SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Hadisesi Gelince Soruşturmaya Başladık"

0
Güncellendi - 2021-04-29 01:56:27
A- A+ PAYLAŞ

GRİ PASAPORTLA YURT DIŞINA GİDİP GERİ DÖNMEYENLERİN SAYISI.. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2018 yılından bu yana, Gri Pasaport olarak da adlandırılan Hizmet Pasaportu ile yurt dışına giden ve bir daha yurda dönmeyenlerini sayısını 804 olarak açıkladı.

Yeşilyurt Belediyesi'nin, belediye görevlisi ve Malatya ile hiç bir ilişkisi olmadığı halde, 43 kişiye Gri Pasaport sağlayarak Almanya'ya gönderdiği ve "para karşılığında insan kaçakçılığı" yapma suçlamasına muhatap olduğu skandal ilgili olarak, dün akşam NTV'de gazetecilerin sorularını cevaplandıran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bunlarla ilgili Malatya hadisesi gelince biz hemen soruşturmaya başladık. Elazığ'da soruşturma başlattık. 19 ilde yaklaşık 27 Belediye 13 müfettişimiz bu soruşturmayı yapıyor" dedi.

Yaklaşık 3,5 yılda 109 bin kişi Gri Pasaportla yurt dışına gönderildi; 804 kişi dönmedi

Bakan Soylu, 2018'den bugüne hizmet pasaportu ile 109 bin kişinin yurt dışına çıktığını belirterek, 2018 - 2021 Nisan ayı itibariyle bu konudaki istatistikleri şu şekilde açıkladı:

"Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport) ile yurt dışına çıkan toplam kişi sayısı: 109 bin

Belediyelerden Gri Pasaport ile yurt dışına çıkan kişi sayısı: 8.123

Belediyelerden grup halinde Gri Pasaport ile yurt dışına çıkan kişi sayısı: 2. 872

Pasaport süresi bittiği halde yurda dönmeyen kişi sayısı: 804"

"Eylül - Ekim aylarında bir valimizden bilgi geldi"

Yeşilyurt Belediyesi'yle ilişkili Gri Pasaport skandalının kamuoyuna yansımasından bir ay önce soruşturma başlattıklarını  vurgulayan Bakan Soylu, "Bu iş çıkmadan 1 ay önce bizatihi imzalayıp soruşturmayı başlattık. 2005 yılından itibaren bu süreç hızlandı. Avrupa Birliği süreci hızlanınca bu süreçte hızlanmış oldu. Ekim aylarında bir valimizden bilgi geldi. Bu gri pasaport kullanımında artış gözleniyor diye. Ben de bir belge imzaladım" diye konuştu.

"19 ilde yaklaşık 27 Belediye 13 müfettişimiz bu soruşturmayı yapıyor"

Gri Pasaport konusunda, 2016'da 2018'de 2020'de ilgili kurumlara bir yazı göndererek "Buna dikkat edin" diye uyardıklarını açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yeşilyurt Belediyesi olayının ortaya çıkmasından sonra yürütülen çalışmalara dair şu bilgileri aktardı:

"Son 6 ayda 4 bin 496 kişinin talebi reddedilmiş. Bu esnada gidenler de olmuş. Bunlarla ilgili Malatya hadisesi gelince biz hemen soruşturmaya başladık. Elazığ'da soruşturma başlattık. 19 ilde yaklaşık 27 Belediye 13 müfettişimiz bu soruşturmayı yapıyor. Sonuç çıkacak. Kim gitti kim geldi diye. Yurt dışına gittikleri zaman kendileri gelmiyor gri pasaportu ülkeye yolluyorlar. 2018'den bugüne hizmet pasaportu ile yurt dışına çıkan toplam 109 bin kişi, 804 kişi yurt dışından yurt içine dönmemişler. Bunların hepsi soruşturma sürecinde ortaya çıkacak".

ntv - hurriyet.com.tr - malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Nuri (2 yıl önce)
    Sayın bakanım, Bu olayı En detaylı ve kısa zamanda çözecegınıze inanıyorum.Ne acı bir durum.içişleri bakanı bile bu yaşananları 'Malatya Hadisesi' olarak nitelemiş.Oysa benzer olaylar.Elazığ,ordu,Urfa,Bingöl de de yaşanmıştı.Demekki bizdeki daha organize,ve daha büyük.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çırmıhtılı (2 yıl önce)
    Sayın bakan yereldeki yöneticiler partiyi bitirdiler kraldan çok kralcılar akpartiye muhalefet degil kendi teşkilatlarınız bitirdi reis olmasa 100 oy alamaz bu başkanlar
    0
    0
    Yanıtla
  • alp (2 yıl önce)
    Muhalefet belediye başkanı olsa kayyum atanır ak parti belediyelere neden atanmıyor araştırmalar bitene kadar açığa alınmalı. İnsanların size güveni kalmadı
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Bu soruşturma 2023 te bitecek anlaşılan
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Bir ara gündemde olan herkesin dilinde olan bir söz vardı.ama sadece söz,uygulama yok.neydi o partide söylenen söz "haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır".
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sonuç ne sayın bakan. Ne zamandır araştır araştır ancak sonuç yok. Bir muhalefet belediyesi olsaydı çotan görevden alınıp yerine kayyum atamıştınız. Bu bekleyişin vardır bir nedeni ???????????
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (3 yıl önce)
    Soruşturmanın selameti açısından belediye Başkanı neden görevden uzaklaştırılmıyor.Suçu yoksa geri döner.Neden işlem yapılmıyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Boybeyi (3 yıl önce)
    Soru 1 Malatya da iki tur toplam 90 kişi olduğu iddia ediliyor doğru mu? (Almanya gidip dönmeyen kişi sayısı 90 mi ?) Soru 2 başkana yakın birinin 800 bin TL araç aldığı iddia ediliyor doğru mu?(parası varsa alabilir sorun yok ancak bu devlet memurunun mal varlığı derhal incelenmeli durumu iyiyse neden belediye de çalışıyor diye sorarlar adama ancak mal varlığında ciddi artış olduğu iddia ediliyor) Soru 3 Yine başkana yakın birinin bir dükkan aldigi iddia ediliyor doğru mu? (merak eden olursa metre karesi ve adresini de yazarım iddia edilen dükkan ile ilgili) Soru 4 bu kadar işsiz güçsüz üniversite mezunu varken o millette hakaret eden basın müdürü ya da danışmanın İ.Y Vasfi neydi ki belediye de iyi yere getirdiniz? Soru 5 Bu İ.Y Sait hocanın derneğine bu Malatya ile alakası olmayan kaçakçı olduğu iddia edilen kişileri kimin emriyle o derneğe kaydetti? Not Skoda markalı makam aracina da sonra değineceğim. Not.2 Malatya nin gerçek sesi www.malatyahaber.com olmazsa kim duyuracak sesimizi gönülden teşekkür ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Koltuk sevdası (3 yıl önce)
    Sayın bakan bu iş malatya da çok kayba sebep olacak göz yumuyosunuz kendi parti belediyemiz diye ama yanlış yanlıştır gereken. Yapılmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Başka bir parti belediyesi bu işleri yapsaydı muhtemelen kayyum olurdu
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (3 yıl önce)
    sayın bakanım meclise geldiğinde soruşturulsun diye akp ve mhp nin oyları ile iptal edildi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pırasa (3 yıl önce)
    Bir partinin esnafa yardım önergesi cidden mhp ve akp oyları ile reddedildi mi? Bunu bizim vekillerden duymak istiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tr44 (3 yıl önce)
    Devletin imkanlarını kötüye kullanıp kendilerine çıkar saglayıp kanunsuz iş yapmış adamlar hala koltukta oturuyor hiç bişi olmamış gibi suçun rengi partisi olmaz üzeri kapatılmamalı
    0
    0
    Yanıtla
  • İlhan (3 yıl önce)
    Hikaye anlatmış sayın bakan mecliste soruşturulmasını kendileri red ettiler onlar bilmiyorlar mı ne olduğunu üstünü örttüler
    0
    0
    Yanıtla
  • SÖZCÜ : AKP ve MHP oylarıyla reddedildi tarzı haberleri okuyup burdan yorum yapma dostum yanılırsın..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ne sözcüsü rahatsızmızın sen yorum yaparken senden icazetmi alacam yanılırsın nasıl gel bi yanılt kardeş
    0
    0
    Yanıtla
  • Ya kim reddetti. Cok biliyorsan söyle
    0
    0
    Yanıtla
  • Bana da verin o kullandığımızdan bende istiyorum ondan sizin pencerenizden bakayım bende. Akla bak ya kira da.
    0
    0
    Yanıtla
  • Oktay (3 yıl önce)
    1 Aydır bitmedi soruşturma. Meclise geldi iptal ettiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Kim yaptıysa bu iş ortaya çıkarılsın.Resmen devleti dolandırmak ve üçkağıtçılık.Yazık günah Malatyayı Türkiye’ye bu şekilde duyurdular utanıyorum bunu yapanlardan
    0
    0
    Yanıtla