SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Esnafı 4 Ayda İkinci Defa Krize Girdi"

0
Güncellendi - 2020-04-11 04:01:14
A- A+ PAYLAŞ

"BANKALAR KREDİ KONUSUNDA BİLDİĞİNİ OKUYOR".. Malatya Kitapçılar Derneği Başkanı Şahin Doğan, Türkiye’de sosyal, ekonomik ve ticari hayatı durma noktasına getiren koronavirüs salgınının yarattığı sorunların giderilebilmesi için oluşturulan strateji kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, ekonomik destek düzenlemelerinin ülke ekonomisi için büyük önem taşımakla birlikte, destek paketin tabana yayılmaması halinde, beklenen faydayı sağlamayacağını belirtti.

Esnafa yönelik finansal iyileştirmeler konusunda bir açıklama yapan Şahin Doğan, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere ait banka kredileri, kredi kartı borçlarının faizsiz ötelenmesi ve bu kategorilerdeki vergi mükelleflerine faizsiz kredi sağlanacağı konusunda hükümet yetkililerinin çok sayıda açıklama yapmasına karşın, bankalardan bu yönde bir tutum değişikliği görülmediğini vurguladı. Doğan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ve Maliye Bakanımız Sayın Albayrak’ın yaptığı açıklamalara rağmen kamu bankaları da dahil tüm bankalar küçük esnafa yardımcı olmak yerine zorluk çıkarıyor; bankalar bildiğini okuyor” dedi.

Küçük esnaf ve düşük sermayeli iş yerlerinin sermaye birikimine sahip olmadığını, gündelik ticaret ve üretim ile ancak ailesinin geçimini ve işyerinin masraflarını karşılayabildiğini ifade eden Malatya Kitapçılar Derneği Başkanı Şahin Doğan şunları söyledi:

“Küçük esnaf, dar sermayeli işletmeler, kriz dönemlerinde kullanabilecekleri herhangi bir birikime sahip değildir. Yaşadığımız krizde küçük esnafın büyük bölümü zorunlu olarak ve belirsiz bir süre için iş yerlerine kilit vurmak zorunda kaldı. Açık işyerleri ise siftah bile yapamaz durumdadır. Bu nedenle, hükümetin açıkladığı ve gelecekte hazırlayacağı ekonomik destek paketlerinde özellikle küçük esnafın ayakta kalmasını sağlayacak ekonomik tedbirler hayata geçirilmelidir” dedi.

“Malatya ve Elazığ esnafı 4 ay içinde ikinci defa ekonomik krize girdi"

Elazığ-Malatya depremi nedeniyle Malatya ve Elazığ’da şehir ekonomilerinin Ocak ayından bu yana sıkıntılı bir süreç yaşadığını vurgulayan Şahin Doğan, özellikle kitap ve kırtasiyeci esnafının deprem nedeniyle okulların tatilinden kaynaklanan büyük iş kaybı yaşadığını hatırlattı. Malatya Kitapçılar Derneği Başkanı Şahin Doğan, “Koronavirüs salgını ülkemizin tamamını ciddi bir şekilde etkiledi. Ancak Malatya ve Elazığ diğer illere göre daha fazla etkilendi. Çünkü deprem kaynaklı mağduriyetler giderilemeden koronavirüs salgını, kriz süreçlerinde kullanabileceği birikimi olmayan küçük esnafın ikinci kez krize girmesine neden oldu. Malatya ve Elazığ’da başta kitap ve kırtasiyeciler olmak üzere, küçük esnafın tezgâhının kapanmasına yol açtı. Bu nedenle, hükümetimiz, ilgili kurumlar ve esnaf kredi birlikleri Malatya ve Elazığ’da küçük esnafın krizde yok olmasını önleyecek özel destekler sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.

Salgının önlenmesi yolunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yürüttüğü çalışmaların takdire şayan olduğunu ifade eden Şahin Doğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı tüm açıklamalara rağmen bankaların küçük esnafa faizsiz kredi vermek ve kredi borçlarını faizsiz olarak ötelemek konusunda ciddi sorunlar çıkardığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, deprem ve koronavirüs salgını nedeniyle esnafın yaşadığı sıkıntıları gidermek için bankalara verdiği ödevin, kamu bankaları da dahil olmak üzere, banka yönetimleri tarafından görmezden gelindiğini ifade eden Doğan, hükümetin “kredilerin faizsiz ötelenmesi, faizsiz kredi verilmesi, kredi kartı borçlarının faizsiz ertelenmesi” gibi konularda yayınladığı talimatlara rağmen, bankaların küçük esnafa faizsiz kredi vermemek, kredi borcunu faizsiz ötelememek için kendi bildiklerini okuduğunu belirtti.

“Bankalar, Bakan Albayrak’ın esnafa koşulsuz, kefilsiz, faizsiz kredi sağlanması talimatını yok sayıyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 24 Ocak depreminden sonra Elazığ ve Malatya’ya yaptığı ziyaretler sırasında, “Depremin yarattığı yıkımın ekonomiye, esnafa etkisini değerlendirdik. Bir dakika bile kaybetmeden bazı kararlar aldık. Özellikle esnafımız noktasında, Halk Bankamız Elazığ ve Malatya’daki tüm esnaflarımıza 50 bin liraya kadar 5 yıl vadeli ve faizsiz bir finansman imkânı sağlayacak. Kamu bankalarımız, iki ilimizdeki tüm esnaflarımızın tüm kredilerini faizsiz bir yıl ödemesiz erteleyecek” şeklinde açıklama yaptığını ve esnafı o gün için rahatlattığını ifade eden Doğan, “Ancak kamu bankaları Sayın Bakanımızın açıkladığı bu destek programını uygulamamak için özel bir çaba harcıyor” dedi.

Şahin Doğan, kamu bankalarının hem depremden hem de koronavirüs salgınından büyük zarar gören küçük esnafa Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın talimat verdiği gibi, koşulsuz, kefilsiz, faizsiz kredi sağlaması gerektiğini vurguladı. Doğan, Bakan Berat Albayrak’ın talimatlarının yerine getirilmesi halinde, Malatya ve Elazığ’da küçük esnaf faaliyetleri ile hayatını idame ettiren on binlerce vatandaşın rahat bir nefes alacağını, her iki şehrin ticaret hayatının bir süre sonra yeniden canlılık kazanacağını kaydetti.

“Meslek örgütleri bugün esnafa yardımcı olmayacaksa ne zaman olacak?”

Zor zamanlarda esnaf, tüccar ve sanayiciye yardımcı olmak üzere yıllarca esnaf ve tüccardan aidat toplayan esnaf ve ticaret erbabı meslek örgütlerinin de bu dönemde küçük esnafa kredi vermek konusunda zorluk çıkarmayı tercih ettiğini kaydeden Malatya Kitapçılar Derneği Başkanı Doğan, “Bu meslek örgütleri, esnaf kredi birlikleri, krediler için esnafın bugün için yerine getiremeyeceği şartlar öne sürüyor. Bu meslek örgütleri bugün esnafa yardımcı olmayacaksa ne zaman olacak? Esnaf kredi birliklerinin kredi sağlamak için ileri sürdüğü şartlar esnafta var olsa, zaten esnafın o krediye ihtiyacı olmaz. Esnaf kredi birlikleri bankaları taklit ederek esnafın karşısında değil, yanında olmalıdır” dedi.

“Malatya kredi dönüşlerinde borcuna en sadık illerin başında gelmektedir”

Takipteki kredilerin toplam kredilere oranının en düşük olduğu illerden birinin de Malatya olduğunu hatırlatan Malatya Kitapçılar Derneği Başkanı Şahin Doğan, “Malatya esnafına zor zamanlarda kredi vermemek için direnen bankalara Malatya’nın kredi dönüşlerinde borcuna en sadık illerden birisi olduğunu da hatırlatmak istiyoruz” vurgusunu yaptı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • İlhami (3 yıl önce)
    Bazı yorumlarda Halk Bankası nın isi zorlastirdigini ve kredi vermedigi yazılımis bu tur haberler yalan ben müracaat ettim bir gun sonra bana dönüş yaptılar, ve hala kredi kullanma hakkim sakki ve cekmedim neye rağmen hakkimda devam eden icra takibine rağmen Allahım Devletimizden Razı Olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Malatya'da esnafim deprem ve ardından salginla .işler Ece bitti kart borçları malzemeci elden borçlar ev iş elektrik su doğalgaz gelir yok karttan yiyiyoz kredi borcu vardı depremden dolayı 1yil ertelendi ama bu gidişle toparlanamayiz 1yil da borç batagindayiz Allah hayırlısını versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Müflis (4 yıl önce)
    Şahin Doğan Başkanım öncelikle yüreğine sağlık. Mağduriyetimizi o kadar güzel açıklamışsın ki bu teşekkürü bir borç bildim. Halkbank’a kredi başvurusu için gittim tabiri caizse ipe un serdiler ama krediyi vermediler kendimi geçtim yanımda karısıyla gelen adamı soru sorduğu için azarlayan bir banka memuruyla karşılaştım. İnsanların dertlerini anlamayı bırakın onları ezmeye çalışan düşene bir tekme de ben atayım zihniyetiyle çalışan bir sistem var. Bu durumun ivedilikle göz önüne alınması ve gerekli adımların atılması gerekir. Umarım bu yazınız bazı şeylerin değişmesine vesile olur Şahin Başkanım saygılarımla...
    0
    0
    Yanıtla
  • Küçük esnaf (4 yıl önce)
    Sayın başkanım öncelikle verdiğiniz bu röportaj ile hepimizin sesi olduğunuzu belirtmek isterim. Bu haklı haykırışların hepimizin ortak düşünceleri olduğundan emin olabilirsiniz. Başımızda bunca dert var iken senin de belirttiğin üzere yanımızda yer alması gerekirken bankaları taklit ederek karşımızda yer alan esnaf kredi birlikleri, derdimize derman olmak şöyle dursun, vereceği kredi ile bir nebze nefes aldırmak yerine her işlemde köstek olmaktalar. Mezkur birlikler esnafın binbir güçlükle bulduğu kefili bile kabul etmeyip(beğenmeyip!) aynı bankalar gibi ipotek verilmesini istiyorlar. Esnaf zaten bunalımda iken bir de aile huzurunu kaçırıyorlar. El insaf!! Bu duyarlı davranışınız için tekrar sizi tebrik eder teşekkürlerimi sunarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kitapçı (4 yıl önce)
    Bu güzel açıklama için teşekkürler başkanım. Sen bizim en yüksek çıkan sesimizsin lakin bu sesi de duyarlar mi bilmiyorum . Bankalar talimatlara uymuyor faizsiz kredi vermiyorlar kredi ödemelerini ötelemiyorlar yüzlerce esnaf arkadaşımız batmak üzere biz de kepenk kapattık kapatacağız zararına dükkan açıyoruz şimdilik. Yetkilileri göreve davet ediyorum neden bu bankalar denetlenemiyor neden gerekli ceza kesilemiyor. Başkanım tekrardan ağzına sağlık bizim düşünceleremize tercüman olmuşsun. Ya derdimize derman ya katlimize ferman diyoruz artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergün (4 yıl önce)
    Halk Bankası işi zorlaştırmak için tek eleman ile kullandırım yapıyor. Dolayısıyla işlemler hem yavaş oluyor. Bir kredi kullanımı için 10 gün öteleme yapıyorlar. Kulallandırmamak için ne gerekiyorsa yapıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer altuntop (4 yıl önce)
    Şahin doğan beye saygılarımı sunarım her sözünün altınada imzamı atarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer altuntop (4 yıl önce)
    Vallaha katılyorum sizlere bizlerin sesi oldunuz bu bankalar normalde taksitlendirmelerde faiz uygulamayacaktı ama ne hikmetse bildiğini okuyorlar değerli devlet büyüklerimizin buna el atmasını bekliyoruz..saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • İhsan akın (4 yıl önce)
    Öncelikle Sayın Şahin Doğan baskana teşekkür ederim, açıklamaları çok doğru. burada ne yazık ki 2020 yılı başından beri bir çok afetler, terör ve en son virüsten dolayı esnaf çifçi üretici çalışan ekonomik sıkıntı yaşamaktadır. tabiki önce Devletimizin güçlü olması lazım bunun için herkes üzerine düşeni yapmak zorunda ve yapmalı, bu anlamda devletimizde bazı imkanları sunuyorsa burada adaletli olunması gerekiyor ve gerçekten ihtiyacı olanlara zorluk çıkarmadan faizsiz kredilerin ve ertelemelerin sağlanması gerekirken bazı bankalar kurum kuruluşlar stk lar çoğu zaman olduğu gibi yine ihtiyacı zaruri olmayanlara bu hizmetleri sanki kendi ceplerinde sağlıyormuş gibi sağlıyorlar. Maalesef gereksiz bir reklam içindeler reklam yapmak yerine ihtiyaçlı olanlara ulaşmasını istiyorsanız adaletli olun hak edene yardımcı olun bırakın yıllardır milletin sırtından geçinmeyi sürekli hep bana demeyi birazda emekçiyi esnafı çiftçiyi üreticiyi düşünün Sayın bankacılar iş adamları girişimciler stk lar idareciler üretimin olmadığı tekelleştiği yerde herkes kaybeder hep birlikte bir olalım beraber olalım yardımcı olalım gerçek ihtiyaç sahiplerini gözetelim yoksa büyük bir vebal olur ve kimse bu vebalden kurtulamaz.?
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT ŞENGÜL (4 yıl önce)
    Sayın başkanım lütfen bu konuyla detaylı ilgilenin
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT ŞENGÜL (4 yıl önce)
    sayın başkanım öncelikle söylediğiniz her şey doğru ama bankalar bizim gözümüzle bakmıyorlar olaya vermemek için bir çok sebep söyleniyor zaten esnafın ihtiyacı olmasa niye gidelim bankalara yüreğine sağlık şahin abi...
    0
    0
    Yanıtla
  • nusret erdoğan (4 yıl önce)
    sayın başkanım senin tüm dediklerinin altına imza atarım lakin bizi duyan bizi anlayan bize hakveren var mı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydin dogan (4 yıl önce)
    Sosyal yardimlasama bagirip caguriyo bankadaki guvenlikler zaten memurlarina ulasmak mumkun degil hangi yere gitsek bizi kapidan derdimizi dinlemeden gonderiyolar salgin yuzunden devletimizin sozunden cik.ayip disari cikmuyoruz calistigimiz yer kapandi gidemiyoruz baska hicbir yerden gelir yok krediye umut bagladik kreterlere uymayacagimiz belli simdi napacagimi bilmiyorum sesimi duyurmak icin nereyi bulsam yaziyorum sayin devlet buyuklerimiz sayin cumhur baskanimiz malatyadaki bankalar ve yardim dagitilan yerler sizin soylediginiz gibi yapmiyolar i sanlara bagiriyilar dertlerini dinkemeden ginderiyolar cok sikintidayiz malatyaya isini yapan kisiler gelsin islerini yapmiyolar aldiklari maasin hakkini vermiyolar ozelliklede bankalar durumu olmayana devlet kefil olurken burdaki bankalar sart ariyolalar zor durumda olana demistiniz o kredi ama bunlar herseyi uokusa suruyloar saygilarimi sunarim tesekkurler.0542.267.03.93.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydin dogan (4 yıl önce)
    A habere sov tv ye kendi evimde cektigim kucuk bir video ginderdim ama yayinlamadilar.video da cok sikintida oldugumu devlet buyuklerimizin sesimi duymasi maksadiyla bankalarin devlet buyuklerimizin soylediklerine uymadiklarini kendi kurallarini uyguladiklarini devlet bize temel ihtiyaclarimiz icin kredi veriyo banka sart aramadan isteyene ver diyo ama banka yok su sart yok bu sart zaten o sartlara sahip olanlar zor dutumda olmayan insanlardir isteseler cekereler onemli olan suanda evine ekmek goturemeyen babalara verilmesi lazim diye dusunuyorum ama devlet buyuklerimiz bu olaya bi el atsalar iyi olacak yoksa virus degil biz acliktan olecez.tesekkur ederim Aydin dogan malatya.
    0
    0
    Yanıtla
  • İzzet Dönmez (4 yıl önce)
    Şahin abim herkesin dile getirmek istediğini siz bütün detaylarıyla konuşmuş ve cok güzel anlatmışsınız.İnşallah gereken yerlere ulaşır.Yüreğine sağlık...
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (4 yıl önce)
    Halkbankası faizsiz kredi vermemek için olimpiyat atletlerinin bile atamadığı taklayi atıyor. Kendilerini tebrik ediyor en içten dileklerimle kınıyorum. Halkbankası yetkililierine zaten heralde ancak buradan ulaşabilirim. DEPREMDEN ÖNCE ESNAFA KEFALETE UYE OLMA SARTINI KALDIRIN. Paramız vardıda biz mi üye olmadik ha bu arada adamı olanın yinede kredi alabildiğini de duyuyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Şemsettin ÖNER (4 yıl önce)Esnaf isimli kullanıcı yorumuna
    Esnaflar içerisinde Memnuniyetle karşılanan açıklamanızdan dolayı sizi Tebrik ederim . Madem böyle sıkıntılar var yetkililer gerekli kolaylıkları sağlamaları gerekir. İşte liderlik zor günlerin işidir. Demek yeri geldiğinde insanların dertlerini dile getirmektir. Elinize kaleminize Yüreğinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla