Malatya Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Kemal Şener, içme suyunda rota virüsüne rastlandığını belirtip, içme suyunda yeterli klor kullanılmadığını ifade ederek, ishal vakalarının artmasından dolayı İl Hıfzıssıhha Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırdıklarını söyledi. Salgına dönüşen rahatsızlıklarla ilgili olarak, kanalizasyon suyu karıştığı öne sürülen şehir içme suyu mercek altına alındı. Hıfzısıhha Kurulu olağanüstü toplanırken (üstteki fotoğrafta), Belediye Başkanı Cemal Akın da, bu toplantının ardından içme suyunda sorun olmadığı yolunda açıklama yaptı.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN AÇIKLAMASI
Malatya'da son günlerde artan ishal gibi enfeksiyonların artması üzerine Sağlık Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Kemal Şener, "Son günlerde ishal vakalarının arttığı yolunda Sağlık Müdürlüğü'ne çeşitli ihbarlar geldi. Müdürlük olarak sağlık ocağı ve hastanelerde son üç günde incelemede ihbarların doğru olduğu tespit edildi. Malatya Devlet Hastanesi'ne 280, Beydağı Devlet Hastanesi'ne 70 ve sağlık ocaklarına 40 ve özel sağlık kuruluşlarına günde ortalama 50 ishal vakası tespit edildi" şeklinde konuştu.
Alınan içme suyu örneklerinin incelenmesinde koli basiline rastlanmadığını ancak üniversite hastanesindeki incelemede rota virüsüne rastlandığını bildiren Şener, rota virüsünün özellikle 0-2 yaş arasındaki çocuklarda etkili olduğunu vurgulayıp, tedavisinin septomik olduğuna işaret etti.
Şener, il Hıfzıssıhha Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırdıklarını da kaydetti.
HIFZISIHHA KURULU TOPLANTISI
İl Hıfzıssıhha Meclisi, Salı günü saat 16.00'da olağanüstü toplandı.
Malatya Valiliği Salonu'nda, Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi'nin başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Meclisi, hastanelere ishal, mide bulantısı ve enfeksiyondan dolayı müracaat edenlerin artması konusunu ele aldı.
Toplantı sonrasında alınan kararları açıklayan Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi, " İlgili kuruluşlar, sağlık ve suyla ilgili kontrollerini sürdürecek. Numuneler alınarak tahlile gönderildi. Yapılacak denetim sonuçları İl Hıfzıssıhha Meclisi'ne bildirilecek. Hijyen kurallarına azami riayet edilecek. İçme suyunun sürekli klorlanmasına özen gösterilecek" dedi.
Bu arada, toplantıda konuşan Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel, tedavi altına alınan bazı vakalarda rota virüsü tespit edildiğini, içme suyunda ise "var ya da yok" denilemeyeceğini, içme suyunda yapılan araştırmada "koli basili" bulunmadığını söyledi.
ŞEHİR İÇMESUYU MERCEK ALTINDA
Bu arada, sık sık arızalanan şehir içme suyu şebekesine kanalizasyon karıştığı yolundaki iddialar, salgına dönüşen mevcut durum nedeniyle doğrulanır gibi gözükürken, buna bir onay da İnönü Üniversitesi'nden geldi.
İnönü Üniversitesi kampüsündeki arazide bulunan 12 kuyudan çıkarılarak kampüse dağıtılan su nedeniyle, bu suyu kullananlarda herhangi bir sorun olmadığı, buna karşın şehir içme suyu şebekesine bağlı olan kız öğrenci yurtlarındaki 35 kız öğrencinin, kentteki hastalara benzer şikâyetlerle tedavi altına alındıkları öğrenildi.
Şehir içme suyu, salgına dönüşen hastalığın kaynağı olarak gösterilirken, belediye yetkilileri ise her gün 5 ayrı noktadan alınan içme suyu analizlerinde bir sorun çıkmadığını savunuyorlar.
"İÇMESUYUMUZ SORUNSUZ"
Belediye Başkanı Cemal Akın da akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, hastalığın içme suyundan kaynaklanmadığını, vatandaşların rahatlıkla içme suyunu kullanabileceklerini kaydetti.
Akın, şöyle dedi:
"Birkaç günden beri birçok ishal vakası hastaneye başvurmuştur. Bu arada Sağlık Müdürlüğümüz bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamadan sonra İl Hıfzısıhha Kurulu toplanmıştır. Bu toplantıya başkan yardımcımız Hanifi Gül ve MASKi Müdürü Sıtkı Şeker katılmışlardır. Malatya içme suyunda herhangi bir problem yoktur. Yapılan bütün tahliller, sularımızın içilebilir olduğuna dair raporlarla belgelenmiştir. Hemşerilerimizin endişelenmesine gerek yoktur. Belediye olarak yaptığımız çalışmaları, bundan böyle sürdürüyoruz. Klorlama devam ediyor. Rota virüsü diye bir virüsten bahsediliyor ki, bunun içme suyunda değil, gaitada, dışkıda tespit edildiği açıklanmıştır. Yine tıp çevreleri söz konusu virüsün damlacık şeklinde hapşırıkla, öksürükle yayıldığını, kalabalık yerlerde bulaşıcı olduğunu ve toptan gıda maddeleriyle bulaştığını ifade etmişlerdir. Rota virüsünün asıl bulaşma nedeni bundan sonraki gelişmelerden herhalde anlaşılacaktır. Ancak virüsün içme suyu ile ilişkilendirilmesi söz konusu değildir. Hemşerilerimiz, huzuru kalple rahatlıkla suyu tüketilirler. Sağlık bakanlığı genelgesinde 0.05 ppm ile klorlanması tamim edilmiştir. Klorun fazlası zararlıdır. Biz dikkat ediyoruz.
Yeraltı kazıları Emeksiz ve Sıtmapınarı'nda yapılmaktadır. Suların borulardan diğer borulara aktarılması sırasında kesintiler olmaktadır. Bu çevrede rota virüsünde rastlanmamıştır. Rota virüsüne Çöşnük ve üniversitede rastlanmıştır. Alt geçit inşaatlarıyla ilgisi yoktur. Hıfzısıhha Kurulu'nun toplantısından sonraki ifadeler yeterli araştırma sonucu yapılan açıklamalardır."dedi.
SONRA DA YAZILI AÇIKLAMA
Belediye Başkanı Akın'ın açıklamalarının ardından, Belediye'den gönderilen bültende de, Akın'ın konuya ilişkin şu açıklaması yer aldı:
"Son birkaç günden bu yana ilimizdeki sağlık kuruluşlarına ishal ve kusma şikâyeti ile birçok vaka başvurusunun olması üzerine, Malatya Sağlık Müdürlüğü bugün bir açıklama yapmış ve bu vakaları, ilimizin içme suyu ile ilişkilendirmiştir.
Sağlık Müdürlüğünün bu açıklaması, kesin bilgilere ve nihai analizlere dayanmamaktadır.
Çünkü bu açıklamadan sonra, konu, aynı gün belediye yetkililerimizin de katıldığı İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından ele alınmış ve söz konusu vakaların içme suyu ile ilişkilendirilmesini sağlayacak kesin bilgi ve bulguların olmadığı yönündeki tespit de kamuoyuna duyurulmuştur.
Öte yandan, tespit edildiği belirtilen Rota Virüsüne, su tahlilleri sonucunda değil, Gayta (dışkı) tahlillerinden rastlanmıştır.
Malatya içme suyu, her gün 5 ayrı noktadan alınan numune ile kontrol edilmektedir. Numuneler Malatya Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Laboratuarında yapılmakta ve analiz sonuçları İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tarafımıza iletilmektedir.
Son günlere ait analizler de Malatya Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuarında yapılmış ve suların içilebilir olduğu resmi yazı ile tarafımıza bildirilmiştir.
Dolayısıyla, vatandaşlarımızın içme suyu konusunda endişeye kapılmasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını, içme suyunu rahatlıkla kullanabileceklerini kamuoyunun bilgisine sunarım.
Malatya Belediyesi, içme suyunun gerek klorlama gerekse diğer hijyenik ortamının denetlenmesi konusunda üzerine düşen görevi eksiksiz olarak yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir.
Ayrıca, daha önceki açıklama ve konuşmalarımda da ifade ettiğim gibi, özellikle Çarmuzu ve civarında sağlıksız su ile yetiştirilen sebze ve meyvelerin de bu tür sorunlara yol açabileceğini belirtmiş, bu konuda köklü çözüm üretmek için yağmur drenaj sisteminin kurulması için başlattığımız çalışmalara dikkat çekilmiştir.
ROTA VİRÜSÜ NEDİR?
Rota virüsü; reovirüs grubundan, lipit ihtiva etmeyen RNA virüslerindendir. Bu virüs, viral gastroenteritele (kusma-ishal) yol açan en önemli etkendir. Bulaşmasının fekal-oral (kirlenmiş besin ve içeceklerle) yollarla olduğu söylenirse de solunum yolu ile bulaştığı da görülmüştür.
Erişkinler, sıklıkla belirti vermeden bu hastalığı geçirirler. Enfeksiyon en çok, soğuk aylarda görülür; en sık da ocak - şubat aylarında ortaya çıkar. Kuluçka dönemi 48-72 saattir. Hastalık, genellikle ishal ile başlar; daha sonra kusma ortaya çıkar. Bu hastalık, genellikle 6-24 ay arasındaki çocuklarda görülür. Hastalanan çocukta 38 derece civarında bir ateş olur. İshal, genellikle sulu olup vücutta su kaybına sebep olabilir.
Enfeksiyon, belirli bir süre sonra -takriben 6-7 gün içinde- kendiliğinden iyileşir. Küçük çocuklar sıvı kaybına karşı çok dikkatle izlenmelidir. Sıvı kaybı bulguları ortaya çıkarsa ona göre tedavi uygulanır. Okul öncesi çocuklarda hayati bir önem arz etmeyen bu hastalıkta semptomatik (bulgulara göre) tedavi uygulanmalıdır.