SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Yaşanılması Zor Bir Şehir Haline Geldi"

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, "Şehrin hayatı zorlaştı. Deprem çok büyük bir yıkım yaptı. Deprem sadece binaları yıkmadı, kültürel alt yapıyı da yıktı, alışkanlıkları da yıktı, dostlukları ve insanın konfor alanlarını da yıktı. Hepsi bir araya geldiğinde Malatya, yaşanılması zor bir şehir haline geldi." dedi.

Prof. Dr. Hasan Pekdemir, Gazeteci Hülya Kaya’nın hazırlayıp sunduğu ERTV’de Güne Bakış Programına konuk oldu. 

Günümüzde kalp hastalıklarının en büyük sebeplerinden birinin stres olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Pekdemir, "Bu şehirde yaşayıp da stres altında olmamak mümkün değil. Stres yükü gittikçe artıyor. Deprem, Türkiye'nin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiği döneme denk geldi. '2-3 yılda toparlanır' deniliyordu, ama benim gördüğüm bu toparlanma bir on yılları bulacak. Bu durum Malatya'yı çok geri götürecek." ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminde kalp hastalarının arttığını ve bunun her pandemi döneminin bir sonucu olduğunu belirten Prof. Dr. Pekdemir, "Özellikle korona gibi ağır gribal enfeksiyonlar kalp krizi riskini artırıyor. Kalp ve dolaşım sistemi hastaları akciğer hastalarından daha ağır etkilendiler. Aşıların kalp krizi riskini arttırdığına dair bir tane bilimsel veri yok. Söylenti çok. Pandemi geçeli 3 yıl olmuş, şimdi kalp krizi geçirmiş, aşıdan olduğunu söylüyor. Aşı yapımı için çok ciddi bir süreç geçiriliyor ve ondan sonra izin veriliyor. Aşıların yan etkisi olmuş mudur mutlaka vardır. Ben aşıya karşı değilim, aşı olmalıyız." şeklinde konuştu.

Kalp hastalığının yıllar içinde gençleştiğini ve gençlere doğru gittiğini belirten Prof. Dr. Pekdemir, "Burada stres, beslenme kültürü, hareket, yaşam tarzı çok önemli. Bunlar bulunmadığı müddetçe gittikçe gençlere doğru geliyor." dedi.

Prof. Dr. Pekdemir, “Bir hasta tekrar tekrar acillere, polikliniklere başvuruyorsa sağlık açısından onun problemini çözememişiz demektir." diyerek sağlık sistemine eleştiride bulundu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • zafer (1 ay önce)
    deyerli hocam böyle bir teşis koyduysa sonuna kadar haklıdır allah işini rast getirsin degerlimizdir
    %75
    %25
    Yanıtla
  • İhsan atalan (1 ay önce)
    Gerçekten çok doğru tesbit teşekkürler hocam
    %75
    %25
    Yanıtla
  • riza (1 ay önce)
    stentlerden eko lardan para alınmasın millet fakrı zaruri
    %77
    %23
    Yanıtla
  • abdullah (1 ay önce)
    Mecburiyet denen kavram olmasa bir dakika bile durulacağı kalmamış bu memleketin... -anlayışssız insalık-kabadayalık- trafik-hayat pahalılığı- hava kirliliği- kiraların fahiş fiyattan devam etmesi- giyim yiyecek pahalılığı...... aklınıza ne gelirse o var durumda....
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 ay önce)
    Hasan hoca çok haklı. Malatyayı zorlaştıran en önemli faktör rant peşindeki yöneticiler idareciler. Deprem bahanesiyle bir rezerv alan dediler yetmedi kamulaştırmasız el koymaya kadar küstahlaştılar. Zengine güçlüye dokunan yok hatta projeler onlara sorularak yapılıyor. Garibanın malına, hakkına göz dikenler bu dünyada iflah olmasın.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Kayısı sevdalısı (1 ay önce)
    Malatya ne yazık ki büyük bir köy olma yoluna girdiği 2014-15 gibi yılların ardından dönüşümünü tamamlayarak büyük bir köye dönüştü. Siz bir köyden değilseniz o köyde yaşamak ne kadar zorsa Malatyada da dışarıdan gelenler için hayat o kadar zor (adıyaman elazığ gibi çok yakın şehirleri saymıyorum). Şehirde ne yazık ki herşey akraba eş dost üzerinden dönüyor, toplum feodal ilişkilerin dışına çıkamıyor eğitim düzeyi ne derece yükselirse yükselsin. Bu da şehrin içine kapanması iyice arttırıyor ve her geçen gün daha büyük bir köye dönüşüyor. Bu döngü bozulur mu? Bu kabuk kırılır mı? Ne yazık ki çok zor görünüyor...
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatyali (1 ay önce)
    Sende mi bırakıp gideceksin bizi ve çok sevdiğin memleketini hocamm :(
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet 44 (1 ay önce)
    Hocam doğru demiş malesef her yönden zorlaştı malatya'da yaşam
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah Topdağ (1 ay önce)
    Allah razı olsun hocamizdan kendisi bölgemiz ve ilimiz için önemli bir değer kıymetini bilmek gerek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    Şehirleri yaşanılır kılan o şehirde ki dost insanlardır, maalesef depremle birlikte bir çok akrabamız, arkadaşımız , komşumuz ve tanıdık insan şehri terk ettiler, maalesef yıllarca beraber olduğum terzimi, berberimi, dibek kahvecimi kısacası eski esnafımı, yıllarca tedavi olduğum doktorumu artık göremiyorum artık şehir mi bana yabancı benmi şehre yabancı bilmiyorum, değerli dostlar şehre uzak dağların arkasında yapılan 2.bölge tokiler ile tamamıyla şehirden kopacağız evde oturmaya mahkum olacağız, toplu taşıma ile belki 3 saatte yeni caminin olduğu bölgeye gelip tekrar gidemeyeceğiz, 90 yıllarda Akkent için buraya evmi yapılır diyen bizler maalesef buğün Akkente 20 km uzak yerlere gitmek zorunda kaldık.
    %94
    %6
    Yanıtla