SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Malatya Büyümüyor, Kimliksizleşerek İrileşiyor!”

0
Güncellendi - 2016-02-21 20:01:18
“Malatya Büyümüyor, Kimliksizleşerek İrileşiyor!”
A- A+ PAYLAŞ

  • Mimarlar Odası toplantısında nihayet Malatya gerçekleri de konuşuldu, kentsel yönetim anlayışına sert eleştiriler yapıldı.

TMMOB Mimarlar Odası 'nın hafta sonunda yapılan genel kurulunda, Malatya’daki kentsel yönetim anlayışına ilişkin sert eleştiriler yapıldı, kentin mimari dokusunun yozlaştırıldığı ve belediye yönetimlerinin ‘liyakat’ esası yerine, ‘siyasi yakınlık ve kan bağı’ üzerinden mimar ve mühendis istihdam ettiği vurgulandı.

Divan Başkanlığı’na Mimarlar Odası Malatya Şubesi Eski Başkanı Abdurrahman Yavuz’un seçildiği genel kurulda, aday olanların adaylık dilekçelerinin alınmasından sonra, Malatya gündemine mimari bakış açısıyla yapılan konuşmalarda, kentsel yönetim anlayışına yönelik konuşmalar yapıldı

Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin eski başkanı sıfatını da taşıyan Mimar Abdurrahman Yavuz, eleştirel tonu bir hayli ağır olan konuşmasında, mimar gözüyle değerlendirildiğinde Malatya’nın büyüdüğüne yönelik söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “Malatya büyümüyor, irileşiyor, kimliksizleştiriliyor” dedi.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin bir diğer eski başkanı Mahmut Yaşaroğlu ise, mimarların mesleki sorumluluklarını yerine getirirken ‘Kimsenin önünde el pençe divan durması’ gerekmediğine dikkat çekti.

Malatya’daki TOKİ yapılaşmasını eleştiren Başkan Adayı Ayşe Şahin Altaş Beydağı bölgesindeki TOKİ yapılaşmasını sert bir dille eleştirdi. Altaş “Beydağı Bölgesi’nde TOKİ tarafından yapılan modern ucubeler var. Ben bunlara modern hapishane de diyorum. Bir şehrin hava sirkülasyonu dağdan ovaya doğru olur” dedi.

“Çevre Düzeni Planı’nın ne olduğunu bilmeyen bir yönetici topluluğu var”

Malatya’nın kentsel değişiminin gelişmeyi anlatmadığını vurgulayan Abdurrahman Yavuz, Malatya’nın belediyeleri eliyle yürütülen birçok projesi ile betonlaşmaya boğulduğunu vurgulayarak, “Belki bunlar bilinçli yapılmıyor ama ortaya çıkan işlerin sonucunda kentin kimliksizleştirildiğini görüyoruz” diye konuştu.

Malatya kent kültürünün geleneksel özgünlüğünün adım adım yok edildiğini ve şehir kimliğini koruyup zenginleştirecek yetkinlik ve bilinçte yönetici yokluğundan yakınan Abdurrahman Yavuz, “Malatya’nın kimliğini yok etmeden bir çevre düzeni planı hazırlansın istemiştik. Ama sonradan bu konuda hiçbir şey bizimle paylaşılmadı. Hatta çevre düzeni planı yapılması gerekirken bununun yapılmasının zorunlu olduğunu bilmeyen, bu planın ne olduğunu bilmeyen yerel yönetici topluluğu vardı. Onlarla işte biz, bu işleri yürütmesi gereken şehir plancılarını tanıştırdık, başlattık ama kaş yapalım derken göz mü çıkardık onu bilemiyorum” diye konuştu.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi 4. Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanı Abdurrahman Yavuz’un konuşmasında öne çıkan vurgular şöyle:

“Kentsel planlama yapılırken mimarlarla bilgi – fikir alışverişi yapılmıyor

Biz mimarlar, etrafımıza, kentimize bakarken biraz daha farkında olarak bakıyoruz. Ben de bu noktada Malatya’yı mimar gözüyle okuyarak birkaç tespitimi paylaşmak istiyorum. Malatya hala bana göre kimliksiz bir şekilde irileşmeye devam ediyor. Büyümeye değil irileşmeye devam ediyor. Şu anda bütün projelerin başında Belediyede bir arkadaşımız var. Güzel şeyler yapılıyor belki ama böyle ön plana çıkan iş ve işlemlere baktığımız zaman o kimliksizleştirmenin devam ettiğini görüyoruz. Belki bunlar bilinçli yapılmıyor ama ortaya çıkan işlerde kentin kimliksizleştirildiğini görüyoruz. Bir bakıyorsunuz Türkülere konu olmuş Kernek Meyda’nı betona boğulmuş ve nereden geldiği belli olmayan bir yel değirmeni görüyorsunuz. Fahri Kayhan’a baktığınızda, Brezilya’da bir katedralin kopyası bir nikah sarayı yapılıyor. Yani halbuki Malatya’nın kendine özgü kültürel değerleri, sanatsal değerleri potansiyeli olduğu gerçeği var. Yani biz zaten Çevre Düzeni Planı yapılsın derken aslında iyi mi ettik kötü mü ettik bilmiyorum, biz bunu söylerken Malatya’nın potansiyellerinin göz önünde bulundurularak bu çevre düzeni planının yapılmasını arzulamıştık ve bunu önermiştik. Malatya’nın kimliğini yok etmeden bu çevre düzeni planı hazırlansın istemiştik. Ama sonradan bu konuda hiçbir şey bizimle paylaşılmadı. Hatta çevre düzeni planı yapılması gerekirken bununun yapılmasının zorunlu olduğunu bilmeyen, bu planın ne olduğunu bilmeyen yerel yönetici topluluğu vardı. Onlarla işte biz, bu işleri yürütmesi gereken şehir plancılarını tanıştırdık, başlattık ama kaş yapalım derken göz mü çıkardık onu bilemiyorum.

Belediyeler liyakat yerine, siyasi yakınlık veya kan bağı yakınlığı ile personel istihdamı yapıyor

Bizim meslektaşlarımıza, mimar ve mühendislere haksızlık edildiğini de ben gördüm. İşe almalara bakalım önce. Ne yazık ki, baktığım zaman belediyelerde çalışan mimar ve mühendislerin soy isimleri ile meclis üyelerinin soyadlarının aynı olduğunu görüyorum. Acaba ortada onlara özgü bir genetik başarı mı söz konusudur bilemiyorum. Yani çok acıdır ki, böyle bir tablo var. Liyakatten ziyade yöneticilere yakın olmak birinci kriter olmuş. İlçe belediyelerinde yerel yöneticilerin çocukları, yeğenleri, akrabaları falan belediyelerde işe alınıyor. Bu çok acı ve düşündürücü bir olay. Siyasi rüşvet mi var? Bu yapılanların, Malatya’yı her anlamda kimliksizleştirmenin, yapılan iş ve işlemlerin yanlışlığının dile getirilmemesi için verilen bir rüşvet midir? Siyasilerin, yerel yöneticilerin yakınları işe alınarak bu yöneticilere siyasi bir rüşvet mi sağlanıyor. Daha rahat bir şekilde daha rahat hareket edebilmek için mi bunlar yapılıyor diye aklıma sorular geliyor.

Bir yerel belediyenin yöneticisi sadece kendi oğlunu yeterli gördüğünü belirten trajikomik bir açıklama yaptı

Personel alımı bu şekilde iken kalkıp bir başka yerel yönetici de yönettiği belediyenin bünyesinde çalışan mimar ve mühendisleri yetersiz görüyor ve sadece kendi oğlunu bu konuda yeterli görüyor gibi böylesine trajikomik bir açıklamayı da ben hatırlıyorum. Bunlara böyle çok ciddi bir şekilde ses çıkartılması gerekiyor diye düşünüyorum. Personel alımı yaparken ahbap –çavuş ilişkisi ile yapılırsa bundan Malatya kaybeder. Kendi oğlunu işe almak için diğer mimar ve mühendisleri yetersiz görmek gibi bir bahaneyi dile getiriyor. Ben eminim ki o mimar ve mühendis arkadaşların birçoğu oldukça donanımlı meslektaşlarımız.

Kamusal projelerle ilgili Malatya halkına bilgi verilmiyor

Malatya’da kentle ilgili yapılan çalışmaların kamuoyu ile paylaşılmadığını görüyorum. Çünkü bir bakıyorsunuz sonuç olarak sürekli beğenilmeyen, tekrar değiştirilmesi düşünülen bir sürü çalışma ile karşılaşıyoruz. Kanalboyu’nda bir çalışma var. Projenin detayında ne var, ne yok kamuoyuna sağlıklı bilgi akışı sağlanmıyor. Orada ne yapılmaya çalışılıyor? Bilemiyoruz. Sürekli kapkaranlık, beton dökülmüş, ağaçların söküldüğü bir zemin görüyoruz. Orada ne yapılmaya çalışılıyor bilemiyoruz”.

"Mesleğimizi ayaklar altına aldırmadan sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz"

Mimarlar Odası Malatya Şubesi 4. Genel Kurulu kapsamında konuşan bir başka isim Abdurrahman Yavuz’dan sonraki dönemde şube başkanlığını yürüten Mimar Mahmut Yaşaroğlu ise, mimarların yaşadıkları kente karşı sorumluluklarına yönelik bir konuşma yaptı.

“Biz mimarlar olarak, Malatya’yı çocuklarımıza bırakırken sorumluluğumuzu yerine getirmiş olmanın huzurunu duymalıyız. Mimarlar Odası olarak kente karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz” diyen Mahmut Yaşaroğlu, mimarların mesleki sorumluluklarını yerine getirirken ‘Kimsenin önünde el pençe divan durması’ gerekmediğine dikkat çekti.

Mimarlık mesleğinin merkezinde insan olduğunu söyleyen Mahmut Yaşaroğlu, “Siyaset dediğiniz, ideoloji dediğiniz şey geçicidir. Ama bizim mesleğimiz, insan için vardır. Bu nedenle siyasi bir takım beklentiler, kaygılar için düşünceler için mesleğimizi ayaklar altına aldırmadan, üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TOKİ yapılaşması modern hapishaneler yaratıyor”

Konuşmasında Malatya’daki TOKİ yapılaşmasını eleştiren Ayşe Şahin Altaş da, “Beydağı Bölgesi’nde TOKİ tarafından yapılan modern ucubeler var. Ben bunlara modern hapishane de diyorum. Bir şehrin hava sirkülasyonu dağdan ovaya doğru olur” dedi.

Malatya’da Mimarlar Odası olarak gerçekten kentin yapılaşmasında yaşanan sorunlar karşısında çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Altaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Örneğin Beydağı Bölgesi’nde TOKİ tarafından yapılan modern ucubeler var. Ben bunlara modern hapishane de diyorum. Bir şehrin hava sirkülasyonu dağdan ovaya doğru olur. Beydağı Bölgesi’ndeki TOKİ yapılaşmasıyla Malatya’nın geleceği, Malatya’nın ekolojik dengesi ediliyor. Oradaki yapılaşmayla Malatya’nın nefesi kesiliyor. Son yıllarda konuyla ilgili uzmanların da belirttiği üzere Malatya’nın iklimi değişiyor ve bundaki en önemli etken bu çirkin yapılaşma. Yaşadığımız kentte mimarideki bu çarpıklıklara karşı daha fazla sorumlu davranmamız gerekiyor”.

“Parkmetre uygulaması yasal değil”

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü parkmetre uygulamasına da değinen Altaş, bu uygulamanın yasal olmadığını savundu. Altaş, “Vatandaşların kullanımında olan cadde ve sokaklarda parkmetre uygulaması yapıyor. Parkmetre uygulaması asla yasal değil ama biz mimarlar olarak bu durum karşısında üzerimize düşen sorumluk tavrımızı ortaya koyamadık. Parkmetre olayı yasadışı bir olaydır. Belediyenin, kamusal alan olan cadde ve sokaklarda böylesine keyfi bir uygulaması yasal değildir. Biz mimarlar ve mühendisler olarak hiç kimsenin arka bahçesi olmadan gerek kentin yapılaşması gerekse sosyal sorumluluk alanında daha etkili olmalıyız” diye konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Mehmet (10 ay önce)
    Yıkılan Hakimbey apartmanının yurtdışında kaçak mimarı , yıkılmayan tokileri eleştirirken. Yazık Malatyama. Niye bu kadar yıkım olduğunu anlamak için dahi olmaya gerek yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Bahtiyar Anadolu (8 yıl önce)
    Masa başında oturarak şehir tasarlanmaz.. Hele basın açıklaması ile vazifeyi üzerinden savuşturmak hiç olmaz.. Şehirle ilgili, kent estetiği ile ilgili, kent kimliği ile ilgili ne rapor ortaya koydunuz da kimse ilgi ve alaka göstermedi.. Gidin az ötede oynayın.. İdeolojik yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirme yaptığınız aşikar.. Kent kimliğini konuşmak yerine siyasi kimliğinizi önce siz bir tarafa bırakmalısınız... TOKİ den daha eski olan bir oda başkanının TOKİ ile ilgili yaptığı açıklamalar geç kalınmış bir aklın tezahüründen başka bir şey değildir..
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (8 yıl önce)
    memleket hepimizin mimar yada mühendis olmaya gerek yok yapılan işlerin kalitesizliği yetrliliği çok geçmeden anlaşılıyor zaten bir iş yapılırken yada projelendirilirken gelecği görerek yapılmalı ki zamanı geldiğinde aynı çark etrafında dönülmeden başka yerlerin sorunlarınada el atılsın maalesef bizde çok değil 1 yıl geçmeden onarımlar yapılıyor değilki 20 yada 30 yıl geçsin onun için söylemem oki hatırlayanlar bilir kanalboyunu kaçdefa 10 15 yıl içerisinde projelendirildi örnek leri çoğaltabiliriz .ama yiğidi öldür hakkını yeme mesela ahmet münir erkal malatyamıza gelecektede kullanadığımız kullanabileceğimiz kalıcı eserlerde bırakmıştır .
    0
    0
    Yanıtla
  • Pırasa (8 yıl önce)
    Niye bu ilde doğruları konuşmaya kimse cesaret edemiyor.Ve ahmet çakır neden bu kadar kamuoyu oluşturan meselelerde halkın fikrini gözardı ediyor. Mesela parkmetreyi Allah için ben seve seve veriyorum olması gerekiyor diyen varmı
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (8 yıl önce)
    Tebrik ederim genç mimarlar belediyenin yeterli teknik kadrosu yok herhal malatya belediyesine ait iki adet oto parkı var cezmi kartaydaki oto parkının altı lahmacun ve çiğköfte salonu üstü halı saha dikkat eder seniz eski belediyenin arkasın daki çok küçük ve yetersiz malatyanın bir oto parkı yok bunu bir türlü beceremediler haliyle mahalle aralerın daki 200 m2 yere oto park ve yıkama ruhsatı veriyorlar hiç birinin arteziyeni yok içtiğimiz şebeke suyuyla arabalar yıkanıyor budurumdan vatandaş müthiş rahatsız oluyor bu konuda belediye ye yardımcı olursanız bizleri mutlu edersiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydın düzgün (8 yıl önce)
    Kesinlikle çok güzel özetlenmiş MALATYA HER GEÇEN GÜN İŞ BİLMEZ YÖNETİCİLERİ İLE HEP İLERİ DEĞİL DAİMA GERİYE GİTMEYE MAHKUM ETTİLER
    0
    0
    Yanıtla
  • SELÇUK (8 yıl önce)
    Mükemmel bir yorum tebrik ediyorum.Uzun zamandır görmüyordum Malatya'mızı.Son geldiğimde şaşırdım.Koca bir kent olmuş.Ama sadece irileşmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (8 yıl önce)
    BU ŞEHRİ YÖNETECEK LİYAKAT VE EHLİYET SAHİBİ MÜNİR ERKAL, SAMİ ER, ÖMER FARUK ÖZ GİBİ ADAYLAR VARKEN MAALESEF BİRİLERİNİN DAYATTIĞI VİZYONSUZ BİR ADAY SEÇİLDİ, EKİBİN DESEN SİVAS VE KAYSERİ'DEN KOVULMUŞ BİR GRUP. MALATYALI ZAMANINDA TEPKSİNİ KOYABİLSEYDİ, BÖYLE OLMAZDI. EEE NE DEMİŞLER: ETTİĞİNİ ÇEKECEKSİN. 2019'A KADAR GEÇMİŞ OLSUN MALATYA.
    0
    0
    Yanıtla
  • Güldürme Ölem Ölem (8 yıl önce)
    Mimarların bile önemseyip katılmadığı oda şuan önce kendi yapılanmasını sorgulamalıdır. %17-18 katılım sağlanan bir oda yönetimi önce kendi sorunlarına eğilmeli. Tüm türkiyede adeta siyasetin merkezi olan bu odalar artık asli görevine katılımcı bir yapıyla dönmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haklısınız ama söylenenler yalanmııı
    0
    0
    Yanıtla
  • ABDULLAH (8 yıl önce)
    bu şehirde yaşayan kişiler olarak ve bu şehirde ön önemli odalardan bir tanesi olan mimarlar mühendisler odasının büyük şehre ve gerek ilçe belediyelere ne gibi katkınız oldu belediyelerimize herhangi bir proje getirip bunu uygulayalım dediniz mi bunun sorumlusu birazda sizler değil misiniz acaba düşünmek lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • şu an seçilmiş belediye gerçekten iyi niyetliyse ve malatya ya birşeyler yapmak istiyorlarsa mimarları bir araya toplamalı ve bir konsesyus oluşturmalı çevre bilinci içinde malatya ya şekil vermeliler,sağlıklı büyümeyi sağlamalılar.karakaya barajı orada duruyor ,malatyayı bir malatya yapacak SAHİL yolu ile ilgili bir gelişme yok.Şunu belirtmeliyim ki kim buna önayak olursa malatyalı onları unutmayacaktır.....
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (8 yıl önce)
    PLANSIZ BÜYÜME BİR KENTİN KÖTÜ KADERİDİR.
    0
    0
    Yanıtla