Depremin vurduğu illerden biri olan Malatya’da 3 aylık yaz tatilinin ardından yeni eğitim-öğretim sezonu başladı. Deprem nedeniyle 31 bin öğrencinin geri dönmediği şehirde 153 bin 927 öğrenci ders başı yaptı.
6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinin yıktığı illerden biri olan Malatya’da da 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bugün başladı. Yüzlerce okulun ağır hasar aldığı kentte hasarsız ve az hasarlı olan 410 okulda 153 bin 927 öğrenci eğitime başladı. İlköğretim Haftası’nın da başlaması nedeniyle Diniye Çalık İlkokulu’nda tören düzenlendi.
Törene, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Programın açılışında konuşan Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, yeni bir eğitim-öğretim yılına kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “6 Şubat’tan sonra eğitimde bir takım aksamalar yaşansa da bu yıl tekrar düzenimizi kurarak yeni eğitim yılına başlamak için hazırlıklarımızı azami ölçüde tamamladık” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da, eğitim-öğretim olgusunun önemine değinerek, “Burada öğretmenlerimize de önemli görevler düşüyor. Eğitim öğretimi bir okula hapis etmek ve ya bir öğretmene endekslemek doğu değil. Eğitim öğretimde en önemli faktörlerin başında aile, kalıtım, çevre, okul ve öğretmen gelir” şeklinde konuştu.
Her eğitim öğretim yılının yeni bir heyecanla başladığını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak 2023-2024 öğretim yılına yeni bir bakış açısıyla başladık. Bakanımızın bir genelgesiyle okullarımıza bazı tavsiyelerimiz ve emirlerimiz oldu. Bunların başında gelen öncelikle şu anda içinde bulunduğumuz bu ilkokulumuzda olduğu gibi okullarımızda olabildiğince çocuklarımızın geleneksel oyunlarımızla buluşturulması ve onların başta fiziki obezite sonra da dijital obeziteye karşı muhafaza edilmesi. Bunun için de okul alanlarımızda çocuklarımızı geleneksel oyunlarımızla buluşturmak bizim önceliğimiz olacak. Yine çocuklarımızın içinde bulundukları kültürü, ortamı, şehri tanımaları için bir gayret içerisinde olacak öğretmenlerimiz. Özellikle seçmeli derslerde, ortaokullarda ve liselerde, bilim, insan, toplum, din, ahlak, değer ve kültür, sanat ve spor alanında her bir kategoriden yavrularımızın ders seçerek akademik derslerle beraber ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geliştirilmesi esas alınacak. Bunun için de bizim öğretmenlerimize ve yöneticilerimize çok büyük sorumluluklar düşmekte."
Öğretmenlerin bu açıdan en güçlü halkaları olduğunu belirten Yılmaz, çocukları geleceğe hazırlayacak olan öğretmenlerin çocukları, bilginin aydınlığını göstererek insanlığın ve toplumun geleceğinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına, Türkiye Yüzyılı vizyonuna hazırlayacaklarını söyledi.
Malatya Valisi Ersin Yazıcı da yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.
Kentin artık yaşadığı kötü anları geride bırakıp hayatın normalleştiğini ve yaşamın devam ettiğini okullarla topluma, halka göstermeye devam edeceğini kaydeden Yazıcı, "Sevgili öğrenciler, her şey tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi olacak. Kültür, sanat, spor, eğitim her şey ama her şey 6 Şubat'tan önce nasılsa önümüzdeki günlerde de aynısı olacak. Sevgili öğretmenlerimden de hayatın normalleştiğini, eğitimin tıpkı eskisi gibi devam etmesi gerektiğini ve buna göre hareket edilmesini bekliyorum." dedi.
Malatya'da görev yapan 11 bin 378 öğretmene seslenen Yazıcı, 153 bin 900 çocuğun onlara emanet olduğunu, onları en güzel ve doğru şekilde dönüştürmenin öğretmenlerin görevi olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından 4. sınıf öğrencileri okula yeni başlayan birinci sınıf öğrencilerine çiçek takdim etti. Protokol tarafından ilk ders zilinin çalınması ile sınıflara geçen öğrencilere ücretsiz ders kitapları da dağıtıldı.
AA- iha