SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Bulundu.. 130 Milyon Yaşında!.

- Yaklaşık 200 türde bini aşkın fosil ve maden cevheri biriktiren Nusret Çoban: - "Bu fosilimizin 130 milyon yaşına yakın olduğunu ifade ettiler. Bununla yavru olarak nitelendirdiğim daha küçük türlerinin de olması görenlerin ilgisini çekiyor"

Malatya'da Bulundu.. 130 Milyon Yaşında!.
A- A+ PAYLAŞ

Elazığ'da maden mühendisi 67 yaşındaki Nusret Çoban'ın iş yerinde sergilediği fosiller arasında, Malatya kırsalında bulduğu milyon yıllık, "La Mellia" isimli deniz canlısının fosili de yer alıyor.

Madencilik alanında faaliyet gösteren firma sahibi Çoban, hobi olarak Türkiye'nin farklı bölgelerinin yanı sıra 33 yıldır iş ya da gezi amaçlı gittiği 40 ülkede bulduğu yaklaşık 200 türde bini aşkın fosil ve maden cevherini biriktirdi.

Çoban, bu fosiller ve maden cevherlerini iş yerinde sergiliyor.

- Üniversite yıllarında başladı
Çoban, AA muhabirine, üniversite yıllarından itibaren hobi olarak dünyanın farklı yerlerinde bulunan maden cevherlerini, endüstriyel ham maddeleri ve kaya fosillerini araştırarak toplamaya başladığını söyledi.

Yoğun emekler sonucunda birbirinden değerli ve ilginç maden cevherleri ile kaya fosillerini bir araya getirdiğini ifade eden Çoban, "33 yıla yakındır burada bu kaya fosillerini, maden cevherlerini ve endüstriyel ham maddelere ait numuneleri biriktiriyorum. 200 çeşidin üzerinde biriktirdiğim numune var. Ayrıca daha sergilemediklerimiz de var. Bu numunelerin sayısını arttırmaya devam ediyorum." dedi.

Çoban, sergilediği kaya fosilleri arasında en çok dikkati çekenin "La Mellia" deniz canlısına ait kaya fosili olduğuna işaret ederek, bu fosili araştırmaları sonucu Malatya'da kırsal bir bölgede bulduklarını aktardı.

"Bu fosilimizin özellikle üniversitelerde yaş tayinini yaparken 130 milyon yıl yaşına yakın olduğunu ifade ettiler. Bununla yavru olarak nitelendirdiğim daha küçük türlerinin de olması görenlerin daha da ilgisini çekiyor. Şu an elimizdeki fosilden daha büyük olanları da var. Bu gördüğümüz yavrulardan daha küçük, mercimek tanesi kadar olanları da var. Elazığ'a gelen Amerikalı bir bilim insanı da bu fosilin 130 milyon yaşında olduğunu belirtti." ifadelerini kullanan Çoban, bir kısmını burada sergilediklerini, diğerlerini de sergilemek istediğini kaydetti.

Çoban, biriktirdikleriyle Elazığ'da bir yer altı bilimleri müzesi kurmayı hedeflediğini dile getirdi.

Elazığ, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Duyarli vatandas (2 yıl önce)
    Malatya'li yetkililer bu eserlere sahip cikmadigi surece daha ne eserler sehir disina ve yurt disina kacirilir. Soz konusu eseri sehir disina kaciran hakkinda adli islem baslatilmali ve insanlik tarihinden de eski olan bu dogal eser guzide sehrimiz Malatya'ya geri teslim edilmeli.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Yasin (2 yıl önce)
    Bir poşet vardı. Bizim bahçeden toplamıştık. Yeşilyurt inekpınarı mevkii
    %80
    %20
    Yanıtla