Türk İnsanının ayak profilini ve yaşadığı ayak problemlerini belirleyerek, Farklı ülke insanlarının ve ırkların ayak profiliyle arasındaki farklılıklar nelerdir, Türk insanının genel ayak profili nedir?, Yaşla birlikte ayağımızdaki değişiklikler nelerdir? gibi sorulara cevap bulmayı hedefleyen Polaris firması, bu çalışmayı 23- 24 Temmuz'da da Malatya'da yaptırdı. Bu veriler ışığında Türk insanın ayak yapısının doğu ve batının sentezi olduğunu açıkladı. Beş yıl sürmesi planlanan araştırma için 10.000in üzerinde denek kullanılacak. Şu ana kadar Yaklaşık 2000 civarında denekle çalışılan araştırma sonuçlarına göre, Türkiyede de yaşanan ayak problemlerinin başında yanlış ayakkabı kullanımına bağlı gelişen sorunların yaşandığı tespit edilmiştir. Yapılan araştırmada, kişinin tarak kemiğine uygulanan fazla basınç sonucu oluşan ağrıların ve nasırların, Türk insanın en büyük ortopedik deformasyonu olduğunu gözlemlendi.
Sektörde bir ilki gerçekleştirerek Mobil Ayak Araştırma Merkezi kuran firma, bu çalışma için Amerikadan F-Scan Mobile ve AMFİT isimli aletleri getirtti. Kişinin ayaklarına ve bel kısmına bağlanarak ortopedik özelliklerini ortaya çıkaran F-Scan Mobile, yüzlerce denek üzerindeki verilere göre Türk İnsanının ortalama ayak profilini ortaya çıkarıyor. AMFIT cihazı ise; AMFIT (USA) şirketince geliştirilmiş olan Foot Fax-SL Digitizer. Ayak tabanının 3 boyutlu olarak kalıbını digital ortamda çıkaran bir cihaz. İleri teknoloji ürünü olan bu cihaz sayesinde kişinin ayaklarındaki yapısal bozukluklar saptanabiliyor ve kişiye özel tabanlık yapılabiliyor ve ayakkabı dizaynında da büyük kolaylık sağlıyor.
Ortopedist Doktor Umur Aydoğanla birlikte büyük bir araştırmaya başlayan firma, çıkan sonuçlara göre taban ve ayakkabı üretimini geliştirecek. Hazırlanan Mobil Ayak Araştırma Merkezi ile Türkiye seyahatine çıkan ve Op. Dr.Umur Aydoğanın başkanlığında Malatyadan sonra Mardin, Trabzon, Adana, İzmir illerinde de bu illerin ayak profillerini belirleme çalışmaları gerçekleştirilecek.
Opr. Dr. Umur Aydoğan, Her ne kadar yöresel ve ırksal farklılıklar gösterse de, Türk ayak yapısı batıdaki Anglo Sakson ülkelerin aksine ince ve uzun olmayıp daha kısa ve özellikle tarak kemikleri civarında yayvan ve etli bir yapı göstermektedir. Dedi. Kadın ayağının kendine has özellikler taşıdığını belirten Dr. Aydoğan, Unutulmaması gereken kadın ayağının erkek ayağının orantısal olarak küçük bir modeli olmadığıdır. Aksine, kadın ayağı kendine has özellikler taşır ve her iki cins için yapılacak olan ayakkabı tasarımlarında bu önem taşımalıdır. Erkek ayağı kadın ayağına göre daha uzun ve geniş bir yapıya sahipken, kadın ayağı daha yüksek bir kavise sahiptir, bilek kısmı daha ince ve kısadır şeklinde konuştu.