Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Malatya’nın güvenilir gıda açısından son derece iyi bir durumda olduğunu söyledi. 5596 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağılığı Gıda ve Yem Kanunu ile birlikte gıda hizmetlerindeki kontrol ve denetimin Tarım Bakanlığına verildiğini hatırlatan Macit, “Tarım teşkilatı olarak tarladan sofraya kadar güvenilir gıdalar ürettirmek ve tüketiciye ulaştırmak için 7/24 esasına göre çalışıyoruz” dedi.
Son yıllarda gıda güvenliği, halk sağlığı ve ekonomik boyutu nedeniyle önemi giderek artan bir konu haline gelirken, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Malatya’nın gıda açısından iyi durumda bulunduğunu söyleyerek “Bakanlığımızın temel amaçlarından biri de, belki de en önemlisi sağlıklı ve güvenli gıdayı ürettirmek ve güvenilir bir şekilde tüketicilerimize ulaştırmak için ‘ tarladan sofraya kadar olan gıda zincirini’ tamamen kontrol altına almak ve denetimini sağlamaktır. Bunun için sağlıklı ve güvenilir gıdanın tüketiciye ulaşmasın sağlamak için 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaktayız” diye konuştu.
“Son üç yılda 28 bin 676 denetim yapıldı”
Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, güvenilir gıda çalışmaları kapsamında denetimlerin aralıksız sürdüğünü de söyledi. 2017 yılında 8 bin 978, 2018 yılında 11 bin 106, 2019’un ilk 10 ayında ise 8 bin 592 denetim yapıldığını kaydederek şunları söyledi:
“5596 Sayılı kanununa bağlı olarak çıkarılan yönetmelikler gereği, halk sağlığını koruyarak halkın yeterli ve güvenilir gıdaya ulaşmasını temin etmek ve kamu adına sağlıklı bir toplumun oluşturulmasında büyük bir sorumluluk taşımaktayız. Tarım teşkilatı olarak tarladan sofraya kadar devam eden üretim ürün işleme ve ürün satış aşamalarını kontrol altına alarak denetimini yapmak, ilimizde gıdanın her sektörü için veteriner hekim ziraat mühendisi ve gıda mühendisi ünvanlı olup bakanlığımızın açmış olduğu kontrol görevlisi eğitimin almış, tecrübeli gıda kontrol görevlilerimiz bulunmaktadır. Kontrol görevlisi bakanlık adına 5996 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda resmi kontrolleri yapmak, kontrol sonucuna göre her türlü etkiden ve çıkar ilişkisinden uzak, tarafsız, objektif ve bağımsız olarak karar almak zorundadır. Kontrol görevlisi kanunla kendisine verilen yetkiler çerçevesinde kanunda öngörülen idari yaptırımları uygulamaya da yetkilidir. Kontrol görevlisi kanun kapsamındaki her yeri kontrol amacıyla girebilir ve numune alabilir. Resmi kontroller sırasında yalnızca mevzuata uygunsuzluğun tespiti ve adli mercilere delil olarak sunmak amacıyla fotoğraf ve video çekimi yapabilir. Ayrıca Bakanlık ‘İL Yıllık Kontrol Planları’ , ‘Alo gıda 174 ihbar ve şikayetleri , CİMER başvuruları, risk esaslı denetimler vs istinaden mevzuata uygunluğunu kontrol amacıyla alınan numunelerden numune analiz sonuçları taklit ve tahşiş açısından uygun olmayan ürünleri üreten firmalar bakanlığımız tarafından 5996 sayılı kanunun 31. Maddesinin 6. Fıkrası ve 17 aralık 2011 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren gıda ve yemin resmi kontrolüne dahil yönetmeliğin 8. Maddesinin 5. Fıkrası gereği kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.
Bu uygulama ile tüketicilerimiz gıda anlamında daha hassas davranmaya ve bilinçli tüketimime önem vermeye başlamıştır. İlimiz güvenilir gıda açısından iyi bir durumdadır.
İlimizde 2017 yılı içerisinde toplam 8978 denetim yapılmış olup bu denetimler sonucunda 186 idari yaptırım karar 8 , 2018 yılı içerisinde 11 106 denetim sonucu 180 adet idari yaptırım kararı uygulanmıştır. 1.1.2019 ile 20.10.2019 tarihleri arasında ise 8592 adet denetim yapılarak 103 idari yaptırım kararı uygulanmıştır.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com