SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kale Sınırlarında Deprem.. AFAD:5.9, Kandilli- ABD: 6 Büyüklüğünde..

Kale Sınırlarında Deprem.. AFAD:5.9, Kandilli- ABD: 6  Büyüklüğünde..
A- A+ PAYLAŞ

Kale sınırlarında saat 10.46'da meydana gelen şiddetli deprem il merkezi ile çevre ilçelerde korku ve paniğe yol açtı. Depremin büyüklüğünü AFAD 5,9, Kandilli Rasathanesi ile ABD kaynakları 6 olarak açıkladı. İlk belirlemelere göre, can kaybının meydana gelmediği depremde, il merkezinde önceki depremlerde ağır hasar gören ve boşaltılmış bazı binalarda sesler gelmesi üzerine buraların çevresinde önlemler alındı. Malatya'da ilk ve orta dereceli okullar Valilikçe 1 gün süreyle tatil edildi.

AFAD, depremin büyüklüğünü 5.9 olarak duyururken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü merkesini Malatya- Kale- Akuşağı Mahallesi olarak belirlediği depremin büyüklüğünü 6 olarak açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) Malatya'da 16 Ekim 2024 günü gerçekleşen depremin büyüklüğünü 6.0 olarak belirledi. USGS'ye göre deprem Doğanyol ilçesinin 18 kilometre batısında, yaklaşık 10 km derinlikte, saat 10.46.32'de gerçekleşti.

PÜTÜRGE VE KALE'DE KAYA DÜŞMESİ MEYDANA GELDİ

AFAD'dan, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli AFAD'ın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin saha tarama çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezine toplam 374 ihbar gelmiştir. Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 3 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Malatya ili Pütürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

Kale ilçesinde dağlık kesimde kaya kopmaları sonucu ortaya çıkan toz bulutu da kameralara yansıdı.

ARTÇI SARSINTILAR..

Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından saat 12.00'ye kadar 30 artçı sarsıntı meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı yaşandı.

Artçı sarsıntıların 1,2 ila 3 büyüklüğü aralığında meydana geldiği belirlendi.

OKULLARA 1 GÜN TATİL..

Malatya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "16 Ekim 2024 günü saat 10:46’da, Kale ilçemizde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda, kurumlarımıza ulaşan herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın güvenliği önceliğimizdir ve gerekli tüm tedbirler hızlıca alınmıştır.

İl geneli resmi, özel ve yaygın eğitim kurumları tüm kademelerde deprem nedeniyle ilimiz genelinde tedbir amaçlı 16 Ekim 2024 Çarşamba günü eğitime 1 (Bir) gün ara verilmiştir. 

Hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletir, gelişmeleri yakından takip ettiğimizi ve gerekli önlemleri almaya devam edeceğimizi bildiririz." denildi.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

AÇIKLAMALAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: (Malatya depremi): "112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi, 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: "Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: "Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen depremde ilgili kurumlarımızın saha tarama çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar ulaşım ve haberleşmeye dair herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim her türlü afetten memleketimizi korusun."

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da Malatya merkezli depremin ardından Bakanlık ekiplerinin depremin hissedildiği bölgelerde psikolojik destek çalışmalarına başlaması talimatını verdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, merkez üssü Malatya’nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya'da okulların bir gün tatil edildiğini belirterek bu illerdeki okullarda şuan için bir hasar tespiti olmadığını söyledi. Bakan Yusuf Tekin "Öncelikle bugün bir deprem haberi aldık. Tekrar geçmiş olsun, temennisinde bulunuyorum. Malatya-Kale merkezli bu deprem nedeniyle Malatya ve Elazığ illerimizde valilikler eğitim öğretim süreçlerine bir gün ara verme kararı aldılar. Etkilenen başta Malatya ve Elazığ'da vatandaşlarımız olmak üzere herkese 'Geçmiş olsun' diyelim. Biz sürekli il müdürlerimizle irtibat halindeyiz. Okullarımız ile ilgili herhangi bir hasar bir tespitimiz yok çok şükür ama yine de tedbirli olmakta fayda var. O yüzden valiliklerimizin bu kararı çok da yerinde olmuş" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı: "Malatya’nın Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar can kaybı bildirilmemiştir. UMKE ve 112 Acil Sağlık ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir."

Malatya Valisi Seddar Yavuz, yaptığı açıklamada, şu ana kadar kurumlara ulaşan herhangi bir olumsuzluğun olmadığını bildirdi.

Kentte, mahkemelik olanlar dışında ağır hasarlı binaların tamamının daha önceden yıkıldığını söyleyen Yavuz, yıkım için mahkeme aşaması beklenen binaların da tahliye edilmiş olduğunu dile getirdi.

Yavuz, "Bir binanın çöktüğüne dair sosyal medyada bazı görüntüleri biz de gördük ama bu bizim kontrollü yıktığımız bir binadan görüntüler. Dolayısıyla buradan vatandaşlarımızı paniğe düşürecek doğrulanmamış görüntülerin yayınlanmaması ricamız." diye konuştu.

Saha taramalarının sürdüğünü kaydeden Yavuz, "Şu ana kadar bize gelen bilgilere göre herhangi bir can kaybı ya da yaralanma söz konusu değil ama panik olan vatandaşlarımız, buna ilişkin ihbarlar var." dedi.

Hasarlı olan tahliye edilmiş binalardan uzak durulmasını isteyen Yavuz, okulların tedbir amacıyla bugün için tatil edildiğini bildirdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, AA muhabirine, "Şu ana kadar bizlere uluşan herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam ediyor. Herkese geçmiş olsun." dedi.

AFAD İl Müdürü Ali Altındal ise şu ana kadar kendilerine ulaşan herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmadığını belirtti.

malatyahaber.com- AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Malatya'nın yerlisi (31 dakika önce)
    Bu kadar hırsızın arsizin ev sahibinden tutta esnafı devlet yöneticileri tövbe edip hakkaniyetli olmadıkça yer sakinleşmez
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyali 44 (1 saat önce)
    Öncelikle geçmiş olsun malatyam.Artik şu güçlendirme düşüncesinden insanlarımız vaz geçmeli canmi önemli malmı önemli diye düşünecek olursak tabiki can önemli uzmanlar uyarıyor belediyelere sesleniyorum güçlendirme için ruhsat veripte olası bir depremde bu evleri insanlara mezar yapmayin diye.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 saat önce)
    Geçmiş Olsun İnşaAllah Malatya
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Osman Talan (2 saat önce)
    Allahım yere sakinlik ver psikolojimiz kalmadı
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Oktay (2 saat önce)
    Gidin bu şehirden diyor. Direniyoruz
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mustafa (2 saat önce)
    Çok çok geçmiş olsun rabbim hepimizi korusun evlerin hasar tespiti yeniden yapılmasını yetkililerden rica ediyoruz hasarsız veya az hasarlı diye oturuyoruz ama inanın ki belki orta hasarlı oldu oturduğumuz evler yada ağır hasarlı lütfen yetkililer evler bize mezar olmasın
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Tolga (2 saat önce)
    Tekrar hasar tespiti yapılması il genelinde. Güvenli evlerde olmayan çok sayıda insan var
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Aydın44 (2 saat önce)
    Titretti anadın mı
    %25
    %75
    Yanıtla