Yurt genelinde ve yurt dışında Malatya ili, ilçeleri ve köyleri adı ile kurulmuş vakıf, dernekler, belediyeler, meslek kuruluşları ve Malatyalıların katılımı ile kuruluşu için bir süredir ön çalışması yapılan Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği (MASTÖB)ün taslak tüzüğünün de hazırlandığı bildirildi. Taslak tüzük, son şeklini alması için görüş ve önerilerin derlenmesi amacıyla ilgili kuruluş ve kişilere gönderildi..
Yurt içinde ve dışında bulunan Malatya kökenli kuruluşları biraraya getirmek amacıyla yaklaşık 1.5 yıl önce çalışmalarına başlayan, bu amaçla Bolu Koru Motelde geniş çaplı bir toplantı gerçekleştiren, kuruluş komitesi eski bakan ve milletvekillerinden Ahmet Karaaslan başkanlığında oluşturulan MASTÖBün İstanbul merkezli olarak faaliyet göstereceği belirtildi.
BİRLİĞİN AMACI..
Taslak tüzükte, birliğin amacı da şöyle belirtiliyor:
Birliğimizin amacı, ülkemiz açısından tarih boyunca büyük önem taşıyan ve ülkemizde batıyı doğuya, doğuyu batıya bağlayan en önemli kavşak konumundaki Malatya ilinin ve tüm Malatyalıların her türlü sorununun tespiti ile çözümleri konusunda çalışmalar yapmak, Malatyanın ekonomik, sosyal, kültürel, tarihsel birikim ve değerlerine sahip çıkarak kenti dünya çapında tanıtmak, kentimizin her noktasında görev alan kişi ve kuruluşlar arasında dayanışma ve eşgüdüm sağlamak, Malatya ve Malatyalıların ortak değer ve sorunlarına eşgüdüm içinde çözümler üretmek, bu konularda her türlü çalışmayı yürütmektir.
Malatyanın ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim, spor ve sair alanlarda topyekün kalkınması ve Malatyalılar arasında sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın sağlanması maksadıyla kurulmuş veya kurulacak vakıf, dernek ve diğer her nevi sivil toplum kuruluşları arasında iş ve güç birliği ile eşgüdümü sağlamak suretiyle ortak gayeye yönelik faaliyetlerden azami etkinlik ve verimliliği elde etmektir. Bu çalışmaları yürütürken derneğe üye sivil toplum örgütlerinin amaçlarına ve çalışmalarına giren konularda prensip olarak ilgili sivil toplum örgütü kanalı ile sonuçlandırılmasını sağlamaktır. Esas olarak faaliyetleri yürütebilmek için sivil toplum örgütlerinin derneğe katılımını sağlamaktır.
Tüzükte; Malatya: Bağlı ilçe, köy ve beldelerdiyle birlikte Malatya ili mülki sınırları içindeki idari bölgeyi, Malatyalılar: Malatya ili mülki sınırları içinde doğmuş veya bu sınırlar içindeki nüfusa kayıtlı veya bu sınırlar içinde yerleşik gerçek kişileri ifade eder, deniyor.
İMZA TÖRENİ 14 EYLÜLDE..
Sekreteryasını Avukat Mahmut Alikaşifoğlunun üstlendiği tüzük tanıtım çalışmalarıyla ilgili olarak, Malatyadaki çeşitli kişi ve kuruluşlara gönderilen, Ahmet Karaaslan imzalı açıklamada da, tüzüğün imza aşamasına getirildiği, yapılan temaslar sonucu böyle bir sivil toplum örgütünün kurulmasını bütün Malatyalıların coşku ile karşıladıklarının gözlendiği belirtildi ve Daha önce duyurduğumuz gibi yurnt genelinde ve yurt dışında Malatya ili, ilçeleri ve köyleri adı ile kurulmuş olan vakıf, dernekler, belediye başkanları, meslek kuruluşları ve Malatyalı hemşehrilerimizin katılımı ile MALATYA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BİRLİĞİ (MASÖB) kuruluşuna karar verilmiştir. Bu konudaki tüm hazırlıklar tamamlanmış olup, tüzük imza aşamasına getirilmiştir. İmzaların tamamlanması ile tüzük resmi makamlara verilecek ve kuruluş tamamlanmış olacaktır..
..Geniş bir katılımın arzulanması ve tüzük imzalama merasiminin yaz aylarına rastlaması sebebiyle 14 Eylül 2005 tarihinde Çarşamba günü saat 19.30da Merter Green Park Otelinde ulusal ve yerel medyanın da davetli olacağı toplantıda imzalanması ve medya vasıtasıyla duyurulması uygun görülmüştür. denildi.
KISACIK'IN TEPKİSİ..
Bu arada, Malatyada Malatyalılar Derneğinin başkanı Raşit Kısacık ise, Malatyada düzenlediği basın toplantısında, söz konusu oluşuma karşı çıktı ve bu konuda yapılan girişimlerin Ey Malatyadaki sivil toplum örgütleri. Siz Malatya içerisinde Malatyayı idare edemiyorsunuz. Sizi bir çatı altında toplayıp biz sizi İstanbuldan idare edelim düşüncesini taşıdığını iddia etti ve girişimi hakaret olarak nitelendirdi.