini temeli tarımdır. Bugün çiftçilerimizin arpa-buğday ekimi ile yaşamlarını arzulanan şekilde sürdürmeleri mümkün değildir. Onun için tütün, pancar ve pamuk gibi sanayi ürünlerinin de yapılması gerekmektedir. Bu bölgede sanayi ürünü olarak tütün ve pancar ekimi yapılabilmektedir. Siz şimdi köylünün pancar ve tütün ekimi yapmalarını istemezseniz köylü o zaman yorganını alıp İstanbul'a gider. Belki uzun yıllar önce köylü vatandaş İstanbul'a gittiğinde 10 gün bir hemşehrisinin yanında kalıp birde iş bulabiliyordu. Ama şimdi bu ekonomik sıkıntılar içerisinde İstanbul'a giden bir vatandaşı hemşehrisinin bir gün bile ağırlayacak durumu yoktur ve üstelik işte yoktur.
SP Genel Başkan Vekili Recai Kutan konuşmasında daha sonra şunları belirtti:
Bugün emirleri IMF veriyor. Tekel ve Şeker yasaları çıkarttılar. Şeker'i de özelleştirmeye çalışıyorlar. Ama emin olun fabrikayı çalıştırmayacaklar. Dışarıdan şeker getirecekler. Tekel'i kimlere satacaklar. Daha önce teklif verenlerden belli. ABD, İngiltere veya Japonya tütün devleri alacak. Ne yapacaklar bunlar. ABD'nin Virjinya tütününü getirecekler.
Bugün ülkemizin en büyük problemi işsizliktir. Ama özelleştirme ile işsizlik artmaktadır. Bunlar hükümet kararları ile değil IMF'nin uygulamaları. Tekel zarar mı ediyor da satıyorlar. Tekel ve Şeker'in özelleştirilmesi tarımı da yok ediyor., Bugün özelleştirme uygulamasında yeni teknoloji falan diye propaganda yapıyorlar. Bunlar palavradır. Bizlerin soylu mücadelenizi SP olarak yanındayız. Biz 2.5 yıldır yapılan uygulamaları eleştirirken İstanbul basını bize ambargo uygulamaktadır"
Tek Gıda-İş Sendikası Doğu ve Güneydoğu Bölge Şube Başkanı Servet Akbudak da yaptığı konuşmada sürdürdükleri işyerini terk etmeme eylemi anlatırken, "Sadece Tekel için değil, biz yanlış politikalar sonucu ulusal değerlerin tek tem elden çıkmasına karşı da bir mücadele ortaya koyuyoruz. Bizim mücadelemiz tüm değerler içindir. dedi.