SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya'da En Büyük Tehlike.."

0
Güncellendi - 2019-05-05 20:21:09
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Ertan Mumcu, "Malatya olarak şanslıyız. Elimizde 2071 senaryoları var. Çok önemli bir kaynağa sahibiz. Bu kaynağın bizim hesaplarımıza göre 2071 yılında Malatya'da suya olan ihtiyaç yaklaşık 4 bin 100 metre küpe ulaşacak. Önümüzdeki 50-60 yıllık süreç içerisinde ilimizin su kaynaklarının mevcut ve artan nüfusa yeteceği doğrultusunda bilgi ve bulguya sahibiz. Bu bizim suyu hoyratça kullanmamızı gerektirmiyor. Malatya'da en büyük tehlike, 'suyumuz bol, kendiliğinden gelen bir su var, suyumuz pahalı' gibi gerçekten çok yanlış ve eksik bilgilere sahibiz. Suyumuz kendiliğinden gelmiyor" dedi.

Mumcu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'ın katılımıyla basın mensuplarına MASKİ'nin 2018 yılı çalışmalarını değerlendirdi.

Sunum öncesi konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, MASKİ'nin Malatya'nın güzide kurumlarından birisi olduğunu ifade etti.

Polat, MASKİ'nin çok kısa bir sürede kurumsallaşmasını tamamladığını kaydederek, "Büyükşehir belediyelerinin 30 tane su kanalizasyon işletmesi var. Bunlar içerisinde en önlerde olan bir kururumuz. 2014'te kurulmasıyla birlikte çok hızlı bir şekilde çalışmalarına başladı" dedi.

Büyükşehir olmanın Malatya için bir zaruret olduğunu dile getiren Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Malatya'da diğer bazı illerden farklı olarak nüfus yoğunluğu merkez ilçelerde yoğun bir şekildeydi. Kırsal ilçelerimiz dahil olmak üzere çok geniş bir alana sahibiz ve nüfusun bir kısmı ilçelerde, bir kısmı da kırsal mahallelere dağılmak üzere geniş bir coğrafyaya sahip bir iliz. Merkez ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt'ta su ve kanalizasyonla ilgili çok ciddi bir sorunumuz yoktu ama buralardaki sorunumuzda şebekelerimizin 40-50 yıl gibi bir zamanda olmasıyla ilgili sıkıntımız vardı. Tabi çok yoğun bir şekilde o dönemki büyükşehir belediye başkanımız Ahmet Çakır'ın talimatıyla frene basmadan, hızlı bir şekilde girdik ve Arapgir'in de tamamlanmasıyla 11 ilçemizin bütün merkezlerinde su ve kanalizasyon şebekelerini yenilemiş olduk. Merkez ilçelerde de bölgesel bir şekilde suyun kontrolünü sağlayan sisteme dönüş anlamında şebekelerin yenilenmesi çerçevesinde merkez ilçelerde de özellikle Yeşilyurt bölgemizde çok yoğun bir çalışma ortaya koyduk."

Polat, görevi devraldıktan sonra hızlı bir şekilde çalışmalara devam ettiklerini belirterek, "2018 yılında MASKİ'mizin yapmış olduğu yatırım 150 milyon gibi bir rakama tekabül ediyor. MASKİ, 2018 yılının yatırımlarını yaptı ama 2019 yılı içinde planlamalarını gerçekleştirdi. Şuan hazır bir şekilde yeni döneme, Nisan'dan sonraki çalışma dönemine aynı zamanda da idari çalışma dönemine hazır bir şekilde çalışmalarını hızlıca başlatmış olacak" diye konuştu.

Başkan Polat'ın konuşmasının ardından Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Ertan Mumcu, 2018 yılı çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaptı.

Mumcu, Malatya'nın büyükşehir olmasıyla birlikte sorumluluk alanlarının 212 kilometre kareden 12 bin 424 kilometre kareye ulaştığını ifade ederek, 797 bin 36 kişiye hizmet verdiklerini anlattı.

2018 yılında abone sayılarının 313 bin 118 olduğunu kaydeden Mumcu, 2018 yılında 310 bin abonenin ortalama ayılık tüketiminin 10 yon olduğunu ve ortalama fiyatında 35,88 olduğunu ifade etti.

Mumcu, 2019 yılına girerken 30 büyükşehir belediyesi içerisinde suyu en ucuz veren beşinci büyükşehir olduklarına dikkat çekerek, "4 yılda 138 bin 387 adet, 2018 yılında ise 27 bin 242 adet 10 yılını doldurmuş sayaçları ücretsiz değiştirdik. Böylece 5 yılda toplam 165 bin 629 adet su sayacını ücretsiz değiştirmiş olduk. 2018 yılında içme suyu altyapı çalışmalarımızı 337 kilometre olarak belirlerken, hedefimizi aşarak 417,2 kilometre uzunluğunda içme suyu şebeke yenileme ve ilave hat çalışmalarımızı tamamladık. 5 yılda 49 adet izole bölgesi oluşturarak, suyun daha verimli kullanılmasını sağladık. 22 adet DMA alt yapısını tamamen yeniledik" dedi.

İzole bölge çalışmalarının 2019 yılında devam edeceğini kaydeden Mumcu, şunları söyledi: "2019 yılında yapılması planlanan 19 adet ölçülebilir alt bölge belirledik. Bunun 13 tanesi izole edilmiş bölge olarak, 6 tanesinin ise altyapısını tamamen yenilemeyi hedefliyoruz. Olumsuz bir duruma karşı 'Acil Su Eylem Planı' hazırladık. Bu kapsamda 2018 yılında jeolojik etüt yaparak 30 sondaj ve 30 terfi merkezi çalışmaları sonucunda 430 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak kadar saniyede 750 litre su temin ettik."

Mumcu, 2018 yılının başında hedefledikleri toplam içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapı metrajının 529 kilometre iken bu hedefi aşarak, 676 kilometrealtyapı çalışmalarını tamamladıklarını kaydetti.

2018 yılında maliyeti 149 milyon TL olan 783,8 kilometre içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve DAP çalışmalarını gerçekleştirdiklerini aktaran Mumcu, "5 yılda içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısına 383 milyon TL maliyetinde 3.109 kilometrelik altyapı çalışması gerçekleştirdik. DAP kapsamında tarımsal sulama ihtiyacı ile birlikte toplam 415 milyon TL maliyetinde 3461.6 kilometre altyapı yatırımı gerçekleştirmiş olduk" diye konuştu.

Mumcu, Türkiye'nin kişi başına düşen su miktarıyla birlikte dünyada 'su stresi' yaşayan ülke kategorisinde olduğunu kaydederek, "Suyumuz öyle bol değil. Bu hızla gidildiğinde bin metre küpün altına düştüğünde zaten su fakiri ülkesiyiz. Şuan bin 500 metre küp ortalamayla su stresi yaşıyoruz. Malatya olarak şanslıyız. Elimizde 2071 senaryoları var. Çok önemli bir kaynağa sahibiz. Bu kaynağın bizim hesaplarımıza göre 2071 yılında Malatya'da suya olan ihtiyaç yaklaşık 4 bin 100 metre küpe ulaşacak. Önümüzdeki 50-60 yıllık süreç içerisinde ilimizin su kaynaklarının mevcut ve artan nüfusa yeteceği doğrultusunda bilgi ve bulguya sahibiz. Bu bizim suyu hoyratça kullanmamızı gerektirmiyor. Malatya'da en büyük tehlike, 'suyumuz bol, kendiliğinden gelen bir su var, suyumuz pahalı' gibi gerçekten çok yanlış ve eksik bilgilere sahibiz. Suyumuz kendiliğinden gelmiyor. Gelirimizin yüzde 85'i abone geliri, şuan buna yetmiyor. 2019 yılı için biz farklı alternatifler içerisindeyiz. Avrupa Birliği, Dünya Bankası gibi hibeleri koşturuyoruz. Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK ile birlikte çalışmalara başlanıldı. Değerli bir akademisyen ve ekibiyle birlikte mevcut kaptaj hattımızı koruma havzası çalışmalarını başlattık. Bu çalışma bittiğinde 3-5 kilometreden bahsetmeyeceğiz, belki 50-100 kilometrelik çaplarda koruma havza planı ortaya çıkacak. Çalışmalarımızda geçen yıl Eylül-Ekim gibi başladı, uzun bir çalışma olacak" diye konuştu.

Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Bahar (5 yıl önce)
    Yaz geliyor suyumuz olduğu halde susuzluk çekiyoruz bahceler susuzluktan kuruyor kamuoyunu aptal yerine koymayın malatya suyu bol ve suyumuzu dışarı satıyorlar istediğiniz gibi at kosturuyorsunuz bu da ayrı bir sorun sıkıntıyı her zaman ki gibi garibanlar çeker
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (5 yıl önce)
    Yeşil yurtta içme suyu ile kaçak olarak bahçe sulayanlar varken su pahalı olur bahçeleri sulayacak su yok
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (5 yıl önce)
    malatya suyunu türkiyede hiç bir gideri olmadan dağdan çıkan suyu yanlızca klor masrafı yaparak en pahalı satıyorsunuz öyle ucuz satıyoruz demeyin diğer şehirlerin su çıkarma maliyetine bakın üstelik su parasından kesintileri söylemiyorsunuz atık su bedeli. su bedeli . çevre temizlik. doğa parası.vs. bunlar sanki su parasına yansıtılmıyor gibi konuşuyorsunuz editör sende yayınlama çoğunu yayınlamıyorsun zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • mltykrl (5 yıl önce)
    verdiğimiz su paralarıyla maski çalışanları ,maski arabalarıyla beledıye işleri dışında heryerde geziyorlar.ildışına bıle çıkan oluyormuş nasıl olsa yakıt araba beleş dıye....
    0
    0
    Yanıtla
  • Bizde Maski çalışanıyız. Ama bizim her sene ünvanları ve maaşları düşürüyorlar inanın kadroluların haricinde maski de çalışanların çoğu mağdur ediliyor. O bahsettiğiniz idarecilerden 3 kişi 2 kurum arabası ile yakın ildeki bir düğüne gittiklerini herkes biliyor ama göz yumuyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı sucu (5 yıl önce)
    REKLAM VE ALDATMA En büyük tehlike ne imiş? Böş beleş uyanıkların abartmalarına çanak tutmak da ne oluyor? Suya pahalı demek er n büyük tehlike mi oluyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    insanların aklıyla alay ediyorlar bunlar türkiyenin maliyeti en düşük suyunu en pahalıya satacaksın bütün çalışanlara araç tahsis edeceksin bir de çıkıp birşey yapmış gibi ahkam keseceksiniz bu millet herşeyi artık net görüyo siz istediğiniz kadar ahkam kesin ama HESAP GÜNÜNÜ SAKIN UNUTMAYIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • alican (5 yıl önce)
    Çevre yolunun alt tarafı resmen çamaşır suyu ve çamur içiyor..İnanmayan bir kova suyu bir gün bekletip kovanın dibine bir baksın neler yok içerisinden...Biz bunun hesabını sandıkta vallahi soracağız.Yok öyle reisin bizi duyduğu falan yok...Temiz kaynak suyunu fahri kayahandaki süs havuzlarına doldur garip Gurebaya artezyen suyunu içir..
    0
    0
    Yanıtla
  • Fuat (5 yıl önce)
    Oyle bi haber yaziyosinuz ki adamin okuyasi gelmiyor uzun ve sıkıcı haber kisa ve oz olmali 2 mt
    0
    0
    Yanıtla
  • Yesiltepeli (5 yıl önce)
    Yeşiltepe resmen artezyen su içiyor bir bardak çay yapamaz olduk sonra da kalkmış suyun bolluğundan bahsediyorsun reklamını yapıyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Kasim (5 yıl önce)
    Suyu bedava verseler yok demeyiz.üste parada verselerdi hiç yok bemeyiz.biz nasıl bu hale geldik.Sayın mumcu başarınız daim olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (5 yıl önce)
    Ne malatyanin nufusa artacak kardesim malatyadan kacan kacana col seviyoruz fakat gurbetteyiz issizlil kirdi gecirdi yokluk var malatyalilari rezil ediyosunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya için (5 yıl önce)
    Sayin ertan Mumcu bi kaç salim olacak 1● Neden Türkiye genelinde en pahalı suyu içen 2 ilden biriyiz. 2●Sayın ertan bey Çevreyolu altında millet neden çamaşırsuyu gibi kokan suyu içmek zorunda. 3● Neden şuan en temiz su yani Yeşilyurttan akan suyu sadece ve sadece fahri Kayahan da ki kalantorlara veriyorsunuz diğer kişiler insan değilmi.. ●●●●●Son olarak hizmetlerinden gerçekten memnun değiliz. Akçadağ da ki maske binası önünde gördüğümüz 100 tane iş için alınmayan yada kiralanan ve sadece bizim paralarını ile sabahtan akşama kadar dolaşan ama işi bitirmeyen ekipleriniz var bu hizmetiniz için ekibimiz adına ben teşekkür ederim●●●●
    0
    0
    Yanıtla
  • En azından şunu kesin biliyorum Malatya Türkiye'nin suyu en pahalı 2 ilinden biri değil. Bir kaç ay önce tüm illerin su fiyat listesi Malatya haber sitelerinden birinde verilmişti. Suyun pahalılık sırasında yaklaşık 25-30. sıralardayız. Muhtemelen diğer iddialarınızda da yanılıyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen o listeye inandin mi madem uygun su niye su faturası en çok oduyen iller sırasında ilk 10 da malatya var ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Önceki en pahalı 2. il Malatya diyordu sizde ilk 10'a soktunuz? Neye göre kime göre? Ailedeki sayı ve kişi başı tüketilen su miktarı? Çok değişken var.Malatya su faturası en çok ödeyen iller sırasında ilk 10 da? Belge? Kaynak? Kulaktan dolma bilgiler. 5 yıl önce izmir'de yaşıyordum. 4 kişilik aile su faturamız 5 yıl önce 50 TL civarı geliyordu. Yazın 80-90 TL ödediğim ayları da bilirim.Malatya'da fatura 15 - 20 civarında gelmeye başladı. Aynı şartlardaki faturamız bu sıralar 25 - 30 civarı geliyor. Bu mudur pahalı olan? Bekliyorsunuz ki bedava olsun. Ayrıca ne kadar fazla tüketirseniz o kadar da ödersiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya için (5 yıl önce)Engin isimli kullanıcı yorumuna
    Ya maski müdürüne yaranmak belediye başkanlarına yakın olmak isteyen yağdanlkılar uzak durun siz. Sizin yaşadığınız yer malatya mı bi dönün bakın.Malatyanın her yerinden şu çıkıyor ama ne hikmetse suyu az olan illeri fiyat olarak 2 3 4 e katları. . 10 yıl öncesinde mis gibi suyu olan Malatya şuan çamaşırsuyu içiyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlt44 (5 yıl önce)
    Gerçekten malatyada su aşırı pahalı indirim yapılması şart
    0
    0
    Yanıtla
  • İhsan güngör (5 yıl önce)
    Başkanımıza ve genel müdürümüz Ertan bey yaptıkları çalışmalardan ve hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ederiz malatyamızın sorununu malatyalılar çözer Allaha emanet olun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (5 yıl önce)
    31 marttan sonra tüm köyler dahil su fiyatları şehir merkezindeki fiyatlardan olacak maski hekimhanın köylerine ne hizmet yatırım yaptıki fiyatlar şehir merkezindeki fiyatla aynı olacak .Ankara istanbul gaziantep su fiyatlarında indirim yapıyor malatya yapmıyor bu şehirlerle kıyaslandığında malatyanın su fiyatlarını yüzde elli indirmesi gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • gülelim bari (5 yıl önce)
    artezyen vurup fahri kayahana su akıtan maski ve belediye .
    0
    0
    Yanıtla
  • Vefalı (5 yıl önce)
    Maskinin Cefasını altyapısını kurumsallaşmasını başarısını garibim Özgür Özdemir ve Ahmet Çakır yaptı. Sefasını Ertan Mumcu ve Hacı Uğur Polat sürüyor. Emek verenler başka reklam yapanlar başka
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (5 yıl önce)
    Su pahalı. G. Antep indirim yaptı siz neden yapmıyorsunuz. Malatya halkı çokmu zengin. En az %30 indirim yapmalısınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • salim (5 yıl önce)
    Mumcu Beg bunları söyleyince Güler bişey dememiş mi? Hele şu duruşa bak.. Sen konuş ben size nedeceğimi biliyorum der gibi bakışlar!!
    0
    0
    Yanıtla