Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, 21 Ağustos Pazartesi günü gazetesindeki köşesinde, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün, çevre illerle işbirliği arayışlarını kaleme aldı.
Munyar'ın, "Malatya, komşularıyla işbirliği arayışında.." başlıklı yazısı şöyle:
....
"Malatya, komşularıyla işbirliği arayışında
GÜLSAN İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elazığlı Mehmet Gülle ne zaman karşılaşsam takılırım: "Ben Malatyalıyım... Bilirsin, Elazığlıları hiç sevmem..."
Mehmet Gül, adı gibi gülümser: "Kardeşim bu söz kavgada bile söylenmez..."
Sonra, babamın aslında Elazığın Baskil ilçesi kökenli olduğunu hatırlatırım: "Malatyada doğup büyüdüğümüz için kendimizi Malatyalı görürüz ama bizim de kökenimizde Elazığ var..."
Elazığla Malatya arasında süregelen "çekişme"nin bir başka versiyonu Adayımanla Malatya arasında yaşanır. Zirvesindeki tarihi kalıntılarıyla ünlü Nemruta hem Malatyadan, hem de Adıyamandan çıkmak mümkündür. Malatya, Nemruta çıkış yolunu daha düzgün yapmaya kalkar, Adıyamandan ses yükselir: "Nemrut bizim, Malatyaya kaptırmayız."
Türkiyenin değişik bölgelerindeki komşu iller arasında bunlara benzer anlamsız çekişmeler süregelir... Oysa bizim kültürümüzde komşuluğun önemi büyüktür.
Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz de komşuluk geleneğimizi dikkate alarak, "komşuluktan sinerji yaratalım" arayışına girmiş, bir proje geliştirmiş: "Komşu İller Dostluk ve İşbirliği Projesi."
Daşöz, projenin konusunu, amaçlarını içeren bir mektubu Malatyaya komşu olan Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Sivas valiliklerine göndermiş.
Mektupda projenin amaçları şöyle özetlenmiş:
* İller arasında sanayi, ticaret, tarım, eğitim, kültür, turizm, tanıtım, gençlik, spor, ulaşım, altyapı, çevre, sivil savunma, acil yardım, afetle mücadele ve benzeri konularda işbirliği yapmak.
* İllerin birbiri nezdinde tanıtımlarını yapmak. (Örneğin Adıyamanda "Malatya Günleri", Malatyada "Adıyaman Günleri" düzenlemek gibi.)
* İller arasında bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak, gelişmeleri ve uygulamaları paylaşmak.
Daşöz, mektubunda kurulacak "Dostluk ve İşbirliği Grupları"nın kimlerden oluşacağını sıralamış. Buna göre, vali ve bir vali yardımcısı, il belediye başkanı, üniversite rektörü veya temsilcisi, il jandarma komutanı, emniyet müdürü gibi bürokratlar başta olmak üzere illerdeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri söz konusu dostluk gruplarında yer alacak.
Halil İbrahim Daşöz, "Dostluk ve İşbirliği Grupları"nın tavsiye niteliğinde karar alabileceğini, ilgili kuruluşlar tarafından yasalar çerçevesinde uygulanabileceğini belirtmiş.
Daşöze yazılı olarak ilk olumlu yanıt Sivas Valisinden gitti. Elazığ ve Kahramanmaraş valileri, böyle bir projeye sıcak baktıklarını şifahi olarak bildirdi.
Malatya Valisi Daşözün projesi bana başta Kelkit Havzası Kalkınma Birliği olmak üzere, değişik kalkınma birlikterini çağrıştırdı...
Belki Malatya Valisinin ilk adımını attığı "Komşu İller Dostluk ve İşbirliği Projesi", söz konusu 5 il arasında "Kalkınma Birliği"ne dönüşür, yeni yatırımlara kıvılcım olur...
Bırakın anlamsız çekişmeleri, el ele verin...!.."