SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Etil Alkol Fabrikası Derhal Faaliyete Geçirilmeli"

0
Güncellendi - 2020-04-27 20:32:00
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Korona salgınına karşı mücadelede etkili olan etil alkolü bulmak neredeyse imkansız hale gelmişken, Malatya’da kapalı bulunan etil alkol fabrikasını açmak için daha ne bekleniyor?” dedi.

Korona salgınına karşı mücadelede etkili olan etil alkolü bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Kolonya ve dezenfektan üreticilerinin etil alkol bulmakta zorlandıkları, ihtiyacın yabancı ülkelerden ithal ederek çözülmeye çalışıldığı belirtiliyor.

TÜRKİYE’DEKİ 4 FABRİKADAN BİRİYDİ

Bu şartlar altında yıllar önce kapatılan Türkiye’deki 4 alkol fabrikasından biri olan Malatya Alkol Fabrikası tekrar gündeme geldi. Malatya Şeker Fabrikası’nın kurulurken, İspirto Fabrikası, Küp Şeker Fabrikası, küspe kurutma ve besicilik gibi kapsamlı şekilde kurulduğu yıllarca Malatya’ya hizmet ettikten sonra, ispirto- diğer adıyla alkol fabrikası- arıtma tesisi olmadığından, atıklarının çevreye zarar verdiği gerekçesiyle 2000 li yıllarda kapatılmıştı. Fabrikaya daha sonra biyolojik arıtma tesisi yapılmasına rağmen, saf alkol üretip, ilaç, kozmetik, savunma sanayinde kullanılan alkol fabrikası tekrar açılmamıştı.

ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI YÜZÜNDEN

AKP’nin özelleştirme politikasının yaşamın her alanında olumsuz etkisini gösterdiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şeker fabrikalarını özelleştiren iktidarın, salgına karşı dezenfektan üretimi için ihtiyaç duyulan etil alkolü daha pahalı olan ithalat yoluyla temin etmek zorunda kaldığını söyledi. Ağbaba, Malatya’da kapalı halde bulunan etil alkol fabrikasının tekrar faaliyete geçirilmesini istedi.

ETİL ALKOL İTHAL EDEN TÜRKİYE

Koronavirüs salgını ile uğraştığımız bu günlerde halkın karşı çıkmasına karşın özelleştirilen ve daha sonra üretim kapasitesi düşürülerek zarar ettirilen şeker fabrikalarının öneminin bir kez daha gündeme geldiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Pancarın nasıl stratejik bir ürün olduğu şimdi çok daha net görülüyor. Pancar üretimine kota koyan, şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular. Şu an dezenfektan ve medikal sektöründe üretim yapan tüm firmalar, etil alkol ihtiyacını karşılamak için şeker fabrikalarına başvuruyor, fabrikalardan çıkan melastanın hepsini alıyorlar, ancak yeterli gelmiyor. Üretilen etil alkol Türkiye için yeterli olmadığı için yurt dışından almak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜNDE 50 TON ALKOL ÜRETİYORDU

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Alkol Fabrikasının Türkiye’nin 4 saf alkol fabrikasından biri olduğunu belirterek, “3 Kilo Melas (Küspe)den 1 kilo alkol üretilen fabrika günde yaklaşık 50 ton, yılda 6 bin ton yüzde 95 oranında alkol üreterek, hem ülke ekonomisine katkı sunuyor hem de etil alkol ihtiyacının giderilmesine katkı sunuyordu” dedi.

SİYASET ÜSTÜ DÜŞÜNÜP ORTAK HAREKET ETMEK LAZIM

Ağbaba, etil alkole bu kadar çok ihtiyaç varken, Malatya Şeker Fabrikası bünyesinde uzun süre üretim yapan ancak daha sonraki yıllara kapısına kilit vurulan alkol fabrikasının açılmamasının ‘beceriksizlik’ olduğunu belirtti. Ağbaba, Koronavirüs’ün uzun süre hayatımıza etki edeceği bilim insanları tarafından ortaya konuşmuşken, saf alkole uzun süre ihtiyaç duyacağımız gerçeği ortadayken, Malatya Alkol Fabrikası derhal faaliyete geçirilmelidir. Bu konuda 1 dakika bile beklemek yanlıştır. Hem Türkiye’nin ihtiyacını gidermek hem de Malatya ekonomisine ciddi katkı sunacak adımın atılması için siyaset üstü düşünüp tüm milletvekilleri olarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bülten

FOTO: Malatya Şeker Fabrikası bünyesinde bulunan ve faaliyetine son verilen alkol fabrikasının harabe haline gelen binası

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Kim tarafından ve ne zaman kapatıldığı önemli değil. Eğer ülkenin alkol maddesine ihtyiaç var ve dışardan ithal etmek zorunda kalıyorsak. Ülkenin ihtiyacı olmasa bile yurt dışına ihraç ederek ülkeye döviz kazandırmış oluruz. Malatya da böyle bir fabrikanın olması istihdam açısından da fayda sağlayacaktır. Olaya bu açıdan bakılırsa ülkemize ve şehrimize daha faydalı olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tatar Ramazan Öz Pötürgeli (4 yıl önce)
    Veli Ağbaba herzaman ki gibi şovuna devam ediyor,gerçekten memleket için bir çivi çakamaz bunlar,Ülkenin karabasani CHP zihniyeti
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Şimdi bunu Ağbaba istedi diye yapmazlar halbuki türkiyenin ve malatyanın hayrına bir iş
    0
    0
    Yanıtla
  • Deli Bekir (4 yıl önce)
    Sadece Hasan Kaçan tarafsız ve mantıklı konuşmuş gerisi bir daha yorum yapmasın olmuyor. Eyyy Aliler bu ülke sizlerden çok çekti.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğru Chp den çok çektiniz bir çok kez yek başına iktidar oldu ya çok çektiniz bakalım bu günleri arıyacak mıyız inşallah aramayız...
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Ham maddesi hazır, şeker pancarından üretiliyor. Hemen yenisini yapıp devreye sokalım. Yoksa alanları yine mi AVM yapacaksınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    Sn. Vekil ,bu fabrika yıllar önce kapatılmış.Üretime geçmesi için aylar süren çalışma yapmak lazım.O zamana kadarda inşallah bu virüs derdi bitecek.Hükümetin virüsle mücadelede aldığı başarının altında ezilmiş bir muhalefet var.Bunun altından kalkmak için bu gereksiz hareketlere gerek yok.Bundan öncede mevcut hastanelerin yetmeyeceği,asker hastanesinin açılması gerektiği gibi saçma öneriler olmuştu.Ülkemizin sağlık altyapısının ne kadar güçlü olduğunu bir kere daha görmüş olduk.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Yılmaz (4 yıl önce)
    Araştır bi bak kaç yılında kapanmış öyle konuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Sadet Partisi ile Ak Parti aynı mı Chp ile Ecevitin Partisi Gibi....
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (4 yıl önce)
    etil alkol krizimi var ülkede bu izbe binaya fabrika diyecek kadar mı çaresiz kaldık bir kerede sayın vekilin moral veren bir haberini göreyim hep öldük bittik ....
    0
    0
    Yanıtla
  • fabrika kelimesinden modern binalar anlıyorsun demekki. siyyasi olarak desteklemiyorum desen mantıklı olurdu ama bu şekilde vizyonun belli oldu. çoğu fabrika binasının (özellikle kalan kamu) çoğu 50 60 senelik binalar ama o binalardan senin tükettiğin ürünler çıkıyor. o binanın dışını yapmak en kolay iştir teçhizatın kuruluysa
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Cadde avm yide yıksınlar tekel fabrikasına geri yapsınlar. Bu Millete üreten fabrika lazım tüketen millet değil !
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (4 yıl önce)
    o binaların içi boş. makinaların hepsi sökülerek başka şehirlere gönderildi. orayı faaliyete geçirmek demek yeni fabrika kurmak demek. milletvekili sanki fabrika varmışta calışmıyormuş gibi konuşmuş. bu saatten sonra da devletin yeni fabrika kuracağını sanmam. zaten şeker fabrikasınıda satmak istiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Yılmaz (4 yıl önce)
    ak parti döneminde kapatılmadı sizin dönemde kapatıldı
    0
    0
    Yanıtla
  • Komik ve gükmek istiyorum hahaha Ali bey iyi araştırın kim zamanı kapanmış acaba.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Yılmaz (4 yıl önce)Ali Koç isimli kullanıcı yorumuna
    Gerçekten çokmu komik araştır bak iş dediniz Ecevit’e dayanacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Ecevit degil AKP ardili anapa dayaniyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Yıl olmuş 2020 bilgiye bu kadar ulaşmak kolay ama hala akp den önce chp nin iktidar oldugunu sananlar var chp çok partili sisteme geçildikten sonra sadece koalisyonlarla iktitara ortak oldu BİLGİ SAHİBİ OLUNMADAN FİKİR SAHİBİ OLAYA ÇALIŞANLAR VAR !!!!!!!
    0
    0
    Yanıtla