SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Malatya'da Alkol Verilen Yerler Azaldı, Peki Tüketimi Düştü mü?!'

'Malatya'da Alkol Verilen Yerler Azaldı, Peki Tüketimi Düştü mü?!'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da uzun yıllar Malatya Adli Tıp Kurumu Grup Başkanı olarak görev de yapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, uyuşturucu konusunda önemli, ancak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye’de kullanımı her geçen gün artan sentetik uyuşturucuların analize giderken bozulduğunu belirten Prof. Dr. Celbiş, “Sentetik uyuşturucunun tespit edilmesi için yöntem geliştirilmeli” uyarısını yaptı. “Uyuşturucuya bağlı ölüm düştü” ifadesinde hesap hatası olduğunu belirterek, “O zaman uyuşturucuların kalitesi arttırıldı, ölüme etkileri azaltıldı mı diyeceğiz” sorusunu yönelten Prof. Dr. Celbiş, trafikteki her araçta uyuşturucu araması yapılması gerektiğini de belirti. “Nargile Salonları ve elektronik sigara niye çok arttı?” sorusunu yönelterek nargile salonları gibi alanların dedektör köpeklerle aranmasını öneren Prof. Dr. Osman Celbiş, “Suça karışanların ve trafikte denetim yapılırken şüphelilerin de uyuşturucu testi yapılmalı” önerisini de kamuoyuna sundu.

Prof. Dr. Osman Celbiş, ERTV’de Hülya Kaya tarafından hazırlanıp sunulan “Güne Bakış” Programına konuk olarak, uyuşturucu maddeleri, uyuşturucu ile mücadele, uyuşturucu ile mücadelede alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulundu.

Elektronik sigaralara da dikkat çeken Prof. Dr. Celbiş, “Uyuşturucu kullanımı bütün toplumlarda eskiden beri olan bir şey. Eskiden daha çok doğal uyuşturucular kullanılıyordu, son dönemde sentetik uyuşturucular kullanılıyor. Her gün sürekli sürekli kimyasal yöntemle geliştirilen, ucundaki kimyasal maddeyi hafifçe değiştiriyorsunuz, yasaklı madde değil, ama o etkide var. Bundan çok yakalanmaya başlandı, Malatya’dan da çok yakalanıyor.  Uyuşturucu kullananların sayısını söyleyemiyoruz, saha çalışması yok. Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşının düştüğünü söylüyoruz. Neye göre söylüyoruz? Yakalananlara göre söylüyoruz. Yakalanmayanları bilmiyoruz. “ dedi.

-“Laboratuvarlara analiz için gönderilen sentetik uyuşturucular hemen bozuluyor!..”
Türkiye’de acilen sentetik uyuşturucuların laboratuvar analizlerinin kısa sürede ve bilimsel standarttalar göre yapılmasını sağlayacak çalışmaların olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Osman Celbiş şöyle devam etti:

“Sentetik uyuşturucunun doğal uyuşturucuya göre etkisi 300 kat arttı. 300 gram esrar yerine 1 gram sentetik uyuşturucu yetiyor. Doğal uyuşturucuların yakalanması polisiye tedbirlerle daha kolay. Ama bu sentetik uyuşturucular için çok daha zor. Doğal uyuşturucuyu yakalayıp analize gönderdiğinizde o doğal olduğu için bozulmaz.  Ama yeni uyuşturucuların ne olduğunu bilmiyoruz.  Eskiden tarım ilaçlarındaki bazı maddeler uzun süre bozulmadan kalıyordu, bunların yerine yeni nesil tarım ilaçları yapıldı ve bunları doğaya attığınız zaman doğada ısı ve hava ile bu yok olur, zehir yapısı bozulur. Bu sentetik uyuşturucularda böyledir. Yakın zamanda bir tez çalışması yapıldı. ‘Sentetik uyuşturucular bozulmadan kanda ne kadar zaman kalıyor.’ Şüpheliyi yakalıyorsunuz, sentetik uyuşturucu kullanmış mı, kullanmamış mı kan örneği alıyorsunuz, laboratuvara gönderiyorsunuz. Acaba bu sürede o laboratuvara gönderilirken bozuluyor mu, bozulmuyor mu? Çok bozuluyor, 3 gün sonra yüzde 30’a düşüyor. Arkadaşlar oda sıcaklığında bakmışlar, artı 4 derecede bakmışlar, eksi 7 dereceye bakmışlar, eksi 7 derecede bozulmuyor. Eksi 7 derecede bazıları bozuluyor, bazıları bozulmuyor. Ama büyük çoğunluğu bozuluyor. Bu durum uyuşturucu satışı yapanlar için büyük avantaj, çünkü yakalanmıyor. Bilimsel gelişmeleri bilmeden yaptığınız zaman neyi yaptığınızı bilmiyorsunuz.”

“Malatya’da alkol ikramı yapan yerler azaldı, peki Malatya’da alkol tüketim oranı düştü mü?”
İçişleri Bakanlığında uyuşturucu konusunda çalışması olan danışman olup olmadığını merak ettiğini belirten Prof. Dr. Osman Celbiş, “Metruk evlerde daha çok eroin kullanılıyordu. Sentetik uyuşturucu ise her yerde kullanılıyor. Gençlerin artık Orta Amerika’ya, Güney Amerika’ya gittiğini biliyorum. Geziye, seyahate giden gençler niye oraya gidiyor acaba? Oraya giden gençler fotoğrafta paylaşmıyor. Seyahat acentalarımız var, bakanlığımız baksın gençler nereye gidiyor? Uyuşturucu ile mücadele var, ama yöntem yanlış. Sentetik uyuşturucunun tespit edilmesi için yöntem geliştirilmeli. Ben TÜBİTAK destekli projede yaptım, kimse gelip sormadı ‘ne oldu?’ diye. Bonzai ile ilgili bir çalışmaydı, kanda ne kadar kalıyor, etkisi nedir, nasıl etki yapıyor, bunu ölçmeye çalıştık. Sonuçlarla çok ilgilenen yok. İçişleri Bakanlığında uyuşturucu ile ilgilenen, konuyu bilen, çalışmaları olan kaç tane danışmanı var, bilmiyorum.  Malatya’da uzun bir süreden beri alkol ikramı yapan yerler azaldı, peki Malatya’da alkol tüketim oranı düştü mü? Hayır. Sadece görünümü kaybediyoruz. Sorunları çözmek yerine üstünü örtüyoruz.” ifadelerini aktardı.

-“Burada bir hesap hatası var”
Prof. Dr. Celbiş şöyle devam etti:

“Bilimde siyaset olmaz. Bilimde siyaset olursa zaten bilim olmaz. O nedenle başta uyuşturucu olmak üzere bilimsel çalışmalara ağırlık verilmeli. Malatya’da kayısı aleyhine hiç çalışma gördünüz mü? İlginç değil mi? Kayısı kutsal bir meyve Malatya’da. Ya da nar en çok Amerika’da üretilir, nar ile ilgili en çok destekleyen yayınlar Amerika’da çıkar. Mısırı en çok Amerika üretiyor, orada mısır yağının zeytin yağından daha üstün olduğu bilimsel yayınlarda çıkmıştır. Tarafa zorlarsanız olmaz bu. Bilimsel çalışma yaparken önyargıdan kaçınmak lazım. ‘Uyuşturucuda kullanım arttı, uyuşturucuya bağlı ölüm düştü’ diyoruz. O zaman uyuşturucuların kalitesi arttırıldı, ölüme etkileri azaltıldı mı diyeceğiz.  Bu mu? Bir yerde yanlış yapıyoruz. Bir yerde bir hesap hatası yapıyoruz. Buna iyi bakmak lazım, bir yerde hata var.”

-“Her araç aranmalı.."
Her aracın aranması gerektiğini belirten Prof. Dr. Celbiş, “Bir ara raporlarda vardı, uyuşturucuyu Amerika’ya en çok CIA uçakları taşıyormuş. Aranmayan araçlar neden aranmaz ben merak ediyorum. Niye bu kadar aranmaz, aranmamalı mı? Ben vatandaş olarak potansiyel suçluyum da, onlar değil mi? Acaba aransa ne kadarı çıkar, acaba rast gele aransa.” ifadelerini kaydetti.

Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün eski makam şoförünün 9 bin 300 adet uyuşturucu hap ile birlikte yakalanmasına şaşırıp şaşırmadığı sorulan Prof. Dr. Osman Celbiş, “Yok, niye şaşıralım ki, dünyada da böyledir bu iş. Kolay yerden gider. Dünyada da bu böyledir. Kontrol etmezseniz herkes oradan kolay yol buluyor. Kontrolden kaçtığınız her yer riskli yer.” şeklinde cevap verdi.

-“Nargile Salonları ve  elektronik sigara niye çok arttı?”
Son dönemde nargile salonlarındaki artışa işaret eden ve bu gibi salonlarda çalışanların mutlaka önceden zaman belirtilmeden uyuşturucu testlerine götürülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Osman Celbiş, “Acaba nargile salonlarında ara sıra detektör köpeklerle uyuşturucu araması yapılsa. Nargile Salonları niye çok arttı, elektronik sigara niye çok arttı. Köpekleri operasyonlarda kullanıyorlar. Rutin taramalarda detektör uyuşturucu köpekleri kullanılmalı. Ya da salonlarda çalışanların zaman belirtmeden uyuşturucu testleri yapılmalı.” dedi.

-“Trafikte denetim yapılırken uyuşturucu testi yapılmalı” önerisi…
Suça karışanların muayenelerinde sadece alkol değil uyuşturucu testinin de yapılması gerektiğini ve trafikte alkol ile birlikte uyuşturucu testinin de yapılmasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Celbiş, “Birisi suç işlediği zaman biz niye sadece alkolüne bakarız ki? Alkol mu suç işledi? Alkolü bilinçli olarak aldıysa cezai ehliyetini etkilemez diyoruz. İster alkollü olsun, ister olmasın. Ama uyuşturucu var mı, hiç bakmıyoruz. Trafikte durdurup alkol kontrolü yapılıyor, güzel, ücreti de yok. Evet, alkol kötü bir şey. Alkollü araç kullanılmasını tasvip etmem. Ama yeterli mi? Uyuşturucu testleri kolay değildir, özellikle şüphelilerde bakmak lazım. En azından rast gele bakıldığını bilirse insanlar da caydırıcı olur, dikkat eder.” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş sözlerini şu ifadeyle noktalad: “Uyuşturucunun hepsi tehlikelidir, birbirinden daha masumu yoktur.”

malatyahaber.com- ER TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Anne (2 yıl önce)
    Nerde azaldı bilmiyorum ama büyük zincir marketler takır takır alkol satıyor 16-17 yasındaki cocuklarımıza. Hayır tekel bayi olsa şikayet edeceksin ama bunları kime edeceksin? İnsan yüzüne bakmaz mı kasada? Büyük marketlerde alkol standları kapatılmalı,çünkü çocuklarımız kola alır gibi alıyorlar ve kimse de "sen kaç yaşındasın" demiyor.. Belki de diyemiyor bilemiyorum. Zira tek bildiğim bu standlar acilen kapatılmalı
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Gizli Tekel bayi seni :)))) eğer yazdıklarınız gerçekse de siz çocuklarınızı düzgün büyütemediniz, egitemediniz diye marketlerin alkol bölümünü kapatılmasını teklif etmeniz rezillik.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Haklısınız ama birde haberin içeriğini okumuş olsaydınız keşke
    %0
    %100
    Yanıtla
  • SELİM (2 yıl önce)
    İyi güzel hoş söylemişsin hocam ama trafikte her araç aranmalı olayı mümkün değil.Bundan 3 ay önce şeker fabrikasının altında sabah saat 9 civarlarında trafik otosu beni durdurdu.Emniyet kemerinden dolayı ceza yazacağız dedi hay hay dedik. Başladı işleme ve işlem bitene kadar yanımızda geçen benim saydığım 23 kemersiz araç oldu. Neye göre durduruyorsunuz dediğimde KAFAMIZA göre diye cevap ile karşılaştım. Kemer göz ile görünen bir şey burada bile kafamıza göre diyen memurun hangi kafasına göre şüpheli olacağız. Ayrıca rast gele uygulamalar koyun sürüleri içindir hocam kusura bakma. Sen sınırları aç millet sırtına alıp gelsin eeee bende burada trafikte rastgele müptezel muamelesi göreyim hay maşallah Bir söz vardır suyun gözüne gideceksin diye kardeşim üreticinin peşine düş üretilmeyen üründe aracıda olmaz torbacıda olmaz trübünlere oynamak istiyorsan torbacı peşine düşersin.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • hakan (2 yıl önce)
    vergi aşırı derecede arttı buda kaçak yollara başvurmayı artıtıyorr istastikler her zaman doğruyu göstermez vergi artııkça insanlar sigarayı alkolü bırakmıyor ki kendileri yapmaya çalışıyor ya da kaçak yollarla temin etmeye başlıyorlar buda bir nevi devlete mali zarar getirir vergisiz mal satılıyor dahada kötüsü zaten insan sağlığına zararlı olan bu maddeleer daha da zararlı bir hhal alıyor ve en kötüsü bunlardan kazanç sağlayan terör örgütlerine fon oluyor
    %82
    %18
    Yanıtla
  • mümtaz (2 yıl önce)
    Hoca çok doğru söylemiş.. uyuşturucu gibi kaçak ürünler, üst düzeydekilerin arabasıyla uçağıyla taşınsa nasıl haberimiz olacak? sentetik uyuşturucunun çok yaygınlaştığını ve okul önlerinde satıldığını duyuyor herkes. ama kolluk kuvvetleri ve adalet mekanizmasının yeterince önlem ve yaptırımı yok gibi...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • aslan (2 yıl önce)
    zina da çoğaldı.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • zinadan kastınız ne tam olarak bilmiyorum lakin temiz toplum inşaa etmek eğitimden geçer
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Usta (2 yıl önce)
    Uyuşturucu Ev ocak Hayatları söndürüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • tunç (2 yıl önce)
    Hocam durumu çok iyi ve net anlatmışsınız. Belediyeler işyeri ruhsatı verirken, okullara en az 1 km yakınında tekel bayi ( alkol, sigara vb.) açtırmamalılar. Aynı şekilde karayolu üzerinde tekel bayisi de yanlış, adam durup alkol satın alıp içerek gidiyor. Nasıl ki hastanelerde sürekli polis varsa, bütün okullarda da en az 1 tane OKUL POLİSİ olmalıdır. Şehrimize bir üst düzey yetkili geldiği zaman nasıl ki her 100 metre de bir polis dikiyorlar, demek ki yeteri kadar polis var ve üst düzey yetkilinin canı kadar vatandaşın canı da kıymetlidir. Özellikle Kafe'ler sıkı denetlenmeli, akşam kafelerin olduğu caddelerde rutin polis devriyesi, sivil polisler gidip müşteri gibi oturmalı. Bu şehirde eskiden olay, kavga haberi bile olmazdı, şimdi İstanbul gibi her gün cinayet, kavga, bıçaklama, dolandırıcılık çok fazla.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • E.Y (2 yıl önce)
    Çünkü herkes uyuşturucuya başlamış :)
    %67
    %33
    Yanıtla