SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'da Adalete Erişim Sorunu Var'

'Malatya'da Adalete Erişim Sorunu Var'
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’de  ve depremi bölgesi 11 ilden Adalet Binası olmayan tek il olan ve 7 ayrı binada vatandaşın adalet aradığı Malatya’da, Malatya Barosu’nun organizesi ile avukatlar tarafından “Tek Çatıda Adliye” adlı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe destek için Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan’da katılarak, “Bugün adalete erişim hakkı, Malatya’da avukatlar için mesleki bir sorun haline geldiği gibi tüm Malatyalıların temel adalete erişim hakkı sorununa dönüşmüştür.” dedi.

Malatya Baro Başkanı Avukat Onur Demez, “Adalete erişim hakkını fiili olarak kısıtlayan, adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vuran bu kararlarla birlikte yargısal işlemler ilimizde yedi ayrı ek binada hizmet vermektedir. Hakim ve savcı odaları, mahkeme kalemleri duruşma salonlarına çevrilmiştir. Meslektaşlarımızın ayakta beklediği, dosyalarını dahi koyacak yer bulamadıkları bu salonlarda yapılan savunmaların, verilen beyanların bırakın hakim ve savcılara ulaşmasına, zabıtlara dahi geçmediğine maalesef şahit olmaktayız” sözleri ile Malatya’da adliyenin ve adalet hizmetlerinin durumunu gözler önüne serdi.  

Malatya Baro Başkanlığı, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde ağır hasar alan ve yıkılan Malatya Adliye binasının yerine adliye hizmetlerinin bir birbirinden kilometrelerce uzaklıkta 7 ayrı binada hizmet vermesini eleştiren avukatlar, Malatya Barosu’nun organizasyonu ile “Tek Çatıda Adliye” adlı yürüyüş yaptılar.   

TÜİK binasının arkasında bulunan konteyner mahkeme salonlarının önünde toplanan avukatlar, “Bölünmüş adliye istemiyoruz” dediler.

“Adliye hizmetleri Malatya’da 7 ayrı binada veriliyor” 
Malatya Baro Başkanı Avukat Onur Demez, yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada, “6 Şubat depreminde adliyemizin yıkılmasından sonra avukatların, yargı mensuplarının, adliye personellerinin ve en önemlisi vatandaşlarımızın hali hiç düşünülmeden adliye binalarına ilişkin özensiz kararlar alınmıştır” dedi.  

“Savunmaların zabıtlara daha geçilmediği bir ortam var”
Demez, yeni adliye sarayının temelinin henüz atılmadığını, binanın iki yılda bitirilmesinin ön görüldüğünü ifade ederek, “Adalete erişim hakkını fiili olarak kısıtlayan, adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vuran bu kararlarla birlikte yargısal işlemler ilimizde yedi ayrı ek binada hizmet vermektedir. Hakim ve savcı odaları, mahkeme kalemleri duruşma salonlarına çevrilmiştir. Meslektaşlarımızın ayakta beklediği, dosyalarını dahi koyacak yer bulamadıkları bu salonlarda yapılan savunmaların, verilen beyanların bırakın hakim ve savcılara ulaşmasına, zabıtlara dahi geçmediğine maalesef şahit olmaktayız” diye konuştu.  

“İl Merkezinde binalar tahsis edilmeli”
Adliye hizmetlerinin verildiği yerlerin yoğun trafik akışının olduğu bölgelerde bulunduğuna dikkat çeken Demez, “Avukatlar için adliyeye varmak için can pazarına dönüşmektedir. Söz konusu noktalara ışık, kavşak ve üst geçit konulmalıdır. Alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, merkezde kullanılmayan ya da verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi sağlanmalıdır” dedi.  

Demez, defalarca yaşadıkları sıkıntıları dile getirmelerine rağmen problemin çözülmediğini kaydederek, “Son dönemde bölünüp çoğalan adliyeler, savunma mesleği açısından durumu çekilmez hale getirmiş ve avukatlığı amacına uygun yapabilmeyi imkansız kılmıştır” dedi.  

“Tek çatı olsun, çadırdan olsun” dedik, yapmadınız” 
Adliyelerin tek bir binada toplanması taleplerinin karar verici ve uygulayıcılar tarafından görülmediğini, 21’inci yüzyıl Türkiye’sinde çoklu binalarda yargısal faaliyetlerin sürdürülüyor olması nedeniyle avukatların ve vatandaşların adliye adliye dolaşma çilesinin sona ermediğini ifade eden Demez, şunları söyledi:

“Avukatlar binalar arasında mekik dokuyarak görevlerini yerine getirebilmek için insanüstü bir çaba harcamaktadır. Bu durum zaman zaman duruşmaların kaçmasına, dosyaların müracaata kalmasına, zamanında alınmayan duruşmalar nedeniyle duruşma saatlerinin çakışmasına ve hak kayıplarına yol açmaktadır. Bu sistemde işlerin yürütülmesinde güçlüklerle karşılaşılmaması mümkün değildir. Adliye hizmetlerinin tek bir çatı altında toplanması için “Yimpaş binası” dedik, “Olmaz” dediniz. “Maliye binası” dedik, “Yer yok” dediniz. “Yeşilyurt Belediyesi” dedik, vermediniz. “Tek çatı olsun, çadırdan olsun” dedik, yapmadınız. Malatya’da ek binalar için değil tek bina için ne yaptınız?”

“Deprem bölgesinde adliyesi olmayan tek il Malatya” 
Yürüyüşe destek için Malatya’ya gelen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ise depremden etkilenen 11 il arasında merkezde adliyesi kullanılamaz hale gelen tek ilin Malatya olduğunu belirtti.  

Sağkan, şunları söyledi:

“Bu kadar ağır bir süreçte yargılama faaliyetlerinin tekrar başlamasıyla beraber Malatya Baromuz ilk günden itibaren hem mesleki bir sorun olan hem de yurttaşların adalete erişim sorunu olan adliye sorununa defalarca dikkat çekmiştir. Daha önceden de ihtiyaç bulunan yeni bir adliyenin inşaat süreci hızlı bir şekilde ilerletilirken, geçiş sürecinin de mağduriyete son verecek yöntemleri ilgili makamlara iletmiştir. “Adalete erişim hakkı” dediğimiz hak, bizlerin genelde kadınlar, çocuklar, yaşlılar ya da engelli bireyler için kullandığımız bir kelimedir ancak bugün adalete erişim hakkı, Malatya’da avukatlar için mesleki bir sorun haline geldiği gibi tüm Malatyalıların temel adalete erişim hakkı sorununa dönüşmüştür. Bölünmüş adliye sorunu, sadece avukatın meslek bir sorunu değildir. Bölünmüş adliye sorunu en çok da yurttaşların, Malatyalıların adalete erişim sorunudur. Bu şartlarda adaletin tecellisini, adil bir yargılanmanın hayata geçmesini maalesef beklemek mümkün değil. Kışın ağırlaşacak hava şartlarına göre yurttaşlara ve avukatlara bu ortamın reva görülmesi kabul edilebilir bir durum değil, bunun çok ağır sonuçları olabilir. Yapım ihalesinin sonuçlandığını bildiğimiz yeni adliye sürecinin Malatya’nın kendine özgü durumu göz önüne alınarak ivedilikle inşaatının başlatılması ve Malatya’ya yakışan bir adliyenin hayata geçirilmesi için adımlar atılmalıdır. Bu geçiş sürecinde yedi ayrı bölüme ayrılan adliye sorununa geçicide olsa bir çözüm bulunarak Malatya’da hem avukatların hem de yurttaşların yaşadığı çileye son verilmelidir.”

-“Bölünmüş ve parçalanmış adliyeye son”
Konuşmaların ardından avukatlar, “Bölünmüş ve parçalanmış adliyeye son” pankartı ve “Yollarda ölmek istemiyoruz”, “Bölünmüş adliye istemiyoruz” sloganlarıyla TÜİK binasında hizmet veren Hukuk Mahkemeleri Ek Hizmet Binasından Malatya-Adıyaman Karayolu 10. Kilometredeki Malatya Adliyesi Ceza Mahkemeleri Ek Hizmet Binasına kadar yürüdüler.

malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Necmi acarkan (1 yıl önce)
    Ak partimizin 4 vekilinin 3’ü avukat ama adamların adliye filan gram umrunda değil. Bir tanesi açıklama yapmıyor bir tanesi yav. Veli ağbaba ve fendoğlu bişeyler söyledi başka bişey yok. Yazıklar olsun avukatlar sürünüyor 3 tane bina adliye olmuş ordan oraya git gel. Ama milletimiz yine diğer dönem en az4 vekil çıkarır inşallah allahın izniyle
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Ülkemizde Adalete erişmek pahalıydı ,Malatya'da daha da pahalı oldu vatandaşın savcılıkta veya mahkemelerde bir işi olsa en az 250-TL de taksi parası verecek,bir günü de gidecek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Onur (1 yıl önce)
    Yahu kardeşim Malatya’nın en önemli konusu depremzede evleri ve bitme durumları ancak siz tek bir haber yapmıyorsunuz. Almışsınız iha’dan üyeliği götünüzün üzerinden kalkıp bir haber yaptığınız yok. Ne kadar gündem dışı saçma sapan haber varsa yayınlıyorsunuz. Sonrada ortada biz gazeteciyiz diye geziyorsunuz. Sizin yaptığını gazeteciliği 1 haber scripti,1 donain,1 hostüng ve 1 iha aboneliği ile herkes yapıyor zaten. Gidin ikizceye,çamurluya,gelincik tepeye haber yapın. Her hafta buraları ziyaret edin ve depremevleri son durum diye patlaşın. Bakın Malatyalılar basıl takip ediyor ve haber linki elden ele geziyor. Birwz kafanızı çalıştırın bizmi öğretelim size bunu
    %50
    %50
    Yanıtla
  • kartal (1 yıl önce)
    sanki herşeyimiz tam adliyemiz eksik. insanlar konteynarda yaşıyor acaba içlerinde yaşayan var mı ?
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Ya kardeşim nasıl böyle konuşabiliyorsunuz siz ? Gerçekten nasıl insanlarsınız ? Keyfimizden mi bina istiyoruz. Bir günde 10 tane duruşmamız oluyor nasıl yetişelim 7 farklı binada duruşmalara girmeye !!! Siz nasıl düşüncesiz insanlarsınız ?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Metehan Uygur (1 yıl önce)Avukat isimli kullanıcı yorumuna
    Halini gören de adaleti tesis ediyorlar sanır. Ortada ne mahkeme var ne hakim var ne de adalet var. 8-10 yıl dava sürüyor ve sonunda yine adalet tesis edilemiyor. İmam namazı meslek diye kıldırırsa namaz sahih olmaz, siz de bu işleri ekmek kapısı olarak ele aldığınızdan kimin ne zulme düçar olduğunu önemsediğiniz falan yok. Beyimizin derdi adı saray içi adaletsizlik dolu olan binalardan 1 adet de Malatyada olmaması. Peh...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Malatya'da adalete erişim sorunundan çok ADALET SORUNU var maalesef. Bu durumun nedenlerinin en başında adli kadroların liyakat sorunu geliyor. Malatya milletvekilleri, bu sorunun üzerinde dikkatle durmalı, hukuku bilen, adalet kavramının ruhunu içselleştirmiş kadroları oluşturmak için çalışmalılar. Yakın zamanda çıkan birçok karar Malatya adliyesindeki bu sorunun ne kadar vahim boyutta olduğunu gösteriyor. Eski rektörün hakkındaki haberleri engelletmesi, kamu vicdanını sızlatan tahliye ya da serbest bırakma kararları vesaire. Malatya Adliye Binasından çok, içinde adaleti sağlamakla görevlendirilen kadronun niteliği, liyakati, hukuk bilgisi, adalet duygusu daha önemli.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Ülkede adalet hukuk kalmadı zaten binası da olmayıversin
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ülkede insan da kalmadı neden yaşıyorsun ? Senin gibi bir fazlalık da olmasın !
    %19
    %81
    Yanıtla
  • Abdulkadir (1 yıl önce)
    Adalet kalmadı hep zulum oldu. (Malatyalı Fahri Kayahan)
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tunç (1 yıl önce)
    Adalet sarayının sağlam olduğu günleri de gördük, Adaleti hakkıyla dağıtmıyorsunuz zaten, Örneğin polis hırsızı yakalıyor, adliye de serbest bırakıyorlar, sapık, dolandırıcı, üç kağıtçı, mafya bozuntusu, bu örnekler çok, ülkemizde maalesef adalet yerini bulmuyor. Adam birini öldürüyor, mahkeme yıllarca bitmiyor, görgü şahidi bile gördüklerini unutuyor. Zamanında etkili bir ceza verilmiyor. Bence bu sorunları çözmek için yürüyün. Kendi rahatınız için değil.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Kernekli (1 yıl önce)
    Aslında adliyenin ceza, hukuk, icra birimlerinin dağınık olması vatandaşın menfaatine birşey. Basit bir veraset ilamı alacak olan vatandaş niye torbacılarla, birbirine hasım olan tarafların lüzumsuz kavgalarıyla yüz göz olsun, huzuru kaçsın. Ama çıkıp da avukat olarak mertçe deyin ki; ağırceza duruşmasından sonra icra dosyası kovalamakta zorlanıyoruz, müşteri kaybediyoruz. Cübbenin cebi yok arkadaşlar :) yazık günah bugün bi de o kadar trafiği tıkadınız. Sizin yüzünüzden bi ambulans içinde hasta olduğu halde gidemedi. Sizin bi kanun adamı(!) olarak karayollarında trafiği aksatacak şekilde gösteri yürüyüşü, basın açıklaması yapılmayacağınızı bilmeniz lazım!
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)
    Habere göre baro başkanı ve üyeleri adliyenin tek çatı altında toplanması için yürümüşler. Parçalı yapının adaletin tahakkunda zaafa yol açtığını söylemişler. Bu haklı bir talep olabilir. Ama adaleti savunanların öncelikli talebi bu mu olmalı? Bence değil. Çünkü 2023 yılında açıklanan son uluslararası raporlara göre 173 ülke arasında Hukukun Üstünlüğü kategorisinde Türkiye dünyada 148. sırada; (2022 de 140. sıradaydı) Avrupa’da 45 ülke içeresinde ise sondan ikinci sırada bulunuyor. Bunun ne menem birşey olduğu erbabına malumdur. Meşhur bir söz var; adalet mülkün temelidir diye. Yani herşeyin temeli ve teminatı adalettir. Hz Ali'nin dediği gibi devletin dini adalettir. Adalet yoksa hiç kimse ve hiçbir şey güvende değil demektir. Bina yıkılır yerine yenisi yapılır da adalet duygusu yıkılırsa -Allah korusun- toplumsal düzen ayakta kalabilir mi? Tavsiyem ve beklentim binadan ziyade adaletin varlığına duyarlı olunmasının onlara daha çok yakışacağıdır.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hamdi (1 yıl önce)
    Adliye sorununu 16 yıl milletvekilliği yapan Öznur Çalık'ı büyükşehir adayı yapın hemen Adalet Bakanını 10 saniyede telefonla arayıp halleder. Öznur Çalık'ın meşhur O telefonlar varya o telefonları, memlekette onlarca sorunu çözmüş gibi yaptı.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Dertli (1 yıl önce)
    Sahipsiz şehrin adliyesiz hukukçuları inşallah sesinizi duyan olur.Aslında akp nin çok popüler Malatya vekilleri sözde hukukçu.Tüfekçi,koca bunlar bir gün ilgildilermi?ya güçleri yok yada bunları taka yok.anlayacağınız bunlardan hayır yok.İnşallah bilekilde Reis sesinizi duyar.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Doğanyol (1 yıl önce)
    ALLAHU TEALA kanun koymuş neden uygulanmıyor.
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Reel (1 yıl önce)
    Avukatlar bir günde şu sehirin hali için yürüyüş yapsanız!!!
    %58
    %42
    Yanıtla