Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın yolları, bulvarları, alt yapı yatırımları, kültür - sanat ve enerji yatırımlarıyla gelişmiş bir kent konumuna geldiğini söyledi. Kuşak yollarından çevre yoluna, imar sınırlarında master planlarına kadar kent merkezinde çok önemli projelerin hayata geçirildiğini kaydeden Başkan Çakır “Malatya’nın gelişmesini, sağlıklı bir alanın, yeşil alanların, tarım alanlarının ve bir de şehrin önümüzdeki 30-40 yıllık gelişim sürecinin de sağlıklı bir şekilde planlamaları yapıldı Dolayısıyla sağlıklı gelişen bir şehir konumuna ulaştı” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 8 yıllık görev süresince yaptığı yatırımları projeleri basın mensuplarına anlattı. Çakır, beraberinde Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, çok sayıda daire başkanı ve basın mensuplarıyla birlikte Yeniköy mevkiindeki Hayvan Barınağı, Çevre Entegre Tesisi, Turgut Özal Tabiat Parkı, MASKİ Genel Müdürlüğü’nü gezdi. Söz konusu yerlerde yapımı devam eden veya tamamlanan çalışmaları yerinde inceledi, projeler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Hayvan barınağı
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu’nun gözetiminde basın mensuplarına ilk olarak Yeniköy Mevkiinde 128 dönüm alana kurulu Hayvan Barınağı gezdirildi. Veteriner hekimler tarafından heyete ayrıntılı bilgiler aktarıldı. 6.5 milyona mal olan hayvan barınağında 14’ü kedi geri kalanı sokak köpekleri olma üzere 404 hayvanın barındığı belirtildi. Kuduz hayvanlar için rehabilatasyon ve tedavi merkezinin de yer aldığı barınakta, sahiplenmeyi bekleyen hayvanlar için doğal yaşam alanı da bulunuyor.
Çevre Entegre Tesisi
Basın mensuplarının ikinci durağı Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan, il genelindeki katı atıkların 4 ayrı prosesten geçirilerek bertaraf edildiği ve ayrıca 60 bin konutun ve 310 bin nüfusun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak şekilde çöpten enerji üretimi yapılan Malatya Çevre Entegre Projesi oldu. Tesiste basın mensuplarına ayrıntılı sunum yapıldı.
Basın gezisinin üçüncü durağı Turgut Özal Tabiat Parkı oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da burada katıldığı inceleme gezisinde, 50 türden 500'e yakın hayvanın ve farklı ağaç ile bitkilerin yer alacağı alanın, vatandaşların nefes alacağı yeni bir çekim merkezi olacağını söyledi.
Turgut Özal Tabiat Parkı içerisinde kır kahvesi, tırmanma ve seyir terasları, endemik ve diğer bitkilerin tanıtıldığı park, botanik bahçesi, gezinti ve tanıtım alanları, lokanta ve büfeler, şelale ve süs havuzları, çocuk oyun alanları, kamelyalar, yürüyüş yolları, yaya kaldırımları, bisiklet yolları, meydanlar, piknik üniteleri, piknik ve oturma masaları, tuvaletler, çeşme ve bulaşık yıkama yerleri, geçit ve köprüler, gölete uygun su aktiviteleri ve mini hayvanat bahçesi yapılıyor.
MASKİ’ye gezi
Büyükşehir Belediyesi’nin gezisindeki son durak MASKİ Genel Müdürlüğü oldu. Başkan Çakır ve basın mensuplarını MASKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Özdemir ve MASKİ personeli karşıladı. MASKİ’nin yeni hizmet binasını gezen heyete, merkez ve ilçelerde içme suyu, kanalizasyon ve artıma tesisi yatırımları ile Akreditasyon Laboratuvarı hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
Basın gezisi MASKİ toplantı salonunda yapılan sunumla sona erdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje ve yatırımları sinevizyon eşliğinde izlendi.
“Gelecek nesillere sağlıklı bir kent bırakmak istiyoruz”
Sunumdan önce Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarına ilişkin bilgiler aktaran Başkan Ahmet Çakır, Malatya’nın büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini söyledi. Gelecek nesillere sağlıklı bir kent bırakmak istedikleri ve Malatya’nın hafif raylı sistem planlamalarının çalışmalarının da yürütüldüğünü ifade eden Çakır şunları söyledi:
“Daha önce de basınımızla birlikte buna benzer geziler düzenledik ve yapılan çalışmaların yerinde inceledik. Yapılacak olan sunumda MASKİ’nin çalışmaları, belediye çalışmaları, ilçeler, yollar, açılan fuarlar, kültür merkezleri gibi birçok faaliyetler yer alacak. Aslında Malatya bunlarla büyük bir dönüşüm yaşadı. Birkaç tesisi de birlikte gezdik. Belki yüzlerce proje içerisinde sadece 4 projeyi gezmiş olduk. Yeni açılan Kuşak yolumuzdan, çevreyolumuza, oradaki alanların genişletmeleri, imar sınırları, kamulaştırmalar gibi birçok yatırımlar yapıldı. Merkezde bulvarlarıyla, caddeleriyle, Malatya gelişmiş kent konumuna geldi. Dolayısıyla sağlıklı gelişen bir şehir konumuna ulaştı. Yapılan çalışmaların her biri ayrı bir sunum gerektiriyor. 50 bin ölçekli plan çalışması ile Ulaşım Master Planı çalışması tamamlandı. Yani Ulaşım Master planlarıyla hafif raylı sistemlerin hangi güzergâhtan geçeği konusunda 2-3 alternatifimiz var. Onları Master planı içerisinde yer alıyor. Bunların sayımları da yapıldı. Karayolları ve daha doğrusu Ulaştırma Bakanlığımıza müracaatlarımızı yaptık, hazırladık. Dolayısıyla bizler de Ulaştırma Bakanlığının Raylı Sistem yatırımlarının içerisinde Malatya’mızı da katmak istiyoruz.”
“Malatya’nın 40 yıllık gelişim süreci planlandı”
Malatya’nın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için yeşil alanların, tarım alanlarının ve bir de şehrin önümüzdeki 30-40 yıllık gelişim sürecinin de sağlıklı bir şekilde planlamalarının yapıldığını hatırlatan Başkan Çakır, “Jeolojik etüt planlamaları tamamlandı. Bizler her boyutuyla Malatya’yı Sağlık bölgeleri, kentsel gelişim alanları, sanayi bölgelerinin kentin nerelerinde olacağı dâhil olmak üzere bütün çalışmalarımızı 1/ 50 binlik plan içerisinde tasarladık. Bizim amacımız, bütün bu çalışmaların kamuoyu tarafından bilinmesi ve sahiplenilmesi. Hem STK’larımızın bu ziyaretler içerisinde olması, basın mensuplarının olması ve kanaat önderlerimiz ile farklı oda ve birliklerimizin temsilcilerimizin bu tür çalışmalarda düşünce ve önerilerini almak, onlardan istifade etmek en büyük gayemiz. Çünkü Malatya hepimizin şehri ve birlikte yaşıyoruz. Çocuklarımıza, geleceğimize sağlık bir kent bırakmak zorundayız. Bu planlamaları önümüzdeki süreç içerisinde sanayileri, küçük sanayileri ve farklı sektörlerdeki birimleri, yani buğday pazarından kerestecilere, mobilyacılara, Şire Pazarına kadar bunların sağlıklı bölgelerde kentin gelişim alanlarını etkilemeyecek ve sektörleri de ciddi manada geliştirecek çalışmalar da dâhil olmak üzere bir dizi planlamalar yapılıyor.
Özellikle sahil yolunun açılarak, regülasyon alanları, park alanları, dinlenme alanları, su sporlarına uygun alanların inşaası ile birlikte barajın Malatya'ya kazandırılması planlanan diğer çalışmalar. Çakmak Kışlası son aşamaya geldi. Çevreyolu altının tamamında yeniden bir şehir yapılması konusunda planlamasına çok önemli bir fırsat verecek” diye konuştu.
Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com