8 ÖZEL HAREKAT BÖLGE MERKEZİNDEN BİRİ MALATYA'YA.. AKP Milletvekili Hakan Kahtalı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığına bağlı olarak görev yapacak 8 Özel Harekat Bölge Müdürlüğü’nden birinin Malatya’ya kurulacağını, 2500 -3000 polisin görev yapacağı merkezin kuruluş çalışmalarının başladığını bildirdi. Özel Harekat Polislerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yanı sıra ihtiyaç halinde Türkiye’nin bir çok bölgesine görevlendirileceğini kaydeden Milletvekili Kahtalı, Bölge Müdürlüğü için yer tahsisinin de yapıldığını belirtti. Bu arada, Emniyet Özel Harekat Dairesi'nin 12 yıl başkanlığını yapan ve 2009'da esrarengiz bir şekilde yaşamını yitiren, FETÖ terör örgütü tarafından katledildiği öne sürülen 1. Sınıf Emniyet Müdürü hemşehrimiz Behçet Oktay'ın memleketinin, yeni düzenlemenin merkezlerinden biri olarak seçilmesinin de bu açıdan anlamlı olduğu değerlendiriliyor.
Bulgurlu Bölgesine konuşlandırılacak
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Harekat Merkezi’nin en fazla saldırı alan merkez olmasıyla birlikte Olağanüstü Hâl uygulaması kapsamında yayımlanan 693 ve 694 sayılı kanun hükmünde kararnamelerle Emniyet Özel Harekât Daire Başkanlığı'nın örgütlenmesinde de değişikliğe gidilmiş, Özel Harekât biriminin statüsü, bu KHK’lar kapsamında "daire başkanlığı"ndan "başkanlık"a çıkarılmıştı.
Söz konusu bu değişiklikle birlikte Merkezi Gölbaşı'nda bulunan Özel Harekât Başkanlığı'na bağlı sekiz "bölge müdürlüğü" kurulması kararlaştırmıştı.
AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Malatya için ciddi bir istihdam kaynağı anlamına da gelecek olan Özel Harekat Bölge Müdürlüğü’nün kurulum çalışmalarına başlandığını ve yer tahsisinin yapıldığını söyledi. Bulgurlu Mevkiinde konuşlandırılacak Özel Harekat Bölge Müdürlüğü’nde 2500 civarında polisin Malatya’da ikamet edeceğini, idari ve diğer personellerle birlikte ciddi bir istihdam alanı da olacağını kaydetti.
Hükümetin terörle mücadelede ciddi adımlar attığını ve Özel Harekat Bölge Müdürlüğü yapılanmasının da bu mücadelede önemli bir görev üstleneceğine dikkat çeken Kahtalı, “Bu konuda terörle mücadele konseptine uygun bir düzenleme yapıldı. Özel Harekat eğitim merkezinde polislerimiz eğitilecek ve ihtiyaç duyulan bölgelere sevk ve idaresi Malatya’dan yapılacak” diye konuştu.
OPERASYONCU POLİSLER..
Şu anda şark görevini yapan özel harekatçı polisler, batıya dönüşlerinde bölge başkanlıklarına tayin edilecekler. Bölge başkanlığı kadrosundaki özel harekatçılar sadece kendi işlerini yapacaklar. Gerektiğinde operasyon için, kimi zaman da devlet büyüklerini korumak amacıyla başka kentlere göreve gidebilecekler.
İhtiyaç halinde daha canlı ve aktif operasyoncu polisler hazır olacak.
8 BÖLGEDEN 1'İNİN MALATYA OLMASI ANLAMLI..
Öte yandan, Polis Özel Harekat biriminin efsane başkanlarından olan, 2009'da Ankara'da aracının içerisinde vurulmuş olarak bulunan, intihar ettiği öne sürülen, FETÖ terör örgütünün Emniyet içerisinde etkin olduğu dönemde meydana gelen bu ölümün FETÖ terör örgütü yapılanmasını Özel Harekat'a sokmadığı için bu örgütle ilişkili bir infaz-cinayet olduğu tartışmaları hala süren hemşehrimiz Behçet Oktay'ın memleketinin, Polis Özel Harekat yeni örgütlenmesi içerisinde 8 bölgeden biri olarak seçilmesinin anlamlı olduğu ifade ediliyor.
ÖZEL HAREKATIN EFSANESİ BEHÇET OKTAY..
Esrarengiz ölümünün ardından doğum yeri olan Hekimhan'da toprağa verilen Behçet Oktay, 1957 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesinde doğdu. 1978 yılında Polis Akademisi'nden mezun oldu. Erzincan, Kars, İstanbul, Afyon ve Bingöl'de görev yaptı. 1994- 1997 yılları arasında Diyarbakır'da Özel Harekat Müdürü olarak görevini sürdürdü. 1997 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı'na atandı ve bu görevi hayatını kaybettiği tarihe kadar 12 yıl sürdürdü. Evli ve 3 çocuk babası olan Oktay, "Türk Silahlı Kuvvetleri Altın Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası" sahibiydi. 25 Şubat 2009'da Ankara'da otomobilinin içerisinde silahla başından vurulmuş halde bulundu ve kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak şehit oldu.
Behçet Oktay'ın ailesi, Oktay’ın ölümünde, ‘Fethullahçı Terör Örgütü'nün parmağının olduğuna ilişkin kanaatlerini basınla paylaşmıştı. Oktay'ın kız kardeşi Şule Oktay, "Ağabeyimin ölümünde çok ciddi bir FETÖ parmağı var. O dönemde çok ciddi şeylerini yakaladı" demişti.
Sözcü Gazetesi Yazarı Aytunç Erkin, 26 Şubat 2019'da gazetede yayınlanan "Behçet Oktay, kumpası çözdü ve 2009'da öldürüldü" başlığıyla yazdığı hazıda, Oktay'ın FETÖ'nün kumpas operasyonları için gömdüğü silahları tespit ettikten sonra FETÖ tarafından izlenmesinin ardından ölümüne dikkat çekti.
Erkin yazısında, Ergenekon Kumpası'ndan yargılanan Yarbay Mustafa Dönmez'in 2010 yılında yaptığı açıklamada, Behçet Oktay'ın Zir Vadisi'nde bulunduğu bildirilen mühimmatlarla ilgili soruşturma yaptırdığı sırada ölmüş olmasının normal görünmediğini söylediğine, ayrıca solak olan Oktay'ın sağ elini kullanarak silahla intihar etmesine ilişkin sorular başta olmak üzere şüpheli noktalara dikkat çekmişti.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Hekimhan'da defnedilen Behçet Oktay'ın mezar taşı