SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Teşvikte 6. Bölge Desteği Alacak"

0
Güncellendi - 2016-10-08 18:03:16
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Ankara'da gerçekleştirilen "9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası"na katıldı. Şura sonrası Başbakan Binali Yıldırım, oda ve borsa başkanlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, Malatya'nın teşvikte 6. bölge desteği alacağı müjdesini verdi.

9.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Malatya’yı temsilen Malatya TSO Yönetim Kurulu Hasan Hüseyin Erkoç ve Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey de katıldı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç burada yaptığı konuşmada, Malatya’nın önemli sorun ve çözüm önerilerini Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlara aktardı.

6.BÖLGE DESTEKLERİ SÖZÜ ALINDI

Başbakan ile Şura sonrasında 23 Oda ve Borsa Başkanıyla 10 saat süren özel bir toplantı yapıldı. Toplantıda bölge illerinin sorunları ve 'Cazibe Merkezi' yaklaşımından beklentiler Başbakan’a aktarıldı. Malatya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya'nın önemli sorunlarından biri olan yeni yatırımlar için uygulanacak olan 6. Bölge destek unsurlarının mevcut yatırımlardaki 4. Bölge destek uygulanmasına tabii işletmeleri mağdur edeceğini ifade ederek, mevcut durumda bu işletmelerin yeni yatırımlarla rekabet etme şansının zayıf olduğu dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım konudaki haksızlığın giderilerek mevcut yatırımların da aynı desteklerden yararlandırılacağı müjdesini ve sözünü verdi. Buna göre, Malatya ve birkaç ilin 4. Bölgede yer almasına karşın 6. Bölgedeki yatırımlardan faydalanabilecek.

Başbakan Yıldırım'ın verdiği müjde üzerine Başkan Erkoç “Sürekli olarak üzerinde durmuş olduğumuz, mücadelesini aralıksız olarak sürdürdüğümüz teşvik yasasındaki ilimizin mağduriyetinin giderilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyor, teşvik konusunda başta Sayın Başbakanımıza, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci'ye ve ilgililere desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyorum. İlimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Dosyadaki diğer başlıklar ise şunlar:

"KAYISIYA HAVZA BAZLI DESTEK

Kuru kayısının iç piyasada tüketilmesinin artırılması için  ‘Süt ve Kuru üzüm’ de olduğu gibi Malatya için hayati önem taşıyan kayısının askeri birliklerde ve okullarda dağıtılmasını bugüne kadar hep talep ettik. Kuru kayısı alımı iç piyasada hem üreticiyi hem de esnafı rahatlatacaktır. Aynı zamanda kayısıdaki fiyat istikrarsızlığını ortada kaldıracak. Bu da Malatya ekonomimize canlılık getirecektir.

Malatya ekonomisinin bel kemiği olan ve Türkiye’ye yılda 300-350 milyon dolar döviz girişi sağlayan kayısıda en önemli sorunlardan biri don felaketi gibi doğal şartlara bağlı olarak meydana gelen üretimdeki düşüşler ve artışlar sonucu meydana gelen fiyat istikrarsızlığıdır. Fiyatların yıldan yıla değişmesi, özellikle de don felaketinin yaşandığı yıllarda üretimin olmaması kayısı üreticilerini mali yönden zor duruma sokmakta. Bu nedenle, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı ve dünyanın her kıtasına ihracı yapılan stratejik bir ürün olan kayısının havza bazlı desteklenmesi gerekmektedir.

MALATYA’DA BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ KURULMASI

Bilişim ve teknolojinin önem kazandığı günümüzde ilimizde kurulacak ikinci üniversitenin teknik bir üniversite olması önem arz etmektedir.  Kurulacak teknik bir üniversitenin olması nitelikli istihdamın yanı sıra TRB1 bölgesinde (Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli) sanayinin gelişmesine katkısıyla birlikte özelde bölgenin genelde ise Türkiye ekonomisine ivme kazandıracaktır.

Ayrıca, Malatya’da kurulacak teknik üniversitenin bölgedeki teknokentlerin gelişimine ve proje üretmesine de olumlu etkileri olacaktır. Teknokentler sayesinde üniversite TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak, böylece bölgemizde yeterince gelişmemiş enerji teknolojileri, biyoteknoloji, nanoteknoloji, ulaşım, savunma ve bilişim teknolojileri gibi günümüz dünyasında stratejik öneme sahip alanların gelişmesini de sağlayacaktır.

SİVİL HAVALİMANI

Malatya’daki mevcut havalimanı ve hava ulaşımı yetersizdir. Mevcut havalimanında yapılan iyileştirme çalışmaları sorunun çözümünde yeterli değildir. Ayrıca, 15 Temmuz menfur darbe teşebbüsü sonrası Malatya Erhaç Havalimanının günlerce uçak seferlerine kapatılması, Malatya’ya yeni bir sivil havalimanının yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Malatya’ya kısa ve orta vadede sivil havalimanı yapılması elzemdir. Malatya’nın uluslararası ticarette artan ağırlığı göz önüne alındığında bölgesine de fayda getirecek sivil havalimanı zorunluluk haline gelmiştir."

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • malatyali 44 (8 yıl önce)
    sözde para babalarının sosyal medya trolluğünü yapan çakma malatyalı öncelikle şunu bil f-35 savaş uçağı bombardıman uçağı değil taarruz uçağidir bilmiyorsan aç oku öğren bos beleş konuşma. diğer bir konu ise DİYARBAKİR, KAYSERİ, BALİKESİR,MUGLA DALAMAN,ERZURUM ,KONYA HAVAALANLARİ Asker/sivil ortak kullaniliyor tıpkı malatya gibi, Ayrica MERSİN, YALOVA VE KOCAELİ gibi hem nüfusu hemde gelismis ekonomisi ile malatyanin gıptayla baktığı şehirlerin HAVAALANLARİ yoktur halkı ise taşımalı sistem ile yaklaşık 1,5 saat komsu illere gitmesine rağmen bu durumdan şikayet etmemektedir. Simdi soruyorum ELAZİG, BİNGOL, ERZİNCAN,ERZURUM,MUS,SİİRT de faal calisan HAVAALANLARİ olmasına rağmen malatyaya istenen havalimanı nasıl bölgeye hizmet edecek bu nasıl bir kuyruklu yalandır. Kendinize RANT alanı acmaniza izin vermeyeceğiz. CUMHURBASKANİMİZA, Basbakanimiza, bu konularda gerekli bilgilendirme dilekcelerimi çok yakında göndereceğim . Ayrica darbe girisiminden sonra DİYARBAKİR ,KAYSERİ ve KONYA HAVAALANLARİ kapalı kalmadı ama ne hikmetse bir tek malatya kapatıldı dert neydi acaba halkı bezdirip yeni bir Havaalanına RANT için zemin mi yaratıldı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek malatyalı (8 yıl önce)malatyali 44 isimli kullanıcı yorumuna
    1-burada boş konuşup burda yorumları okuyan hemserılerımı yanlış yonlerdırme...sen bır aç oku Da öğren! f-35 savas uçağı daha yenı uçak seri uretıme dahi gecılemedı ortak bır konsorsıyom ıle bır kac ülke ortaklığında yapılmakta ve Türkıye ye teslım tarıhı henüz belırlenmemıs ve 15-20 yılı bulabılır! Bızım o kadar bekleyecek zamanımız yok!ayrıca bu uçak gelse bıle 2 farklı cesıt olarak uretılecek 1- bombandırman uçağı 2- saldırı uçağı! Bız bombandırman olanı alıcaz ( helıkopter gıbı ınenden, ama kesın degıl nasıl ındıgı daha gormedık) ama turkıye bu uçağın dışında kendı saldırı savas uçağını gelıstırmekte (f-16 yerını alacak) bu uçak ıcın pıst Laz'ım! Olurda f-35 saldırı uçağını alırsakta pıst Laz'ım başka türlü ınemez! Bu konuyada daha degınmeyecem araştır oku! Ayrıca dıyarbakır, kayserı,Erzurum, erzıncan vs vs olabılır bundan bize ne? Onlar oyle dıye bızde mı oyle olucaz! O saydığın sehırlerden buyuksehır olanlar raylı sıstem yapmıslar sen Nıye onlara uyup yapmadın? Trambüs yaptın:) ve, o saydığın ıllerın çoğu kendı alanlarında bolgesıne hıtap eden bölge sehırler sen her yönüyle Elazığ'a bağlısın buyuksehır olduğun halde! Bu durumdan kurtulmadıgın surece küçük bır ıl kalırsın! Bızde ıhtıyac duyulduğu ıcın Elazığ yerıne Malatya'da bölgesel lıman ıstıyoruz bu darbe gırısımınde de açıkça bellı oldu! Burdan atıp tutmak kolay bır hanım uçak bıletı almıs çocuklarıyla Malatya ya gelemıyor lıman kapalı ve mağdur oldular o ve bırcok kışı! Yalova ve kocaelı ıstanbul a yakın iller 2 saat karayoluylada gıdılıyor denız yoluylada! Mersın konusunda sen uyumaya devam et! Adana - mersın arası Tarsus ılcesıne Çukurova bölgesel havalımanı yapılıyor ve dev bır eser! Ve Adanalılar Nıye yapılıyor Tarsus dıye ısyandalar, şakır paşa limanı var dıyolar ama devlet ıhtıyac olduğu ve mersın bolgesıne de hıtap ettıgı ıcın yapıyor! Malatya bölgesel havalımanı kale tarafları, battalgazı de olabılır ama kale daha ıyı yer! Oraya yapılırsa Elazığ ve Malatya ıllerı nüfusu 1,5 2 mılyon yapar ve yolcu bıner! Sivil havalimanı demek özel havayolları sırketlerının rahatça gelmesını ve lojıstık üst olarak kullanılmasında sağlayacaktır, bız askeri üste lojıstık üst yapamayız! Bız termınal bınası büyütmek yerıne Ordu- gıresun havalımanı gıbı, Rıze -artvın lımanı gıbı, Adana- mersın lımanı gıbı ıstıyoruz! Bıngol yazmışsın! Bıngole neden havaalanı yapıldığını bılmıyorsun? Devlet Elazığ-Tunceli-bıngol ucgenınde bölgesel bır lıman yapmaya karar verdı ve ozellıke bakan Cevdet Yılmaz bu ısın basındaydı! Ama Elazığlılar buna karşı çıktılar ve kendı ıllerıne lıman yaptırdılar! Onlar gelsın bınsın dedıler! Cevdet bey de bıngole ayrı lıman yaptırdı ama bölgesel olmadığı ıcın sadece THY uçağı ınıyor! Tuncelı yolcusu bıngol yolcusu Elazığ gıdıyor! Cunku özel havayolları daha ucuz! Bız Elazığ Malatya arası ıstıyoruz yalanda atmıyoruz! Erhac üssümüz askeri olarak kalacaktır ve ordumuza hızmet edecektır! Darbe gırısımınde Malatya 2. Cı dalga olduğu ıcın kapalı kaldı hıkmet, Ahmet degıldı:) sansa da açıldı! Bız artık bu ısı sansa bırakmıycaz ve kamuoyu baskısı oluşturup yaptıracağız malatyamıza! Ozellıke bu konuda malatyamızı başka ıllere asla gebe bırakmayacağız! Cunku sanatı olarak nüfus olarak Malatya bölge olmalıdır! Bunu da artık ıdrak edersenız sevınırım! Su yapaılacak hızmetler konusunda okuz altında buzağı da aramayı bırıkınız da hizmet yapsınlar memleketimize artık! Yok rantmış yok fırsatçılığın geçınız bunları! Ihıyac varsa yapılacaktır! Bıttı! Memleket parasını boşa harcayan da yok! Sen harcayan görmek ıstyorsan Malatya da vagon fabrıkası varken sıfırdan erzıncan a yaptıranlara bak! Bolu ya ıkı tane bırden havalımanı yaptıranlara bak!raylısıstem dururken trakeybus yaptıranlara bak! Sen zahmet etme ayrıca bız cumhurbaşkanına da başbakanımıza da ıletırız hakıkı konuyu! Su rant rant dıyıp tekrarlama! Sen akcadaglımısın arsan mı orda yoksa:) saka gıbı! Istanbul da yasıyorum Malatya da bır evım bıle yok rahat ol!
    0
    0
    Yanıtla
  • GERÇEK MALATYALI (8 yıl önce)
    Sayın başkanımız Malatya için hayırlı olsun tesvık! Umarım onlarca yatırımcımız gelır ayrıca havalımanı konusunda malatyadakı çoğulcu halkımız gıbı gercegı görmüş ve duygularını ıfade etmıstır! Kendısını çıkarsızca ayakta alkışlıyoruz! Bızım gıbı gerçek düşünen Malatyalı kardeslerım bazı saçma yorumlara bakıp aldanmasınlar! Malatya daki erhac askeri üssümüz askeri olarak kalacak ve devletımıze hızmet edecektır! Tıp kı Adana incirlık gıbı! Tam askeri alan olur!Bu arada Malatya'mızda bölgesel uluslarası sivil bir havalimanı yapılacaktır! Ve ınsallah yapılınca 5 yada 10 mılyon yolcu kapasıtelı olup hemşehrilerimizin ve çevre ıllerimizin faydalanacağı buyuksehıre yakışan en az 10 yada fazlası koruklu 100 yıl Malatya'ya yetecek bır liman yapılacaktır! Bunkonuda tam destek veriyoruz başkanımıza! Bazı yorumlarda f-35 uçağı gelecekmıste, helıkopter gıbı ınecekmıste, pıste gerek yokmusta vsvs masal anlatan yorumcuları kınıyorum! 1- f-35 uçak 2 tip yapılacak biri bombardıman dıgerı saldırı uçağı! Turkıyenın alacağı anlaştığı bombandırman uçaklarıdır... ancak zamanla turkıyenın bombandırman degıl saldırı uçağı ıhtıyacı doğmuş ve kendı savas uçağımız yapılacaktır! 2023 yılına kadar yetıstırmeye çalışıyorlar! Yani nasıl iniş yaparsa yapsın saldırı uçağı için pist te gerekmekte! Bombandırman uçağı yatay saldırı uçağı piste ıhtıyac duymaktadır! Neolursa olsun sonuçta askeri bır karardır nasıl ındıgı Bızı bağlamamaktadır! Erhac üst askeri kalınca zaten öyle onu genel kurmay karar verecektır!bızler degıl ! 15 yada 20 yıl Malatya bekleyemez sivil bir havalimanı şart olmustur hayırlı uğurlu olsun büyük düşünen halkım! Saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali 44 (8 yıl önce)
    Sayın başkan size katılmıyorum, yakın gelecekte 15 yil icinde TSK nin kullanacagi yeni tip savaş ucaklari dikey iniş kalkış yapan ve insansız olacak, böyle bir durumda devletin onca para harcayarak yaptığı ve 2 adet pisti olan mevcut HAVAALANİ ni kullanma ihtiyacı olmayacak. Eğer siz darbe fırsatçıligi yapıp 2. Bir havalimanıni RANT UGRUNA yaparsanız bu vatanın kaynaklarını heba etmiş olursunuz. UNUTMAYİN O HARCANAN PARALAR MİLLETİN PARASİ İNSANLARİN AHİNİ ALMAYİN. Konuşmamızda teknolojiden bahsetmissiniz çok güzel ama sadece bahsetmek değil gelecekte her alanda nasıl değişimler olacak önemli olan bunun öngörüsü ve vizyonuna sahip olmaktır. Anlamayalara RANT sevdalilarina duyurulur 15yil içinde TSK dikey iniş kalkış yapan ucaklari olacağı için pisti kullanma İHTİYACİ OLMAYACAK , bu yüce devletin kaynaklarını doğru durust işlerde kullanın Aksi takdirde vatan hainliği yaparsınız. MALATYANİN YENİ BİR HAVALİMANİNA İHTİYACİ YOK . RANT DAN UZAK DURUN BU MİLLET SALAK DEGİL
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (8 yıl önce)malatyali 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Size katılıyorum MALATYA YA konuşlanacak F35 ucaklar için piste gerek yok Helikopter gibi dikey iniş kalkiş yapan uçaklar geliyor 2019'dan itibaren mevcut Pistler tamammen sivil havalimanın olacak mevcut terminalin itfaiye tarafında kocaman bir boş alan var oraya modern körüklü aynı anda 4-5 uçağın yaşanabileceği bir terminal yapılmasını bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kısaca yav he he yazacaktım ama neyse:) turkıye 100 adet uçak alacak bu uçaklar helıkopter gıbı de ınmeyecek olandan! Yani pist Laz'ım olacak! Fazla sallamayın artık komik duruma düşmeye başladınız:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Furkan (8 yıl önce)
    Malatyamiza kazandiracaginiz ciddi projeler olmalı yer altı kaynaklarımızı kullanmamız gerekiyor. Allah şimdiden hayırlı etsin..
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (8 yıl önce)
    HASANÇELEBİ DEMİR MADENLERİ madenleri içinde çalışmalısınız. Yüzyılın projesi denilen ve ERDEMİR'in buraya yapacağı DEMİR-ÇELİK TESİSLERİ için de destek olmanız gerekir.
    0
    0
    Yanıtla