SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Konuşurken Giresun Açılış Aşamasına Geldi

0
Güncellendi - 2017-08-27 03:51:00
Malatya Konuşurken Giresun Açılış Aşamasına Geldi
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'da kayısının spekülatif pazar koşullarından kurtarılması ve üretici lehine daha iyi maddi koşullarda değerlendirilmesi sorununa çözüm olarak yıllardır konuşulan lisanslı depoculuk faaliyetinde, hâlâ "konuşma" aşamasında bulunulurken, fındık üretim merkezi Giresun'da ilk lisanslı fındık deposu 8 Eylül'de açılıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Türkiye ve dünyadaki ilk lisanslı fındık deposunun iznini verdi, depo 8 Eylül'de Giresun'da açılacak. Böylece fındık üreticileri ürünlerini daha sağlıklı koşullarda muhafaza edecek, devletin vereceği teşviklerden yararlanacak. Bakanlık Toplantı Salonu’nda düzenlenen imza töreniyle depoya lisans belgesi verildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Giresun Lisanslı Fındık Deposu İmza Töreni'ndeki konuşmasında, fındıkta lisanslı depoculuk sisteminin faaliyete geçmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türkiye'yi bol, kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet eden ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Tüfenkci, pazarlanabilecek ürünün üretilme şartları, ürünün piyasasında ve dünya fiyatlarının belirlenmesinde etkin olunması hususlarının gün geçtikçe önem kazandığını söyledi.

Bakan Tüfenkci, tarım ürünlerinde arzın kısa bir döneme sıkıştığını, talebin ise yıl boyu devam ettiğini belirterek, "Bu durum arz döneminde fiyatların düşmesine, hasat sonrası dönemde ise fiyatların artmasına neden oluyor. Tarım ürünlerinde arz fazlasının uygun koşullarda muhafaza edilebilmesi ve piyasada oluşan talebe göre satış işlemlerinin şekillendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Depolar şeffaf yapıda olacak"

Lisanslı depoların özelliklerine de değinen Tüfenkci, depoların fiyat spekülasyonlarına neden olmayacak şekilde takip ve kontrol edilebilir şeffaf yapıda, küçük ölçekte üretim yapan üreticiler de dahil olmak üzere bütün üreticilerin yararlanabileceği kolaylıkta, ürün zayiatına neden olmayacak modernlikte, depolanan ürünün finansal bir araç olarak kullanılabilmesini mümkün kılacak bir yapıda olması gerektiğini kaydetti.

Tüfenkci, lisanslı depoculuğun, uzun süreli depolanabilen ve standardize edilebilen, hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kayısı, Antep fıstığı gibi tarım ürünlerinin ticaretine yönelik bir sistem olduğunu vurguladı.

Lisanslı depoculuk sisteminde tarım ürünlerinin sınıf ve kalitelerinin yetkili sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuvarlarca belirleneceğine ve lisanslı depolarda depolanacağına dikkati çeken Tüfenkci, bu ürünlerin ticaretinin ürünün mülkiyetini temsilen lisanslı depo işletmesince düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla Ürün İhtisas Borsası'nda yapılacağını söyledi.

Bakan Tüfenkci, Türkiye'de bu sistemin gelişmesi ve yaygınlaşmasını teminen vergisel muafiyetler, bölgesel destek uygulamaları ve depo kira ücretinin devletçe karşılanması gibi çok önemli teşvik mekanizmalarını da uygulamaya koyduklarını anlattı.

"Herkes fındıktan anlıyor ama elini taşın altına koyan yok"

Fındık üzerinde ciddi spekülasyonlar yapıldığına işaret eden Bakan Tüfenkci, "Herkes fındıktan anladığını söylüyor ancak elini taşın altına koymuyor. 17 bin ton kapasiteli lisanslı depo, dünyada ilk olacak. Ürün ihtisas borsasının faaliyete geçmesiyle fındık bu borsada alınıp satılacak. Tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründeki işletmeler de ihtiyaç duydukları ürünler için depo inşa etme maliyetinden kurtulacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüfenkci, farklı bölgelerde de bu tür depoların kurulmasını önemsediklerini vurgulayarak, söz konusu depoları işletmek üzere kurulan Giresun Fındık Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketine lisans verildiğini ve 8 Eylül'de de açılışını gerçekleşti.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Süleyman (7 yıl önce)
    Bu bakana hayret kendi memleketine geleceksin Giresun da açılan SOĞUK HAVA DEPOSUNDAN reklamını yapıp ondan bahsedeceksin yav sen MALATYALISIN nerenin reklamını yapıyorsun MALATYA YA YAP MALATYA YA YAPTIR vekilim bakanım
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (7 yıl önce)
    Kimse kimseyı kandırmasın malatya akp milletvekilleri malatya için ne yapıyorlar ne yapmaktadır size bir örnek stad 3 4yıl oldu tüm şehirlere 1 yılda tamamlanan stad 4 yıldır suruyor malatya sahıpsız malatyaya sahıp cıkacak insanları secmeli maltyalılar malatya burokrasını yok
    0
    0
    Yanıtla
  • yok biz reis iççin veriyoruz sonuc malatyanın hali ortada
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Vagon onarım fabrikası lisanslı depo ve Lojistik üs olmayacakmiydi.Üniversitede bu konu ile alakali çalıştay yapılmadimi .Hani üniversite sanayi işbirliği vardı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 60 lı ve 70 lı yıllarda eloğlu aya ayak bastı Simdi uzayda koloniler kurmak için uğraşıyorlar. Malatyalı 40 yıl önce yapılan atıl bina için daha umut bekliyor. Malatyalıların vizyonu bu olmamalı %70 oya umut bağlanmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerim Dayı (7 yıl önce)
    Malatya sadece konuşur yapamaz yapamaz.Bu hep böyle olmadımı?
    0
    0
    Yanıtla
  • adiyamanli Ramizan (7 yıl önce)
    İçin sızlamadı mı syn bakan.Malatya da kayısının durumuna.Kendin itiraf ettin kayısının sahibi yok diye.Bu gün Bakan olduysan malatya'lıların oyu sayesinde oradasın bunu da unutma.Balık zekalıyız nasıl olsa unuturlar diyebilirsin
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (7 yıl önce)
    malatyalıların yapacağı en akıllı iş yerel seçimde yerel yöneticilere ve milletvekillerine acı bir sürpriz yapmak, genel seçimde ise oyları reise vermek. böylece reis mesajı alacak yerel yöneticilerden hesap soracak ve malatya'ya daha çok hizmet gelecek. parola belli: oylar yerelde adaya, genelde reise
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (7 yıl önce)
    Bu bakan nereli? Karadenizli sanırım. Hem gümrük hemde ticaret bakanı olacan hı. Yazık yazık hemde çok yazık. Bir daha bunlara oy mu? ASLA.
    0
    0
    Yanıtla
  • Berk (7 yıl önce)
    Bal sen malatya daki konuşmasının bir bir aynısını giresun içinde yapmış malatya bakanı her elini taşın altına koyacak ?
    0
    0
    Yanıtla