SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Üniversiteleri İlk 20'de Yok!

Malatya Üniversiteleri İlk 20'de Yok!
A- A+ PAYLAŞ

ODTÜ URAP tarafından Türkiye'deki üniversitelerin akademik başarılarına göre yapılan sıralamada Koç Üniversitesi, tıp fakültesi olan üniversiteler sıralamasında, ODTÜ ise tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında birinci oldu. Malatya'nın 49 yıllık üniversitesi İnönü Üniversitesi ile 6 yıllık üniversite Malatya Turgut Özal Üniversitesi ilk 20 içerisinde yer alamazken, Elazığ Fırat Üniversitesi 17'nci oldu.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca açıklanan "2024-2025 Türkiye Sıralaması"nda Koç Üniversitesi, tıp fakültesi olan üniversiteler sıralamasında, ODTÜ ise tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında yine birinci oldu.

Dünyada üniversite sıralamalarını yapan yetkili kuruluşlardan biri olan ODTÜ URAP'ın "2024-2025 Türkiye Sıralaması, "https://newtr.urapcenter.org" internet sitesinden duyuruldu.

Üniversitelerin akademik performanslarının sıralandığı "2024-2025 Türkiye Sıralaması"nda, Clarivate Analytics/InCites ve YÖK tarafından yayımlanan veriler kullanıldı.

URAP Türkiye sıralamasında 2009'dan bu yana 9 gösterge kullanılırken, son 2 yılda bu sayı 15'e çıktı. Sıralamada, öğretim üyesi başına düşen makale, atıf, toplam bilimsel doküman, uluslararası ortak makale, yurt içi ortak makale ile TÜBİTAK'tan alınan proje sayıları ve makale, atıf ve doktora öğrenci oranı gibi göstergeler yer alıyor.

ODTÜ ve Koç Üniversitesi birinci

URAP'ın "2024-2025 Türkiye Sıralaması"nda tıp fakültesi olan ve tıp fakültesi olmayan üniversiteler olarak 2 ayrı sıralamanın yapıldığı listelerde 190 üniversite yer aldı.

Tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında ODTÜ ilk sırada yer aldı. ODTÜ'yü, İTÜ, Sabancı, Yıldız Teknik, Gebze Teknik, Bilkent, Boğaziçi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Çankaya ve Eskişehir Teknik üniversiteleri izledi.

Tıp fakültesi olan üniversiteler arasında ise birinci Koç Üniversitesi oldu. Bu üniversiteyi, Hacettepe, Ankara, İstanbul, Gazi, İstanbul-Cerrahpaşa, Ege, Atatürk, Marmara ve Erciyes üniversiteleri takip etti.

ODTÜ ve Koç Üniversitesi bu sonuçlarla geçen yıl olduğu gibi zirvedeki yerini korudu.

Genel sıralamada Koç Üniversitesi önde

URAP'ın Türkiye genel sıralamasında ise Koç Üniversitesi yine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birinci olurken, Hacettepe ikinci, ODTÜ ise üçüncü sırada yer aldı.

İlk üç üniversitenin ardından sıralama şöyle oluştu:

"Ankara Üniversitesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi."

MALATYA ÜNİVERSİTELERİNİN SIRASI

1975 yılında kurulan İnönü Üniversitesi ile 2018'de kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi ilk 20'de yer alamadı.

İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi olan üniversiteler sıralamasında, 106 üniversite arasından 22. sırayı alırken, Malatya Turgut Özal Üniversitesi 82'nci sırada yer buldu.

URAP değerlendirmesine göre, geçtiğimiz yıl genel sıralamada 31. olan İnönü Üniversitesi 30. sıraya yükseldi.Malatya Turgut Özal Üniversitesi ise  129. sırada yer aldı.

Ankara, AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

36 yorum yapılmış

  • BİLİM (1 ay önce)
    İnönü Üniversitesi; Torpil, İhanet, Adamcılık, Bilime ihanet, Bilimsel sahtekarlık, Yönetmeliklere ve yönergeler hatta yasalara aykırılık, Camide yer ayırmacılık, Yalakalık, Doğrunun konuşulmadığı, Yanlışın kapatıldığı, Yanlışı yapanın yanına kaldığı, saymaktan uyanıyorum. Karaciğer Enstitüsü ve toplam yayının %90'nını yapan bilim insanlarının olduğu bir tarikat tekkesine dönüşmüş bir Üniversite. Bilime yazık. Malatya'ya yazık. Hepsinden önemlisi güzelim ÜLKEM'e yazık. Toplum doğrulara sahip çıkmadıkça, Torpilin dinimizde yerinin olmadığı konuşulmadığı sürece, BİLİMİN ÜLKENİN GELECEĞİ KONUSUNDA HAKİMİYETİ OLMADIĞI SÜRECE İnönü'de düzelmez Ülkede vesselam. Devleti yönetenlerin en büyük görevi İŞİ EHLİNE VERMEKTİR. Uluslararası Bilimsel değerlendirmenin hiç dikkate alınmadığını da unutmayalım.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • ALAMANYAAAAAA (1 ay önce)
    Alamanya bizi kıskaniiiiii. Bizim her şehirde üniversite var hatta malatya o kadar gelişmiş o kadar ihtiyaç vardı ki ikinci (yalandan güya) üniversite açıldı. Dünyada ilk 10 bin universite içinde varizdir çok dert etmeyin. Liyakatli kadrolar var Türkiye'de. Muhasebeci mühendislik fakm dekanı olur, tarihçi hukuk dekanı olur daha ilginci hiç alakası olmamasına rağmen bir kişi hazine ve maliye bakanı olur bu ülkede
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet DOĞAN (1 ay önce)
    Deprem bizde çok şey götürdü. Bilim İnsanlarını da götürdü. lakin bu nihai sonuç değil. Malatya gelecek beş yılda yine layık olduğu yere gelecek. Bunun için üniversitemiz yönetiminin de liyakate azami ölçüde dikkat etmesi gerekir.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Sosyolog (1 ay önce)
    Çok yanlı bir başlık. Haberi yapan muhabir çok yanlı ve düşüncesiz haber yapmış. Neden ilk üç veya beş değil 20. Neden ilk 10,15 veya otuz değil de 20. Çünkü ilk 20 de inönü yok. İlk 25 dese veya otuz dese inönü var. Onun olmadığı bir sayı koyuyor. Yine elazığa göre kriter belirliyor. Bu da kompleksli bir yayın demektir ki çok sorunlu bir zihniyet anlamına gelir. Bu haberi yapan ilk yirmiye değil ilk yüze bile giremeyen kafaya sahip. Daha önce inönüde çalışan birisi olarak üniversite konumu ve coğrafyasına göre çok ileri bir yerde. Kıymetini bilin
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Özkan Çelik (1 ay önce)Sosyolog isimli kullanıcı yorumuna
    Cevabını kendin vermişsin: "Çünkü ilk 20de inönü yok." Üniversitedeki görevinin ne olduğunu merak ettim.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Son otuz olmasın o..:))
    %80
    %20
    Yanıtla
  • çok bile (1 ay önce)
    İyi taraftan bakın et cemaatt.. ilk yirmide yoksa da ilk ikiyüz içinde var sonuçta ::)))) Malatya'ya bu da yeter hatta çok bile..
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Abidin (1 ay önce)
    Akraba kayırmak (nepotizm) için fakülteyi zorla bitrenlerin mülakat puanlarıyla akademisyen(!?) yapıldığı üniversitelerden ne bekliyordunuz ki!!! Soyad benzerliğine bile bakaABİLirseniz, ateşli gerçeği görürsünüz; ama neye yarar!!! Herkes biliyor zaten! Kutsalları kullan, dağı aş, dereyi geç!.. Ne bilimi ???
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Barut (1 ay önce)
    Çünkü akedemislerin hepsi kendi keyfinde kendi rahatlığında.salla başını al maaşını
    %94
    %6
    Yanıtla
  • hakan (1 ay önce)
    Ya siz bu sırlamaların neyi ifade ettiğini biliyormusunuz? Bu yayın işi batının bizim gibi kendi bilim adamına güvenmeyip hem fikrini hemde üstte parasını alan bir düzen. Ben bu yayınların yapıldığı dergilerde ne bir ingiliz ne de bir almanın makalesini görmedim. Bunlar salakmı değerli fikri ve düşünceyi başka bir millet göndersin üsttede binlerce para versin. o nedenle bu sıralamaların ne avrupada ne japonyda hiç önemi yok. Önemli bilgi ve fikir üstte para verilerek bir yerlere gönderilmez paten alıp üstte para kazanılır. Ayrıca inönü bu sıralamada birinci olsa ne olur ingiltere, abd veya alamnayda çok iyi diye yabancı öğrenci mi gelecek. İşte böyle sıralamalarla az gelişmiş ülkelerdeki "bilim adamcıkları" oyalyıp aferin çok iyi iş çıkardınız öyle laboratuvarda, argede çalımanıza gerek yok diye pof pofluyorlar. Bizdeki "bilim adamcıklard" da gerine gerine şu karar paper ım var diye övünüyor. Velhasılı patinaj çektiriyorlar.. Tabi bu yazıyı kazara okuyan "bilim adamacık"lar da şimdi küplere binecek. Ama bu yazılanların daha ağırını kendileri de adları gibi biliyor. Kısacası koyunun olmadığı yerde keçi a.çelebi misali..
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (1 ay önce)hakan isimli kullanıcı yorumuna
    90 sonrası Millieğitim Bakanlığının vatana enbüyük verdiği zarar okullarda sınıftakalmayı kaldırmasıyla bilenle bilmeyeni bir tutup herkese diploma vermesidir bilmem anlatabildim mi vesselam
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Misafir (1 ay önce)
    Hukukta ortalardaydik şu an en sondayiz . Dicle bizi geçti yks siralamasinda.dekanı tebrik ediyorum
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Müsaade et de geçsin bir zahmet, kac yillik hukuk fakültesi, her şehre hukuk fakültesi kurulmasının neticesi asgari ücretle dahi is bulamayan avukatlar ordusu...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • recep (1 ay önce)
    Amaç ülkede her şeyin itibarsız hale getirilmesi ve bu yıllardır uygulanan bir süreç. Yorumlara bakıldığında bu görülmektedir. Maalesef İnönü Üniversitesi de bundan payını almış ve yıllar içinde Malatya'lının gözünde itibarını günden güne kaybetmektedir. Bu arada kızacaklar ama karaciğer nakilleri çok üstün cerrahi başarılardır ama bilimsel çalışma yapmak biraz farklıdır.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Sule (1 ay önce)
    Ben de burada fen edebiyat fakultesinde okudum ,son sinifta derste bayan hamile ogretim uyesi bize cocuk bakiciligi teklif etti.Nasil olsa atanamayacaksiniz ama kucuk daglari ben yarattim gibi.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • kayısı sevdalısı (1 ay önce)
    Aynı listede Fırat Üniversitesi Bilkent Üniversitesi'nin üzerinde. Bu sıralamalar kesinlikle kıymetlidir ama nicelik ne yazık ki niteliğin önüne konuyor. Bu tür listelere çok da takılmamak lazım... Çünkü bazı üniversitelerimiz (bakınız Fırat ve Erciyes) çalışmalarını kaliteden ziyade sadece bu listelerde üstlerde yer almaya yönelik yapıyor). Nihayetinde bu listedeki sıralamanızın sadece YÖK tarafından göz önünde bulundurulması da dediğim şeyin başka bir ispatıdır... Bu %2'lik araştırmacı listesi için de geçerlidir. Sayı ne yazık ki kalitenin önüne konuyor. Sonuç öyle olunca düşük kalitede de olsa çok yapan öne çıkıyor... İnanmayan araştırabilir...
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Aynen katıldığım yorum. Ne şekilde yapıldığı belli olmayan yayınlar, haksız yazarlıklar ve diğer başka yollar ile yapılan yayın ve atıfların ortaya koyduğu sıralama önemli bir başarı göstergesi değildir. Endüstriye, toplumsal hayata gerçekten dokunan bir ürün var mı bahsedilen üniversitelerde? Yoksa masa başı yayın üretimi mi yapılıyor? Bazı akademisyenlerimiz dünya çapındaki bazı yabancı akademisyenlerden fazla yayına sahip! Yani mesele yayın yazmak değil. Ortaya buluş, yöntem veya patente dönüşecek süreçler koymak.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • kayısı sevdalısı (1 ay önce)Kazın isimli kullanıcı yorumuna
    Benim burada söylemek istediğim şey şu: yayın var yayın var... ama yök ün gözünde her yayın aynı... atıf var atıf var... (başka üniversitelerde bazı ödül almış hocalarımızın atıflarının büyük kısmı kendisine yaptığı atıflar, veya düşük profilli 3. dünya ülkelerinden atıf almak ne kadar anlamlı?) proje var proje var... birçoğu ülkenin bütçesine yük olmaktan başka birşey değil (tübitak projesi olsa dahi)... yabancı öğrenci var, yabancı öğrenci var... (ne demek istediğimi anlayan anlıyor) İşleri kağıt üzerinde istatistik için yaptığınızda sıralamalarda yükseliyorsunuz. Fırat ve Erciyes bunu bizden daha iyi yaptı sadece. Bu olaya bakış açınız ile ilgilidir. Derdiniz kalite ise bunlara kulak asmazsınız ama derdiniz başınızın okşanması veya aferin denmesi (mecazen) ise tabi ki her işi istatistiğe dökersiniz. Bilmem anlatabiliyor muyum...
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Hoca sanki bilmesek hergün bilim hergün bişey üretiynizde yayın yapamıysınız diyecez yatış
    %73
    %27
    Yanıtla
  • kayısı sevdalısı (1 ay önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Her gün bir şey üretilmez zaten. Sürekli buluş yaptık diye ortaya çıkanlara da itibar etmeyin. Bu işler dünden bugüne olmaz. Yüzlerce yılın bilimsel birikiminin karşısında iki dakikada koca karı ilacı gibi buluş yapılamaz zaten. Demek istediğim İnönü'yü geçtiği için söylenilen üniversitelerin istatistik peşinde koştuğu...
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Urap Ortadoğu teknik üniversitesinin çeşitli kriterlerle üniversiteleri sıralaması ile oluşuyor. Bu kriterler öğretim üyelerinin makaleleri, atıf sayıları, toplam yayın etkisi, uluslar arası işbirliği gibidir. Hal böyle olunca bazı üniversiteler bu kriterleri yeterince karşılamadığı için sıralamada yer alamıyor. Bu kadar basit. Fırat Üniversitesi mühendislik, veterinerlik alanında sayılı üniversitelerden birisi. Başka üniversitelerin çalışmalarını küçümsemek yerine biz nerede hata yapıyoruz diye öz eleştiri yapmak gerekmez mi? Öz eleştiri yapma sonra kalk kaliteden bahset.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • kayısı sevdalısı (1 ay önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Benim de anlatmaya çalıştığım şeyleri söylemişsiniz teşekkür ederim. Birçok parametre var ve bunların çoğu sadece istatistik. Örneğin sırf akademik teşvik almak için yapılan yayından kime ne hayır gelir? Veya saçma sapan listelere girmek için birbirinin aynısı bir ton makale yapmanın bir anlamı var mı? Fırat ve Erciyes sıralamada yükseldi diye dert edinip aynı yolu mu izlesin herkes? Samimi söylüyorum kimseye faydası dokunmaz. Derdiniz dünya ile rekabet ise kusura bakmayın Malatya'nın da Elazığ ın da 1000 fırın ekmek yemesi lazım. Ha yok derdiniz Fırat bizi geçtiyse boşuna üzülmeyin çünkü tek fark biraz fazla istatistik yapmış olmaları. Derdiniz sidik yarışıysa eğer bu söylediklerimi unutun gitsin...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • 1Vatandas (1 ay önce)
    Çok normal eski rektör döneminde yandaş omurgasız ve biyatci olmadığım için fakültemi bitirememiş biriyim bazı hocalar kafalarına göre not veriyor hiyerarşi yapıyor ve şikayet edecek yönetim yoktu. Ampulcu hdp li ve çakma ülkücü torpilli hocaların okulu cocuklari Malatyada okutmayin.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • osmani (1 ay önce)
    karaciğer nakli ni dikkate almıyorlarmı
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Crisis (1 ay önce)
    TÖTM deki akademik ünvanı olan doktorlar orada kendi krallıklarını ilan etmişler.Hasta kabul ediyorlar_etmiyorlar,kendi rahatlarına gore.plk te de randevular birkac ay sonraya..orası kamu hastanesi degilmi?butün aciller MEAH a..Ahmet Kızılay ve yıllardır Sağlık mudürlügü koltugünda oturanlar bunun baş sorumlularıdır.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Akademisyene değilde sisteme bakalım bu kafayla kalan akademisyende gider istanbullarda sürünürüz
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ne kafasından bahsettiginizi bilmiyorum..Ama sistemin çok eksigi,hatası oldugu dogru.bu yüzden universiteye geçip hoca olup rahat edeyim diyen pek çok kişi üniversitelere geçebiliyor..Yinede hala hoca gibi hocalık yapan saygıdeger akademisyenlerimizde var.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • yakında bütün tıpçı akademisyenler yurt dışına taşınır
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Giderlerse gitsinler. (!)
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Orhan (1 ay önce)
    Üniversitelerdeki filim bitmezse bilime sıra gelmez. Bilim tarafsızdır. Bilim cemaat, tarikat, siyaset güdümünde olmamalı. Sosyal medyasında 9. sırada olduğunu ve başarı gibi paylaşan eski yönetici farklı açıdan bakmış demek ki. Malatya'daki 2 üniversiteyi yüksek lise haline getirdiler.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • cahit (1 ay önce)
    Alavere - Delavere oyunlarında kesinlikle ilk 5 'te yer alır.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • ferhat (1 ay önce)
    Bu kadar cemaatleşmeden sonra ne bekliyordunuz? Artık level atlayarak "ötekileştirdiklerini" bir kenara bırakın, kendi aralarında çekişip duruyorlar. Bilim mi? Kimin umurunda? Öncelikli dert kadrolaşma. Son yıllarda atanan Doktora Öğretim Üyelerine bir bakın .Başarılarına da bir bakın. Her sene aynı 3-5 akademisyenden başka ortada kim var? Yoklar. Bilim konusunda yetersiz oldukları için idari personele sarmış durumdalar. İdari personel işini yaparak iş yaptıklarını zannedip kendilerini rahatlatıyorlar. Akademik seviye yerlerde. Eskiden hocanın bir ağırlığı vardı. Şimdi ensesine şaplak atmak üzereler. Kendi elleri ile yaptılar. Şimdi de toparlayamıyorlar. Birbirlerini uyaramıyorlar bile. "Sen yapamıyorsun, bilmiyorsun" diyemiyorlar. Atananları görevden bile alamıyorlar. Pisliklerinde boğuldukça idari işlere sarıyorlar ve o işleri de batırıyorlar. Bize Vatansever savcılar lazım, denetçiler lazım, Sayıştaycılar lazım.Birilerinin arık harekete geçmesi lazım.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Müslüm (1 ay önce)
    Amaç her yere üniversite açmak değil üniversitelerin kalitesini artırmak olmalıdır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • gazi (1 ay önce)
    Hangi alanda ilk 20 de. herkes kendine baksın
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Oktay (1 ay önce)
    Malatya neyse birinci olduki unuversite de olsun. Sağlıkta mi spordami insanliktami ?hepsinden sınıfta kaldı.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Mehmet... (1 ay önce)
    Fırat üniversitesi ilklerde. Helal olsun elazığlılara. Her konuda bizi geçtiler. Şehirlerin kaliteli yaşam endeks sıralamadında da malatyanının fersah fersah önündeler.
    %84
    %16
    Yanıtla