SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Günde 4 Ton Tıbbi Atık Toplanıyor

0
Güncellendi - 2020-09-28 22:59:37
Malatya'da Günde 4 Ton Tıbbi Atık Toplanıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından Malatya genelinde 280 sağlık kuruluşundan ve diyaliz hastası vatandaşların evlerinden toplanan tıbbi atıklar katı atık sahasında bulunan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde çeşitli işlemlerden geçirilerek çevreye ve doğaya zarar vermeden bertaraf ediliyor.

Malatya’da günlük 4 ton tıbbi atığın toplandığını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Şaban Aşıcı yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi olarak Covid 19 salgını öncesinde Malatya genelinde günlük yaklaşık olarak 3.5 ton tıbbi atık toplarken salgınla birlikte bu rakam 4 tona ulaşmış durumda. Bu da çalışmalarımızı daha yoğun bir şekilde sürdürmemiz anlamına gelmektedir.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekipleri tarafından Malatya genelinde faaliyet gösteren 280 Sağlık kuruluşu, hastane, sağlık ocağı, diş kliniği ve diyaliz hastası vatandaşların evlerinden tıbbi atıklar toplanmaktadır. Toplanan tıbbi atıklar şehrin 10 km dışında bulunan Orduzu katı atık sahasında bulunan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisine getirilmekte ve çevreye ve doğaya zarar vermeden berterafı için gerekli işlemler yapılmaktadır.

Büyükşehir Belediye Başkanımız çevrenin ve doğanın korunması noktasında çok dikkatli olunması gerektiğini her fırsatta dile getirmektedir. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı olarak Sayın Başkanımızın bu talimatları doğrultusunda çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürmekteyiz.

Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde,  -163°C de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanılarak ısı elde edilir. Yumuşatma ünitesinden geçen su buhar kazanına gelir ve bu ısıl işleme tabi tutularak sterilizasyon işlemi için gerekli olan 143°C de buhar elde edilir,  buhar sterilizasyon işleminin gerçekleştiği OTOKLAV ünitesine gönderilir.

Otoklava yerleştirilen tıbbi atıklar 143°C de 3,2 bar basınca tabi tutularak 45 dakikada sterilizasyon işlemi tamamlanmış olur. Otoklavın kapasitesi 21.600 kg/gün olup, bir döngüde ortalama 900 kg tıbbi atık bertaraf etmektedir.

Otoklavdan çıkan atıklar parçalayıcı tarafından hacimce  % 60 oranında küçültülerek katı atık düzenli depolama alanında bertarafı gerçekleştirilmektedir.

Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız, tıbbi atıklar çevreye ve doğaya büyük zararlar veren atıklardır. Bu atıkları diğer evsel atıklardan ayrı bir şekilde muhafaza etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Kaya (4 yıl önce)
    Allah yardımcınız olsun işiniz çok tehlikeli.Hele hastalığın kol gezdiği pandemi sürecinde çalışan personeller çok daha dikkat etmeli.
    0
    0
    Yanıtla