SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Bir Mahalle Kuracağız"

A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Güney Kore Belediyeler Birliği Temsilcisi, Ziraat Odaları Yönetimi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Heyeti'ni makamında kabul etti.

“MALATYA'DA MAHALLE KURACAĞIZ”
Güney Kore Belediyeler Birliği Türkiye Temsilcisi ve Türk –Kore Kültür İletişim Derneği Başkanı Yong Durk Park ve Güney Koreli iş insanları Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret etti. Ziyareti esnasında Başkan Gürkan ile istişarelerde bulunan Park, Malatya’ya 200 adet konteynerden oluşan bir mahalle kuracaklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden ciddi bir şekilde etkilenen Malatya’ya ya Güney Kore Belediyeler Birliği ile Güney Koreli iş insanları tarafından depremin yaralarını sarmak amacıyla ‘Güney Kore Konteyner Kenti’ kurulacağını ifade eden Başkan Gürkan, Türk- Güney Kore kardeşliğinin eskilere dayandığını ve bu dostluğu ilelebet devam edeceğini vurguladı.

Öte yandan kurulacak olan konteyner mahallede Güney Kore’nin kültürel, sosyal ve tarihsel dokusunu yansıtacak bir kültür merkezi de yapılacak.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında hayatın normale dönmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Park, “Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Başkan ile yüz yüze görüştüğümüz için memnunuz. Kore’deki vatandaşlarımız ve kurumlar, Türkiye’deki depremden dolayı koşa koşa yardın etmek için Türkiye’ye geldiler. Türkiye’de bulunan Koreliler Derneği adına deprem bölgesine 360 tane konteyner kuruyoruz ve hemen hemen tamamlanmak üzere, ikinci etap olarak, Malatya’ya 200 tane konteynerden oluşan bir mahalle kuracağız. Ayrıca içerisine bir kültür merkezi kurup, Malatyalıların normal yaşama dönmesine yardım edeceğiz. Kan kardeşlerimizin zor günlerinde yanında bulunmak istiyoruz. Bizleri sıcak karşıladığı için de Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür ediyoruz. Malatyalı vatandaşlara da geçmiş olsun. Herkesin mutlu olmasını diliyorum” diye konuştu.  

Güney Kore Belediyeler Birliğinin gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Gürkan, “Güney Kore Belediyeler Birliğinin Türkiye Temsilcisi ve Güney Koreli iş insanlarımızın Malatya’mızı ziyaret etmeleri, deprem olması münasebetiyle geçmiş olsun ziyaretlerinde bulunmaları, bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu anlamda Güney Kore Belediyeler Birliğinin Türkiye Temsilcisi Yong Durk Park’ın şahsında bütün Koreli kardeşlerimize Türk halkı ve Malatyalı hemşerilerim adına müteşekkir olduğumu ve teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.

Tabii Güney Kore ile eskiye dayanan bir dostluğumuz var. Güney Koreli kardeşlerimiz 1950’lili yıllarda Türk Birliğinin Güney Kore’de, Güney Koreli kardeşlerimizle birlikte orada, Güney Kore topraklarını savunması noktasında büyük fedakârlıklar gösterildi. Güney Kore ile dostluk bağımız o dönemden bu zamana kadar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Özellikle Güney Koreli kardeşlerimizin böyle bir felakette bizim yanımızda olmaları ve her konuda bize destek vermelerinden dolayı Güney Koreli kardeşlerimize sonsuz teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Güney Kore Belediyeler Birliğinin Türkiye Temsilcisi olarak Malatya’ya gelip, Malatya’daki depremin yaralarının sarılması noktasında, ‘biz neler yapabiliriz?’ anlayışı içerisinde görev talep etmeleri, bizi son derece memnun etmiştir. Bu anlamda tekraren teşekkür ediyoruz.

Kendileri yapmış oldukları ve yapacakları protokollerle birlikte Malatya’mıza ‘Güney Kore Konteyner Mahallesi’ kuracaklardır. Bu konteyner Mahalle Güney Kore’nin kültürel, sosyal ve tarihsel anlamdaki motifsel anlamda kültürlerini yansıtacak ve Türkiye- Güney Kore kardeşliği ilelebet devam edecektir. Malatya’nın depremden gördüğü zararların giderilmesi noktasında ve bu felaketin yaralarının sarılması noktasında ve vatandaşlarımızın barınması noktasında yapacakları ‘Güney Kore Konteyner Mahallesi’ noktasında kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

“GÜRKAN BAŞKANIMIZIN NELER YAPTIĞINI BİLİYORUZ”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri makamında kabul ederek bir süre görüştü. Burada tarım ve hayvancılığın önemine değinen Başkan Gürkan, “Biz tarımın, hayvancılığın gelişmesi, ürünlerimizin daha kaliteli olması noktasında ve kayısımızın dünya pazarında hak ettiği yeri alması noktasında büyük gayret gösteriyoruz” dedi.

Malatya’da tarım ve hayvancılık adına Başkan Gürkan’ın birçok yatırım yaptığını belirten Kılıç, “Malatya’mıza tarım ile alakalı yapılan yatırımlardan dolayı Sayın Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a müteşekkiriz. Biz Ziraat Odaları Birliği olarak, Malatya’mızdaki kayısının değer kazanması için yapılan Lisanslı Depo bizi ilgilendiriyor, Dünya Kayısı ve Ticaret Merkezi bizi ilgilendiriyor Buğday Pazarı bizi ilgilendiriyor Fidancılar Sitesi bizi ilgilendiriyor köylerimize kadar gelen sıcak asfaltlar bizi ilgilendiriyor çiftçimize sulama için verilen boru destekleri bizi ilgilendiriyor üreticimize dağıtılan tohum ve fideler bizi ilgilendiriyor. Biz bugüne kadar görmediğimiz destekleri Selahattin Başkanımızdan gördük.

Bir afet bir felaket yaşadık. Malatya’mızın güzel şehrimizin herkesin gıpta ile baktığı şehrimizin büyük bir afet dolayısıyla yıkıldığını herkes biliyor. Burada bazı şeylerin başka yerlere çekmesine gerek yoktur. Biz Selahattin Gürkan Başkanımızın neler yaptığını biliyoruz nasıl çalıştığını biliyoruz Şehrül Emin olduğunu biliyoruz. Biz çiftçi olarak üreticiler olarak bu yatırımların devamı konusunda sürekli Başkanımızın yanında olacağımızı ifade ediyor, kendilerine tarıma verdikleri destek için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Her daim üreticilerin yanında olduğunu belirten Başkan Gürkan, “28. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Kurullarının başta ziraat odası başkanlarımıza ve ülkemizdeki ziraatla uğraşan çiftçi kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Tabii ziraat önemli bir birimdir. Ülkemiz tarım ülkesidir. Malatya tarım şehridir. Dünya kayısı başkenti olan Malatya’da Dünya Kayısı ve Ticaret Merkezi olması gerekiyordu. Tarımla uğraşan bu memlekette ‘arasa’ diye tabir ettiğimiz buğday ve arpaların pazarlanması için olan bir ticaret merkezinin olması lazımdı. Fidanları yetiştiren ve fidanların pazarlanması için Fidancılar Sitesinin olması gerekiyordu. Bütün bunları muhafaza eden depoların yapılması gerekiyordu. Bunların hepsi yapıldı ve yapılıyor. Bütün bunların yanından bir taraftan sulama kanalları bir taraftan sulama için artezyenler bir taraftan da ekim ve dikim için tohum fidan gibi benzeri desteklerin vatandaşımıza verilmesi çok önemli bir hadisedir. Biz tarımın, hayvancılığın gelişmesi ve ürünlerimizin daha kaliteli olması noktasında ve kayısımızın dünya pazarında hak ettiği yeri alması noktasında hakikaten büyük gayret gösteriyoruz. Biz geldiğimizde dedik ki ‘kayısının dünya piyasasındaki değeri 5 milyar dolardır ve 5 milyar dolardan ne kadarını almamız lazım’ inşallah kayısının ürün olarak ambalaj olarak besin olarak türevlendirilip çeşitlendirilmesi halinde kayısıdan elde ettiğimiz gelir 2 milyar dolar rakamına kadar ulaşacaktır. Bu da Malatya’nın 10 kat daha zenginleşmesi anlamına gelecek. Dolayısıyla Malatya yaşadığı bu afeti de el ele vererek hep birlikte atlatacaktır. Birbirimize destek olacağız. Bu bir milli felakettir, milli felaketteler milli birlik ve beraberlikle üstesinde gelinir” şeklinde konuştu.

“MALATYA İÇİN YAPACAĞIM YARDIM VAR MI DİYE GELDİM”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Dursunbeyli İlçe Belediye Başkanı Ramazan Mahçavan, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ve kalabalık bir gazeteci topluluğu Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret ederek yaşanan depremden dolayı geçmiş olsun temennisinde bulundular.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ise ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, “Türkiye asrın felaketini yaşadı. Deprem 11 ilimizi etkiledi. Yüreğimiz sızladı. Türkiye çok güçlü bir ülke birçok badireler atlatmış ve bunların üstesinden gelmiş. Türkiye’nin bugüne kadar yaşamadığı bu felaketi de tüm belediyeler, milletimiz ve hükümetimizin seferber olmasıyla yaraların sarılması noktasında kısa sürede önemli mesafe alındı. Ayrıca bizim gurur duyduğumuz geldiğimiz zaman burada küçük bir Balıkesir gördük. Bu konuda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımızın da Balıkesir ekiplerine sağladığı imkanlar ile birlikte yardımlaşmanın, dayanışmanın ön plana çıktığını gördük. Bu çalışmalar bizleri gururlandırdı. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kısa sürede asrın felaketini aşacağını güçlü bir ülke olma yolunda da ilerlediğini de söyleyebiliriz. Asrın felaketinin yaşandığı ilk andan itibaren özellikle Kuvâ-yi Milliye Şehri Balıkesir de bir Kurtuluş Savaşı Seferberliği yaşandı. ‘7’den 70’e kimi altınlarını, kimi kuzularını kimi de odunlarını verdi. Bu Türk Milletinin birliği, dirliği açısından güzel duygulardı. En azından yaşadığımız acıyı biraz hafifletti. Yaraların kısa sürede sarılmasını diliyor Sayın Başkanımıza da misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin Balıkesir’den Malatya’ya bir köprü olduğunu belirten Başkan Gürkan ise, “6 Şubat 2023 depremi ile birlikte Balıkesir’le Malatya arasında hakikaten kardeşlik hukuku oluştu. Belediye Başkanımız depremin ilk gününden itibaren Malatya’daydı. Deprem felaketinin getirmiş olduğu yaraların sarılması noktasında büyük gayret gösterdi. Başkanımızın şahsında bütün belediye çalışanlarına, Balıkesirli hemşerilerimize ve kardeşlerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. 6 Şubat asrın felaketiydi.  9 saat içerisinde tarihte görülmemiş Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem yaşandı. Akabinde kış şartları kar-tipi ve eksi 20 derece soğuk. Enkaz altında kalanlar ve depremden kurtulmuş olan insanların aç ve açıkta olmaları bu ortamda krizi yönetmek kolay bir hadise değildir. Bu bir milli felaketti. Milli felaketi de ancak milli birlik, beraberlikle atlatmak mümkündür. Türkiye büyük millet olmanın güzelliğini ve kadirşinaslığını bir daha gösterdi. Türkiye tek vücut oldu. Yurt dışındaki Türk vatandaşlarımız ve yurt içindeki kardeşlerimiz bu yaraların sarılması noktasında el birliğiyle bu felaketin üstesinden gelmeye çalıştık. 28 Belediyemiz vardı burada 28 Kaymakamımız, 5 Valimiz ve 5 İl Belediyesi vardı burada. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de deprem koordinasyonun da Malatya’da hemşerilerimizin yaralarının sarılmasında büyük gayret ve çaba gösterdiler. Depremin ilk gününde 200 kişiye yakın bir ekibiyle birlikte geldi ve bir taraftan altyapı hizmetlerinin yapılması noktasında diğer taraftan çevre düzenlemelerinin yapılması noktasında lojistik destek anlamında gıda dağıtımı noktasında büyük gayret gösterdiler. Çok değerli Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Başkanımızın şahsında Balıkesirli hemşerilerimizi tebrik ediyorum. Hakikaten Milli Mücadelenin önemli bir şehri olan Balıkesir Milli Mücadele ruhu içerisinde bu yaraların sarılması noktasında güzel bir kadirşinaslık örneği gösterdiler. Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve gazetecilerimizin şahsında Balıkesirli kardeşlerimi Malatyalı hemşerilerim adına canı gönülden kutluyorum. Malatya’da gördüklerinizi ekranlara ve gazete sayfalarına taşıyacaksınız. Haberlerinize şunu eklemenizi isterim ‘Milli Mücadele şehri Balıkesir’imize Malatya’dan sevgiler, saygılar ve gönül dolusu selamlar’. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlet olduğunu bu felaketle birlikte gösterdi. 11 ilimizde 110 bin kilometrekare alanda 14 milyon insanın etkilendiği 100 binlerce konutun ve işyerlerinin yıkıldığı bir felaketi sarma noktasında Sayın Cumhurbaşkanımız bölgeye dört ziyaret gerçekleştirdi. Bakanlarımız geldi iki bakanımız sürekli burada koordinasyon merkezinde bu yaraların sarılmasında çaba gösterdi. Bu anlamda başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize yaraların sarılmasında emeği geçen Sivil Toplum Örgütlerine, Belediye Başkanlarına, Valilerimize, Kaymakamlarımıza ve bütün hayır kurumlarımız ile yardım noktasında elinden geleni yapan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gelen bütün yabancı kurtarma ekiplerine göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı bütün insanlık âlemine teşekkür ediyorum” dedi.

Son olarak konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’da, “Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın şahsında Malatya’yı çok seviyoruz. Depremden sonra görevlendirmeler yapıldı. Selahattin Başkanımıza Malatya için yapabileceğim yardım var mı diye geldim. Akabinde 28 belediye ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesini de koordine etmesi için yönlendirildi. Malatya’da şöyle bir durum var iradeli güçlü bir büyükşehir belediyesi ve şirketleri altyapısal olarak zor anlarda müdahale edebilecek bir kadro ve yapılanma vardı. Güçlü şirketleri sayesinde sürekli yemeğin çıkması, ulaşımın koordine edilmesi insanların ihtiyaçlarının karşılanması bizde geldik yapılan işin yüzde 90’nında psikolojik ve manevi olarak yanlarında olmak hem de biraz daha yanlarında olmak.

Öncelikle Belediye Başkanımıza deprem anından dört gün sonra bile evine gitmediğini hatta yedi gün gitmediğini görüyorum ekibiyle birlikte. Malatya yaralarını saracaktır. Allah vefat eden vatandaşlarımıza gani gani rahmet eylesin. Dostlarına ailelerine başsağlığı diliyoruz. Malatya çok güçlü olan bu depremi olması gerekenin çok az altında bir hasarla atlattığını bir belediye başkanı olarak söylüyorum. Malatya’daki binalar öldürmeden insanların sağ çıkmasını sağlamış iyi bir yapılanma iyi bir altyapı var. Bütün bölgeyi gezdik çadır kent yapılırken yeşil alan sıkıntısı yaşanmadı, koordinasyon sıkıntısı yaşanmadı. İyi bir belediyecilik yapılmış. Başkanımıza teşekkür ediyorum bizlerde buraya ders almak için geldik. İlimizde yaşanırsa ne yapabiliriz felaket zamanında neler yaşanıyor diye yöneticiler olarak geniş kadrolarla geldik. Burada bir panik yoktu bütün vazifeler harfiyen yerine getirildi. Birlik ve beraberlik içerisinde yaralar sarılacak. Belediye Başkanımız güçlü iradesiyle şehrin her sorununu çözüyor. Bundan sonrası el birliğiyle yaraları sarmaktır” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Malatya Sever (11 ay önce)
    Konteyner Mahalle Kurdurmak Yerinde Malatya'da Yeni 1 Mahalle Kurdurmayı Keşke Teklif Etseydiniz Başkan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (11 ay önce)
    Ben çok da azmamıştım ama evim ağır aldı.Malatya dan taşındım. Başkana başarılar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (11 ay önce)
    Yöneticileri halk seçer. Bu nedenle yöneticiler toplumun aynasıdır. Sizi seçen halk azdıysa, siz de azmış sayılmazmısınız sayın başkan?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Turgut (11 ay önce)
    Yeşilyurt belediyesini çağırmasaydiniz gri pasaport ile Güney koreye gönderir mazallah. Zaten Gürkan başkanımızin dediği azdık başımıza her musibet geliyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Hikmet (11 ay önce)
    Başkanım öyle bir proje yap ki azgınlık olsada yıkım olmasın.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Gürkan (11 ay önce)
    Güney Kore'ye azdigimiz için depremin olduğunu izah ediyor sanırım
    %90
    %10
    Yanıtla