Malatya,Antalya,Bursa, Gaziantep, Samsun ve Mardin'de "Kadın Dostu Kent Taahütnamesi" imzalandığı bildirildi.
AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık'ın basın birimi tarafından konuyla ilgili yapılan duyuruda, "AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Nüfus Kalkınma Grubu Başkanı Öznur Çalık, Ankara Hilton Otel'de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler'in (BM) Türkiye'de yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek ve toplumsal cinsiyet kalıplarını kırabilmek amacıyla yürüttüğü Kadın Dostu Kentler Projesi’nin imza törenindeydi" denildi.
Malatya, Antalya, Bursa, Gaziantep, Mardin ve Samsun illerinin valilik ve belediye temsilcilerinin, Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi’ni imzaladığı törende bir konuşma gerçekleştiren Başkan Çalık, hem Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile işbirliği içinde çalışan TBMM NKG'nın başkanı olarak hem de bir Malatya Milletvekili olarak yaşadığı gururu ifade etti.
Malatya adına programa katılan Malatya Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel ve Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, proje taahhütnamesini imzalayan isimler oldu.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, yaptığı konuşmada, Türkiye'de yasal düzenlemeler gerçekleştirilmeden toplumsal ve zihinsel dönüşümü sağlamanın çok zor olduğunu belirterek, "Hükümetimiz bu bilinçle üzerine düşen sorumluluğu sırtlanarak, kadınlarımızın da erkeklerle aynı fırsatlar ve haklardan yararlanabilmesi adına pek çok önemli yasal değişiklik gerçekleştirdi. TCK'da, Medeni Kanun'da, Belediyeler Kanunu'nda yapılan değişiklikler, Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeler, 2003'te aile mahkemelerinin kurulması, Anayasada yaptığımız değişiklikle kadınlarımız için getirdiğimiz pozitif ayrımcılık bu değişikliklerden sadece bazıları" ifadelerini kullandı.
1930'lu yıllardan itibaren seçme ve seçilme hakkını alan kadınların yüzde 4,1'lik oranın üzerine 2007 yılına kadar çıkamayışının altını çizen Çalık, 2007'de ilk kez TBMM'deki kadın temsil oranının 9,1'e çıktığını vurguladı. AK Parti iktidarında tüm dünyaya örnek bir kadın reformu yaşandığını ifade eden Çalık, "İlk kez yüzde 14 oranında TBMM'de kadın temsil oranı yaşıyoruz. Bu bizim için çok önemli bir başarı. Yüzde 14'lük başarımız inanıyorum ki dünya ortalaması olan yüzde 20'lere varacaktır ve bu oranı da zorlayacaktır" diye konuştu.
Çalık, yerelde kadın temsil oranının düşük olduğunu belirterek, "En azından Meclis'teki kadın temsil oranı kadar yerel yönetimlerde temsil oranı olmalı; önümüzdeki yerel seçimlerde tıpkı genel seçimlerde olduğu gibi kadınlarımızdan ciddi bir atak bekliyoruz" dedi.
Proje kapsamında üç yıl boyunca sürdürülecek çalışmalar sonucu yerel yönetim ve kadın sivil toplum kuruluşlarının kapasiteleri yerel eşitlik mekanizmaları kurularak güçlendirilecek ve eşitlik eylem planları hazırlanacak.
Konuşmaların ardından Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun illerinin valilik ve belediye temsilcileri, Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi’ne imza attı.