SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya'ya 4 Milyon Metrekare Yeşil Alanı 3 Yılda Kazandırdık"

A- A+ PAYLAŞ

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi Fidan Dikim Töreni’ne katılan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye’deki yeşil alanların dönüştürülmesinin mimarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek, Malatya’da 4 milyon m2 yeşil alanın 3 yıl içerisinde kazandırıldığını ifade etti.

Türkiye’nin yeşil alanlarının artırılması için başlatılan Millet Bahçeleri çalışmaları devam ediyor. Son olarak temeli atılan ve 2023 yılında tamamlanması planlanan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi için fidan dikim töreni gerçekleştirildi. Törene katılan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, insanın akciğersiz yaşayamayacağını ve toplumunda akciğerlerinin yeşil alanlar olduğunu ifade etti.

“ Toplumun akciğerleri yeşil alanlardır”

Malatya’da yeşil alan sayısını artırmak için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını dile getiren Başkan Gürkan, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın Malatya ziyaretlerinde biz, Malatya’da yeşil alanların çoğaltılması noktasında ve kapalı spor salonuyla birlikte stadın yerinin yeşil alan olması için verilmesi noktasında isteğimizi iletmiştik. Türkiye genelinde Sayın Cumhurbaşkanımız bunu teşmil ederek 14 ildeki stadyumların yerlerini Millet Bahçesi olarak ilan etmişti. Bu konuda da Malatya’da bunun temelinin atılmasından dolayı büyük onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu anlamda yeşil alanların mimarı olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza Malatya halkı adına teşekkür ediyorum. 

İnsan akciğersiz yaşayamaz. Toplumun akciğerleri de yeşil alanlardır. Dolayısıyla biz, yeşil alanları artırma noktasında veya mevcudu daraltmama noktasında elimizden gelen gayreti ve çabayı göstermemiz lazım. Özellikle yerel yöneticiler ve yöneticiler bazında. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadisi şerifinde derki ‘Yarın kıyametin kopacağını bilseniz, elinizdeki son fidanı mutlaka dikiniz’ buyuruyor. Biz, böyle bir inancın mensuplarıyız. İnsanlık açısından baktığımız zaman, insanın biyolojik, kültürel ve sosyal bir varlık olduğunu bunların idame ettirilmesi için de yeşil alanın korunması, çevre ile ilgili hassasiyetlere dikkat edilmesi gerekir” dedi.

“Yeşil alan miktarını dünya standartlarının üzerine çıkarmak için çalışıyoruz”

Malatya’da kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırdıklarını dile getiren Başkan Gürkan, “Şehirlerde insanların akciğeri olabilecek, şehirlerin nefes alabileceği şehir parkları, bugünkü deyimiyle Millet Bahçeleri oluşturmalıyız. Bizler Malatya’da yeşil alanların çoğaltılması, kişi başına düşen yeşil miktarının Avrupa standartlarının ve dünya standartlarının üzerine çıkması noktasında yoğun bir çalışma içerisindeyiz. 3 milyon 100 bin m2’lik İnderesi Beydağı Parkımızda çalışmalarımızı yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’un katılımlarıyla 300 bin m2’lik 100. Yıl Parkımızın Millet Bahçemizin ikincisinin temelini attık. 90 bin m2’lik Millet Bahçemiz hizmete sunuldu. Malatya’da bizler 4 milyon m2’lik yeşil alan ve park yapıyoruz. Tecde Kayalık Parkımız, Horata Parkımız ve ilçelerimize yeni meydanlar ve parklar yapıyoruz. Malatya, aslına uygun, adıyla müsemma bir şekilde Yeşil Malatya unvanına kavuşması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Yeşilin korunması aynı zamanda insanın korunması anlamındadır. İnsanın akciğeri neyse, toplumun akciğeri de yeşil alanlardır. Malatya’nın yeşilinin korunması yeşil Malatya isminin kuşaktan kuşağa devam etmesi noktasında yerel yöneticiler olarak elimizden gelen gayret ve çabayı gösteriyoruz.” diye konuştu.

Bülten

GÖRSELLER:

100. Yıl Parkının inşa edilmekte olduğu alan

Horata Parkı- Mesiresi

İnderesi Tabiat Parkı

Kernek Parkı

İnönü Stadı'nın yerine yapılan Millet Bahçesi

Tecde- Kayalık Parkı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Vatan daş (2 yıl önce)
    Millet aç, susuz akşama kadar dolaşır durur artık bu parklarda, bu kadar park bahçe yapacağınıza fabrika kursaydınız gençlere iş verseydiniz bu kadar insan işsiz dolaşmazdı sokaklarda! 2 çocuğum var ( iyi ki 3 yapmamışım) ikisi de işsiz yurt dışına gitmek için uğraşıyor. Bu memlekette evlenilmez, evlense bile ürenilmez, faturalar ve temel ihtiyaç maddeleri uçtu gitti, Dış borçları bir kenara koydum daha 20/30 sene $ ile ödenecek garanti gelirli hastane, köprü, havalimanı, otoyol borçları var. Hayatımız vergi oldu 5 alırsak 3 ü vergiye gidiyor. Bıktık artık...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tunc (2 yıl önce)
    Bir sürü yeşil alanı imara açarak yok ettiniz, Karakavak, bostanbaşı, Kayalık gibi , gerçek yeşilliği yok edin, sonra gidip karayolunun orta refüjünde ağaç yetiştirmeye çalışın, kim inanır size, m2 söyleyerek yaptığınız işi de abartmayın kimse yemiyor bunları
    %100
    %0
    Yanıtla
  • zekeriya (2 yıl önce)
    bu listde olmayan parklar : 1-turgut özal tabiat parkı ve göleti : battalgazi ilçesi, orduzu bölgesinde bulunuyor.malatyada yıllardı park olarak kullanılan bir yer.malatya belediye başkanı ahmet çakır döneminde yenilendi. 2 defa yenilendi. malatya’ nın en yakın, malatya’nın en büyük , malatya’ nın engüzel parkı. 2-beylerderesi parkı ve beylerderesi göleti : yeşilyurt ilçesi , yakınca mahallesinde bulunuyor. 1.300 dönüm olduğu söyleniyor.yeşilyurt belediye başkanı mehmet çınar döneminde yapıldı. henüz tamamlanmadı. 3- ispendere içmeleri : battalgazi ilçesi çolaklı köyünde bulunuyor.malatyada uzunyıllardır mesire yeri olarak kullanılan bir yer. bundan 4-5 sene önce battalgazi belediye başkanı selattin gürken döneminde komple yenilendi. 4- abdullah gül parkı : yeşilyurt ilçesi ,inönü caddesi üzerinde bulunuyor. 100 dönüm olduğu söyleniyor.malatya belediye başkanı hacı uğur polat döneminde yapıldı. 5-hasan basri park : battalgazi ilçesi hasanbasri türbesi yanında bulunuyor.uzun yıllardaır park olarak kullanılan bir yer. 6-çınar park : battalgazi ilçesi , orduzu bölgesinde bulunuyor. 7 dönüm olduğu söyleniyor. bundan 4-5 sene önce battalgazi belediye başkanı selattin gürkan döneminde yapıldı. 7-battalgazi iskele park : battalgazi ilçesi baskil ilçesi feribotlarının kalktığı yerde bulunuyor. 6-7 yıl önce malatya belediye başkanı hacı uğur polat döneminde yapıldı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Düzeltme: Sümer Park, Münir Erkal'in projesiydi ama Cemal Akın yaptı. İnönü Stadı yerine yapılan Millet Bahçesini Hacı Uğur Polat değil, TOKİ yaptı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ZEKERİYA (2 yıl önce)
    malatya parkları : eleştriler - öneriler : 1-beydağı tabiat parkı : battalgazi ilçesi inderesi bölgesi. buradaki çalışma belediye başkanı selattin gürkan’ dan önceki belediye başkanı hacı uğur polat tarafından yapıldı. 900 dönüm olduğu söylendi. 100 dönümü park olarak düzenlendi.şimdi belediye başkanı selattin gürkan buranın 3100 dönüm olduğunu söylüyor. son 3 yıl içinde malatya’ ya kazandırıldığını söylüyor. yalan. yalan. yalan. 2-yüzünci yıl parkı : yeşilyurt ilçesi fahri kayahan bölgesinde bulunuyor. 300 dönüm olduğu söylendi. nisan 2022 tarihinde 1 ay önce temel alıldı . 2023 yılında , 1 yıl sonra faliyete geçmesi planlanıyor. şimdi belediye başkanı selattin gürkan son 3 yıl içinde malatya’ ya kazandırıldığını söylüyor. 3- millet bahçesi : bakkatgazi ilçesi belediye binası yanında bulunuyor. inönü futbol stadyumu ve atatürk kapalı spor salonu yerine bulunuyor. buradaki çalışma belediye başkanı selattin gürkan’ dan önceki belediye başkanı hacı uğur polat tarafından yapıldı. 90 dönüm olduğu söyleniyor. şimdi belediye başkanı selattin gürkan son 3 yıl içinde malatya’ya kazandırıldığını söylüyor. 4- kernek parkı : battalgazi ilçesi . kernek camii yanında bulunuyor . 25 senedir park olarak kullanılan yer. buradaki çalışma selattin gürkan’ dan önceki malatya belediye başkanı ahmet münir erkal tarafından yapıldı. daha sonra 2 defa yenilendi. enson 2021 yılnda belediye başkanı selattin gürkan tarafından yenilendi. şimdi belediye başkanı selattin gürkan son 3 yıl içinde malatya’ya kazandırıldığını söylüyor. 5-horata su kaynağı ve parkı : yeşilyurt ilçesi konak mahallesinde bulunuyor. uzun yıllardır park olarak kullanılıyor. enson 2021 yılnda belediye başkanı selattin gürkan tarafından yenilendi. şimdi belediye başkanı selattin gürkan son 3 yıl içinde malatya’ya kazandırıldığını söylüyor.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • kaya (2 yıl önce)
    Şeker fabrikasının uygun yeşil alanı da keşke park yapılsa güzel büyük ağaçlar var en azından o bölgede spor salonun yanında güzel bir park olur...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hoca 44 (2 yıl önce)
    Milyarlarca cm2 yapar helal olsun...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alp (2 yıl önce)
    Tabiat parkı paralı Diğer parklarda başta SÜMERPARK olmak üzere işletmeciler tarafından işgal edilmiş durumda.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    Selahattin Gürkan döneminde hiç yeşil alan yapılmadı. Haberdeki fotoğraflarda gösterilen yerlerin tamamı başka dönemlerde yapıldı. MİLLET BAHÇESİ Hacı Uğur Polat döneminde eski stadın yıkımıyla başladı Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. İNDERESİ PARKI Ahmet Çakır döneminde başlandı Hacı Uğur Polat döneminde kısmen açıldı. Hala aynı. HORATA PARKI vardı her gelen düzenliyor. 100. YIL PARKI Hacı Uğur Polat döneminde projesi halka açıklandı. henüz yapılmadı. KERNEK PARKI Münir Erkal döneminde yapıldı. Ahmet Çakır döneminde düzenlendi.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Hoca44 (2 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Yazınkî kaysi ağaçları Gürkan döneminde kisinkililer Cemal Akın döneminde birde babayurdu anayurt yaptı battalgaziyi eskimalatya yapıp mazideki unuttum
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Dağıstanlı (2 yıl önce)
    Parka girebilmek için ücret alınıyordu en son gittiğimde hala alınıyormu acaba. Bu utanç verici durum bir an önce kaldırılmalı
    %84
    %16
    Yanıtla
  • selim (2 yıl önce)
    Evet yeşili YOK ETTİNİZ tabiat parkı diye bir alan gittim gördüm pislik içinde viran bir yer birde reklam yapıyorsunuz yaptık bunları yapacağız giriş üçtertli 21 tl. Yaklaşık bir asırdır mesire alanı olarak kullanılan mesire alanı gündüz bey kapılık alanını da kendinize tahsis ettiniz kapılık mesire alanı yıllardır dsi ait bir bölge ne zamanki büyük şehir olundu maski ye devroldu o alan beylere ait oldu hani halktınız halktan biri idiniz milletin mesire alanına göz diktiniz millet bahçesi yapacağınıza milletin elindekileri almayın
    %92
    %8
    Yanıtla
  • ekrem (2 yıl önce)
    Malatya yeşil alan açısından gördüğüm en fakir illerden biri. Zaten doğa yok, (merkezden bahsediyorum). olan da hoyrat şekilde kullanılmış ve insana, tabiata alan bırakılmamış, insanlar hafta sonu gidecek nefes alacak yer arıyor, gidin ispendereye, orduzuna hafta sonu bakın, adım atılacak yer yok, tışık tıkış. Herkes memleketini sever buna diyeceğim yok fakat Malatya iddia edildiği gibi "yeşil" filan değil çöl, çöl. eğer eskiden yeşildiyse de şu an tam bir çöl. Değil 4 milyon 40 milyon m2 yer bile buraları yeşillendirmek için yetmez. tüm Malatya'nın başta büyükşehir olmak üzere yeşillendirme çalışmaları için seferber olması gerekiyor, zira zaman hep aleyhine işliyor bu memleketin. Çölleşme durmaksızın devam ediyor...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • hasan (2 yıl önce)
    Başkan çimen dikmeyi yeşil alan yaptık diye millete sunuyor. Eskiden virajdan hürriyet parkına inönü caddesinde yürüdüğümüzde üstümüze güneş düşmezdi, çarşı içi yine öyleydi. şimdi bir yolun sağına bir soluna geçiyoruz ki gölgede gidelim. koca koca ağaçları kestiler şehrin her yerindeki gölge bir yer mi kaldı? nerede yeşil alan? Diktikleri ağaçları da sürekli budayarak büyümelerine engel oluyorlar. Eskiden yeşil Malatya denirdi, hani nerede? Sokakların iki tarafındaki ağaçların dalları birbirine kavuşur yollar komple gölge idi. Yeşil Malatya oldu beton Malatya.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • malatya hayranı (2 yıl önce)
    horata mesire yerinde neler yapılmalı : 1-horata su kaynağının 250 mt doğu, 250 mt batı , 250 mt güney , 250 mt kuzey istikametinde alan malatya büyükşehir belediyesi tarafından istimlak edilmelidir. 2-horata su kaynağı alanı içerisinde varolan özel sahıslara ait yapılar yıkılmalıdır. 3- horata su kaynağının 1000 mt doğu, 1000 mt batı , 1000 mt güney , 1000 mt kuzey istikametinde alan içerisinde bulunan özel sahıslara ait su sondaj kuyuları kapatılmalı, yeni su sondaj kuyusu yapımı yasaklanmalıdır. 4-horata su kaynağı alanının tamamı örgü tel ile kapatılmalı , insalar ve araçlar için yalnıca 2 adet kapı bırakılmalıdır. 5-horata su kaynağı alanında boş alanların tamamına çimlendirme yapılmalıdır. 6-horata mesire yeri alanında yeterli sayıda kamelya bırakılmalı, kamelyalar arasında mesafe olmalı, günlük olarak piknik yapılmasına müsaade edilmelidir. 7- horata mesire yeri yanındaki açık düğün salonu olarak kullanılan yer kapatılmalı, bu alan horata mesire yerine dahil edilmelidir. 8-horata mesire yerine yakın olan futbol sahası ve yanındaki boş alan horata mesire yerine dahil edilmeli, açık otopark olarak düzenlenmelidir. 9-horata mesire yerinde 12 ay , 24 saat süresince yeterli sayıda özel güvenlik görevlisi bulundurulmalıdır. 10- horata mesire yeri alanı malatya büyükşehir belediyesi veya yeşilyurt belediyesi tarafından hergün düzenli temizliği yapılmalıdır.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bu kadar fakir fukara garip guraba varken olmaz bu taleplerin hele altmış yıllık bir ömür için ne olacak orda çoban baba türbesi var ona bir Fatiha oku Malatya'da tek mesire yeri horatamı bir kaç kez gittik pişman olduk dumandan geçilmiyor irdaki suyu bir an önce kapalı sisteme alıp içme ve sulama suyu olarak kullanılması yada şişeleme tesisi olabilir..bir an önce üzeri kapatılmalı şehir mezarlığı doldu yeni bir mezarlık olarak degerlendilerebilir derenin içi güzel olur tarım arazisinde değil.mevcur mezarlığın yeri birinci sınıf mutlak tarım arazisi bu vesile ile yesilenmis olur bence suyu kapalı sisteme alıp mezarlık yapılmalı ilerde yeni yonetimlerle alkol.merkezleride olmaz bırakın bu dünya işlerinizi ahiretinizi güzel yapmak için 1mt dogu2mt güney 2mt batı olmak üzere herkes kendi kamulaştırılması için gerekenlerini yapsin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya'nın en güzel yerleri için şu yazdıklarına bak... Git Elazığ'da yaptır bu süpersonik projelerini.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (2 yıl önce)
    Tektek söylesin bakalım nereye yapmış Selahattin başkan bu kadar parkı bizde bilelim Kernek Sümerpark Pınarbaşı vs zaten vardı Cemal Akın döneminde belediyeye kazandırılan 300 dönüm araziyi yapıyor eyvallah fakat başkan abartmayı çok seviyor galiba yandaş medya TV lerde hep Selahattin başkanın haberini yapıyor
    %96
    %4
    Yanıtla
  • paşa44 (2 yıl önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen mevcut var olan yerler revize edilmiş, yeni sadece tabiat parkı yapılmış, gerisi mübalağa yani abartma sanatı!!! Yeni şeyler yapın, yeni şeyler söyleyin var olanı güncellemek, otobüs durağı yapmak bu şehrin vizyonu olamaz!!! Elazığ'daki Kültür Park size örnek olsun. Beğenmediğiniz Elazığ ve Sivas bile sizi yakalamak üzere.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Hasan (2 yıl önce)
    HaberTürk yayınında Gürkan "Millet Bahçesi fikrini Cumhurbaşkanı benden öğrendi demişti" bülten yine bu sözden geri adım atmış Belediye sitesinde bu yazı hala duruyor Gürkan’ın Hizmet süresi içindeki “Yeşil Kuşak Projesi” Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından “Millet Bahçesi” ismi ile taçlandırılıp Türkiye geneline teşmil edilmiştir. Malatya işte böyle biri varken senin sırtın yere gelmez Reis bile onu dinliyor
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Sevgili okurlar, 4 milyon m2 demek sadece ve sadece 4 km2 demektir. Küçük değildir ancak büyütülecek bir alan da değildir. Hesap yapmayı bilmeyenler boşa böbürlenmesin diye yazdım.
    %77
    %23
    Yanıtla