Malatyada uygulanan konut politikaları ve Kentsel Dönüşüm uygulamaları öğrencilerin ödev konusu oldu. Öğrencilerin hazırladığı ve fakülte binasında gerçekleştirilen sunuma bölüm hocalarından Doç. Dr. Mihriban Şengül, Malatya Mimarlar Odası Şube başkanı Abdurrahman Yavuz ve yöneticileri Mahmut Yaşar, Fatma Altaş, Vefik Şahin ve H.Ahmet Şahin ve İnşaat Mühendisi Ahmet Özer katıldı.
İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Kamu Yönetimi Bölümü 2. sınıf öğrencilerinin Kentleşme ve Çevre Sorunları ders kapsamında hazırladığı ve Malatya'daki konut politikaları ve Kentsel Dönüşüm Projesi uygulamaları konularını içeren sunuma katılan teknik uzmanlar, öğrenciler tarafından hazırlanan ve Malatyanın yapılaşmasında ki gerçekleri gözler önüne seren çalışmalarını izlerken hayretlerini gizlemeyerek gençleri övdüler.
Sunum Cumhuriyetin kuruluşundan 1980lere, 1980den günümüze uygulanan konut politikaları ile Göç ve Gecekondulaşma ile Konut Politikası iki ana başlıkla gerçekleştirildi.
Sunumun Kentsel Dönüşüm bölümünde, Malatya Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile Beydağı eteklerinde yaşama geçirilmesi düşünülen Kentsel Dönüşüm Projesi uygulama bölgesinde yaptıkları çalışmalarda özetle; Bölgede yaşayan vatandaşların genellikle iki katlı bahçeli evlerde yaşıyor. Konutların bedeli konusunda haklarını dile getirenlerin yanı sıra bölge insanı topraklarından ve evlerinden koparılma ve yeni bir yaşam kültürü dayatılması kaygısını da taşıyor. görüşleri yer aldı.
TOKİ uygulamaları konusunda ise insanlarda sosyal ve kültürel değerlerini yitirme kaygısı yaşandığı vurgulandı ve uygulamaların;
1- Sosyal yapı, kültürel değerler ve insani ilişkiler düşünülmeden yaşama geçirildiği,
2- Ticari kültürü dolayısıyla da yerel ticari kültürü de yok edilmesine neden olduğu ve
3- Türkiyenin her yerinde uyguladıkları tip projelerle kentleri kimliksizleştiriyor, şeklinde değerlendirildiğini belirttiler.
Öğrencilerden Derviş Ali Yıldırım Göç ve Gecekondulaşma konusunda hazırladığı ve Malatyanın demografik ve fiziksel yapısı hakkında kısa bir bilgiler verdikten sonra başladığı sunumunda özetle Malatya, doğudan hızla göç alan bir kent olması niteliksiz sonuç vermektedir. Malatya plan, uygulama ve gecekondu açısından sorunlu bir kenttir. Belediye yetkilileri, ellerinde kesin bir bilgi olmadığını ve kentteki gecekondu oranının yüzde 35 gibi oldukça yüksek rakamlarda olduğunu belirtiyorlar. Özetle Malatya mantarlaşarak büyüyor. şeklinde konuştu.
Mimarlar Odası yöneticileri ile öğrenciler karşılıklı görüş alış-verişinde bulunulduktan ve soru-yanıt bölümünden sonra sunum sona erdi.
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN