SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Merkezdeki İnşaatlar Haftaya Başlayacak'

'Malatya Merkezdeki İnşaatlar Haftaya Başlayacak'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, fay hatlarıyla ilgili koruma tedbirinin nasıl yapılacağı ve buralara konut yapılmasının nasıl önleneceği sorusuna, fay hatlarının imar planlarına işleneceğini ve buralarda yapılaşmaya izin verilmeyeceği ve cezai müeyyidelerin geleceği yanıtını verdi.

Özhaseki'ye "Yerinde Dönüşüm Kampanyası"ndan yararlanacak binalarda yüzde 50 artı 1 ile kabul kararı alınabildiği, kabul kararı alınmayan binaların TOKİ'nin kendi kampanyasından faydalanma imkanlarının olup olmadığı sorusu yöneltildi.

Bakan Özhaseki, 10 kişinin yaşadığı bir binada en azından 5 kişinin bir araya gelmesini istediklerini belirterek, sürece ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Biz ortak bir hesaba, inşaat başladığında, hak ediş karşılığında paraları yatırmaya başlarız. Vatandaştan da daha sonra, kredi miktarını tapusuna şerh koyarak isteriz, ki zaten onu ödemekte güçlük çekilmez. Neredeyse 2 sene sonra, 10 yıl vadeyle, 3 bin küsur lira aydan aya ödeyeceği para da herhalde çok ciddi bir rakam olarak vatandaşı yormaz diye düşünüyorum. Orada kimsenin gönlüne bırakacak halimiz yok, bir an önce hayatı normalleştireceğiz. Eğer vatandaş orada kalmak istemezse, doğru, rezerv alandan verebiliriz hiçbir problem yok. Bazen fay kırıkları üzerinde yerler var, oralara yapı yasağı geldiği için, vatandaşın hakkını nereden vereceğiz, rezerv alandan vereceğiz. Bizim yaptırdığımız konutlar en fazla 5 katlı olacak. Peki, 7-8 katlı yerler var, oradaki vatandaşın hakkını nasıl koruyacağız? Eğer zemin müsaitse, taban alanını genişleteceğiz. Buna şehircilikte taks diyoruz. Taban alanını genişleterek, yine 5 katta çözmeye çalışacağız. Değilse, en son çare olarak, vatandaşlar arasında kura çekip, kalan kısmı rezerv alanlardaki yapı konutlarına taşıyacağız."

- Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da inşaatlar başlıyor
Bakan Özhaseki, Hatay merkez, Adıyaman merkez, Kahramanmaraş ve Malatya'da, kentin "birinci ring" diye tarif edebilecekleri meydanından başlayan, herkesin dikkat kesileceği alanlardaki inşaatı, Bakanlığın yöresel mimariye uygun yapacağını söyledi.

Haftaya Malatya, bir sonraki hafta Kahramanmaraş, daha sonra da Hatay merkezde inşaatlara başlayacaklarını ifade eden Özhaseki, inşaatları kısa süre içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Özhaseki, deprem bölgesinde başlayacak inşaatlar nedeniyle sektörün buna gücünün yetip yetmeyeceği sorusunu yanıtlarken, inşaat sektörünün Türkiye'de çok güçlü olduğunu, dünyanın dört bir tarafından iş aldıklarını söyledi.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Sadettin (9 ay önce)
    İyi güzelde yerinde dönüşüm için 500 bin hibe 500 bin 10 yıl ödemeli kredi veriyorlar 1 milyona hangi mütahit daireyi yapıp verecek 2 milyondan fazla para lazımki daire yapılsın geri kalan 1 milyondan fazla parayı nereden getirip verecek gücü naıl yetecek bu aylık ödemeye .bence bunda insanlar kandırılıyor.Sanki bu 1 milyona daire sahibi olunacak .Halen aklım almıyor
    %0
    %100
    Yanıtla
  • mahmut (9 ay önce)
    Yerinde neden verikmiyor yapilmiyor hak talep
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ömer (9 ay önce)
    Neden Adıyaman'dan. Bahsedilmez anlamış değilim Anlayan lütfen yazsın Adıyaman diye bir şehrin kalmadığımı düşümülüyor. Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş Adıyaman yok
    %25
    %75
    Yanıtla
  • MUSTAFA (9 ay önce)
    Muhalefet depremzedelere evlerini ücretsiz vereceğiz deyince kimse kaale almadı. Şimdi de ortada bir kaos var. Ne olacağı belli değil. Devlet yerinde dönüşüm için 500+500 bir milyon veriyor ancak toki 1800 e ev maliyeti çıkarıyor. Kalan ücret konut sahibine üfe tüfe ye göre faiz koyacak. İnsanlar bunun altından kalkamaz. Dahası bu şehirde müteahhidi, işçiyi, malzemeyi nereden bulacak? Velhasıl ortalık kermekeş, önümüz kış, sorun çok. Çözümler net değil. Verdiniz yetkiyi, görün etkiyi.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Murat (9 ay önce)
    Yaparsa ak parti yapar sloganını unutmayın arkadaşlar bunlar bizim aklımızla alay ediyorlar dün ne söylediklerini bugün unutuyorlar hani geri ödeme 2 yıl ertelemeli 18 yıl eşit taksit olacaktı ama olmadı madem yerinde dönüşüm var ozaman sağlam zemin yaparak çıkacaksın mahallede bi apartman 8 kat biri 5 kat olamaz şehrin şeklini asıl bu şekilde harap etmiş olurlar çarşı merkezinde 13 katlı bina var onuda yıkın 2katlı yapın madem şehri düzeltecekseniz adaletli iş yapın yerinde dönüşüm olacaksa adam gibi sağlam temel at 10 kat yap isterlerse 20 kat bile yapılır ama ozaman birilerinin işine gelmez Sivas caddesinde 2020 Elazığ depreminde toki iki bina aynı kat sayısıyla yaptı şuan sağlam demekki istenirse oluyor dağ eteğinde yapılan tokiler 14veya 15 kat yapılmış şuan sağlam demekki istenirse oluyor madem bunlar oluyorda şimdiki yerinde dönüşüm niye 5 kattan fazla olmuyor inanın istenirse değil 7veya 8 kat 20 kat yapılır ve hiç bir şeyde olmaz Allahın izniyle yeterin artık 6aydır milleti strese soktuğunuz bu millet size oy verdiyse bunca yıl sizde bir defa olsun millete şu zor zamanda mağdur etmeden yardım edin verin herkesin hakkını yerinden bitsin bu stres bunun 6 ay sonra yerel seçimleri olacak milletin içine çıkacak yüzünüz oy isteyecek diliniz olsun aksi takdirde ülkenin bütün belediyeleri ankara istanbul gibi süpriz bir şekilde elinizde gider bütün belediyeler artık çekin elinizi fakirin cebinden. milletin şu zor günlerinde yanında olun gönül almasını bilin fakirin malı mülkü az ve hafiftir fakat tokatı ağır gelir tacınıza tahtınıza tepe taklak gidersiniz mazallah demedi demeyin sonra
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Şerif Dereli (9 ay önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    18yıl rezerv alan toki için yapılacak ödeme sistemi isteyen her iki seçenekten birini seçebilir. Şartları belli insanlara tercih hakkı sunulmuş durumda kimseye dayatma yok. Çoğunluk anılarının geçmişinin eş dost komşusunun olduğu alışık olduğu yerden ayrılmak istemediği için alternatif bir yol izleniyor. Zemin sağlamsa bilmem neyse diorsunuz bu dikey mimari şehrin estetiğini herşeyini bozuyor. Caddede 7-8 katlı binaların arkasında sokakta 3-4 katlı binalar nefessiz kalıyor hava sirkülasyonu yok boğuyor önünü kapatıyor.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Mehmet gerçek (9 ay önce)
    Nereden müteahhit bulunacak, nereden işçi bulunacak, nereden malzeme nereden beton bulunacak? Şehir normal halindeyken bile bu kalemlerin hepsi sektörde sıkıntıydı. Şimdi sefaletin içinde insanlara hayal satıyorlar. Verilen para ile inşaatlar bitmez. Daireler 2+1 döner. Yeni yönetmeliklere göre yapılacağından merdiven asansör balkon bir sürü kalem m2 hesabı değişir. İnsanların öfkesi dinsin diye ortaya bir şey attılar. İçi boş. İstediğiniz parayı verin yerinde dönüşüm için işçi malzeme ve firma bulamazsınız. Komşuyu komşuya kırdıracaklar. Yerinde dönüşüm toki vasıtası ile yapılacak denilmediği sürece samimiyetinize güven olmaz. Sadece insanların hayalleri ile oynuyorsunuz. Geçmişine eski anılarına oturduğu yere dönmek isteyen insanlar komşuları ile kavga edecek müteahhit arama yolunda heba olacak işlerin ortasından sonra yetmeyen para için borç üzerine borca girecek. Tokide ev dediniz. Yerinde dönüşüm dediniz orta hasar güçlendirme dediniz, bir de insanlara hisselerini ve haklarını satma imkanı verin. Malatya’yı terk edip bu süreçler ile heba olmak istemeyen bir sürü insan hakkını satar ve şehri terk eder. 5 yıl sonra gelince evde bol olur dert tasa da çekmemiş olur.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Depremzede (9 ay önce)
    Hangi bölgede temel atacaklar acaba
    %0
    %100
    Yanıtla
  • yetkili (9 ay önce)
    paşaköşkü mahallesi yeşilyurta değil battalgaziye bağlı sen çözümü yanlış yerde arıyorsun birader
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Yanlış yazmışım haklısınız Battalgazi olması lazımdı.ama sonuçta bir adres var belediyelere müracaatlar olmuş duyarsızlıklara devam
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (9 ay önce)
    Sayın Malatya haber yetkilileri sizlerden bir ricam olacak güzel haberler yapıyorsunuz .birde Paşaköşkü mah.safa sokak sakinleri ve esnafların sorunlarını dile getirirseniz mutlu oluruz .sokagimizin adı var yolu yok birçok kez muhtarımız Yeşilyurt ve büyükşehir belediyelerine bildirmesini rağmen bir sonuca gidilmemistir tozun toprağın içinde nefes alamıyoruz toplam 70-80 metrelik yol Paşaköşkü mahallesinin safa sokak sakinlerinin sesi olursanız mutlu olacağız
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Naif (9 ay önce)
    Araplardan para geliyor, bedava evlerimiz yakında hazır olur... Depremde eşyalarımızı da kaybettik... Dayalı döşeli ev verilse memnun oluruz... Cumhurbaşkanımız Erdoğana ve ahvaline çok teşekkür ederiz...
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Vatandaş (9 ay önce)
    Bu yüzde 50 artı 1 seçimde de sıkıntıydı burda da sıkıntı bak söylüyüm not alın
    %84
    %16
    Yanıtla
  • SELÇUK (9 ay önce)
    ak partiye oy vermenin karşılığını alıyoruz, hükümet depremzedeye tuzak kurdu, ikilik çıkardı adaleti sağlayamadı , toki hakkını alana yerinde dönüşüm hakkı vermedi ! yerinde dönüşüm yapıp yerinde sığmayana kura çekip rezerv alana gönderecğim diyor, yerinde alan şanslı olacak rezerv alana gidene yazık ! bu nasıl adalet ! bostanbaşında 13 katlı 2 blok ağır hasralı 2 blok orta hasarlı güçlendirme yapılıyor, bunun yanına 5 katlı yerinde dönüşüm yap diyor, müthiş bir kent estetiği olacak. ak partiye bunun içinmi oy verdik. !!! hükümet bu işte ikilik çıkmasın adalet olsun istyorsa sosyal konut toki hakkını verecekarsayıda vatandaşa bırakacak . yada yerinde herkese ev vermek zorunda .
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Ağır hasarlı olup güçlendirilmesine izin verilen Toptancılar sitesi de çok bariz örnek... 2 kolon güçlendirilmesi ile 18 kolonlu yıkılmaması gereken 1+2 katlı müstakil binalar,iş yerleri cellat yıkım çetelerince çevre şehircilik oluruyla enkaza dönüştürülüyor. Bu ZULÜMdür,KATLİAMdır... MEDENİYYETler,kültürler,hayatlar hiçe sayılıyor...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Siz yıllarca aç kalmak uğruna koşa koşa oy verdiğiniz için böyle oluyor! Ceremesine katlanacaksınız maalesef . Birgün mevcut hükumet Malatya İl başkanı öyle demişti;" Her oy verenin dediğini yaparsak, evinde yolunu şaşırırız" Yani kader diyemezsiniz Selçuk bey, siz kendiniz ettiniz..
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Biz oy verdiysek karşılıksız verdik vatan millet toprak bölünmesin diye verdik birliğimiz dirliğimizi bozulmasın diye
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Yaparsa yine AKP yapar siz gidin önce adam akıllı kendi işinizi sağlam yapın
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Hakan (9 ay önce)
    Vallahi cumhurbaşkanımız ilk deprem olduğu zaman 2 yıl ödemesiz 20 yıl faizsiz vatandaşlarımıza evlerini teslim edeceğiz dedi aslında para bile alınmaması lazım o kadar yardım kuruluşları evlerin yapılması için para yatırdı sizler 10.000 lira 5000 lira 20 bin lira vererek o parayı biz verdik işte gelen paraları onunla yaptık yemek istiyorsunuz herhalde vatandaşlarınıza koymayın parasını verir evini veririm perişanlık diz boyu iş yerlerine açamıyorlar iş yerlerini verin ama para talep etmeyin insanların çünkü durumu yok bu deprem normal deprem değil Dünya kanunlarına göre bu depremde vatandaşlardan 1 lira bile alınmaması lazım
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Sırf afada vatandaşlar tarafından yapılan bağışlarla herkese bedava ev verilebilirdi...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Bizim bitmeyen arzu ve isteklerimize göre devlet hareket etmez bu devlet ne yaparsa yapsın sizin gibileri birtürlü hoşnut edemez herşey daha güzel olacak ben buna inanıyorum
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Şüpheli (9 ay önce)
    Helal olsun dayiogli ben inandım şahsen hele bi haftaya başlayın diyecem ama nereye nasıl başlayacaksın çok merak ediyorum yarım yamalak yıkılan çarşının mi yoksa yıkılan yerlere koyulan derme çatma konteynerlerin altından mi başlayacaksın....iyi dalga geçiyorsunuz bu milletle hak ettik biz valla hak ettik
    %74
    %26
    Yanıtla
  • harun yeraslan (9 ay önce)
    ikizce birinci derece de tehlikeli fay hatlarına sahip buralara neden imar izni verildi?
    %75
    %25
    Yanıtla