SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Etsiz Mutfakta Muhteşem Bir Zenginliğe Sahip"

A- A+ PAYLAŞ

Türk yemekleri uzmanı ve yazar Sahrap Soysal, Türk mutfağının dünyanın en zengin mutfakları arasında yer aldığını ancak tanıtım eksikliği bulunduğunu, Türk Mutfağı Haftası gibi etkinliklerle bilinirliğin daha da artırılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesiyle kutlanan "Türk Mutfağı Haftası", yurt genelinde çeşitli etkinliklerle sürüyor.

Malatya'daki etkinliklere katılan Türk yemekleri uzmanı ve yazar Sahrap Soysal, AA muhabirine, Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin son derece yararlı olduğunu ve sürekli yapılması gerektiğini söyledi.

Dünya genelinde gastronominin yükselişte olduğunu, kültürlerin gastronomiyle kendini tanıttığını ve ön plana çıktığını anlatan Soysal, şöyle konuştu:

"Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından ama tanınmıyoruz. Bizi sadece döner ve kebapla tanıyorlar. Bu da büyük bir eksiklik. Bu konuda daha büyük bir tanıtım daha iyi bir PR yapmak lazım. Türk mutfağında özellikle evde pişen yemekleri olağanüstü buluyorum. Tencere yemekleri ve çorba olarak dünyanın en zengin mutfağı Türkiye'de. O yüzden biraz daha ev mutfaklarını dışarı çıkararak, ev mutfaklarının restoranlarda servis edilmesini sağlayarak tanıtım ayağını oluşturmalıyız. Treni kaçırmış değiliz."

- "Sofra insanları bir araya getirir"

Soysal, gastronominin her geçen gün öneminin daha çok anlaşıldığını, Türkiye'deki birçok kentte yöresel yemeklerin ön plana çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye'deki tüm şehirlerde UNESCO'ya mutfaklarıyla aday olma çabası var. Bunu ilk başaran Gaziantep oldu, sonra Afyonkarahisar ve Hatay bu işi kotardı, bence Malatya'nın da bunu yapması lazım. Malatya, Türkiye'deki tüm mutfaklar içerisinde vejetaryen dediğimiz yani etsiz mutfaklarda ortaya koyabileceğimiz muhteşem bir zenginliğe sahip olağanüstü bir mutfak. Dünyada veya Türkiye'de bu kadar çok yaprağa sarma yapan başka bir şehir yok. Tabii ki hamur işi de var ama sebze ve bulgur ağırlıklı muazzam bir vejetaryen mutfak var Malatya'da. Malatya'nın analı kızlı köfte, kiraz yaprağı köftesi, içli köfte, yoğurtlu-ayranlı köfte gibi yemekleri tanıtılabilir. UNESCO çalışmaları da bu yönde yapılmalı. Artık dünyada tarihi eserlerimiz var doğamız çok güzel ama bir şey eksik kalıyor o köprüyü de mutfakla kuruyorsunuz. Malatya'nın tarihi çok eski, Arslantepe var her şey çok güzel ama bir şey ile köprü yapmak gerekir o da mutfakla oluyor. Sofra insanları bir araya getirir, bir paylaşım sağlar ve mutluluk verir."

- "Yöresel olmadan evrensel olamıyoruz"

Sahrap Soysal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın mutfakla ilgili olmasının kendisini gururlandırdığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelen yabancı konuklar ile yabancı diplomatlar veya siz yurt dışına gidiyorsunuz orada hediye edilebilecek en değerli şey İngilizceye çevrilmiş külliyatlı bir mutfak kitabımız. O anlamda da çok memnunun böyle bir kitabımızın çıkmasından. Orada da benim bir tarifim var. Glutensiz, vejetaryen tariflerimiz var. Ne akımı olursa olsun dünyada onlara uygun yöresel tariflerimiz var. Zaten yöresel olmadan evrensel olamıyoruz."

Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin tanıtım açısından son derece yararlı olduğuna işaret eden Soysal, "Mutfak hep olmalı çünkü bu kültür mirası, kimliğimizin çok önemli bir parçası. Dünyada mutfaklar çok yükselişte o yükseliş trendini biz de yakalamalıyız." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 yıl önce)
    Evet, yemeklerimiz güzel ama çok tüketince zararlı. Çok fazla bulgur tüketiyoruz. Malatya şeker hastalığında avrupa birincisi.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Münebbih (2 yıl önce)
    Etsiz olduğu kadar, etle yapılan fırın ve tencere yemeklerinde de (analı kızlı, kağıt kebabı, kuzu tandır ve diğer fırın yemkleri) Malatya bölgenin (Kahraman Maraş ve Gazi Antep gibi) önde gelen şehirleindendir. Bu birileri tarfından altı oyulan ve stratejik bir plan çerçevesinde yürütülen şehirimizde denen; yemek kültürümüzden ve kırmızı et tüketiminden vazgeçmemizi istenidiği bir projenin parçası mı? Yapay et tüketmelimiyiz? Fıtri olan ve atalarımızın yeme alışkanlıklarından da dönmelimiyiz? Etsiz yemek vurgusu tesadüf mü? Bu vegan ve vejeteryan yeme alışkanlığını aşılama ve mevcut yemek kültürünün dönüşümünü amaçlayan bir plan mı? Niye sürekli et'siz yemek vurgusu ve pr'ı yapılıyor. Et'siz yemek vurgusu bir proje mi? Bu büyük baş besi hayvancılığının ve kırmızı et tüketim alışkanlığının kaldırılmasına yönelik yürütülen bir sistemli çalışma mı? Bir süredir gündemde olan yapay et konusuyla ilgili şoke eden gerçekler barındırıyor. Pandemiyle tartışmaları daha da alevlenen yapay et gerçeğinin peşine düştük. İşi uzmanlarına sorduk. İşte yanıtlar: Yapay etin üretim tekniği kanser hücrelerinin üreme yöntemiyle aynı. Kanser riski taşıyor. Antibiyotikle üretiliyor. Üstelik aynı yöntemle insan eti de ürünlerde kullanılabilir. İşte şoke eden son dakika haberinin ayrıntıları... https://www.sabah.com.tr/gundem/2021/03/21/son-dakika-soke-eden-yapay-et-gercegi-insan-eti-kanser) Bakın: İki yıl boyunca pandemi ile ilgili kısıtlamaların ardından , WEF (Dünya Ekonomik Forumu) tarafından düzenlenen ve 22-26 Mayıs 2022 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen Davos Forumu , yüz yüze toplantı formatına geri döndü? Katılımcıları taşınması için 1500 e yakın uçak seferi düzenlendiği dillendiriliyor. Bakın size küçük bir örnekle açıklayayım: Uçaklar tarafından her bir kilogram Kerosen için motor türbinlerinden 3,15 kilogram karbondioksit atmosfere karışıyor. Tam kapasite 375 yolcu taşıyan uçak, 100 kilometrede 863 litre yakıt tüketiyor. 100 kilometrede yolcu başına 2,30 litre yakıt tüketiyor. Bunun 1500 uçak seferi ve gidiş dönüş hesapalrsanız ortaya devasa rakamlar çıkıyor. Bu mavallar sadece uysal ve yöentilebilir toplum projesinin bir parçası mı? Niye toplantıyı online yapmadılar.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Morris (2 yıl önce)
    Ne kadar güzel yemek yaparsanız yapın bunu topluma beğendirmek biraz meşakkat, özveri,zahmet,emek, ahlak ister. İlimizde Ailenin oturacağı şehir içinde birtane lokanta yok, düzgün çalışan lokanta bulmak çok zor. Kalite damak zevkine önem veren işletme yok günü birlikçi maliyeti düşür ,kaliteli göster, vur kaç modeli sonrası el değişti falan filan .. Bir tas çorba 20 TL veren lokantalar çorbamızı bile sulandırdılar. ( işini düzgün yapanlar istisna) yerin altını düşünen yok..
    %100
    %0
    Yanıtla