'SAHTE İLAÇ MI VAR, NİYE ETKİ ETMİYOR?".. Malatyalı bazı kayısı üreticileri kayısıda çiçeklenme ve meyveye durma döneminde görülen; çiçek, çiçek sapı, meyve ve sürgünlerde kendini gösteren monilya hastalığı nedeniyle kayısı ağaçlarının kurumaya yüz tuttuğunu belirterek, yetkililerin soruna ilişkin çözüm üretmeleri talebinde bulundu.
Sosyal medya platformu Facebook’ta yer alan “Kayısı Akademisi” adlı hesabın üyesi olan kayısı üreticileri, son günlerde kayısıda monilya hastalığından ağaç ve meyvesi zarar gören üreticilerin sayısında ciddi artış olduğunu ileri sürerek, “Birçok üretici domur ve çiçek ilaçlaması yaptığı halde 2020 yılının mahsulünü kaybettiği gibi ağaçları da çok ciddi zarar gören üretici, derdini anlatacak bir kurum bulamamanın sıkıntısını yaşıyor” ifadelerini kullandı.
Adı geçen sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan bir kayısı üreticisi, Malatya Yeşilyurt ilçesi Cumhuriyet Örnek, Kırlangıç, Işıklı ve Oluklu köylerindeki kaysı ağaçları teknik talimata göre ilaçlandığı halde ağaçlarda %90 oranında kuruma meydana geldiğini yazdı.
Çiftçilerin domur döneminde domur ilacını, çiçek döneminde 2 çiçek ilacını ve çil ilacını zamanında attığı halde kaysı ağaçlarında yoğun bir şekilde meyve yoksunluğu görüldüğü gibi ağaçta kuruma olduğuna dikkat çeken kayısı üreticisi, sorunun çözümü için Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kayısı Araştırma Enstitüsü’nü göreve çağırdı.
“Bu sorun, masa başında bulunan gerekçelerle çözülmez, yetkililer kayısı bahçelerine insin”
Kayısı tarımı ile ilgili sorumluluk taşıyan kurum ve kuruluşların bu dönemdeki ağaç kurumaları hakkında araştırma yapmak, sorunun kökenine inmek, hastalığa teşhis koymak ve çözüm reçetesi üretmek zorunda olduğunu hatırlatan kayısı üreticileri, “Sorun ve çiftçilerin zararı, yetkililerin, masa başında oturduğu yerde, ‘monilya hastalığı yağmurdan dolayı hastalığı oluşmuştur’ diye geçiştiremeyeceği kadar büyüktür. Bu güne kadar hiç bir kamu görevlisinin o mahalle çiftçileri ile teması dahi olmamıştır” dedi.
Kayısı üreticileri şu görüşleri dile getirdi:
“Koruyucu ilaçlama yapıldığı halde hastalığı, ilaçların hastalığı niye önleyemediği aydınlatılmalıdır. Kayısı üreticisinin şikâyetini beklemeden, ilaçlarda numune alınarak gerekli analizler yapılmalı ve raporlar hazırlanmalıdır. Çiftçilerle tek tek görüşülerek ağaçlar üzerinde inceleme yapılmalıdır. Bize göre, sorun çiftçilerde değil, Malatya’da satılan zirai ilaçların işlevini yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. Bu husus da incelenmelidir. Ayrıca, ilaçlama konusunda yeni tespitler ve yöntemler konusunda çiftçilere gerekli bilgilendirme yapılmalıdır. Çevre köylerle birlikte 500’ün üzerinde kayısı üreticisi maddi ve manevi zarar görmüştür. Kayıp sadece çiftçinin değil, Malatya’nın kaybıdır, ülkemizin kaybıdır. Ülkemizin ekonomik değeri ve döviz kaynağı olan kayısı bu şekilde sahipsiz bırakılmamalıdır”.
Üreticiden ilginç soru: Malatya kayısısına gem vurmak isteyenlerin komploları ile mi karşı karşıyayız?
Sosyal medya hesabı üzerinden kayısı uzmanlarına çeşitli sorular da yönelten üreticiler, “Koruyucu ilaçlamaya rağmen yaygın ağaç kurumalarının sebebi nedir? İlgili kamu görevlileri kullanılan ilaçların merdiven altı, sahte ya da ilaç kalitesinde herhangi bir düşüş yapılıp yapılmadığını tespit etmek için herhangi bir çalışma yapıyor mu? Küresel iklim değişikliği tarımsal ilaçların etkinliğini azalttı mı? Hastalık ve zararlılar üzerinde neden geçmiş yıllarda olduğu gibi etkili değil? Ya da Malatya kayısısına gem vurmak isteyenlerin komploları ile mi karşı karşıyayız” ifadelerine yer verdi.
Monilya hastalığı etmeni zirai ilaçlara karşı dayanıklılık mı geliştirdi?
Konuya ilişkin görüştüğümüz uzmanlar ise, kayısı üreticisinin sosyal medya üzerinden dile getirdiği sorunların yerinde incelenmesi, analiz yapılması ve bundan sonra bir sonuca ulaşılmasının mümkün olduğunu söyledi.
Üreticinin dile getirdiği şikâyetlerin gereğinin yapılmasının Malatya kayısıcılığını tehdit edebilecek sorunlara çözüm sağlamak açısından önemli olduğunu belirten uzmanlar, teknik talimatlara uygun olarak zirai ilaçlama yapılmasına karşı, ilaçların etkili olmaması ve ağaçların kurumasının temelinde, monilya hastalığı etmeninin kullanılan zirai ilaçlara karşı dayanıklılık geliştirmiş olabileceğini vurguladı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com