SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Kent Hafızası'na Bir 'Silgi' Daha!.

'Malatya Kent Hafızası'na Bir 'Silgi' Daha!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kent hafızasının sembol kurum ve kuruluşlarının binalarını yok etmeye, birçoğunun adının da ortadan kaldırılmasına yol açan 'kent bilinçsiz yönetici' kararlarının bir kurbanı da, Sümer İlkokulu oldu. Malatya'nın gelişimine ve eğitimli insan gücüne büyük katkı sağlayan Sümerbank (Mensucat) Fabrikası'nın özelleştirilerek yok edilmesinden sonra, bu tesisi hatırlatabilecek diğer bazı kurumların da birer birer yok edilmekte oluşu, eleştirilere yol açıyor. Sümerbank Fabrikası kampüsünde yer alan 'Sümer İlkokulu' da, 24 Ocak 2020'deki depremde hasar gördüğü gerekçesiyle yıktırıldıktan sonra, yapımına katkı sağlayan bir hayırsever iş adamının annesinin adıyla ortaya çıktı.

YEREL YÖNETİCİLERİN KENT BİLİNCİ!.
Malatya'nın kent kimliği ile özdeşleşmiş Sümerbank ve Tekel Fabrikaları, İnönü Stadı, Atatürk Spor Salonu, Ticaret Lisesi, Sultansuyu Harası İdare Binası (bugünlerde 80 yıllık olan misafirhanesinin yıktırılması girişimi gündemde), yine bugünlerde Erkek Sanat Enstitüsü (ŞKÖ Endüstri Meslek Lisesi) gibi, on binlerce Malatyalı'nın haızalarına yerleşmiş kurumlar birer birer yok edildi, ediliyor. 

Kentin hafızasındaki sosyal, ekonomik ve spor tesisleri yok edilirken, bunu kent hafızasıyla ilgili değerlendirebilecek Malatyalı yerel yöneticilerin il merkezi ile ilgili birikimlerinin olmaması, belediyeler başta yerel kurumlarda etkili ve yetkili konuma getirilenlerin birçoğunun Malatyalı olmaması, dolayısıyla kent kültürünün muhafazası ile ilgili herhangi bir kaygı taşımamaları, bunda önemli etken.

Sümerbank Fabrikası'nın, vatandaşın 'peşkeş' diye nitelendirdiği bir şekilde 'üç kuruşa' özelleştirilmesinden sonra, alanlar bu fabrikadan kalan kültürel eserlerle müze oluşturacakları yolundaki sözlerinde durmadılar. Bunun yanı sıra, AVM ve Büyükşehir Belediyesi'nin karşısında kalan fabrikaya ait arsada park yapılırken, buraya 'Sümer Park' adının verilmesi talebi yoğun olarak gündeme getirildi. Ancak dönemin, kent merkezindeki eski belediye binasını da yeniden aday gösterilmemesine kızarak bir gecede yıktırarak, kent tarihi ile ilgili önemli bir yapıyı yok eden Belediye Başkanı Cemal Akın, o günkü siyasi konjonktürde AKP'nin eski genel başkanlarından olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adının bu parka verilmesini uygun gördü ve meclisine de onaylattı. Halkın önemli bir bölümünün hala 'Sümer Park' diye adlandırdığı parkın resmi adı, bulunduğu yerdeki tabelada da belirtildiği üzere 'Abdullah Gül Parkı'.

 Abdullah Gül, AKP'den yollarını ayırdıktan sonra da, Malatya'nın AKP ağırlıklı belediye yönetimlerinin, bu ismi olması gerektiği gibi resmen 'Sümer Park'a çevirme konusunda bir çabaları bulunmadı, bulunmuyor. Gül, Cumhurbaşkanı olarak yaptığı Malatya ziyaretinde, park adı ile ilgili tartışmalardan haberdar olduğunu ima ederek, kendi adı yerine başka yerel bir isim verilmesinin daha uygun olacağını söylemişti.

76 YILLIK SÜMER İLKOKULU YIKILDI, YERİNE YAPILAN OKULA BAŞKA İSİM VERİLDİ
Malatyalı işadamı Ahmet Çalık'ın Malatya'da  bir okul yaptırma girişimi, işadamının depremden hasar gören Sümer İlkokulu binasının yıktırılıp yerine yeni bina yaptırılması işine yönlendirildi. Okul binası yıkılırken, Çalık tarafından yaptırılan okula başta gündemde yokken sonradan  annesinin adı verildi.

Yapıldığı dönemde Türkiye'nin en önemli tekstil fabrikalarından biri olan Sümerbank (Mensucat) Fabrikası'nın kampüsündeki okulun yıkılıp, 'Sümer' adının ortadan kaldırılmasına da, tekstilci iş adamı Ahmet Çalık'ın aracı yapılması dikkatlerden kaçmazken, bu okulun yerine yapılan okula 'Diniye Çalık İlkokulu' adının verilmesi de, bu konuda protokol imzalanırken gündeme gelmemişti.

Okul için, 31 Mart 2020'de Valilikte yapılan protokol imzalama törenine, dönemin Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı'nın yanı sıra, Çalık Holding Temsilcisi İnşaat Yatırım Genel Müdürü Mesut Kutluay katılmıştı. İmza töreninde konuşan dönemin Valisi Aydın Baruş, “24 Ocak 2020 tarihinde Sivrice merkezli meydana gelen depremde ilimizde pek çok okulumuz ağır hasar gördü, bu okullarımızdan biride Sümer İlkokulumuzdu. Özellikle merkezde olması nedeniyle yoğun öğrenci mevcuduna sahip olan okulumuzun yapılması önceliklerimiz arasındaydı. Hayırseverlerimize çağrıda bulunduk. Okullarımızın yeniden yapılması için katkı sağlamalarını istedik. Bu çağrımıza ilk cevap verenlerden biride Çalık Holding oldu. Sümer İlkokulunun yeniden inşa edilmesi sürecinde bizlere büyük katkıları olacak.” demişti.

1946 Yılında Sümerbank Mensucat Fabrikası tarafından 5 derslikli bir ilk okul olarak yaptırılmış ve 14 Ekim 1946 tarihinden itibaren Malatyalı çocukların eğitim-öğretimine hizmet vermeye başlayan ilkokul, artan talep karşısında 1958 yılında derslik sayısını 14’e çıkararak eğitim ve öğretim faaliyetini sürdürmüştü. 1990-1991 öğretim yılında 8 derslikli ek binanın yapılması ile kapasitesini 22 dersliğe çıkaran okul, 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ Sivrice merkezli meydana gelen depremden sonra binasının hasar gördüğü gerekçesiyle eğitim-öğretime kapanmıştı.

İşadamının annesinin adının bir okula verilmesiyle ilgili kimsenin bir sorununun olmadığı, ancak eski ve köklü okullarda böylesine bir isim değişikliği yapılmasının uygun olmadığı değerlendiriliyor.

Konunun, devlet tarafından inşa edilecek bir başka okula işadamının annesinin adının verilmesi ya da bu okulun yeni kampüsünün bir bölümünde Sümer İlkokulu'nun yeniden faaliyete geçirilmesi ile halledilebileceği de belirtiliyor.

Depremden zarar gören özel ve kamu binalarındaki hasar oranının tespitinden sorumlu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün o dönemki 'hasarlı' tespitleri tartışma konusu olmuştu. Sağlam bazı okul binalarının da, 'ihale' ortaya çıkarmak için 'ağır hasarlı' raporlarıyla yıkımlarına yol açıldığı iddiaları da ciddi bir şekilde konuşulmuştu.

BİR KARAKOL BİR CAMİ KALDI!.
Sümer İlkokulu'nun da adının ortadan kaldırılmasının ardından, bu isim şimdilik sadece iki yapıda kaldı. Bunlardan biri, daha önce Sümer Fabrikası arazisinde yer alan Sıtmapınarı'ndaki 'Sümer Karakolu' idi. Polis Merkezi'ne dönüştürülen karakol, Sümerbank'ın satılmasından sonra Çilesiz Mahallesi'ne taşınırken, şimdilik adının değiştirilmesi kimsenin aklına gelmedi!.

Sümer adını taşıyan 'ayaktaki' bir başka yapı da, yine fabrika bünyesinde 1970'lerde işçilerden toplanan parayla yapılan Sümer Camisi. O dönem fabrikanın arazisinde bulunan bu cami, fabrikanın bir bölümüne yapılan AVM ile Büyükşehir Belediye binası arasında kaldı. Ancak, bu caminin de yıkılması için geçmişte bazı girişimler oldu. Caminin bulunduğu alanda, AVM'ye de ortak bir iş grubu tarafından 'büyük bir cami' yapılması projesiyle yola çıkıldı. Projesi camiden çok 'Aztek Tapınağı'na benzeyen cami girişimi, Malatya'nın merkezinde, miting ve çeşitli kültürel etkinlikler için kullanılabilecek (halen yoğun bir şekilde kullanılan) bir alanın yok edilmesini sağlayacağı yolundaki tepkiler, tartışmaların ardından, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın projeyi begenmemesi üzerine, temel kazısı yapıldıktan sonra sonlandı. Temel için açılan çukur yeniden kapanarak, alan bugünkü haline getirildi. 

Ancak, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, 'selatin bir cami inşası' iddiasıyla yaptırdığı projenin, bu alanda uygulanması görüşü, belediyenin Malatyalı olmayan bazı bürokratları tarafından ısrarla gündemde tutularak, bu alanın devre dışı bırakılması çabası sürüyor. Söz konusu belediye bürokratlarının, şimdilik Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı 'ikna edemedikleri' için, bir başka yere yapılabilecekken, Büyükşehir Belediyesi'nin yanına yapılması ısrarını sürdürdükleri biliniyor. 

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: (Kapak Fotoğrafı- Arşiv) Sümerbank Fabrikası alanının fabrikadan sonraki dönemi (Altta) Sümer İlkokulu ve yıktırıldıktan sonra yaptırılıp yeni adıyla eğitim öğretime sokulan okul

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

47 yorum yapılmış

  • SELDA (1 yıl önce)
    Dün farklı bir haberin altına yazmışım yorumumu. Bu konuda çok üzgünüm, çocukluğumu çalmışlar gibi hissediyorum. Benim için hala "SÜMER İLKOKULU" Umarım birileri bir şeyler yapar ve okulun ismi geri verilir. Yenilenmiş olmasının değeri de ortaya çıkar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bu iş arslantepeyi unescoya sokmakla olmuyor önemli olan elinde var olan yapıtlara sahip çıkmak memleketin ekolojik yapısını bozdular güzelim beydağlarından delen havayı bile kestiler sistemi bozdular
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Çok şükür ki bizlerle hiç bir tarihi bağı olmayan sümer ismini bir bir dah anlamlı isimler ile değiştiriyoruz.Bu kentin tarihi selçukludur,osmanlıdır, sümer hitit asur lid.Medeniyetimiz ile uzaktan yakından hele hele coğrafyamız ile hiç bir bağı olmayan sümer ismi kutsallarınızdanmıydı.Karşınızda çocukmu var , siz asıl niyetlerinizi ortaya koyun , Yok Sümermiş, tek parti zulmünün temsilcilerisiniz
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Mustafa Bulut (1 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Adaşım, Sümeriler hakkında biraz bilgi edinse idiniz iyi olurdu. Bilgi sahibi olmak iyidir.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • 20 yıldır tarih anlatıyorum öğrencilerime ve tarih severlere
    0
    0
    Yanıtla
  • Vay ki sizin gibi tarih öğretmenine yazık ki öğrencilerine sümer isim var İçişleri Bakanlığına ulaş nüfusta isimlerinide silsinler....
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Kendi halinde (1 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    20 yıldır bu şekilde tarih anlattıysan yazık o çocuklara.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sümer şehri, Mezopotamya'nın güney ucunda, Dicle ve Fırat nehirleri arasında, sonradan Babil olmuş, günümüzde de Irak'ın Bağdat şehrinden Basra Körfezi'ne kadar olan bölgede idi. Sümer şehri, Sümerlerden önce yaşamış ve Sümerce konuşmayan ve Sami olmayan bir halk tarafından, MÖ 4000-2350 yılları arasında kurulmuştur.
    0
    0
    Yanıtla
  • İlteriş (1 yıl önce)
    Diniye Çalık Sümer İlkokulu olarak pekala bir isim değişikliğine gidilebilir.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Birisi (1 yıl önce)
    Kanal Boyu'nda kanalın orijinal taş duvarını güzelleşsin diye mermerle kapatan adamlardan, estetik, peysaj adına ne beklenebilir ki.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Y. Aslan (1 yıl önce)
    Bu memleketin insanları hak ediyor. Yıkın kardeş. %65 ile yine kazanırsın. yıkın
    %60
    %40
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Okul yaptırmak çok güzel yapanlardan Allah razı olsun öncelikle isim değişikliğine gelince de orda okumuş birisi olarak değişikliğe gidilmemesi gerekiyordu. Diniye Çalık hayrına yapıldığına dair teşekkür yazısının belli bir yere yazılması yeterli olacaktı diye düşünüyorum
    %86
    %14
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)
    bunlarda bu yikim zihniyet oldugu surece daha cok yerleri yikarlar cunku bunlar tarihi emegi bilmezler
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Burak inan (1 yıl önce)
    Her şey tamamda kernek parkıyla eski Malatya Belediye binası nasıl gitti hala içim yanar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Geçenlerde yazmıştım haberini yaptınız teşekkürler,1946 yılından bu yana sümer ilkokulu olan yerin ismini kim değiştirdi kime sordular
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Fizikçi (1 yıl önce)
    İstemezükçüler ne zaman bu milletin faydasına birşey yapılsa set oluyorsunuz bi bitmediniz be !
    %35
    %65
    Yanıtla
  • new malatya (1 yıl önce)Fizikçi isimli kullanıcı yorumuna
    80 yıllık okulun isminin değişmesinin sana nasıl bir faydası var acaba ailesinin tamamı sümer mezunu bir vatandaş olarak çok merak ettim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya44 (1 yıl önce)
    Okul çok güzel olmuş. Allah ilimize bir taş bile koyan iş adamlarımızdan razı olsun.Ismin önüne Sümer konularak çözüm sağlanır diye düşünüyorum.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Eskimalatyalı (1 yıl önce)Malatya44 isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen,İsmin başına veya sonuna Sümer kelimesi eklenebilir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikret (1 yıl önce)
    Güzelim Malatya yaklaşık 25 yılda çöp şehir haline geldi.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Skö olduğu binalar eski onun yerine yeşil Park yapılıp şehrin nefes almasına muhalif olmak acaba hangi kafa sehir beton yığını olmuş Zayn
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Senin gibi beton kafalar oldukça bu şehirde hiç bir alan yeşil kalmaz. önce Tecde sonra Carmuzu şimdi Orduzu kayısı bahçeleri beton oldu ses etmedin 80 yıllık 2 tane okula göz mü koydun zaten sizin derdiniz millet okumasın cahil kalsın millet bahçelerinde yatıp yuvarlansın
    %83
    %17
    Yanıtla
  • abuzer (1 yıl önce)
    keseri döner sap döner bugünlerin hesabını da soracak bir karacaoğlan çıkar
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Sinan (1 yıl önce)
    Anıtsal yapılar, var olduğu yıldan itibaren bölgenin kültürü, mimarisi, yaşayış biçimi gibi birçok bilgiyi barındıran önemli kültür varlıklarıdır. Zaman içerisinde kullanıcı profilinde meydana gelen değişiklikler sonucu, bu yapılar aynı işlevle korunarak restore edilebildiği gibi (Askerlik Şubesi veya Gazi İlkokulu vb.) tamamen bakımsız kalarak yıkılabilmekte veya dönemine ayak uydurabilmeleri adına yeniden işlevlendirlebilmektedir. Kültürel mirasın en önemli örnekleri olan tarihî yapıların korunması, fiziki ve manevi değerlerinin korunması ve geleceğe aktarılmasını gerektiren bir süreçtir .Anıtsal yapılarda, çevre ile ilişkili ve uyumlu bir yeni işlevin seçilmesi, devamlılığı olan bir koruma yaklaşımın gerçekleşmesine ve bölgenin kültür ve ekonomisi ya da turizmine katkıda bulunur. Bu perspektiften bahse konu yapıların anıtsal yada kültürel bir özelliği bulunmadığı kanaatindeyim. Bence Sayın ÇALIK'ın annesinin isminin kullanılmasında bir behis yoktur. Erciyes Üniversitesinde hayırseverlerin yaptırdığı bazı fakülte ve bina adları :Nuri Cıngıllıoğlu Fen Fakültesi, Mustafa Eraslan ve Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi,Betül Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Araştırma Merkezi (GENKÖK) daha bir çok benzerleri var dileyen üniversiteninin haritasını inceleyebilir. Böyle tutucu tavırlar şehrin gelişmesinin önünde engel oluşturur ve her eyleme geçecek insanında şevkini kırar. Deprem bölgesinde yer alan şehrin kritik öneme sahip okul, hastahane benzeri insan yoğun yapı stokunun yenilenmesi ve çağın ihtiyaçlarına göre (kültürel varlıkların korunarak) deprem şartlarınınn referans alındığı yeni yapılanmalar gerekliliktir. Bu gün İlimizde Sn. Mehmet Ali AYDINLAR, Rıdvan MERTÖZ, Ahmet ÇALIK, Erman ILICAK vb iş insanlarımızın bu hayırsever tutumları takdire şayandır ve devamı şehrin eğitim ve diğer sosyolojik kalkınmasının destekçisidir. Bu bağlamda bu iş insanlarımız tüm şehir halkının saygı ve teveccühlerini kazanmışlardır. Sümer isminin endüstriyel anlamda şehrin kültürel hafızasında kültürel bir kıymet taşımadı kanaatindeyim. Dijitalleşmeyle beraber herşeyin Kuantum hızıyla değiştiği bu dönemde eğitimin önemi giderek artmakta ve yeni normalde tüketen değil teknolojiyi üreten toplumlar olmak için bu tarz grişimlerin artması taraftarıyım.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Salih Karacn (1 yıl önce)
    Malatyahaber sitesi kurumsal olarak kent hafızası diye bir kaygı taşıyor haklı da olabilir ama Malatya 1940'ların, 1950'lerin siyah beyaz resimlerinde kalan 30-40 bin nüfuslu bir şehir değil artık. Ben de doğup büyüdüğüm Çöşnük Mahallesinin bol yeşillikli, bahçeler içerisindeki eski halini özlüyorum ama özlediğim hali 100-150 haneden ibaretti. Şimdi 30 binin üstünde nüfusla Malatya'nın en büyük mahallesi. 30 küsur bin insanı Çöşnüğün eski haline ya da 650-700 bin nüfusu eski haldeki Malatya'nın neresine sığdıracaksınız. Evet eleştirilecek icraatlar da yok değil ama artık şu nostalji girdabından da çıkın artık.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Aydın (1 yıl önce)
    Yapabilselerdi Sumer ismini de yanına ekleselerdi iy olurdu.Okul depreme dayanıksız olduğu için yıkıldı. Yapılan okul güzel olmuş. Bir de otopark yapsalardı iyi olurdu tatil zamanlarında. Okula gelir amaçlı kullanılırdı. Okulda para toplamaktan kurtulurdu.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Hüsnü (1 yıl önce)
    Nüfus artar,eski binalar yıkılır bunlar bir dereceye kadar kabul edilebilirde cadde ve sokak isimleri niye değiştirilir onu hala anlamak mümkün değil!Bir şehirle dalga geçer gibi Neptün,marş ,vs.gezegen isimleri doktor,hakim,avukat gibi meslek isimleri ,vs..uzayıp giden komedi!Eski isimler neyinize zarar verdi?Niye değiştirmek zorunda kaldınız?
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Zafer (1 yıl önce)
    Öncelikle Malatya'da yıllardır isim kıyımı yaşaniyor. İsim o yerin bir geçmişi demektir. Her ismin bir hikâyesi vardır. Önce köy isimlerini yok ettiler işte karanlikdere aydınlar olması gibi. Sonra mahalle isimlerini yok ettiler tek tek. Bunlar moderen insanlar ya geçmişini begenmeyip yok ediyorlar.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • mert 1 (1 yıl önce)
    cok dogru bir tesbit hizla gecmise dayali nekadar hatirlanabilecek tarihi bir isim varsa hepsinin adi degisiyo kimse nin cocuguna yada torununa burda boyle bi okul park mahale adini bile anlatacak bi anisi olmayacak yazik yazik
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Trabzondan (1 yıl önce)
    Kentler kimlikleri ile hayatta kalır. Ama biz kentimizi simgeleyen kimlikleri tek tek ortadan kaldırıyoruz. Hayırsever iş adamımızdan Allah razı olsun ama bu şununda göstergesi Milli Eğitim Bakanlığı yıkılan bir okulun yerine kendi bütçesinden okul yapmıyor. Malatya'da son zamanlarda bir çok okul hayır sever iş adamlarımız sayesinde yapıldı, yapılıyor. Hepsinden Allah razı olsun. Keşke bakanlık Sümer İlkokulunu kendi bütçesinden yapsaydı ve iş adamımız başka gösterilen bir arsaya okul yapsaydı. Ama bakanlık neden Malatya'ya okul yapmıyor? Asıl bu da sorulmalı...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Zafer (1 yıl önce)
    Malatya'lı hayırsever iş insanlarını ve bürokratları bu tür haberlerle Malatya'dan soğutuyorsunuz,sonra da Malatya'ya niye yatırım yapmıyorlar diye sızlanıyorsunuz.Yıkılan okulu yaptırdıysa rahmetli annesinin adı konulsa ne olur?Maksat Malatya'mıza hizmet değil mi?İsim değişikliği konusunda kendisinin bir talebinin olup olmadığı bile belli değil.Kaldı ki,Sümer isminin mukaddes bir anlamı mı var?Yapılan hayırlarda gösteriş amaçlı isim konulmasını ben de doğru bulmuyorum.Ancak yetkili birimlerin teşvik ve jest amaçlı isim koymalarını da kent hafızası yok ediliyor diye yorumlamanın yanlış olduğunu düşünüyorum.(Sayın Ahmet ÇALIK ile bir kere bile konuşmuş değilim.)
    %42
    %58
    Yanıtla
  • aziz (1 yıl önce)
    malatya şehrini tarihiyle turizimiyle yeşilliğiyle.... nasıl bir malatya inşa etmeliyiz düşüncesinde olmayan malatyalılar yönetiyor ki durum ortadadır. insanda tarih sevgisi ve saygısı olur sümer ismiyle yüzlerce öğrenci yetişi ve malayaya isim oldu o ismi silmek yöneticilik vasıflarından ve hertürlü akıllardan uzaklığı gösterir ve malesef ki iyi niyet ortada yoktur yazıklar olsun yazıklar olsun.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Evet bende onaylamiyorum isim detişikligini istemiyorum yaşım43 benim okulum oraydi serdi vatandaşa sorarak mi deyistirdiler ismini .yokkk işte bundan dolayı akp den soğudum adamlar istedigi yerin ismi değiştiriyor .meclis onlarda imza onlarda .adamlar Allah'ın dağını cebe indirip imar çıkartıp 100katina .fiyat la sata bilen tek kişilik .Malatya'da gerçekten araştıran ortaya cikara bilecek bir babayigit olsa ineklerin otladigi yerleri alipta imara sokup .binalar dikttirenler orta ya çıksa .yer yerinden oynar .Allah yedirmesin .
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Battal gazi 44 (1 yıl önce)
    Sultan suyu harası dışındaki hiçbir yorumunuza katılmıyorum. Mensucat Fabrikası, ŞKÖ, Tekel Fabrikası, Kapalı Spor Salonu ve İnönü Stadının hiçbir tarihi özelliği yoktur, yıkılmaları da isabet olmuştur. Sizin kafanıza göre hareket edilseydi şu anda Malatya'da ne Sümer park ne Sanat Sokağı ne Millet Bahçesi hiçbiri olmayacak yerlerinde taş betonlar olacaktı. Taş binalara tarihi eser muamelesi yapmaktan bir an önce vazgeçin lütfen zira şehrin gelişimi önündeki en büyük engel bu zihniyettir. Malatya bu zihniyetle gelişemez çünkü size göre her taş bina tarihi eser!!!
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Çok yazık çok
    %43
    %57
    Yanıtla
  • halil (1 yıl önce)
    protokol imzalanırken sen ordamıydın editör .boş boş konuşuyorsun. memlekete hizmet eden bir çivi çakan insanların arkasından sallamayın.Allah razı olsun diyin yeter. hep karalama .
    %32
    %68
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Tüm ülkede olduğu gibi Malatya da dümdüz edildi. Kent hafızası diye bir şey bırakılmadı.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Haberi yapan arkadaşlar keşke önce yapılan okulu görseydi, ne özenle yapıldığını, hiç bir masraftan kaçılmadan her detayın titizlikle ele alınıp yapıldığını öğrenseydi. Yapana yaptırana bir teşekkür etseydi. Sonra eleştirisini yapsaydı.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Beyler, Malatyamiz gelisiyor, ihtiyaçlara binaen degisimler sart. Okul yikilmistir yerine daha buyuk ve modern bir okul yapilmistir. Size kalsa köy gorunumunden kurtulamayacak. Sumer fabrikasinin tek yesili azaldigi icin uzulurum. Eski belediye binasi, sanat okulu, stadyum, spor salonu, gibi yerler nedense tarihi eser oldu. Bana kalsa yeni caminin etrafini, akpinara kadar olan yerleri tamamen yikar o bolgeyi meydan haline getiririm.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Sami, merak etme, son donemde hayır adı altinda okul, cami yapan hayirsever ama bir o kadarda kul hakkı yiyenlerin goz boyamaları acaba Allah katında nasıl değer gorecek? Sümer ilkokulu konum ve zemin itibari ile Türkiye nin ayağa kalkma yıllarindaki Mensucat fabrikalarinin yapilmasiyla Tarih niteligindedir. O donemde calisan işciler aldiklari maaslari ile gelecege umutla bakan bireylerdi. E noldu? Eski bina gitti, yerine yeni bina yapildi, köle gibi asgari ucrete talim sabah 10 aksam 10, hafta sonu bile nefes alamayan işçiler geldi. E bize kalsa eski daha adil ve güzeldi. Gelişmek köleleşen sistemi savunmaksa, batsın senin savundugun gelişme.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Allah işini bilir senin gibiler yüzünden beton yığınına dönüştük.yeşil malatya gitti beton malatya geldi.millet cebini doldurdu avm örneği gibi 5-10 kişi vurgun yaptı senin gibilerde alkışladı.alkışlayın devam.dam yanarsa sıçanda yansın
    %83
    %17
    Yanıtla
  • teeeee biz ne diyoruz sen ne diyorsun
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mevzu Beton Değil (1 yıl önce)Sami44 isimli kullanıcı yorumuna
    Burada konu okulun yıkılması değil, yerine yapılan okula bir tarihi değer olan Sümer dışında bir isim verilmesi. Sümerbank, Malatya için bir değerdir ve hafızasından siliniyor iyice.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Kutsal isim "Sümer". Geldinse 3 defa masaya vur.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Salih Karacan (1 yıl önce)Sami44 isimli kullanıcı yorumuna
    Bunlara kalsa saydığın o bölgedeki tüm o binalar tarihi eser. Halbuki olası bir depremde yerle bir olurlar.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Mustafa Kemal (1 yıl önce)
    Ülke genelindeki capsizligin son noktası
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Sizin için sadece yenilenmekten çok isim önemli sanıyorum... O halde sizin gibi düşünenler lütfen eski evinizde, eski kuş serisi arabalarda geçirin günlerinizi...
    %44
    %56
    Yanıtla