Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Kayısı gibi çok önemli bir ürünün her yıl farklı sıkıntılarla boğuşmasına son verilmelidir. Artık, ürün, üreticiler ve Malatya için kalıcı çözümler ortaya konulmalıdır” dedi.
Ağbaba; “Malatyalı üreticiler bu yıl neredeyse tüm tabii felaketleri birden yaşamak zorunda kaldı. 17-20 Mart ve 20-21 Nisan tarihlerinde meydana gelen don, kayısı başta olmak üzere tüm ürünlere zarar verirken, 24 Mayıs’ta başlayan dolu olgunlaşmaya başlayan meyveleri dökmüş veya kalitesini düşürdü. Don ve doludan kurtulabilen kayısılar ise Ramazan Bayramı boyunca yağan şiddetli yağış nedeniyle sele teslim oldu” ifadelerini kullandı.
Ağbaba; “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da da ekonomik anlamda sorunlar yaşanırken, özellikle kayısı fiyatlarının düşük seyretmesi üreticilerin mağduriyetinin artmasına sebep olmaktadır.Üreticiler borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünürken, ya bankalardan kredi çekmekte veya tefecilerin eline düşmektedir. 4 yıldır hasat yapamayan kayısı üreticisinin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu ertelene ertelene ödenemez duruma geldi. Tüm üreticiler adına, borçların silinmesini ve kayısıya taban fiyat belirlenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Malatyalı üreticilerin sorunlarını içeren soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılması amacıyla hazırlanan önergede şu sorulara ver verdi.
“Malatya İlinin ekonomisinde çok büyük bir önemi olan kayısı 2016 yılında üst üste gelen tabii felaketler nedeniyle büyük kayıp yaşamıştır. Üreticiler ciddi zararla karşı karşıya kalmıştır. Bakanlık olarak kayısı üreticilerinin zararının karşılanması için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Gübre, ilaç, elektrik, su gibi sabit giderleri olan kayısı üreticilerinin bu giderleri nasıl karşılayacakları merak konusudur. Üreticilerin bu yıl ki kayıplarından hareketle, yıllardır ertelene ertelene faizleriyle biriken borçlarının silinmesi planlanmakta mıdır? Don ve doludan kaynaklı zarar gören üreticiler için bakanlığınızın destek çalışması hangi aşamadadır? Üreticilere önceki felaketlerden kaynaklı destek verilmesi planlanmakta mıdır? Malatya ilinde don-dolu ve şiddetli yağışlardan kaynaklı ürün kayıpları ne kadardır? Kendine özgü aroması ve dayanıklılığı ile bir dünya markası olan Malatya Kayısısının her yıl farklı sebeplerle kayıp yaşamasının, dolayısıyla ülke ekonomisine katkısının azalmasının önüne geçmek için bakanlığınız tarafından kalıcı çözüm üretilmesi düşünülmekte midir? Daha önce Malatya ili için havza bazlı destek verilmesi dile getirilmiş, ancak konuyla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Malatya için alan veya havza bazlı destek çalışmaları hangi aşamadadır? İlgili desteğin ne zaman verilmesi planlanmaktadır?”
Bülten