SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya-Elâzığ-Diyarbakır Hızlı Tren Etüdü 2024'te Tamamlanacak'

'Malatya-Elâzığ-Diyarbakır Hızlı Tren Etüdü 2024'te Tamamlanacak'
A- A+ PAYLAŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ulaşım ve haberleşmede 21 yılda 198 milyar dolar yatırım yaptık, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını önümüzdeki 30 yıl için planladık, 197 milyar dolar ilave yatırım gerçekleştireceğiz” dedi. Bakan Uraloğlu, Malatya-Elâzığ-Diyarbakır hızlı tren hattının etüt proje çalışmalarının 2024 yılında tamamlanacağını bildirdi.

Bakan Uraloğlu, TBMM Genel Kurulu’nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, sözlerine geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Uraloğlu konuşmasında ayrıca, 6 Şubat Kahramanmaraşlı merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları da andı. Uraloğlu, hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Bakan Uraloğlu,

“21 yılda 198 milyar dolar yatırım yaptık”
Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerinde TBMM Genel Kurulu'na yaptığı konuşmasında, “Ulaşım ve haberleşmede 21 yılda 198 milyar dolar yatırım yaptık, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını önümüzdeki 30 yıl için planladık, 197 milyar dolar ilave yatırım gerçekleştireceğiz, 2023 yılında yatırım bedeli 230,4 milyar lira olan 57 projeyi tamamladık, 2024 yılı için ise, 661 milyar lira olan bütçe teklifinin, 348 milyar lirasını yatırımlara ayırdık. Paylaştığım veriler, vatandaşımızın hayatında karşılığı olan devrim niteliğindeki hizmet ve eserlerdir” ifadelerini kullandı.

“Ulaştırma ve altyapıda 197 milyar dolar ilave yatırım gerçekleştireceğiz”
Ülke sathında 2 bin 751 projede görev alan toplam 223 bin kişiyle, çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Uraloğlu, “Hayata geçirilen yatırımlar ile; trafik güvenliğine katkı sağlayarak, vatandaşların ulaşım taleplerini en üst düzeyde karşılama gayreti içindeyiz. Bu kapsamda, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını önümüzdeki 30 yıl için planladık. Toplam 197 milyar dolar tutarında ilave yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Bakanlık bünyesinde yer alan 5 ana sektör özeline ilişkin verileri paylaşan Uraloğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Mevcut 439 kilometre olan iltisak hattı uzunluğunu 2028 yılına kadar 663 kilometreye çıkartacağız. 2053 hedeflerimiz kapsamında, demiryolu ve haberleşme sektörlerine ağırlık vererek yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Karayollarında; bin 714 kilometre olan otoyol ağımızı 3 bin 722 kilometreye, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı 29 bin 283 kilometreye, 50 kilometre olan tünel uzunluğunu 725 kilometreye, 311 kilometre olan köprü ve viyadük uzunluğunu ise 765 kilometreye. Demiryollarında; 10 bin 948 kilometre olan ağımızı 13 bin 919 kilometreye, 2 bin 505 kilometre olan sinyalli hat uzunluğunu 8 bin 46 kilometreye, 2 bin122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunu 7 bin 142 kilometreye, ülkemizi hızlı trenle buluşturarak Hızlı Tren Ağımızı 2 bin 251 kilometreye. Havayollarında; 26 olan aktif havalimanı sayısını 57’ye, 55 milyon olan havayolu terminal kapasitesini 337 milyona, 60 olan toplam yurtdışı uçuş noktasını 343'e, 150 olan uçak sayısını 658’e. Denizcilikte; 152 olan uluslararası liman sayısını 190’a 190 milyon ton/yıl olan yük elleçlemesini 543 milyon ton/yıl’a 8 bin 500 olan yat bağlama kapasitesini 25 bin 38’e, 37 olan tersane sayısını 85’e, 8,9 milyon detveytton olan Türk sahipli filo büyüklüğünü 45,7 milyon detveytton’a. Haberleşmede; 23 milyon olan mobil abone sayısını 91 milyonun üzerine, nerdeyse sıfırdan geniş bant abone sayısını 93 milyon’a, 81 bin 304 kilometre olan fiber hat uzunluğunu 536 bin kilometreye çıkartarak ülkemizi kalkındırdık, milletimizin hayatını kolaylaştırdık. Yatırımlarımızla başta can ve mal güvenliği olmak üzere birçok alanda insanımızın yaşam kalitesini arttırdık.”

“Projelerin emisyon azalımını hesaplıyoruz, 204 milyon dolar fayda sağladık”
Ulaştırma ve Altyapı bakanlığının iklim krizinin ülkeye ve dünyaya verdiği olumsuz etkileri önemsediklerini dile getiren Uraloğlu, “Gerçekleştirdiğimiz projelerin çevreye olan olumlu etkisini tespit etmek için emisyon azalımını hesaplıyoruz. Hayata geçirdiğimiz mega projeler ile yaklaşık 25 milyon ton karbondioksit emisyonunda azalıma bağlı olarak toplam 204 milyon dolar fayda sağladık” açıklamasında bulundu.

“Elektrikli araç sayısı yüzde 351 arttı”
Yerli ve milli elektrikli otomobil TOGG’un yollarda olduğunu hatırlatan Uraloğlu, “Sadece son 6 ay içerisinde ülkemizdeki elektrikli araç sayısı yüzde 351 ve elektrikli araç şarj soketi sayısı yüzde 289 oranında arttı. Bu artışın ivmelenerek devam edeceğini öngörüyoruz” kaydetti.

“2023 yılında yatırım bedeli 230,4 milyar lira olan 57 projeyi tamamladık”
Bakanlık olarak 7/24 aralıksız çalıştıklarına dikkati çeken Uraloğlu, “Ülkemizin ve vatandaşlarımızın hizmetine yeni projeler sunarak hizmet yarışı veriyoruz. 2023 yılında; toplam yatırım bedeli 230,4 milyar lira olan 57 projeyi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“89 kilometresi otoyol olmak üzere 297 kilometre bölünmüş yol yaptık. 14 kilometre uzunluğunda 4 adet tünelin yapımını tamamladık. 21 kilometre uzunluğunda 110 adet köprünün ve viyadüğün yapımını bitirdik. 791 kilometre yeni demiryolu ağı inşa ettik. Sinyalli demiryolu hat uzunluğumuzu 811 kilometre artırdık. Elektrikli demiryolu hat uzunluğumuza 898 kilometre ekledik. Yaklaşık 10 milyon yolcumuza hızlı trenlerle seyahat imkânı sağladık. Havayollarında yaklaşık 216 milyon yolcu taşıyarak, havayollarımızı halkımız için erişilebilir kıldık. 2,41 milyon yeni aboneyle yüksek hızlı internet hizmetimizi yaygınlaştırdık. Fiber optik kablo uzunluğumuzu 19 bin kilometre artırdık.”

“2023 yılı yatırımlarımızla altyapı ağını güçlendirdik”
Uraloğlu, öte yandan yıl içerisinde devam edene projelerin hız kesmeden devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

“İstanbul Havalimanı- Kağıthane Metro Hattını, AKM (M4) - Kızılay Metro Hattını, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattını, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü, Kayseri Anafartalar - Hızlı Tramvay Hattını, Konya-Antalya Yolu ve Demirkapı Tünelini, Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Zigana Tüneli’ni, Pertek-Hozat İl Yolu ve Singeç Köprüsünü, Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağını, Yeni Foça Yat Limanını, Aydın-Denizli Otoyolunun 89 Km’lik kesimini, İskenderun OSB Kavşağı ve Bağlantı yollarını, Milas / Ören TEKNE İmal Çekek Yerini, hizmete açarak altyapı ağlarımızı güçlendirdik.”

“2024 yılında 661 milyar lira olan bütçe teklifinin 348 milyar lirasının yatırımlara ayırdık”
“2024 Yılında hedeflerimizle uyumlu olarak, 661 milyar lira olan bütçe teklifimizin 348 milyar lirası yatırımlara ayrılmıştır” diyen Uraloğlu, yapılacak yatırımları şu şekilde sıraladı:

“Limanlar ile lojistik bölgelerin demiryolu bağlantısı sağlayacak iltisak hatlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Etüt proje çalışmaları devam eden hatlardan; Afyonkarahisar-Burdur, Kırıkkale-Kırşehir-Aksaray, Şanlıurfa-Mardin, Malatya-Elâzığ-Diyarbakır, Gölbaşı-Adıyaman-Kahta, Nurdağ-Kahramanmaraş hızlı tren hatlarının etüt proje çalışmalarını tamamlayacağız. Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatının yapım çalışmalarına devam edeceğiz. Demre Yat Limanı üstyapı projesini tamamlayıp işletmeye açacağız. Hatay İli İskenderun İlçesinde sahil tahkimatını ve hasar gören balıkçı barınağı onarımını tamamlayacağız. Yaklaşık 1.100 köyümüze daha 4.5G teknolojisi ile mobil genişbant hizmeti götüreceğiz. Ulusal Siber Kalkan 2024 tatbikatını savunma sektörü için gerçekleştireceğiz. 5G yol haritasının belirlenmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz, bu geçişin ülkemiz için en uygun zamanda, yerli ve milli üretimi destekleyecek şekilde yapacağız. Erzurum-Kars güzergâhında Bölgesel Turistik tren seferlerini başlatacağız. Çeşmeli- Kız Kalesi Otoyol çalışmalarını hızlandıracağız. Akdeniz Sahil Yolu’nun yapım çalışmalarına devam edeceğiz.”

Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

38 yorum yapılmış

  • İlham (3 ay önce)
    Bu yüksek hızlı Tren ne zaman Diyarbakır a gelecek ve Elazığ a da ne Zaman gelecek diyorlar çalışma var bu çalışmalar ne zaman bitecek ve ne zaman gelecek
    0
    0
    Yanıtla
  • Çavuşoğlu (11 ay önce)
    Hadi hayırlısı ! Malatya Sivas Ankara İstanbul hızlı tren yolu bitti.Trenler vızır vızır gidip geliyor.İstanbul-Malatya yolculuk 6 saate düştü.2 Seneye burada biter.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (11 ay önce)
    15-20 yıldır konuşulanlar hep aynı, bu sene ihalesi yapıldı yapılacak, olmadı seneye ertelendi, olmadı önümüzdeki senenin yatırım programına alındı, alınacak, cek caklarla yıllarca saf Malatyalılar ı oyalayıp durdular. Ama bize bunlar hak mı?. Bence hak biz bunu fazlası ile hak ediyoruz. Sadece burada değil her platformda Malatyamız sahipsiz kalıyor.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ramazan (11 ay önce)
    198 milyar yatırım. Tek kuruşu Malatya'ya değil. Hızlı tren yaparlar. Ardından süper hızlı, ardından ultra hızlı. Ankara'dan öte yana
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    oy verirsiniz sonra gelir ağlarsınız, neden bu adamlara bir uyarı vermiyor sunuz ki? Çantada keklik görüyorlar malatyayı, lafla yalanla oynatıyorlar işte. İster yapsın ister yapmasın artık usandık biz bunların palavralarına, zaten oy da vermem veren düşünsün
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (11 ay önce)
    1- Öncelikle Yüksek Hızlı Tren (YHT yaklaşık 260km/hız) bu bölge için düşünülmüyor onun yerine Hızlı Tren ( (Max 180 km/hız) bölgemiz etüd planı yapılacaktır. 2- Hızlı tren maalesef Malatya'ya uğramayacak Yazıhan istasyonundan sonra Arguvan yönünü dönerek Karababa Morhaham Baskil Kumlu tarla yönüne dönerek Baskil - Yolçatı ve Elazığ istikametine dönecektir. Hatta Zemin Etüd Projeleri 2021 yılında bitmiş ve devlet Planlama ya (DPT) işlenmiştir. 3- Hızlı trene binecek hemşehrilerimiz Yazıhan Tren istasyonından Binecektir. 4- Alternatif Malatya - Elazığ hattı çok rahat yapılabilecekken (Yazıhan - Malatya- Kale - Kömürhan Sürsürü vadisi- Elazığ istikameti ELAZIĞ LOBİSİ ve MİLLETVEKİLLERİNİN mücadelesi sonucunda Elazığ Merkez demiryolu ve lojistik merkezi ELAZIĞ a kazandırılarak Malatya Ekarte Edilmiştir. 5- Gündemde Bursa Antalya Antep Urfa ile İstanbul-Ankara Süper Hızlı Tren Projesi Vardır (360km/hız) 6- Geçmiş ola; Ruhuna El Fatiha SAHİPSİZ MALATYA
    %34
    %66
    Yanıtla
  • 1-Sivas Malatya Hızlı Treni 200 km hıza göre inşa edilecek. Ankara Sivas hattı 250 km hıza göre inşa edilmiştir. Bu süreçte 200 km hızla inşa edilme sebebi hem yolcu hem de yük taşımacılığı yapmak yani yapılan yolu daha verimli kullanmak içindir. Çünkü 250 km hıza çıkılan yolda yük taşımacılığı yapılamaz. 2-Hızlı tren 5.Bölge Müdürlüğü olan Malatya'mıza tabiki de uğrayacak. Yazıhan'ın orda bir yol ayrımı olacak.Bir ucu Malatya'mıza gelecek, diğer ucu Elazığ'a devam edecek. 3-Hızlı Trene binecek yolcularımız Malatya Gar'dan binip; 2 saate Sivas'a, 4 saatte Ankara'ya ,8 saatte İstanbul'a varacak. 4-Alternatif yol diye bişey yok. Hızlı tren Sivas'tan gelecek. Yazıhan civarında yol iki kola ayrılacak. Bir kol güneye Malatya'mıza gelecek. Diğer kol doğuya Elazığ'a devam edecek. Elazığ'ın ne Demiryolu Merkezi ne de Lojistik Merkezi diye bir şey yok. 5-Malatya Hızlı Tren Projesi gündemdedir ve Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın devamı olarak inşa edilecektir. 6-Malatya'mız 5.Bölge Müdürlüğü olarak, TCDD'nin diğer 6 bölge müdürlüğü gibi hızlı trene kavuşacaktır.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (11 ay önce)Demiryolcu isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın Abim; 1- Bütün YHT hatları hem yük hem yolcu taşınabilecek standartlarda yapılıyor. Maliyetten kaçınma adına hız km düşürülmüştür. Ayrıca Hasançelebi ile Sarsap arası arazi zorludur. 2- Bu Yazıhan - Elazığ arası düşünülen yol neden Yazııhan dan sonra Malatya sahil üzerinden kömürhan ve sürsürü vadisinden daha düşük eğim hız ve mesafe avantajından yararlanılarak yapılamaz ve bunun gayretine girilmez halbuki özellikle pötürge maden yataklarımız ve kale ilçemiz bundan mahrum kalır. Üstelik Fayda - Maliyet iktisadında bu güzergah daha memleket yararınadır. Hatta diyarbakır yolu dahi daha kısalır. 3- Hızlı tren elbette ulaşım kolaylığı ve zaman açısından emsalsiz ve rakipsizdir. 4-Alternatif yol elbette var; İzahı ve aplikasyonunuda yapılabilir ki İstenirse. Elazığ Milletvekilleri basın paylaşımları ortadadır. Lojistik merkezler her ilin rüyasıdır. Tatvan Rize bile bunu kazanmıştır. Malatya bu Potansiyeli sağlamaktadır. Elazığ Kamuoyu da farkındadır. Kaldıki Acizane benim faaliyetlerimle geçen yıl İnönü Üniversitesi kongre merkezinde Büyükşehir Bld. Valilik İnönü Üniversitesi Hocalarımızla Lojistik Çalıştayı ve Paneli düzenledik. 5- İnşallah İlk etapta Malatya Sivas arası YHT standartlarında çift hatlı yapılması en büyük arzumuzdur.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • 1-80 km, 120 km,160 km ve 200 km hız sınıflarına sahip demiryollarında yük ve yolcu taşıyabilirsiniz. Ancak 250 km ve üzeri hız sınıflarına sahip yüksek hızlı demiryollarında sadece yolcu taşıyabilirsiniz. Hem yolcu hem yük taşıyarak yolun en kısa sürede kendini amorti etmesi ve verimli kullanılabilmesi için 200 km'lik hız sınıfına sahip bir hızlı tren hattını inşa etmeniz daha doğru olacaktır. 2- TCDD Etüd ve Proje Dairesi, TCDD'nin 167 yıllık tecrübesiyle en doğru güzergahı belirlemiştir. Ne Malatya'mız ne de komşu şehirler mağdur olmayacaktır ve hızlı tren en başta Malatya Gar'ımız olmak üzere, tüm komşu şehirlerin merkezlerine ulaşacaktır. 3-TCDD Etüd ve Proje dairesi en doğru güzergahı belirler, TCDD Demiryolu Yapım Dairesi en güzel şekilde inşa eder. İhtiyaç olursa Malatya'mıza bir lojistik merkez de inşa edilir. 4-Ankara Sivas sonrası ,ilk aşama hızlı demiryolu inşaatı Malatya'mız olacaktır. Malatya'mız TCDD 5.Bölge Müdürlüğü'nün olduğu şehir olarak, TCDD'nin diğer 6 bölge müdürlüğünün bulunduğu şehirler gibi hızlı trene kavuşacaktır.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (11 ay önce)Demiryolcu isimli kullanıcı yorumuna
    https://www.elazigsonhaber.com/gundem/malatya-elazig-hizli-tren-projesinde-onemli-gelisme-h37336.html
    %7
    %93
    Yanıtla
  • İlgili haber Sivas'tan gelen hızlı tren hattının Elazığ ve Diyarbakır için devam güzergâhının haberidir.Sivas'tan gelen hızlı tren hattı Yazıhan'da iki kola ayrılacak, Malatya yolcuları güneye doğru Malatya Gara devam edecek, Elazığ ve Diyarbakır yolcuları linkini verdiğiniz habere konu olan güzergahtaki yoldan seyahat edeceklerdir.Yani Malatya yolcuları Malatya'ya gelmek için Ankara -Sivas-Malatya Hızlı Treni'ni, Elazığ ve Diyarbakır yolcuları ise Ankara -Sivas-Elazığ-Diyarbakır Hızlı Trenini kullanacaklardır.Hat bu şekilde iki ayrı hat olarak(Ankara Yazıhan arası ortak hat olmak üzere) işletilecektir.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Nick demiryolcu ama alakası yok bilginiz ile.. Sivas malatya arasi YHT yapılmayacak.. çünkü cografi sartlarin buna uygun olmadığı üstüne basa basa öznur çalık ve vekiller tarafindan dile getirildi. Ben her nekadar bu düşünceye katilmasam da acikladilar.. Sivas son yht merkezi olacak.. sonrasi sadece HT olacak. Ve en fazla 180 km hız yapacak oda yapabilir ise.. yazıhan dan yol ayrilacak ama malatya merkeze de gelecek demissin.. buna çok güldüm.. ne yani malatya merkeze gelecek olan tren yazihana geri dönüp ordan manevra yaparak elazig yönüne mi gidecek:) çünkü malatya kale arasi yol yapilmamis ki:) tcdd işini çok iyi bilir demissin.. belli belli.. tohma köprüsü üzerine çift hat yapamadınız.. beylerderesi koprusu ne ray koydurtamadiniz aşağı inip hala çıkıyorsunuz.. malatya elazig raybus çalıştıramadiniz:) niye treni getirdiniz yolu yapamadınız.. Adana mersin arasına git raybus nasil calisiyor bak.. tcdd 5 bölge yatiyor dostum yatıyor uyuyor ayakta.. oraya ben müdür olacam varyaa.. önce yakın sehirlere raybus calismasi yaparim.. Ankara yi yikarim yapmak için.. önce cevreyoluna raylı sistem yaptiririm belediye yardim ederek.. sonra o çevre yolundaki cift hat yolu elaziga kadar uzatir raybus çalıştırırim.. malatya Adıyaman arasi kısa olan yoldan yeni hat yaparim.. yolcu mu? Vala da yolcunun krali var o yolda.. iş yapmakta... Adana tcdd bölge bunu 40 sene önce basarmis yapmış.. bizimkiler yatmış arkadasim
    %7
    %93
    Yanıtla
  • Demiryolcu (11 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    160 km hıza kadar işletilen trenler konvansiyonel tren olarak kabul edilir.160-200 km arası hız yapan trenler hızlı trendir.200 ve üzeri hız yapan trenler yüksek hızlı trendir.200 km 'ye kadar hız yapılabilen demiryollarında yolcu ve yük taşıyabilirsiniz.Ama 200 km ve üzeri hız yapılan yüksek hızlı demiryollarında yük treni çalıştıramazsınız.Bu sebeple Sivas Malatya arası 200 km hız standartında yük ve yolcu taşıyacak şekilde planlanmıştır.Yolcu yanında yük de taşıyarak yol kendini daha kısa sürede amorti edecektir.Aynı şekilde köprü ve viyadük ve tünel inşaatları da fizibilite raporu , ÇED raporu veya vb teknik konularda olumsuzluk varsa yapılmaz.Hiç bir demiryolu projesi 'ben şöyle yaparım ben böyle yaparım ' diyerek değil projenin teknik ,mali ve çevresel etkileri incelenerek yapılır ve ciddi tecrübe ister ve o tecrübe demiryolu mühendislerimizde mevcuttur.167 yıllık bir kurum olarak TCDD teknik mali ve çevresel etkileri analiz ederek proje hazırlar .Olası hızlı tren işletmesinde tren Ankara -Sivas-Malatya ve Ankara-Sivas-Elazığ-Diyarbakır hattı olmak üzere 2 ayrı güzergahta çalışacaktır.Trenin Malatya'ya Yazıhan üstündem gelip, sonra geri dönüp Elazığa Yazıhan üstünden devam etmesi gibi bir işletme tabiki de olmayacaktır.Adana Mersin arası mesafe çok yakındır ve çift hattır ve 2 sanayi şehri arasında bölgesel tren bu sebeple çok kullanılmaktadır. Malatya Elazığ Bölgesel treni yeterince yolcu talebi görmeyince iptal edilmiştir.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • TCDD nin tecrubesinden bilgi birikiminden vs bahsetmiyorum.. konu malatya olunca işler farklı işliyor.. TCDD nin malatya bölgesi yolcu olmasına rağmen yatırım yapmıyor bana göre.. resmen yatıyor.. bak demisyolcu sivas tan malatya ya, malatya dan Elazığ'a oradan yol çatı ayrimindan Diyarbakır a zaten bir yol var.. ayni şekilde yanına htren hattı yapılmalı.. aksi takdirde malatya elazig eski yol resmen iptal kullanılamaz hale getirilmeye calisiyor demektir.. yazıhan da ki ayrım hem yük hem yolcu trenlerinin yeni hatti olacaktır.. bu da malatya merkezden geçip kale yönüne giden hattı bitiren projedir.. yukarıdaki arkadaş bunu farketmis anlamış.. tebrik ederim duyarlı oldu için.. TCDD genel müdürlüğü Ankara sivas malatya hızlı treni koymaz.. Ankara sivas malatya elazig ve Diyarbakıra devam eden tek ekspres direk sefer koyacaktır.. ayri ayrı koymayacaktir..tüm yolcuyu tek bir trende toplayıp sefer sayisini fazla tutabilirler.. ama malatya ya özel bir tren ayrı elazig tarafına ayrı tren kaldirmazlar.. bu 2 ayrı trenin gitmesi demek.. iste komik olan da bu.. yapmazlar.. Ankara dan Diyarbakıra elaziga giden hızlı trene malatya yolcusu binecek yazihan da inecek.. yazihan dan malatya yönüne raybus koyacaklar bu kabak gibi belli.. ortada.. kısaca malatya yolcusunu bay baş edecekler.. geldik siz burda inin burdan devam edin diyecekler anladin.. bende demiryolcu sayilirim baba tarafindan.. bu işleri iyi bilirim.. bu proje derhal iptal edilmeli.. malatya merkeze bu tren gelmeli.. ( tıpkı 4 Eylül, güney, van, Fırat ekspresi gibi) malatya dan elaziga devam etmelidir.. yazihan ayrım noktası olamaz.. bu malatya yi kör nokta çıkmaz sokak haline getirir.. maddi olarak ta Eskişehir'e gittim gördüm.. adamlar orda şehir içinden yht yi treni yavaşlatıyor diye komple yer altına metro gibi almış üstünü de park yapmışlar.. malatya da yol yapılamıyorsa belli bölümü yer altına alsinlar nokta.. aksi malatya yolunun ölümü anlamına gelir ki ruhuna fatiha olur..
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Demiryolcu (11 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    1-TCDD Genel Müdürlüğü, tüm bölge müdürlüklerinde olduğu gibi Malatya'mızda da yatırımlarını yapmaktadır. Tüm yollar altyapı ve üst yapısıyla yenilenmiş, yollar elektrikli ve sinyalli hale getirilerek güvenli ve çevreci bir işletme sağlanmıştır. Yük ve yolcu kapasitesi artırılmış vagonlarla ve beygir gücü yükseltilmiş lokomotiflerle ulaşım hızlandırılmıştır. 2-Sivastan Malatya Elazığ'a devam eden konvansiyonel demiryolu Elazığ'da ikiye ayrılıp bir yol Siirt Kurtalan'da diğer yol Bitlis Tatvan'da son bulmaktadır.Sivas Malatya Hızlı Tren hattı yapılırsa eski yol boşa düşmeyecektir. Son durağı Malatya olan 4 Eylül mavi Treni, son durağı Kurtalan olan Güney Ekspresi ve son durağı Tatvan olan Van Gölü Ekspresi ve tüm yük trenleri mevcut konvansiyonel yolu(Sivas-Malatya-Elazığ normal tren hattını) kullanmaya devam edecektir. 3-TCDD Taşımacılık nasıl ki son durağı Malatya'mız olan 4 Eylül mavi trenini çalıştırıyorsa , son durağı Malatya Gar olacak şekilde Ankara -Sivas-Malatya Hızlı Treni'ni de sefere koyabilir. Mevcut Ankara Sivas YHT hattı bile tam kapasite çalışırken, Ankara-Sivas-Malatya hattında yolcu sıkıntısı çekilmeyeceği aşikardır. Mevcut güncellenmiş 2053 YHT Haritası'nda da proje bu şekilde belirtilmiştir. Ankara Sivas Malatya Hızlı Tren hattında Son durak Malatya GAR'dır. Ankara Sivas Elazığ Diyarbakır hattında son istasyon Diyarbakır GAR'dır. Yazıhan'a kadar iki hat ortaktır. Yazıhan'da ayrılır. 4-Demiryolcu ,ancak Kurumda yıllarca çalışıp,ciddi bir bilgi birikimi ve kurumsal tecrübeyle olunur. Aileden geçmez. 5-Eskişehir'deki yeraltı gar geçişi ,Eskişehir'de demiryolu şehrin merkezini ortadan ikiye böldüğü için yapılmıştır. Yoksa hızlı tren geçtiği tüm şehir merkezlerine girerken hızını düşürür, şehrin içinden yavaş geçer yoksa yeri göğü sallar. Ciddi gürültü kirliliği yapar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (11 ay önce)Demiryolcu isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın abim, bir demiryolcu evladı olarak bizlerde bu işleri dispeçer grafiği çizecek kadar biliyoruz. Bölgeyide yük-yolcu trafiğinide az çok biliriz. İktisadi açıdan Hızlı Tren hattını Yazıhandan sonra baskil e götürmenin tek gayesi POLİTİKTİR: Minübüs otobüs hatları bile tek çizgiseldir. Yazıhandan sonra malatya sahil yolu eğim ve yol/km hesaplaması maliyet açısındanda en elverişli olanıdır. Hiç demiryolu bilgisi olmayan bir kişiyede harita üzerinden anlatım yapılsa bunu kabul edecekken sizlerdeki bu ısrar nedendir. ??? Gelin hep beraber bu demiryolu trafik seyrüsefer sıkışıklığı için memleketimizde beylerderesinide BYPASS edecek elverişli güzergahlar belirleyelim lojistik aktarım noktaları oluşturalım, karayolları yeni çevre yolu gibi paralel yeni hatlar inşa edelim. diye tartışmak isterdik eğer fikirlerimizden istifade etmek istersenizde gayet rahat bize ulaşabilirsiniz. saygılarımla...
    %10
    %90
    Yanıtla
  • 1-Demiryolcu ,ancak kurumda yıllarca çalışıp, ciddi bir bilgi birikimi ve kurumsal tecrübeyle olunur. Aileden geçmez 2-Demiryolu güzergahı belirlemek dispeçer grafiği çizmekten farklıdır.Güzergah için teknik konular(fizibilite raporu fay hatları Çed raporu vb) analiz edilir. Ona göre güzergah belirlenir. Mevcut Malatya-Elazığ arasındaki demiryolu, hızlı tren için teknik olarak elverişli görünmediği için yeni güzergah belirlenmiştir. Güzergah politik değil BİLİMSELDİR. Normal tren binde 25 eğimden fazla yolu ,bir hızlı tren de binde 15 eğimden fazla yolu tırmanamaz. Bu sebeple bir hızlı tren hattı için en fazla binde 15 eğimli güzergahlar seçilir. Ayrıca demiryolu güzergahında kurp (viraj) yarıçapları da önemlidir. Hızlı tren hatlarında kurp yarıçapları normal tren hatlarındaki kurp yarıçaplarına göre daha yüksektir. Yol tasarlanırken kurp yarıçapı ,fleş ,dever vb gibi yol geometrisi parametrelerinde doğru hesaplama yapmazsanız treni seyir halindeyken kurplarda(virajlarda) treni devirirsiniz. 3-Trenyolu yapmak ve tren işletmek, karayolu yapmaya benzemez. Farklı mühendislik disiplinleridir. Otobüs minibüs eğim çıkar ve yolda kalırsa yanında başka bir karayolu taşıtıyla geçer gidersiniz.Ama tren binde 25ten fazla eğim çıkamaz ve yolda kalırsa yol kapanır.,başka tren geçemez.Manevra lokomotifinin gelip treni çekmesi yolu açması gerekir. 4-Yarım hoca dinden yarım doktor candan eder demişler. Hiç demiryolu bilgisi olmayan veya az biraz demiryolu bilgisi olanla güzergah belirlenmez .TCDD Genel Müdürlüğü'nün Etüd ve Proje Dairesi bu işi için kurulmuştur ve dairede demiryolu mühendisliği bilimi ne derse ona göre karar verilir. Saygılarımla...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (11 ay önce)Demiryolcu isimli kullanıcı yorumuna
    Peki, Karşılaştırmalı gidelim o zaman Mesafe eğim ekseninde birim mesafe alanda baskil çıkışımı daha eğim derecelidir. sürsürü hattimı.? Morhamam Kumlu tarla Baskil yolçatı hattındamı kurp yarıçapı yüksektir. Battalgazi sahil kömürhan sürsürü vadi hattında mı? zemin etüdü yönünden hem yol yapım maliyeti ve yol bakım lojistik desteği konusunda Baskil Mi? avantajlıdır Malatya sahilmi? taşınan yük ve yolcu ekseninde malatyamı avantajlıdır Baskil orta koridormu? Tren yolu yapmak elbette farklıdır beraberinde iletişim ve enerji hatlarınıda ihtiva eder. Corafi gerçeklerde ortada. Tcdd etüd ve proje dairesi yeniden bir güzergah çalışması yapmalıdır.
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Belirtmiş olduğunuz farklı koridorlarda ,güzergah tespiti demiryolu mühendislik disiplini teknik olarak neyi gerektiriyorsa yapılmış ve en doğru güzergah ilgili daire tarafından UIC standartlarında belirlenmiştir.Bundan sonra zemin etüdünde veya ÇED raporunda veya olumsuz bir durum olmadığı sürece proje aynı şekilde uygulanacaktır.TCDD tüm daireleri ve bölge müdürlükleriyle 167 yıllık tecrübeli teknik donanımlı bir kurumdur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Maşallah demiryolcu bey her şeyin uzmanı. Okuyan da ulaştırma bakanlığı müsteşarı veya DDY genel müdürü zannedecek. O trenin Yazıhan'dan bu tarafa geçmeyeceğini Mısır'daki sağır sultan bile duydu. Yol Yazıhanda ikiye ayrılacakmış da hızlı trenin biri bu tarafa biri Elazığ istikametine gidecekmiş. Güldürmeyin insanı.
    %4
    %96
    Yanıtla
  • Bakanlıkta artık müsteşarlık diye bir makam bulunmamaktadır.TCDD Genel Müdürlüğü'nde de hızlı trenin Malatya Gara gireceğine dair proje onaylanmıştır.Ayrıntılı bilgi için güncellenmiş 2053 YHT haritasına bakılabilir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Demiryolcu galiba derin uykuya dalmışsın sen uykuya devam et kaza yapmayasın
    %13
    %87
    Yanıtla
  • Demiryolcu (11 ay önce)AVCI isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya'mız için çalışıyoruz. Türkiye'miz için çalışıyoruz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Melidya (11 ay önce)
    Takımda ödeme sorunu var belli takım göz höre göre şnat uğruna bal ligine düşüyor, 3.lige çıkmak kolay iş değil Arguvan yönetimi inat etmeyip Malatyasporla birleşmeli ve tüm şehirden destek alıp Malatyaspor olarak ara transfer döneminde oyuncular alınarak 3.ligde kalmalı ve sonra 2.lig için bütçe oluşturulmalıdır yoksa memleketimizin profesyonel 2 takımından biri harcanıp gidecek
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Taylor (11 ay önce)
    Hayelde olsa ,yalanda olsa inanıyoruz,kanıyoruz ne yapalım başka gücümüz yok ....
    %20
    %80
    Yanıtla
  • hkb (11 ay önce)
    Normal yollari yapin, birde milleti acikta birakmayin simdilik kafi
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Abdullah (11 ay önce)
    Sadece etüt bitecek diyor. Gerisi Allah'a emanet. Etüte hikaye ya !
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hızlı Tren (11 ay önce)
    Malatyalım yanlış anlıyor Hızlı Tren in Malatya -Elazığ - Diyarbakır arası sadece kağıt üzerinde çalışma yapılacak proje parası verilecek Tren beklemeyin bu sadece seçim vaadi ?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • MUSTAFA (11 ay önce)
    At yalanı, inanan çok nasıl olsa. Ben inanmıyorum size.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Özkan Çelik (11 ay önce)
    Yav he he.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Deniz (11 ay önce)
    Yalan bol !!! İşin en ilginç olanıda defalarca bu yalanlarla kandırılmış, sömürülmüş, yıllarca bir sürü yalan vaatlerle oyları alınmış, ama hiç akıllanmamış, hiç sorgulamamış, hiç kafalarını kumdan çıkarmamış Malatya için %70 bu yalanlara inanacak bir kesim hala hazır kıta bekliyor ve seçimde yine başrol oynayıp koşa koşa oy verecekler istisnasız!! Bu ülkede yıllarca mevcut hükumete en çok oy veren illerden biri Malatya, fakat yıllarca hor görülen, hizmet almayan, üvey evlat muamelesi gören, kandırılan, oyalanan ne hikmetse hiç akıllanmayan yine Malatya.. Siz bu kafalarınızı değistirmediğiniz sürece Malatya'da hiç bir şey değişmeyecek, siz de böyle sızlamayan devam edeceksiniz. Selametle
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ali (11 ay önce)
    Malatya'nın zaten Elazığ ve Diyarbakır hattında hızlı trene çok ihtiyacı vardı Allah razı olsun bize bu imkanı sağladınız . Ha birde bir yıl içerisinde bitireceklermis çokta hizlilarmis. Kaç yıldır bir kuzey çevre yolunu bitiremediler . Ayrıca bu illerdeki yoğun olarak seyahatler hep batıya doğru oluyor. Önce Sivas Malatya arası hızlı treni birbirine bağlayın sonra Elazığada bağlayın Diyarbakırada kimse birşey demez . Hep yarım yamalak seçim vaadleri birde eğitim araştırma hastanesine ek binalar yapıp şehir hastanesi yaptık diyecekler . Biz Malatyalılar bir parmak bala zaten bütün oyları sizlere veriyoruz ! Saf temiz iyi niyetli insanlarız çabuk kaniyoruz!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Palavra (11 ay önce)
    Yeni bir seçim, YİNE BİR PALAVRA :)))
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Malatya Ankara hızlı Tren hattı bitti çok şükür.vızır vızır çalışıyor. Diyarbakır hattının da etüt çalışması 2024 te tamamlanacakmış. Oda kısmetse yirmi yıl sonra tamamlanır. Malatya'dan Elazığ'da bölgesel tren ile gidilir, Elazığ'dan da hızlı tren ile Diyarbakır'a geçilir. Olmaz olmaz demeyin,olmaz olmazsa olmaz,olmaz...
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    Sayın bakan ve yetkililer Malatya yi doğuya değil batıya bağlayın hızlı trenle
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Ercan (11 ay önce)
    Çok geç kalınmış proje. Aslında Ankara-Kayseri-Malatya-Elazığ-Diyarbakır hattının olması gerekirdi. Bu hat yeterince nüfus barındırıyor.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ali (11 ay önce)
    Malatya-Elazığ-Diyarbakır hızlı tiren etüt çalışmaları 2024'de tamamlanacakmış. 100 yıl yatırımlar önce batıya yapıldı. Adaleti sağlayalım ikinci 100 yılda ilk yatırımlar Doğudan, Hakkari'den, Ağrı'dan başlasın. Tersine göç başlasın.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    Ben malatya yanlış yere kurulmuş yazıhan düz ovada oraya kurulmaliydi dedigimde eksi vermisler di coğrafya bilmezler... bakın yht malatya nin neresinden geçiyor... supriz yazıhan son durak ordan ayrılıp elaziga devam edecek:-)
    %67
    %33
    Yanıtla