SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Kayısısı'na AB Tescili.. Nihayet..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya, 3 yıldır beklediği Coğrafi İşaret Tescili’ni Avrupa Birliği’nden aldı. Malatya kayısısı, Aydın incirinden sonra AB’den tescillenen ikinci ürün oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptığı açıklamada kayısının tescillenmesinin Malatya adına sevindirici olduğunu belirterek, “Böylece Malatya Kayısısı Avrupa pazarında marketlerde ve raflarda AB resmi coğrafi işaret amblemi ile satışa sunulacak” dedi.

Coğrafi işaret tescilinin Malatya kayısısı için iki açıdan önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Tüfenkci, tescilin birinci işlevinin 'koruma' ikinci işlevinin ise 'tanıtma ve pazarlama' olduğunu söyledi. Tescilin ardından Avrupa sınırları içerisinde ihlallere ve 'Malatya Kayısısı' adının hatalı ve haksız kullanımlarına karşı koruma sağlanacağını kaydeden Tüfenkci, artık Avrupa sınırları içerisinde Malatya kayısısı adıyla farklı ürünlerin satılmasının da önüne geçilmiş olacağını söyledi.

Malatya Kayısısının coğrafi işaret kriterlerini sağlayan yüksek kaliteli bir ürün olduğunun da tescillenmiş olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Bilindiği üzere Malatya nüfusunun büyük oranda geçim kaynağı kayısıya dayanıyor. Bunun yanında 2016 yılı kuru kayısı ihracatına baktığımızda 290 milyon 672 bin 143 dolarlık ihracat rakamı ile 79 bin 171 ton kayısı ihraç edildiğini görüyoruz. Bu oranın yüzde 90’ını Malatya Kayısısı karşılıyor. İhraç edilen ülkelerin başında ise ABD ile Avrupa geliyor. Şimdi kaysımıza sahip çıkıp, değer kazandırmak bizlerin elinde. Bu tescil ile koruma kalkanı sağlayıp, kayısımızın pazar alanını genişletmiş olacağız” dedi.

Bakan Tüfenkci bu konuda ayrıca kayısının pazarlanmasına yeni pazarlara erişmesi noktasında da bir çalışmayı başlatacaklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Sadece dış piyasada değil, kayısımıza iç piyasada da değer kazandırmak için attığımız adımlar var. Lisanslı depoların kurulması bunların başında geliyor. Önümüzdeki aylarda kurulacak olan bu depolarla, kayısı üreticimiz ürününü sağlıklı bir şekilde depolarda muhafaza edecek. Bir yandan da kendisine verilecek elektronik ürün senetleri ile kayısısı borsada işlem görecek.

Bu süreçte bizlere olduğu kadar yerel aktörlere de büyük görevler düşüyor. Malatya’yı değiştirecek, dönüştürecek yerel aktörlerin bu anlamda ciddi projeleri ortaya koyması lazım. Dünya kayısı başkenti Malatya’da mutlaka bir üretici birliğini oluşturmamız lazım.”

Bakan Tüfenkci, Malatya kayısısına AB coğrafi işaret tescili verilmesi için 2014 yılında AB Komisyonu'na başvuru yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etti. Tüfenkci, ayrıca 11 Temmuz Salı günü Tarım ve Kırsal Kalkınmadan sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Phil Hogan’ın katılımıyla “Malatya Kayısısı AB Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni” gerçekleştirileceğini söyledi.

Malatya Kayısısı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nde nasıl yer aldı?

Söz konusu tescil belgesinde Malatya Kayısısı için Malatya ili ve ilçeleri, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Gölbaşı (Adıyaman), Elbistan (Kahramanmaraş) coğrafi sınır olarak belirlendi. Tescil belgesinde, ürünün hem yaş meyve hem de kuru meyve özelliklerine yer verildi, Malatya kayısısı çeşidi olarak da Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çataloğlu ve Çöloğlu belirtildi.

Ürünün özellikleri ise, “Kurutma olgunluğunda hasat edilerek kükürtlenmiş ve kurutulmuş, homojen sarı renkte, kuru kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır. Natürel kuru kayısı ise hasat edildikten sonra kükürtleme işlemine tabi tutulmadan kurutulan açık veya koyu kahverenginde olup kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır” şeklinde yer aldı.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Ercan (7 yıl önce)
    Avrupa birligini red eden ve tanimiyan bir zihniyet veya yönetici kitlesi var, sen bu tescili alsan ne almasan ne.
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (7 yıl önce)
    Kayısıyı kime satacağız.Ne bir komşumuz ne de bizi seven bir devlet kaldı.Ancak birbirimize gönderelim.Dün 100 kg İstanbul ve İzmir e gönderdik.100 tl de otobüse gönderme parası verdik.İhracaat olmadığı sürece kaysı para etmez.Dallarda kırılıyor toplayan yok.Başka meyve dallarına yönelmeli.Kaysının fazla bekleme ömrü yok.Dışarıdan gelen işçiler üreticilere kan ağlatıyor.Zorla çalışıyorlar.Kayısı üreticisinin işi çok zor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Suphi (7 yıl önce)
    Artık;İran,Mersin mut ,Iğdır kayısılarını Malatya kayısısı diye satamayacak.Dolayısı ile bu onlar için kötü ,bizim için iyi bir haber.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (7 yıl önce)
    Kayisimiz sayın bakanımız sayesinde yükselecek. Bakanımız olmasa ne yapardık. Geçen sene meyve suyu için 1 TL veroyordu şimdi ise 30 kuruşa veriyoruz. Bakanımızdan Allah razı olsun çalışıyor. Hemde ne calisma
    0
    0
    Yanıtla
  • boyle calisirlarsa seneye bedava veririz masallah iyi calisiyorlar ama koyluye degil zengine
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan.Coğrafi işaretleme iyi bir şeydir.Zengin daha zengin olur,ama sende şimdikinden daha çok kazanırsın.Şükret Malatya buna sahip oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (7 yıl önce)
    Sevindigim bir olay neye hizmet ettiği belli olmayan demode olmuş sadece boş yere paramizin gittiği kaysi ve kiraz festivalinin yapılmamış olması inşallah yanilmamis olurum Türkiye'de bu tür festivaller son bulur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şimdi bu haberle senin yazdığının ne alakası var ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan doğan,festivalle ,coğrafi işaretlemenin ne alakası var.Ayrıca festivaller bir şehir için çok önemli kültür etkinliklerdir.Bir şehrin tanıtımı için,senin konuyla alakalı!bir Öner'in varmı?bu önemli.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (7 yıl önce)
    AB tescili aslında yeni bir başlangıçtır. Malatya'da kayısı ile ilgili ne kadar kurum -kuruluş ve üretici varsa ele ele vermesi tescil belgesine yazılanların harfiyen uygulanması gerekiyor. İnşallah dağ fare doğurmaz. Kayısıya hak ettiği değeri veririz. Beklentim coğrafi tescili organize eden Malatya TSO en kısa zamanda bir eylem planı hazırlar ve basın toplantısı ile şehre ilan eder. Sonra bu iş için gerekli bütçeyi oluşturur. Sizce bu son yazılanın gerçekleşme şansı neyse (bana göre sıfır) işte Malatya Kayısısı AB coğrafi tescilinin değeri, önemi de o kadardır!!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Haklısınız,deveye hendek atlatmak gibi birsey,tso başkanı ançak audiye binip gezsin,bu devran bunlara da kalmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    Kendi devletinin sahip çıkmadığı kayısı'ya AB sahip çıkıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Başvuruyu yapan kim kardeş?
    0
    0
    Yanıtla
  • Cahit Ertem (7 yıl önce)
    Tamam artık kaysi 19 TL gider .
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (7 yıl önce)
    Malatyamız adına güzel haber.AB'de tescillenen kayısı bundan sonra iyi para edecek ve Malatya çiftçisi daha çok kazanacaktır.Bundan sonra kayısı para etmiyor diye yerlere dökmeyelim.Paketleme aşamasında temizliğe ve hijyen kurallarına uyulursa,dünyada aranan ürünler arasında ilk sırayı alacaktır.
    0
    0
    Yanıtla