SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Listelerinde 'Dış Güç' Etkisi!

Malatya Listelerinde 'Dış Güç' Etkisi!
A- A+ PAYLAŞ

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleriyle ilgili takvim işlemeye devam ederken, geçtiğimiz günlerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan geçici aday listesine göre; 6 milletvekilliği bulunan Malatya'da 19 siyasi partinin adayları ile 4 bağımsız aday bu 6 milletvekilliği için yarışacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhur İttifakı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile eski milletvekili Sinan Oğan'ın Ata İttifakı adayı olarak yarışacakları Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılacak olan milletvekili seçiminde, özellikle milletvekili çıkarma şansı olan partilerin parti genel merkezlerince belirlenerek ilan edilen aday listelerindeki bazı isimler tartışmaların odağında yer aldı.

Özellikle, AKP, CHP ve İyi Parti'nin aday listeleri, bunlardan AKP ve İyi Parti'nin listelerinin belirlenmesinde, Malatya dışındaki bir takım siyaseten güçlü isimlerin etkili olmalarıyla ortaya çıkan sürpriz isim ve sıralamalar, bu partilerin içerisinde ve ilde siyasi kulislerin baş konusu.

2019 seçimlerinde seçmen sayısı 562 bin olan, çok büyük can kaybı ve yıkıma yol açan 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin başında gelen Malatya'da, depremin ardından il dışına yaşanan göçler nedeniyle sayının yaklaşık 40 bin seçmenin 'seçmen kaydı nakli' ile azalmasının yanı sıra kaydını aldırmayıp da oy kullanamayacağı değerlendirilenleri de kapsayan bir tahminle oy kullanacak seçmen sayısının 360 bin civarında olacağı tahminleri yapılıyor.

Listelerin yanı sıra, deprem sonrası yaşanan büyük göç nedeniyle, 6 milletvekilliğinden halen 4'ü AKP'de, 1'i CHP'de, 1'i de MHP'de olan Malatya'da çıkacak sonuçlarla ilgili tahmin zorluğuna karşın, diğer partilerle ittifaka giren ancak Malatya'da kendi listelerini çıkaran AKP, CHP ve İyi Parti listeleriyle ilgili eleştiriler, ön planda yer alıyor. Bu partilerden AKP ile CHP'nin sürpriz listelerinin, en çok da MHP'ye yaradığı, bu partinin en az 1 milletvekili çıkarmasını neredeyse garantilediği öne sürülüyor.

Yazının başlığını, "Malatya Listelerinde 'Dış Güç' Etkisi" koyduk; şimdi bunu kulis bilgileri ışığında ele alacağımız partilere göre açalım:

Adalet ve Kalkınma Partisi
Açıklanan aday listeleri içerisinde en büyük sürpriz iktidar partisinden geldi. Bu partinin mevcut 4 milletvekilinden; Bülent Tüfenkci yeniden aday olurken, başvurusunda tercih ettiği seçim bölgelerinden birincisi Malatya, ikincisi Ankara idi, Malatya'dan ilk sırada aday gösterildi. Öznur Çalık daha önce 5 kez aday gösterilerek seçilmesine ve 28. dönem için de İstanbul'dan listeye girme isteğine rağmen, partisinin '3 dönem kuralı'na takıldığı için aday olamadı. Bir diğer milletvekili Hakan Kahtalı, daha önce '1 dönem' için görev yapacağına ilişkin sözlerinin gereğini yaparak yeniden aday olmadı. Malatya'nın eski belediye başkanı olan Ahmet Çakır ise ikinci dönem için de hayli istekliydi ve aday adayı oldu, ancak liste dışı bırakıldı. Çakır için, depremde Malatya'da meydana gelen yıkımların, özellikle imara uygun olmayan yerlere yüksek katlı imar verilmesinden kaynaklandığı, bunun kendisinin belediye başkanlığı dönemindeki imar uygulamalarıyla bunun baş sorumlularından biri olduğu yolundaki eleştirilerin de, liste oluşturulurken parti genel merkezince dikkate alındığı, bu nedenle listenin dışında bırakıldığı yorumları yapılıyor.

AKP: (Soldan sağa) 2. sıra adayı İhsan Koca, 3. sıra adayı İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 1. sıra adayı Bülent Tüfenkci, İl Başkan Yardımcısı Ekrem Dağ, 4. sıra adayı Abdurrahman Babacan, 5. sıra adayı Vahit Atalan, 6. sıra adayı Ramazan Özcan

AKP'nin geçtiğimiz dönemle ilgili en çok eleştirilen, bakanlık döneminde de Malatya'ya beklenen katkıyı sağlamadığı ve 'pasif' kaldığı yolundaki tepkiler son dönemde yüksek sesle ifade edilen Bülent Tüfenkci'nin ilk sıradaki yerini, geçmişteki bakanlık kariyerinin sağladığı ifade ediliyor.

AKP'de en büyük sürpriz ve şaşkınlık, seçim süreci başlamadan önce, tüm parti toplantılarında, partili milletvekilleri ile belediye başkanları dahil birçok kişinin bulunduğu ortamlarda, milletvekili adayı olmayı düşünmediğini ifade eden İl Başkanı ve eski milletvekili İhsan Koca'nın listenin ikinci sırasında yer almasıyla yaşandı. Aday adayı olmadığı için yasal süresinde İl Başkanlığı görevinden istifa etmeyen, adı adaylık için hiç gündeme gelmeyen İhsan Koca, iddialara göre, listelerin Yüksek Seçim Kurulu'na verileceği 9 Nisan'dan 1 gün önce, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir tarafından arandı. Bu aramada, Kandemir, milletvekili adayı yapılacağını belirterek, Koca'dan il başkanlığından istifa etmesini ve adaylık evraklarını süratle Ankara'ya ulaştırmasını istedi. Böylece, milletvekilliğini düşünmediğini söyleyen Koca, Kandemir'in bu aramasının ardından hemen istifa etti ve evraklarını da özel bir araçla Ankara'ya göndererek, YSK'ya verilen listede Malatya Adayı olarak adının yer almasını sağladı. Malatya listesine Kandemir'in aracı olduğu bir dış müdahaleyle böylece ikinci sıra, Koca'nın oldu. Koca'nın, adı hiç konuşulmazken aday yapılması şaşkınlığı ve eleştirileri hala gündemdeki yerini koruyor.

Bir diğer dış müdahale etkili sıralama, bu partinin 3. ve 4. sırası için oldu. Listelerin verileceği gün kamuoyuna yansıyan bazı bilgilerde, Ankara'dan başvuran akademisyen Abdurrahman Babacan'ın üçüncü, AKP'nin 22. ve 23. dönem milletvekili Fuat Ölmeztoprak'ın kızı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden istifa ederek aday adayı olan Avukat İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak'ın ise dördüncü sırada oldukları yer alıyordu. İddialara göre; babası Kadiri Tarikatı şeyhlerinden merhum Osman Nuri Ölmeztoprak'ın torunu, annesi de Ölmeztoprak'ın halefi Akçadağ- Örüşkülü merhum şeyh Ali Kara'nın kızı olan İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, baba dedesinin türbesinin bulunduğu ve ciddi taraftarının yaşadığı il Yozgat kökenli olan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da desteğiyle zaten listenin 'seçilebilir' yerinde olacaktı. Ancak, iddialara göre, deprem sonrası yerelde oluşan tepkiler vs. nedeniyle 4. sıra seçilebilmek için garantili görülmeyince, bir kez daha Oktay desteğiyle 3. sıraya çekilmesi sağlandı. Tabi bu sıralama için, yeniden aday olamayan Milletvekili Öznur Çalık'ın da önemli katkısı olduğunu belirtmek gerekir. Çalık'ın, kendisinin olmadığı listeye girecek bir kadın aday için, çok daha yüksek profilli bir ismin gelmemesi için yoğun çaba gösterdiği, kendi tercihini ve etkisini Ölmeztoprak'tan yana koyduğu ifade ediliyor.

Malatya'nın pek tanımadığı, ancak listede yer alan, 3. sıradaki yerini Ölmeztoprak'a devretmek durumunda kalan Doç.Dr. Abdurrahman Babacan da, Malatya dışında kendisine destek sağlayan bir isim. Kamuoyuna, yaptıkları bir çalışmayla eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu'nun bu görevi bırakmasını sağlayan, kamuoyunda 'Pelikan Grubu' olarak da bilinen SETA adlı strateji kurumunda bir ara yöneticilik yapmış, Babacan. Medipol Üniversitesi'nde öğretim üyesi iken aday adayı olmuş. Kardeşi de, AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'un danışmanı. Bu kariyer ve desteklerle, listede kendine yer bulduğu ifade ediliyor. Ancak, tarafsız çevreler, AKP listesindeki en donanımlı ismin Babacan olduğu yolunda değerlendirme yapıyorlar.

Listenin 5. sırasındaki İnşaat Mühendisi Vahit Atalan'ın, uzun yıllar AKP İstanbul Gençlik Kolları'nda görev yaptığı, bu dönemde Bilal Erdoğan'a yakın çalışmanın avantajıyla, listede kendisine yer bulduğu ifade ediliyor.

Listede 6. sırada yer alan Malatya Ticaret Borsası eski başkanı Ramazan Özcan'ın da, partiye kuruluşundan bu yana emek veren bir isim olduğu gerekçesiyle kendisi ve taraftarlarının hiç de iyi karşılamadığı, seçilme şansı olmayan sıralamasına rağmen, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimleri de düşündüğü için, sıkıntı yaratmaksızın çalışmalarını sürdürdüğü bildiriliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi
Millet İttifakı'nın en büyük ortağı olan ve seçimlere Malatya'da kendi listesiyle girecek olan CHP'nin, listelerin verildiği 9 Nisan'dan kısa süre öncesine kadar ittifakın diğer ortağı İyi Parti ile ortak bir liste yapacağı konuşulurken ve 'fermuar' denilen bir yöntemle liste oluşturulacağı konuşulurken, son anda anlaşmaya varılamamasıyla çıkardığı listeye, 'özensiz' yapıldığı ve bazı hassasiyetlerin göz önünde bulundurulmadığı gerekçesiyle ciddi eleştiriler var. İttifakın İyi Parti dışındaki diğer ortaklarının Malatya listesi için talepkar olmadıkları biliniyordu.

İyi Parti'nin de kendi listesini çıkaracağının kesinleşmesinden sonra, CHP'nin Malatya listesinde,ilk ikinin ve son sıranın dışında tamamı CHP'den aday adayı olan, ancak siyasal eğilimleri sağ olan isimlere de yer verildi. Bunun ilk iki sıradaki isimlerle ilgili bir denge oluşturulmak istenmesinden kaynaklandığı öne sürülüyor.

CHP: (Soldan sağa) 5. sıra adayı Yusuf Kurşun, 3. sıra adayı Battal Kanbay, 1. sıra adayı Veli Ağbaba, İl Başkanı Barış Yıldız, 2. sıra adayı Enver Kiraz ve 4. sıra adayı Ali İmran Marasalı

İyi Parti'nin, ortak liste için Malatya'da özellikle ve mutlaka 2. sırayı istemesi nedeniyle anlaşılamaması üzerine, sıralama; 1.Veli Ağbaba, 2.Enver Kiraz, 3.Battal Kanbay, 4.Ali İmran Marasalı, 5.Yusuf Kurşun ve 6.Okan Demirhan olarak gerçekleşti. Veli Ağbaba'nın dışında, ikinci sıra için Sünni kökenli bir adaya yer verilmemesinin ve Alevi kökenli 2 ismin ilk iki sırada yer almasının, bu partinin daha fazla oy almasının önünde engel olacağı öne sürülürken bu durum CHP listesine yönelik eleştirilerin ilk sırasında yer aldı. İyi Parti ile anlaşma olmamasının yanı sıra, bu partinin Malatya listesinin ilk sırasına Malatya'da bilinmeyen bir ismi koyma ısrarı nedeniyle ilk iki sıranın, YSK'ya verilen listedeki gibi oluştuğu iddiaları konuşuluyor. İyi Parti ile ortak liste ve bu listede, İyi Parti'nin aday adaylarından Prof.Dr. Hasan Pekdemir'in ikinci sırada yer alması düşünülürken, ittifakın ikinci büyük ortağının başka bir isme angaje olmasıyla bu durumun gerçekleşmediği iddiaları var.

CHP'nin ikinci sırasındaki Enver Kiraz, İl Başkanlığı'nın ardından milletvekili seçilen Veli Ağbaba'dan sonra bu görevi üstlenen ve 12 yıl il başkanlığı yapan bir isim.

Üçüncü sırada yer alan Battal Kanbay, Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine vekaleten getirilmiş, ancak Malatya'daki radikal dinci çevrelere yakın olmaması nedeniyle bu grupların talebiyle görevden alındığı öne sürülmüştü. Sağ görüşlü olan Kanbay, CHP listesindeki ilk sağcı isim.

Dördüncü sıradaki Ali İmran Marasalı, eski Milli Selamet Partisi ile eski Refah Partisi'nin Malatya İl Başkanlarından merhum Talat Marasalı'nın oğlu ve Saadet Partisi'nin eski il başkanlarından Osman Marasalı'nın kardeşi. Aday adaylığı başvurusunu CHP'ye yapmıştı.

CHP'nin beşinci sırasındaki isim, ülkücü kökeniyle bilinen, Fen Lisesi eski müdürlerinden Yusuf Kurşun.

Altıncı sıradaki Okan Demirhan, CHP kökenli bir isim ve daha önce Belediye Meclisi'nde görev almıştı.

İyi Parti
İyi Parti, Malatya listesinin ilk sırasına Malatya'da bilinmeyen, tanınmayan bir ismi koyarak sürpriz yaptı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hasan Pekdemir ile Malatyaspor eski başkanlarından İşadamı Hikmet Tanrıverdi'nin de adaylık başvurusu yaptığı İyi Parti'de, bu isimlerden birinin ilk sıraya konulacağı ya da ittifak listesi olması halinde bu isimlerden birinin 'iyi bir yere' konulacağı beklentisi var iken, sürpriz bir şekilde, aslen Malatyalı olmasına rağmen, yaşamını Şanlıurfa'da sürdüren Eğitimci- İşadamı Şeyhmus Göçmez'in listenin ilk sırasına yerleştirildiği, listelerin açıklanmasıyla ortaya çıktı.

İYİ PARTİ: 1. sıra adayı Şeyhmus Göçmez, genel başkan Meral Akşener'le

Malatya'da, Şeyhmus Göçmez'in kim olduğu ve nasıl Malatya listesinin ilk sırasına yerleştiği tartışma konusu olurken, Malatya'daki üniversite eğitiminin ardından, eşinin memleketi olan Şanlıurfa'ya yerleştiği, burada bir şubesi de Malatya'da olan Doğa Koleji okullarının kurucularından olduğu, Şanlıurfaspor'da bir dönem başkan yardımcılığı yaptığı belirtilen Şeyhmus Göçmez'in, Şanlıurfa'nın eski belediye başkanlarından olan, bağımsız seçildikten sonra AKP'ye geçen, kısa bir süre önce de AKP'den istifa ederek İyi Parti'ye katılan Ahmet Eşref Fakıbaba'nın ısrarı ve bastırmasıyla ilk sırada kendine yer bulduğu ifade ediliyor.

İyi Parti'de koordinatör görevi de bulunan Şeyhmus Göçmez'in aldığı 'dış destek'le listenin ilk sırasına konulmasıyla, daha önce listenin ilk sırası olmaması halinde kendilerine listede yer verilmemesi talebinde bulunan Prof.Dr. Hasan Pekdemir ile Hikmet Tanrıverdi'nin, listede yer almadıkları bildiriliyor.

Bir milletvekilliği için iddialı olduğu ifade edilen İyi Parti'de, diğer adaylar sırasıyla Mülkiye Müfettişi Atilla Şahin, Prof.Dr. Elif Apohan, Mimar Selçuk Han, Öğretim Görevlisi Metin Kapıdere ve Avukat Menije Nur Özcan.

Milliyetçi Hareket Partisi
MHP'nin listesi, beklenen bir sıralama ile çıktı. İlk sırada, geçen dönem genel başkan Devlet Bahçeli'nin, amcası merhum Hamit Fendoğlu (Hamido)'nun anısına ahde vefa olarak listeye konularak milletvekili seçilen Mehmet Celal Fendoğlu, bu listede de ilk sırada yer aldı. İkinci sırada eski il başkanlarından ve MYK Üyesi Ömer Ekici, üçüncü sırada bir önceki il başkanı Mesut Samanlı yer aldılar. Diğer sıralamalardaki isimler de, partinin ve hareketin emektar isimleri.

Ancak, milletvekili çıkarma şansı olan diğer bazı partilerin birçok yönüyle eleştirilen listeleri nedeniyle MHP'nin şansının arttığı, bu partinin, AKP ve İyi Parti listelerinin yanı sıra CHP listesi nedeniyle buralara gitmeyecek oyların adresi olacağı tahminleri yapılıyor.

Diğer partilerden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin, HDP'nin bir önceki seçimde 30 bini aşan oyları nedeniyle yine önemli bir oy potansiyelinin olduğu değerlendirilirken, belli bir oy tabanı bulunan bir diğer parti de Yeniden Refah Partisi olarak değerlendiriliyor.

İsmet YALVAÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

58 yorum yapılmış

  • Malatya (1 yıl önce)
    Listeler ne zaman Malatyadaki ilgili partilerin üyelerinin veya delegelerinin hakim gözetiminde seçimi ile belirlendiki buğünde belirlensin kısacası listeler genel merkezde belirlendikten sonra kim belirlemiş ne önemi var bütün partilerin ortak olduğu nokta siyasi partiler yasasının hiç değişmeden devam etmesidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Tüm partiler aynı genel merkez belirliyor kuzular oyu veriyor.Sorgu, sual yok. Sorulduğunda tamamen demokratik yöntemlerle halkın istediği adayı seçtik deniyor, temayül yoklaması hikaye
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer DOĞAN (1 yıl önce)
    Malatya' da iyi parti oy alamaz, alamayacaktır. Ahmet Eşref Fakıbaba Malatya ne alaka? Meral Hanım'ın Malatya'da aday soracağı kimse yokmuş demek ki...İl başkanı ve yönetimi hikayeymiş :)
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Reel (1 yıl önce)
    Herzaman ve hersey için soyledigim birsey var,Malatya dan hicbirsey olmaz,siyaset ,spor ,ehliyet ,liyakat eksikliği ,güce tapma ,herseyi bildiğini sanan bilene de cahil gözüyle bakanlar,sonradan görmeler,Vs Vs .Malatya'da bir delille 40 alimi yenersin ama 4000 delille cahilleri yenemessin.Yok dogunun parisiymis yok buymuş hepsi hikaye
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Aday listeleri açıklandığında herkes şu an benim yakın ilişkide olduğum kişi neden aday gösterilmedi diyerek listelere eleştirilerini ve argümanlarını ortaya koyar. Arkasından listelerdeki mevcut adaylardan hangisine daha rahat ulaşabilirim bir işim olduğunda diye düşünüp o listede niye benim yakın arkadaşımı koymadınız dediği partiye oy verir şimdiye kadar malatyalıların bir işi olduğunda Ak parti vekillerinin yanına gittiğini ve bir çok işlerinin de sessizce halledildiğini halledilmeyen işler için de Chp milletvekillerinin yanına gidildiğini ve onların da basın sosyal medya aracılığı ile kamuoyu oluşturarak halletmeye çalıştıklarını bütün Malatya biliyor. Dolayısıyla yine sonuç değişmeyecek Cumhur ittifakı 5 millet ittifakı 1 vekil çıkaracak. Bu 1 vekilin CHP den Veli Ağbaba olacağını 5 vekillikten Bülent Tüfenkçi İhsan Koca ve İnanç kara Ölmeztoprak olacağı kesin. Diğer 2 vekillik için Ak partiden Abdurrahman Babacan, MHP den Mehmet Celal Fendoğlu ve Yeniden Refah Partisinden Bilal Yıldırımın yarışacağını söylemek için bu kadar uzun bir yazı yazmaya gerek yoktu.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Polat (1 yıl önce)
    Rant olmadan çivi çakacak bir kişi yok tüm partiler için söylüyorum. Malatya 1 kazanıyorsa vekilleri 10 kazanıyor. Çerçi gibi Aslanoğlu gibi insanları özledik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • aşkım_44 (1 yıl önce)
    öznur çalık ve Erkan Kandemir bey sizler siyasette bu kadar güçlüyseniz ve her tarafa kolunuz uzanıyorsa oldu olacak şunuda yapın bari malatyada vekil sayısışu an altı ( 6 ) siz gelin bunu ona ( 10 ) çıkarın bostanbaşını imara açanları ahmet çakır.. hacı uğur polat.. cemal akın ve cemal akının amcası oğlu yahya akınmıdır nedir bunlarıda vekil sıralamasına koyun güzel olur..
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kemal (1 yıl önce)
    Listelerin analizini, listelerde yer alan adayların eğitim ve kurum ve iş geçmislerine ve başarılarına bakıldıgında Malatyamız açısından en kaliteli ve liyakatlı liste ister beğenin ister beğenmeyin ama adaletli ve objektif bakarsanız İYİ parti ön plana çıkıyor.Parti ve ideoloji bağnazlığını bir kenara koyarsanız durum budur.Malatya yaralarını sarmalı ve ayağa kalkmalıdır.Buda ancak liyakatlı ellerle olacaktır.Rantsal zihniyetin güzelim memleketimizi getirdiği durum ortadadır.Benim oyum iyi partiye, ben iyi partilimiyim?değilim vicdanım ve öngörüm bunu söylüyor...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Peki (1 yıl önce)
    Neden temayül yoklamalarına riayet edilmez diye soracağım ama cevabı bildiğim için sormuyorum. Sonuç değişmez AKP 4 CHP 1 ve MHP 1 alır yine. Çünkü burada adayların kim olduğu önemli değil. Çünkü bizler eşimizi hemen değiştiririz, evimizi sadece fayansına bakarak değiştiririz, arabamızı değiştiririz ama fikirlerimizi değiştirmeyiz.Çünkü cesaret ister samimiyet ister
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Kerim kalkan (1 yıl önce)
    Ramazan Özcan halkın sevgisini ve güvenini kazanmış bir isim. Kayısının, Tarımın, Hayvancılığın içinden gelen sorunları sıkıntıları bilen ve bu sorunlara çözüm üretebilecek bir isim 6.sirada olması büyük bir hata Liste açıklandığında Memleketim adına gerçekten üzüldüm ve ak partinin gerçekten bir lobi partisi haline geldiğini farkettim. 3 ve 4. sıradaki Malatya ile uzaktan yakından ilişkisi bulunmayan belirli lobilerin çalışması ile listeye yazılan arkadaşlar bu memlekete bir fayda getiremez İlk 2 sıradaki Malatyanin yakasına yapışmış tek dertleri makam ve mevki olan kronikleşmiş adaylarda keza öyle. Ak parti olumlu bir liste hazırlamış olsa şansı yüksekti ama bu liste ile zor.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • İdris (1 yıl önce)
    Halka rağmen aday göstermeye devam ediliyor Malatya da,2 akparti 4 chp olur bu tabloda
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Davud (1 yıl önce)
    Akp ve mevcut cb oy vermeyeceğim. Yeter artık. Kabile devleti miyiz biz. Yenilik gelsin. CHP ve Kılıçdaroğlu
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hayalet (1 yıl önce)
    Tükendi nakti ömrüm dilde sermayem olan bir ah kaldı gülüm aman
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Prof.Dr.Ilhan Geçit'in aday yapılmaması Malatya kamuoyunda sok etkisi ve hayal kirikli yarattı.Umarim 14 mayıs ta Ak parti adına hayal kırıklığı olmaz.Selamlar
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Ak parti için hayal kırıklığı olmaz merak etme ilhan bey yanlarından ayrılamaz 9 ay sonra belediye başkanlığı seçimleri var ona adayımızsın der ilhan beyi oyalarlar orada adaylık vermeyince bu kez de kesin rektör adayımız sensin derler o da inanır yanlarından ayrılamaz. Böylece yıllar geçer durur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serdar (1 yıl önce)
    Ak partiye kızıp cb seçiminde reis e vereceğim diye söyleyenlere sözüm. Bu listelerin son onayını reis veriyor bilginize. Reis hepsini tüm adayları sizden de çok daha iyi tanıyor. Bilin istedim.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Sen reisden eyi mi bilecen derler, şikayet ederler kizarlar ama tipis tıpış oy verirler.Eleştirenede kizarlar, sanırsın hepsi siyaset bilimci alım ulema PROF
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Meksikalı Hamdi (1 yıl önce)
    Bu siyaset dünyası zübüklerin dünyası azizim. İnsanca yaşamın, onurlu davaların,gerçek dindarların dünyası değil. Kimi Allah der kandırır kimi Atatürk der kandırır. İllaki kandırır. Vekillik bedava olsaydı,bitince mal varlıklarına el konsaydı acaba kaçı aday olurdu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    oylar chp ve yeşillerde yoğunlaşır.yeşil sol 1 vekil çıkarırsa hiç şaşırmam.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Bu seçimde gene Ak parti 4 , CHP 1 , MHP 1 m.vekili çıkarır.
    %24
    %76
    Yanıtla
  • kadir (1 yıl önce)
    öncelikle ismet yalvaçın kalemine ve eline sağlık.. biz malatyalıların meşhur lafı var.. amigin dügünü çal çal oyna valla ne güzel.. öznur çalık ve Erkan Kandemir bey inşallah ters köşe olursunuz inşallahhhhh
    %93
    %7
    Yanıtla
  • yıldırım (1 yıl önce)
    ismet beyin beyin yazısını okuduğumda insanın üzülmemesi elde değil.. neden milletin iradesine bırakılmaz dış mihraklar devreye girer anlamadım.. öznur çalık yine müdahale etmiş çok ayıp geçen yerel seçimlerinde öznur çalık akçadağ ve arabire müdahale etti akçadağlılar ve arabgirliler öznur çalık a inat halkın iradesi devreye soktu ve öznur çalıkın dediği olmadı öznur çalık rezil oldu inşallah inşallah bu seçimde de öznur çalıkın istediği olmaz halkın iradesi ortaya çıkar.. gelelim ihsan koca meselesine ben burdan Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir.. kardeşim ihsan koca milletvekili olmak istemiyor sanene malatyalıların işine karışıyorsun malatyalıların istemediği sevmediği adamı neden ön plana çıkarıyosun vallahide billahide tillahide ben ve ailem öznur çalıka inat erkan kandemire inat oy yok vallahide billahide bu nee ya orası sizin aile şirketimi
    %94
    %6
    Yanıtla
  • pırasa (1 yıl önce)
    Ben başım açık diye azar işiten bir tarikat mensubu olarak dışlanan.... Sen Seyyid torunu sıfatı ile başı açık olarak itibar gören.... Demekki din elden gitmiyor. Uyan halkım tapma insanlara...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ. (1 yıl önce)
    Sayın Yalvaç çok güzel yorumlamışsınız,emeğinize sağlık.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mahir (1 yıl önce)
    Efendiler biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti devleti, şeyhler dervişler müritler memleketi olamaz. Mustafa Kemal Atatürk
    %84
    %16
    Yanıtla
  • UltraŞakşakçı (1 yıl önce)
    Bu listeye oy moy yok. Biz ne dertteyiz siyasiler ne dertte ya… şeyh torunuymuş bilmem ne tarikatıymış geçeceksiniz onları. Bizene arkadaş burası tarikat yuvasımı? Halkın zaten canı burnunda.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ferhat (1 yıl önce)
    Tek temennimiz Malatyanın büyükşehir olmaktan çıkması. Belediye olup ta şimdi mahalle olan yerlere daha iyi hizmet gitmesi. Vekil sayısı nün düşmesinde bir sakınca yok. Ne de olsa tek vekil sürekli ön planda.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Bülent Tüfenkçi dışında hepsi ithal gözüküyor. Özellikle 3,4 ve 5. Sıra adaylarına değinmek isteyecem. Ölmeztopraklar maşallah dededen babaya, babadan çocuğa, çocuktan gelecek nesile krallık gibi devam ediyor. Bunların o kadar potansiyelleri varsa akçadağ da Ak partiye kazandıralardı. Demekki akçadağ da bile potansiyelleri sıfıra düşmüş.4.sıra adayınıda şahsen ne tanırım ne bilirim oda tamamen ithal bir seçim. 5.Sıra adayıda seçimden seçime piyasaya çıkıyor oda malatyalılarla hasbihal olmuş bir insan değil. Özetle şunu söylemek isterim ki;İlhan GEÇİT karşılığı ve seveni olan,aynı zamanda Malatya'ya ve insanlara faydası olabilecek bir isimdi. Ölmeztoprağın yerine İlhan geçit olması gerekiyordu.Tabii liste nasıl şekillendi hepimiz bu konuda şoke içerisindeyiz. Çok yanlış bir liste olduğunu 14 mayısta göreceğiz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cemal (1 yıl önce)
    Malatya çantada keklik ben olsam eş dost akrabayı getirir Malatya dan aday gösteririm :)
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatyali44 (1 yıl önce)
    Artık 20 yılın sonunda bu partinin %10 u geçememesi lazım. Çok ilginç. Biz fanatik olduğumuz sürece halk kaybeder. Bu sefer değişiklik şart.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Ak parti listesinin bütün sorumluluğu Öznur Çalık 'a aittir. Malatya Öznur Çalık' İn hırsına kurban edilmiştir. Malatyada Ak Parti = Öznur Çalık
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Malayda reis alır ama AKP'nin alacağını sanmıyorum .muhalefeti tebrik ederim iyi çalışıyorlar.bixim akpliler çantada keklik gördükleri için rehavete kapiliyorlar 14 Mayıs'ta görürsünüz.resinin oyumu çok vekillerin oyumu.maalesef reisi yanlış yonlerdiler bir zahmet oda hesabını sorsun onlara.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • komodo harun (1 yıl önce)
    Allah içinse Tekel bayiicinin dünya üzerinde milletvekili olduğu görülmüşsse yazın aleviyi sunniyi geçtim kasap manav olsa daha iyi olmaz mıydı 2.sıradaki isim
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Tekele karşıysa hükümete şikayette bulunarak tamamen vergisinide, satışınıda yasaklasınlar, nasıl olsa müslüman ülkeyiz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • malatya da ,tekel ürünlerini kullananlar oy verse 5 tane bağımsız aday meclise girer.sen ortaçağda kalmışsın.dürüstlüğün kıstası bu düşünce olamaz.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Bilirkişi (1 yıl önce)
    Malatya'da en büyük sürprizi Yeniden Refah yapacak.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sayın editör.Yazmışsın da Ölmeztoprak lar harici gelmiş geçmiş vekiller dahil hangisinin toplumda karşılığı var.hangi aday dayı ve vekil partiye 50 adet oy getire bilir.Ölmeztoprak ailesi malatya da binlerce insan tarafından sevilen sayılan bir aile.Yerel yönetim tecrübesi olan birisi.Haber olsun diye insanları eleştirmeyin.Dedikodunun adı kulis bilgisi oldu.Arkaya da kırmızı bir fon koydun mu tamam.tıkla gelsin.
    %8
    %92
    Yanıtla
  • H.s
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ölmeztoprak ailesi kim ya? Ayrıca bir avuç Akçadağlı tarafından tanınıyor diye neden Malatya'ya mal olsun?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • İster akçadağ ister başka bir ilçe. Bence malatyanın evlâdı ise malatyaya mal olmalı zaten. Düşüncenizi yanlış buluyorum. Memleketimizin taşına toprağına değerlerine sahip çıktığımız gibi insanına da sahip çıkmalıyız. Tanımıyor olabiliriz ama malatyalılar. Bitmiştir. Biraz şehir milliyetçisi olalım bu nedir kardeşim onu sevme bunu sevme.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Madem o kadar oy potansiyeli vardı bağımsız aday olaydı
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mehmet bey;öncelikle görüşüne saygı duyuyorum, ancak yorumuna kesinlikle katılmıyorum. Ölmeztoptskların toplumda karşılığı varsa akçadağda neden Ak partiye kazandırmadılar. Eğer bu kadar sevilen aileyse kendi memleketi olan akçadağ da Ak partiye kazandıralardı. Allah'tan bişey olmazsa 14 mayıs akşamı akçadağ oy oranlarını hep birlikte göreceğiz, toplumda karşılığı var mı, yok mu diye..! İsimle, cisimle bu işler olmaz, geçmişte vekillik yapmış kişileri gördük hepsi sınıfta kaldı maalesef...
    %96
    %4
    Yanıtla
  • H.s
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Duran emmi (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Mehmet bey madem öyle Münir ölmeztoprak bağımsız aday oldu. Neden kazanamadı. Yoksa aman Allahım bu millet dinsizmiki oy vermedi
    %91
    %9
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    geçmişte bağımsız adayda oldular 10 bin civarı bir oy aldılar.ne paralar harcadılar tüm malatya gördü.otobüsler ,konvoylar yapıldı .öyle coşku verildi ki.sonuç sıfır.toplumun genelinde karşılığı olmayan ,içi doldurulamamış bir yapılanmanın mahsulleri.akp adayları onun ,bunun ,şunun tanıdığı vs.gemi batarken herkes son şanslarını denemiş.bu net ve açık...
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Parti değil tek başına bir soyismin oy sayısından bahsediyoruz az mi 10 bin. Şahıs olarak kimin 10 bin oyu var malatyada? Malatyanın veya akçadağın tamamı ölmeztopraklara ait demedi kimse.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Yorumsuz (1 yıl önce)
    Bir daha ismi geçen şahıslardan bir kısmını ne ağzına ne kalemine alma sayın Yalvaç işiniz gücünüz algı yapmak varsa bir ispatın yayınla efendi bu insanlar sustukça bir keramet var sanıyorsunuz suskunluklarını sizi bir kimliğe ve vasfa koymamalarından kaynaklanıyor sizde ne zamanki kale alınırız diye bekliyoruz çok beklersiniz
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Ağzına alırsa Çin mi çarpar.. O kadar üfürükleri güçlü ise bağımsız aday olalardı, üfüre üfüre oy toplardılar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ayakçi takımı gelmiş. Şu adaylardan kimin halkta karşılığı var. AKP CHP MHP ilk sıra adayları hariç.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • KadirTuta (1 yıl önce)
    İstikrar devam etmeli
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Hacı (1 yıl önce)
    Demek oluyor ki tüm siyasi partilerin Malatya ile ilgili hiç bir beklentisi yok. 6 Şubattan sonra açıklanan listelerde siyasi deprem oldu. Sonuçta çok sürpriz olursa kimse hiç şaşırmasın
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Sadece vatandaş (1 yıl önce)
    Çakır’ın öncelikle imar konusunda her hangi bir ilgilisinin bulunmadığı söz konusu adaylığın bahse konu ile ilgili herhangi bir ilgisinin olmladığı görülen luzüm üzerine çekildiğini bizzat biliyorum
    %13
    %87
    Yanıtla
  • Öneri (1 yıl önce)
    Üstad çok güzel bir analiz olmuş. Aklınıza ve kaleminize sağlık. Apar topar özensizce hazırlanan liste “ben atadım. Siz seçin.” Emrivakisi ile karşı karşıyayız. Bir yerde okumuştum. Paylaşıyorum. Bir fikre, partiye ideolojiye insana karşı olmaya itiraz eden yok. Ancak herşeyin de bir ahlakı vardır. Savaşın bile bir hukuku olur. Hangi ideoloji ya da fikir olursa olsun DÜŞMANIMIN DÜŞMANI DOSTUMDUR demek çok tehlikeli bir ilkesizliktir. Sonunda nereye savrulacağınızı tahmin bile edemezsiniz…
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Okan yılmaz (1 yıl önce)
    Sayın vali memurlar nerede kalacak gelin ne haliniz varsa görün diyor. Kaldıkları yerlerde bizlerede yer ayırsınlar hemen geliriz
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mahir (1 yıl önce)
    Malatya'yı, geleceğini düşünen bunlara oy vermez
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    O bu değilde Ihsan kocanın ölmeztoprakin tüfekçinin şehre bir gram faydası olacağını düşünümyorum şehrin yine beş senesi çalındı şehri çanta da keklik görmenin sonucu şehir sahipsiz yetim kalıyor yazık günah bu şehre şehre bir gram faydası olmayacak kişileri aday göstermek hangi Kafa
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Herkes aynısını söylüyor ama yine koşa koşa gidip verilecek, millet olarak balık hafızalı olduğumuz için olanları çabuk unuttuğumuz için, adayların hiç bir vaatlerinin olduğunu düşünmüyorum, gittikleri yerde ağızlarından çıkan hamdolsun, çok şükür elhemdüllilah reisimizin izniyle diye başladılarmı tamamdır.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Öz be Öz Malatyalı (1 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Merak ettim, düşündüğünüz aday profilini ve şu anki malatya’nın ihtiyacı olan hizmetleri kısa-orta-uzun vadeli haliyle uygulamaları, tahmini bütçesiyle yazar mısınız? Eleştiriyorsak alternatif bir fikrimiz var demektir değil mi?
    %27
    %73
    Yanıtla