SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Firmalarına İş Vermiyorlar!'

'Malatya Firmalarına İş Vermiyorlar!'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’daki hafriyat firmaları, 6 Şubat depremlerinden dolayı ağır hasarlı binaların yıkım işlerinin tamamen Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl menşeli firmalarına verildiğini, ihaleleri alan o firmaların Malatya firmalarına taşeronluk teklif ettiğini söyleyerek, yaşanan gelişmelere tepki gösterdiler.

Toplam 36 binanın yıkılacağı kentte üst yapı ve hafriyat işi yapan firmalar, yıkım işlerinin Malatyalı firmalar yerine çevre illere verilmesinden rahatsızlık duyarak, “Malatya’daki milletvekilleri ve il başkanlarıyla görüştük. Lakin bir sonuç alamadık.” açıklamasını yaptılar.

Malatya’da üst yapı ve hafriyat işi yapan firmaların 6 Şubat depremlerinden sonra sıkıntılar yaşadığını dile getiren hafriyat firması sahiplerinden Aydın Şahin, depremden yıkım işlerinin Malatyalı ve Malatya’da bulanan firmalara verilmediğini çevre illerdeki firmalara verildiğini iddia etti.

-“Malatya firmaları olarak iş yapmaya talip olduk, ama vermediler”

Hafriyat firması sahipleri adına konuşan  Aydın Şahin, “6 Şubat depremlerinde Malatya’mız hem büyük can kayıpları hem de mal kaybı yaşadı. Bu noktada binalarımız ağır hasar aldı veya yıkıldı. 11 aylık süreç içerisinde Malatya’da TOKİ konutları dediğimiz Toplu Konut İdaresinin yaptığı konutlar ve yıkım işleri haricinde Malatya’da hiçbir iş yapılmamakta. Bizde bu noktada yapım işleri olmadığı için hafriyat ve yıkım işleri olduğu için Yatırım Koordinasyon Başkanlığına başvuruda bulunduk. Malatya'nın yıkım işlerini AFAD aracılığıyla yapılan yıkım işlerini talip olduğumuzu söyledik. Bu Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanı şu anki Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanından bir önceki başkanla görüşme yaptık. Malatya’mızda iş olmadığını, sıkıntı olduğunu, sadece yakın işler olduğunu bu noktada bize yardımcı olmalarını istedik. Yanımızda çalışan personele işten çıkarmak istemediğimizi söyledik. Kendileri de sağ olsun Malatya’ya öncelik verdiğini ve Malatyalı firmaları çalıştırmak istediğini söylemişti. Tabii bu süreçte belli bir zaman yıkım yaptık, çalıştık. Bundan sonraki süreçte ise işler bitti, yeni iş almak için Yatırım İzlemeye gittiğimizde yeni bir vali yardımcısının geldiği söylendi. Aynı şekilde vali yardımcısının karşısına çıktık ve iş istedik. Yanımızda çalıştırdığımız işçileri çıkarmak istemediğimizi, çalışmak istediğimizi söylediğimizde cevap çok manidar oldu bize. ‘Bu bizi ilgilendiren bir konu değil’ dedi ve iş vermedi. Biz bu süreci tabii bekledik, değerlendireceğiz dedik, beklettiler bizi ama iş vermediler” şeklinde konuştu.

-“Dışarıdan gelip ihale alan firmalar Malatya firmalarına taşeronluk teklif ediyor”

Malatya’da bu işi yapan hafriyatçılara öncelik tanınmasını beklediklerini dile getiren Şahin, “Aradan belli bir süre geçtikten Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl menşeli firmalar bizi aramaya başladı. Yüklü miktarda yıkım işi aldıklarını ve alt taşeron olmamızı istediler. Biz de tabii buna tepki gösterdik. Siyasi parti liderleriyle Malatya’daki milletvekilleri ve il başkanlarıyla görüştük. Lakin bir sonuç alamadık. Malatya’daki idarecilere, mülki amirlere seslenmek istiyoruz; Malatyalı işadamlarına, hafriyatçılara, üst yapı işi yapanlara öncelik tanıyın. Çünkü yıkılan, yanan, sıkıntı çeken Malatya’nın firmalarıdır. Malatya’nın insanı dışarıdan gelen kişiler burada iş yaparsa tekrar memleketine dönüyor. Buraya yatırım yapmıyor. Bunu önceliğinize alın istiyorum” ifadelerini ileri sürdü.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

47 yorum yapılmış

  • Ercan (4 ay önce)
    Malatya'da çok iyi esnaflık yapanlar var. Fakat bunların sayısı oldukça az. Şimdi bazıları bana kızacak ama ben yine de yazacağım. Malatya'da maalesef esnafların çoğunluğu müşteri memnuniyetinin çok gerisinde. Bu sadece inşaat sektörü için geçerli değil. Süsleyip süsleyip sattıkları binalar ortada. En basitinden en çok çatı çökmesi Malatyada oldu. Çünkü işi layıkıyla yapmamışlar. Eski kapalı çarşı esnafı aman Allahım demek geliyor içimden. Malatyada deprem sonrası sadece bina yenilemek değil bir çok esnafta zihniyet değişmesi gerekir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (4 ay önce)
    Malatya firmaları daha çok çalıyorlardır da ondan iş alamıyorlar sanırım. Malatya da yapılan binaları Japonlar yapmadı ya hepsini Malatya firmaları yapmıştı ve hallerini gördük. Şehrin üç te ikisi gitti.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (4 ay önce)
    Malatya çiftçisinin ürettiği kaysıyı pahalı bulup; İran da, Özbekistan da Kaysı ithal edip, Malatya kayısısı diye Avrupa ya, Amerika’ya satma kurnazlığını da Malatya esnafından başkası düşünemez. Yıllar önce Malatya lı olmayan memur arkadaşların Malatya esnafına güvenmedikleri için ulusal alanda faaliyet gösteren market ve markaları tercih ettiklerinin doğruluğu şu zor günlerimizde fahiş fiyat artılarında ortaya çıkmıştır. Hafriyatçılarda Malatya esnafına duyulan güvensizlikte nasibini almış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (4 ay önce)
    Malatya Esnafı, Hafriyatçısı, Nakliyecisi, mütahidi vs... hak ediyor bu durumu üç yerine on isterseler inşallah her daim işsiz ve nasipsiz kalırlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İnş Mağduru (4 ay önce)
    Fotoğrafın ortasındaki müteahhit'in yaptığı evlerin hepsi ağır hasarlı önce yaptığı işi düzgün hakkıyla yapsaydı daha sonra başka iş beklentilerine girseydi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ufuk (4 ay önce)
    Şehri Çelikhanlılara, Basgillilere Bingöllülere teslim eden, sözde Malatyalı özde nereli olduğu belli olmayan siyasetçiler versin cevabını.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Gani (4 ay önce)
    Adıyamanlı ve Elazığlılar varken size zor sıra gelir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci (4 ay önce)
    Üzülerek söylüyorum.Hak ediyorsunuz..Her konuda şikayet ederseniz,inisiyatif kullanmayı bir kere bile aklınızdan geçirmezsiniz.Sonuçlarınada katlanacaksınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kızgın (4 ay önce)
    İyi olmuş malatya esnafına malatyayı deprem vurdu birde esnaf vurdu vatandaşa fırsatçılar böyle olursa tabi dışarı esnafına iş verirler gözleri doymuyor nasıl vatandaşı sağlarız diye.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 ay önce)
    Karadenizlilere oy vermeye devam edin. Yiyecek ekmek bulamayacaksınız.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Önder (4 ay önce)
    Malatya esnafı Türkiyenin yüz karası olmuş durumda. Sömürüde çağ atlamışlar. Almıyorum esnaftan. Migrosu interneti tercih ediyorum. Pahalı olsa dahi esnaftan zerre bir şey almam.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tarafsız (4 ay önce)
    Çok güzel oluyor. Her yeri adıyamanlılara ya da elazığlılara bırakmışsınız. Onlarda on numara adamcılık yapıyorlar böyle avcunuzu yalarsınız işte. Daha beter olun ki aklınız belki başınıza gelir.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Sukruy (4 ay önce)
    Beter ol malatya.kacan kurtuluyor kalan dert yanıyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Faruk (4 ay önce)
    Çıkıp ta ağlamanın bir anlamı yok. Önümüzde seçim var tepkinizi sandıkta gösterin..
    %91
    %9
    Yanıtla
  • HANLI (4 ay önce)
    isyan edenler de kendi alışverişlerini malatya'dan yapıyorlar mı acaba davulun sesi uzaktan iyi gelir hele de hasüt bir memleket te isen
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Vatandaş İsyanda (4 ay önce)
    Devlet en güzelini yapıyor Malatya firmalarına iş vermemekle.Çarşının, pazarın halini herkes görüyor. 1 e 10 koyup satıyorlar. %300 karlarla ürün satıyorlar. Almayın kardeşim Malatya firmalarından ürün. Çoğu fırsatçılık, çıkarcılık yapıyor. İnternetten alın ürünlerinizi, Elâzığ'dan alın. Hem gezmiş olursunuz hem de daha ucuza almış olursunuz ürünlerinizi. Bu fırsatçılara prim vermeyin.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bakambu (4 ay önce)
    Malatya merkez esnafı , hele de eski hal esnaflari hakikaten malatyaliya kan kusturdu ...ama komple kötülemek doğru değil ...ben şahsen her alanda belirledigim sağlam esnaflar var, sadece oralara gidiyorum .bilmediğim yerden alışveriş yapmıyorum ..çok sağlam esnaflarımız var.....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (4 ay önce)
    Malatya bu siyasilerle hiç bir şey alamaz, özellikle Bingöl ve Elazığlı siyasileri kutluyorum kendileri için değil şehirleri için çalışıyorlar.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • İhale (4 ay önce)
    Vermeme sebepleri işi eksik yapmaları vs değil. Yikob başkanı Elazığlı Yikob başkanına akıl hocalığı yapan ve hergün valilikte olan Battalgazi kaymakamı da Bingöl/Diyarbakırlı işler Elazığ ve Diyarbakırlılara gidiyorsa Malatyalı yıkımcıları eleştirmeden önce acaba bu makam sahipleri kendi akrabalarına eşe dosta iş mi paslıyor acaba diye bir sorun kendinize !!
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Galatasaray (4 ay önce)İhale isimli kullanıcı yorumuna
    Malatyalı olup ihale alan bir çok firma var. Bunlar nasıl aldılar. Elazığlı olup da zar zor 3 dosya alanda var. Demek ki memleket ile alakalı değil. Bir diğer yorumun da 200 TL para istedi demişsin. Parayı alan kim. Eğer doğruysa memleket ile değil. Parayı veren düdüğü çalıyor...
    %29
    %71
    Yanıtla
  • vatandaş44 (4 ay önce)
    Bu fotoğraftaki insanların çoğu müteahhit bunlar hem hasarlı yapı yapıp insanlara satıp para kazandılar şimdi de aynı binayı yıkıp para kazanmak istiyorlar Malatyadan uzak durun allah razı olsun
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mlt (4 ay önce)
    Bunlar işlerini düzgün dürüst yasalar ihaleleri alırlar. Bunlar kendilerine iltimas geçilmesini istiyorlar. Öyle alışırılmışlar. Çünkü Malatyalı’nın karakterinde var. Muhtemelen araya AKP’li veya MHP’li veya diğer partililerden birini koyamadılar!!!! Size ihale yok.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Alperen (4 ay önce)
    Toprağım. Şehrimizin insanları yağmayı, hırsızlığı, müşteri kazıklamayı(bunları yapanlar) bir kar kazanç gördüğü sürece, ne şehir düzelir nede yaşayanlar. Çok kötü bir sınav bu yaşananlar deprem ve sonrası. Ne yazıkki sınıfta kaldık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (4 ay önce)
    firsatciligin dibini yaşayan bu güzel şehrimin , benim nazarımda çernobilden farkı yok maalesef
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (4 ay önce)
    Şimdi haberi okuyunca biraz garipsedim. Bildiğim kadarı ile bu yıkım yapım işleri ihale ile yapılıyor. İhaleye malatyalı giremez diye bir olay yada kural yok. Girersin fiyat verirsin fiyatın düşükse ihale sana verilir. Burada ki sıkıntı şu tahminimce; Malatya esnafı alıştı 1 e alıp 5 e satmaya. İhalede olay öyle olmuyor tabi,iş alamayınca çıkıp açıklama yapıyorlar. Devlet işi kim ucuza yaparsa ona verir.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • İhaleci (4 ay önce)Mlx isimli kullanıcı yorumuna
    İhale değil bunlar. Doğrudan temin iş bunlar. Kurum istediğinden teklif alır istediğinden almaz. Yani Elazığlıdan alıp Malatyalıdan almayabilir. Ben gittim Malatyalı olarak yıkım işi için dosyayı istiyorsan 200 bin tl para istendi benden. Vermem diyince de teklif alınmadı benden.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Tamam çok güzel ben parayı temin edecem deyip keşke savcılığın yolunu tutsaydın bak bakalım ne oluyordu.ha adalet yok diyorsanda parayı gene temin edip bu defa bir haber kanalı ile parayı teslim edecektin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Oğuz (4 ay önce)
    Malatyayı öz hakiki Malatyalılar bu şehrin asırlardır yerlisi olan insanları yönetemediği sürece bu şehir hiç bir zaman ilerlemez milliyetçilik önemlidir
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Çöşnüklü (4 ay önce)Oğuz isimli kullanıcı yorumuna
    Şu saçma milliyetçiliği artık yapmayın Allah aşkına. Yani hakiki malatyalı olmakla, 70 km mesafede adıyaman'da doğmak arssında ne fark var. Allah aşkına nedir bu saçmalık.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Reel (4 ay önce)
    Akepeli vekil geldimi yağın kralını yakıp oy veriyorsunuz.Cok iyi yapmışlar, yıllardır Malatyali esnaftan alışveriş yapmıyorum zincir mağazalardan yapıyorum ki para Malatya da kalmasın.Malatyaliligin özünü sağlamlığıni duruşunu yerle bir ettiniz,MUSTEHAK size
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Malatyadan Alışveriş yapmıyoruz (4 ay önce)
    Dandik ne idüğü belirsiz musluğa 190 TL istediler, internette 60 TL. Artemayı kargo dahil 125 TL ye aldım. Esenlikte ne olduğu belirsiz krema yağı 280 TL. Karsta sadeyağ 240 TL. Artık bu şehrin soyucu esnafından alışveriş yok!!!
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Tolgi (4 ay önce)
    Malatya esnafından uzak durmak lazım, herşeyi 5 katına yapıyorlar, elazığa gidin ne lazımsa
    %93
    %7
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (4 ay önce)
    çuvaldızı başkasına çakarken innenin ucunu gendigize dokundursanız eğer milletin imkanı olsa hiçbir işini malını malatyadan tedarik etmez biri on yapanlar!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Qariban (4 ay önce)
    Seçiminizi zamanında yaptınız Kara Ambar kamyoncular derneği de gelse size ihale alamaz
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Oktay (4 ay önce)
    Sizden nemalanamayacaklarda ondan. Dışardaki adamı kimse tsnimaz ama siz ağzımızdan kaçırirsiniz malamat olurlar
    %73
    %27
    Yanıtla
  • aşkım_44 (4 ay önce)
    yapacak bir şey yook seçimlerde nasılki % 70 oy verildiki malatyaya hizmet için.. yerel seçimlerinde de % 70 verin daha çok hizmet olsun ve malatyanın hakları korunsun % 70 şe devam şaşma olmasın
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Şükrü (4 ay önce)
    İhaleye girin alın buna kimse itiraz etmez siz istiyorsunuzki size imtiyaz yapsınlar elin adamı dışardan geliyor yatacak yeri yemeği derken onlara daha fazlaya mal ediyorlar siz istiyorsunuzki daha pahalıya size versinler varmı öyle hazır mama.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • kadir (4 ay önce)
    gayet normail kardeş % 70 şe devammmmmm
    %74
    %26
    Yanıtla
  • yıldırım (4 ay önce)
    Malatya’daki milletvekilleri ve il başkanlarıyla görüştük. Lakin bir sonuç alamadık.” sözcüklerine bakarmısınız boşuna ağlamayın ve sızlamayın meclise dört vekil gönderen malatya değilmi 2024 yerel seçimlerinde de oy verin sizi kurtarırlar belki yürüüüü be malatya kim tuttar seni her seçimde % 70 allahınıza gurban bizleri kandırma çok basit.. hızlı tren sivasa gelir ordan döner erzincana gider malatya avucunu yalar... her şehire şehir hasatanesi binası yapılır malatyaya yeni şehir hastanesi binası yerine ,sadece sadece devlet hastanesinin tabela değişikliği... yurt dışı uçuşlar elazığdan direk uçuş malatya avucunu yalar... vs. vs. vs. vs. siz % 70 şe devamm kim tuttar sizi harfiyat işlerini başka şehirler alıyormuş amaaannn milletvekillerin valinin ve belediye başkanlarınında umrundaydı
    %77
    %23
    Yanıtla
  • ahmet turan (4 ay önce)
    hiç kusura bakmasın bu arkadaşlar iş miş alamazlar bu kafayla giderlerse. bizim yerli firmalar verilen her yıkım işini yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. başka binalara hasar verdiler, yarım yamalak yaptılar, enkazı yerinde ayrıştırma yaptılar neticede illallah etti yetkililer. hiç duygu sömürüsüne girmesinler herkes neyin ne olduğunu biliyor.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • hkb (4 ay önce)
    AFerin size
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Hasan (4 ay önce)
    Malatyada ,Malatyalı firmalara iş verilmesini beklemek bana pek mantıklı gelmedi.Bunun için karar vericilerin Malatyalı olması gerekir.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Mahmut. (4 ay önce)
    Tabiki vermezler Malatya firmalarına. Bunun 2 izahı var. : 1 : bu ihaleleri verenler nemalandığında duyulacak diye Malatya lılara vermezler. 2: Malatya firmaları da fazla fiyat verip fırsatı kara döndürmek istediğiniz için. Yani çok para istediğiniz için size vermezler.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 ay önce)
    Şayet ihaleler teklif usulü ise uygun fiyat alan ihaleyi alır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 ay önce)
    Kusurmu işlediniz niye vermesinler kendinizi sorgulayın.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Adamlar yarım yamalak iş yapıyor enkazın bir kısmı yerde kalıyor. İlgili firma aldığı yeri tertemiz edip öyle teslim etmelidir. Bu işte öncelik kendi hemşerilerimize verilmelidir. Yabancılar baştan savıyor.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Murathan (4 ay önce)
    Malatya firmaları uçuyor. O fiyata gitsinler adıyamanda hatayda yada maraşta iş alabileceklermi acaba. Hasüt malatya. Dışarıdaki firma malatya firmasına taşeronluk veriyor yada teklif ediyor yinede para kazanıyor...CEVEP BURDA DEĞİLMİ SİZCE...
    %90
    %10
    Yanıtla