SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya'da Hasar Tespit Çalışmalarında Sona Gelindi"

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da 4 bin binanın yıkılmış veya acil yıkılacak olarak tespit edildiğini bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Malatya'da başlatılan hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye'nin farklı illerinden kente gelen uzmanlardan oluşan 53 ekip, Malatya ve ilçelerinde bulunan her binayı kontrol ederek hasar tespiti yapıyor.

Hasar tespit çalışmaları tamamlanan binalardan acil yıkılması gerekenler gerekli güvenlik önlemleri alınarak yıkılıyor.

Hem deprem hem de ekiplerin müdahalesi sonucu yıkılan binaların enkazları ise geri dönüşüm için il merkezi ile ilçelerde belirlenen depolama alanlarına taşınıyor.

"Hafta sonuna kadar hasar tespitini tamamlamış olacağız"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, AA muhabirine, hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarının hızlı şekilde sürdüğünü söyledi.

İl genelinde hasar tespit çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Karahan, "Malatya'da yüzde 92 oranında hasar tespit çalışmamızı tamamladık. Kalan kısmını da hafta sonuna kadar Malatya'da bütün hanelere girip hasar tespitini tamamlamış olacağız. Daha sonra itiraz süreçler başlayacak. Onu da ayrı bir süreç olarak yöneteceğiz." diye konuştu.

Karahan, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından genel tablonun ortaya çıkacağını anlatarak, şöyle devam etti:

"Şu anda yaklaşık 4 bin yıkılmış ya da acil yıkılacak bina olarak tespitini yaptık. Enkaz kaldırma çalışmalarına da böylece başladık. Şu ana kadar 54 binanın enkazın çalışmalarını tamamladık ve kaldırdık. Yaklaşık 30 da acil yıkılması gereken binanın yıkımını tamamladık. Şu an sahada 53 ekibimiz yoğun şekilde çalışıyor."

"Gerekli güvenlik önlemlerini aldık"
Yıkılan binaların enkazlarının hızlı şekilde kent merkezinden uzaklaştırıldığına işaret eden Karahan, "İl merkezinde 2 alanımız var. İlçelerimizde de enkazların depolama alanları belirlendi. O alanlarda taşınan atıklarımızı şimdilik biriktiriyoruz. Gerekli güvenlik önlemlerini de aldık. Daha sonra da hızlı şekilde bunların geri dönüşümünü sağlayacak sistemleri kuruyoruz." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Yaşar aydemir (1 yıl önce)
    Ben 30 yıldır insaatta ustayım erzurumdan cevre sehircilikten geldiler adamı bınaya sokamadım olmadı ben önden bodruma girdim telefonun ışığını tuttum oda uzaktan el feneri tutarak az asarlı dedi ancak binanı arka cephesinde kolonda catlak var icerde duvar dışa doğru şişmi belliki bina baskıdan dolayı bu hale gelmiş sokak boyu binalara agır hasar sadece 5 apartmana az hasar vermişler binalar yapısık acaba bizim binaların arasında onları naaıl yıkacaklar metak ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Evlerimiz kontrol edilmediği halde hasarsız geçti. Elazığ depreminde de böyle yapıldı. Yapmasalardı bugün belki de birkaç apartman deprem öncesinde yıkılırdı canlar yitmezdi. Yarın yine büyük deprem yaşamayacağımızın garantisi yok. Asrın felaketi diyorsunuz da o depremlerde 40 yıllık binalar nasıl hasarsız kalabilir evde sağlam duvar kalmamış. Bütün Malatya detaylıca incelenmeli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kiremit (1 yıl önce)
    Sirf 10 TL vermemek için evlere hasarsız veriliyor yetkililer artık müdahale etmesi lazım haber sitesinde yayınlananlar ihbardir .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Feramuz Karaca (1 yıl önce)
    Dalga mı geçiyorlar? Her tarafa hafif hasar yazıp geçmekle kontrol tamamlanmış mı oldu? Bizler fırsatçı değiliz. Ev peşinde koşmuyoruz. Evimizin adam gibi kontrol edilmesini istiyoruz o kadar. Evin içinde sağlam duvar yok. odadan oda görünüyor, kirişte çatlak olma ihtimali çok yüksek. Gelmişler, evlerin içini daha boşverin, bodruma bile bakmamışlar. İnsan Allahtan korkar ya.Malatya- Elazığ fay hattında gerilme varken ve hala sayısız artçılar devam ediyorken hafif kusur vermek neyin nesi? Bu kadar profesyonel bir ekipseniz yeni yapılıp yıkılan binalara neden olur verdiniz?Hafif kusur vermek için birinden talimat mı aldınız? Bunun vebali ağırdır. Altından kalkamazsınız.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bunun firsatcilikla alakasi yok eve hasarsız vermişler resim ekleme imkanım olsada eklesem evde çatlak ve dökük yok bu ekonomik olarak zor zamanlar geçiriyoruz ben evi nasıl yaptiricam.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Feramuz Karaca (1 yıl önce)Kiremit isimli kullanıcı yorumuna
    Hasarsız ya da başka karar vermek için dikkatle incelenmesi gerekiyor. 1-2 hafta sonra 4-5 şiddetinde sallasa ve bina yıkılsa ne diyecekler? Herkes suspus olacak ve kısa bir basın açıklaması, konu kapanıp gidecek. Binalar çok yoruldu. artçılar günde10-15 e düştüğünde kontrol edersin ve ona göre karar verirsin. Şimdi günlük 100 ün üzerinde artçı var ya.
    0
    0
    Yanıtla
  • DepremZade (1 yıl önce)
    Evim emeksiz cadde üzerinde 60 yıllık bir bina. Gelen ekip siz burada depremden öncede oturmamanız gerekirdi ben olsam burada oturmam dedi. Merdiven ortadan çatlak, merdiven dairesi duvarları derin çatlak ve döner bir sekilde üst katlara dogru ilerliyor. Gelen ekip biz bunun vebaline giremeyiz bize çekiçle kontrol edin dediler ama bu şekilde birsey anlaşılmaz biz bunun vebalini anlamayız fotoğraf çekip ustlerimize gonderecegiz karari onlar versin dediler. Sonuc fotoğraftan bakarak hasarsız yazmışlar. Yanımızdaki bitişik binaya ağır hasarlı vermişler yıkılacakmış, anlaşılan deprem bizi teğet geçmiş. Bizim ülkede herşeye zam gelir herşey pahalı olur ancak bir terk vatandaşın canı ucuzlar bu memlekette. Allah sonumuzu hayır etsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı (1 yıl önce)
    Sivas caddesinde kışla caddesine bakan köşedeki semercioğlu apt.Yan yatık Hasarlı bina iken ,bugün az hasarlı bina olmuş!Şaka gibi.Bu nasıl olmuş?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Enes (1 yıl önce)
    Evime az hasarlı vermişler sıkıntı yok eğer ki bir diğer depremde sıkıntı olursa mesuliyet size aittir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Milletin haklı isyanına eksi veren yalaka tayfası inşallah ilk depremde enkazda kalırsınız
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Öneri (1 yıl önce)
    Tespit dedikleri üç beş çaylağın bir çekiçle yaptığı test içinize sindiyse ne ala. Sonuç tırı vırı İlanı askıyı muhtarlığa vereceksiniz de Başlarken mahalleyi bilen muhtar niye refakat etmedi? Ya da muhtar ne işe yarar? Bilen var mı?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Porgalı (1 yıl önce)Öneri isimli kullanıcı yorumuna
    Şimdi de tespite çıkan ekiplere laf etmek moda oldu. O çaylak dediğin adamlar işi bilen adamlar ama siz o adamların ne iş yaptığını anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Hasar tespit nasıl yapılır bilmiyorsun adamların ön izlemine laf ediyorsun. Bu bir ÖN İZLEM. Kesin hasar tespit değil.
    %18
    %82
    Yanıtla
  • kenan (1 yıl önce)
    Bostanbasındaki evler ağır hasarlıyken az hasara nasıl döndü iyice araştırılsın detaylı bakılmalı
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Benzer senaryo Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yaşandı. Sonra camlarına satılık yazıları, kiralık yazıları asıldı. Ardından Maraş depreminde yıkıldı. Ağır hasar hafif hasara nasıl döner? Bunun altına imza atanlar ciddi sorumluluk sahibi olmalılar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bostanbaşında sağlam kalan 5-6 bina var onlarda ne kadar sağlam yani 7 şiddetinde bir deprem daha olursa dayanacak mı meçhul, çünkü zemini çürük iyi bir çalışma yapılmalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet akarsu (1 yıl önce)
    Geldiler sağolsunlar 1 ile 3 kata baktılar hasar gördükleri yerlerde oldu fotoğrafda aldılar 2 katın anahtarı yoktu diye bina kilitli girilemedi diye yazmışlar çevre şehirciliğe gittim durumu anlatmaya çalıştım beni anladı ama oda yanlış anladı şimdi kim eve gelip bakacak bilmiyorum yinede Allah devletimize zeval vermesin ama ben derdimi bi şekil anlatırım Derdini anlatamayacak insanlar vardır muhakak lütfen biraz hassasiyet lütfen
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    Çalışmalar bitti deniyor ama hala şiddetli depremler oluyor...acaba bu artcilar hafif hasarlı yapılara zarar vermiyor mu...biraz acele olmadimi...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Canımız bu kadar ucuz malesef. Bir çekiçle koca şehri kontrol ettiler itiraz süreci tamamen bitince başlayacak diyorlar itiraz etmeyen olmaz herhalde ayrıca basın yayın organları da elini taşın altına koyup bir çekiç ile bina kontrolü yapilirmi diye haber yapmalı 96 da başlanan binamıza 2000 yılı gibi oturmaya başladık 3 büyük deprem gördü ve az hasarlı teşhisi konuldu bir çekiç ile artçı depremlerin de haddi hesabı yok aileme yaşadığı evde birsey olursa ben hayatta kalırsam sebep olan kim varsa gerekeni yaparım canım pahasına
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ramo (1 yıl önce)
    Evim 30 yaşında. İkinci depremden sonra hasar tespit çalışması yapılmış. Bina boşken. Koridora bakıp az hasarlı vermişler. Oysa bahçeden dolanıp arkaya baksalardı kolonlardan birisinin epeyce hasar aldığını görürlerdi. Evlerin içini de daha bilmiyoruz. Ayrıca tespitlerden sonra en az 7000 deprem daha oldu ki 6 ve 5 ın üzerinde yüzden fazla oldu. 4 küsürleri saymıyoruz bile. Bu tip binaların tekrar denetlenmesi gerekli. Vebali kimin olacak bu kadar canın. Elazığ depreminde Malatya da az hasarlı verilen bina bu depremde yerle bir oldu. İki öğrencim vefat etti. Kardeşleri de aynı şekilde. Hala depremler şiddetle sürerken bu ne acele..
    %87
    %13
    Yanıtla
  • can (1 yıl önce)
    Bizim binanin kiris ve kolonlari saglamdir,binamiz 4 kat yikilmadi ayakta ,hasar tesbit ekibi hasar tesbitine gelince,binada kimse yok daire sahipleri il disinda hasar tesbit ekibi cavusoglu muhtarina sorar bu bina hasarlimi cevap agir hasarlidir,ve hasar tesbit ekibi vatandas beyani der ve kayda girer. Binamiz e devletten agir hasarli olarak gorunuyor ve Boztepe cad.NO :86 nolu binamiz vatandas beyani ile agir hasar kaydi ile e devlete yazilir.
    %13
    %87
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bizim ev Bodrum'a doğru çökmüş kolonlar patlamış az hasarlı diye geçmişler resmen bu depremde ölmediniz diğerinde ölürsünüz diyorlar Suriyelilere gelince biz can derdindeyiz adamlar evleri yağmalama derdinde bizzat şahit oldum
    %90
    %10
    Yanıtla
  • can 5354415834 (1 yıl önce)
    Bizim binada kolon ve kirisler saglam baktik.duvar catlaklari var kapi kilitli iceri girmek mumkun degil ve 4 katta suanda il disinda kimse orada bulunmuyor.Hasar tesbit ekibi hasar tesbitine gelir binaya giremez ve cavusoglu muhtarina sorar binanin durumunu muhtar agir hasarli olarak beyan eder ve hasar tesbit ekibi vatandasa soruldu Boztepe cad 86 numara agir hasarli diye e devlete rapor eder.e devletimizde vatandas beyani diye geciyor.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Bu ekiplere asla inanmıyorum. Gündüzbey de Annannemin evine az hasarlı demişler. Evin halini görseniz buraya gözleri görmeyen bir elemanın elleriyle yoklayarak ancak az hasarlı diyebileceğini düşünürsünüz. Evin duvarlarının çoğu yok. Yığma bina. En ilginç yanı birkaç gün sonra gelen ekip bu eve girilemez heran yıkılabilir diye eşya yardımı yazıyor. Az hasarlı diyen ekibin kararına hayret ediyorlar. Sanırım başka söze gerek yok.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Gergerli (1 yıl önce)
    Elazığ depreminde Malatya'da tüm binalar hasar tespiti yapıldı ve az hasarlı verdiğiniz binalar şu an herkese mezar oldu Şu an bile yine az hasar verip geçiyorsunuz bu denetimi doğru bulmuyorum detaylı denetim istiyoruz
    %93
    %7
    Yanıtla
  • dursun (1 yıl önce)
    Zemin ve bodrumdaki kolonlara bakarak 10 dakika bakarak hasarsız veya az hasar verdiler. Ama asıl hasar 2. ile 5. katlarda var. Detaylı incelemede bir o kadar daha ağır hasarlı binalar çıkacak. Benim binanın dışında bodrumunda hasar az ama 2. kattaki dairemde kolon ve kiriş çatlağı var. Tavanlar çatlamış. İnşaat demirleri görünüyor. İtirazımızı yapacağız inşallah sıradaki depremde mezarımız olmaz.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Eski Malatyalı (1 yıl önce)
    Suriyelileri gönderirseniz tüm ülkede fiyatlar düşer. Akıl alır gibi değil milyonlarca insanı getirdiler kontrolsüz tüm şehirlere yayıldılar. Yetmedi afganlari doldurdunuz, Özbek , Iraklı vs saymıyorum bile. Yeter artık yeter. Milletimiz bir gözünü açsın artık yeter.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ne guzel demissin kardesim Milletimiz bir gözünü açsın artık yeter. Keske ama cok umudum kalmadi, eskiden fakir ama yinede mutlu,gelecege umutla bakan bir toplumduk. simdi hem fakir hem ahlaksizi cok , hemde mutsuz umutsuz bir toplumuz
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hepsi çoktan vatandaşlık aldı , göçük altından çıkarılan kadının parmağındaki yüzüğü çalan din kardeşlerimiz.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Halim (1 yıl önce)
    Benim aklım almıyor varsa uzman arkadaş açıklasın. On binlerce binayi nasil 2 günde kontrol edip hasarsız , veya oturulabilir raporu veriyorsunuz. Yahu arkadaş bu ülkede bizim can guvenligimiz yok mu ?? Ha bu arada kiralik ev ve fiyat artışının önüne geçmek istiyorsanız kaç yıldır besledigimiz Suriyelileri gönderin artık. Suriyelileri başımıza musallat ettiniz. Bıktık sizin yanlış kararlarınizds
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Nur (1 yıl önce)
    İnşallah verile kararlar doğrudur. Öyle göz atıp verilmemiştir. Zira insanlar yine canlarını emanet edecek evlerine
    %95
    %5
    Yanıtla