- Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Vali Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır, engelli vatandaşlar ve aileleriyle yemekte buluştu..
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engellilere yönelik bir program düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayı’nda düzenlenen programa Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ziya Kesriklioğlu ile kalabalık davetli topluluğu katıldı.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Engelliler Koordinasyon Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen programda, protokol üyeleri engellilerle görüşerek hasbihal etti. Yemek ikramının yapıldığı programda bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, tüm engellilerin Dünya Engelliler Gününü kutladı. Büyükşehir Belediyesi olarak her gün engellilerin yanında olduklarını vurgulayan Başkan Çakır, “Zaman zaman engelli kardeşlerimizle bir araya geliyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü gibi belirli günler bir araya gelmek için birer vesile yoksa sadece bir günün bir anlamı yok bizim için. Aslında her günümüz engellilerle kaynaştığımız günlerdendir” dedi.
Zihinlerdeki engellerin kaldırılması önemli
İnsanların zihnindeki engellerin kaldırılmasının önemine değinen Başkan Çakır, fiziki yapılaşmalarda, caddelerde-sokaklarda, bina girişlerinde, kurumlarda her türlü farklı engelli kardeşimizin önüne bir engel konulmamasının temel amaçları olduğunu anlattı. Başkan Çakır, yaptıkları çalışmalara değinerek şöyle konuştu:
“Bir yandan engelli kardeşlerimizin eğitilmesi, topluma kazandırılması; kendilerini ifade edebilmeleri, kendi yeteneklerini geliştirmeleri üzerine bizler de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabiî ki bu günler bizleri bir araya getiriyor. Biz aslında birçok günü, açılışı, töreni, fuarı bahane ederek bir araya gelmiş oluyoruz. Bir araya geldiğimiz zaman da engellilerimizle en azından onların hal-hatırlarını sormak, onların istek ve taleplerini duymak, istişare etmek için bizlere fırsat olmuş oluyor. Buradaki engelli kardeşlerimizin çoğu belediyemizle irtibatı olan kardeşlerimiz. Büyükşehir Belediyesi bizde şu an farklı engel gruplarından 1700 kayıtlı engelli kardeşimiz var, Bu kardeşlerimizle ilgili programlar geliştirildi. Malatya’daki tüm engelli kardeşlerimizin kayıt altına alınarak bir haritanın oluşturulması çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.
EKPSS Kursları düzenliyoruz. Kitapları ücretsiz dağıtıyoruz. Bugüne kadar 500 engelli kardeşimiz bu kurslardan yararlandı. Ve bu kardeşlerimizin 250’si kadro alarak memur oldu. Bu bizleri gururlandırıyor. Aynı zamanda bu kardeşlerimize engelli haklarından; karşılaşmış oldukları sıkıntılara kadar bilgilendirme, bilinçlendirme eğitimleri de veriliyor. Aynı şekilde İŞ-KUR’la yaptığımız kendi işini kurabilmenin ilk adımı kapsamında 120 engelli kardeşlerimiz de sertifika alarak kendi işlerini kurma noktasında sertifika almış oldu. Bunun yanında düzenlemiş olduğumuz kurslarımız var. İşaret dili olsun, bilgisayar işletmenliği, bilgisayarlı muhasebe, ev tekstili, Osmanlı minyatür sanatı gibi farklı alanlarda becerisine göre engelli kardeşlerimizin tercihlerine göre de bu kurslara katılma imkânları oluyor. Yine aynı şekilde bu kurslarda üretmiş oldukları o güzel ürünleri de Malatya Kent Konseyimizin İnci Çeyiz Mağazasında satışını gerçekleştiriyoruz. Tabi bunların hiçbiri aslında bizim için yeterli değil. Bunları her geçen gün artıracağız.
Şu an engellilerimiz için 3 minibüsümüz hizmet veriyor. Bu hizmetten faydalanan 570 kardeşimiz var. Önümüzdeki yıl inşallah 1 minibüsü daha alarak hizmete sunacağız. Böylece daha yoğun hizmet etme fırsatını yakalamış olacağız. Bununla birlikte 139 adet akülü, 152 adet manuel olmak üzere engellilerimizin ihtiyaçlarına uygun araç dağıtımını da bugüne kadar gerçekleştirdik.
Şeyhbayram Mahallemizde engellilerimize yönelik geçtiğimiz aylarda açmış olduğumuz spor ve yaşam merkezimiz var.”
Engelsiz Yaşam Merkezi müjdesi
Engelsiz Yaşam Merkezi projesi geliştirdiklerini belirten Başkan Çakır, “İçinde konferans salonu, yüzme havuzları, kafeteryası, spor parkı, sınıf ve atölyelerinin olduğu bir kompleks, kapsamlı bir projemiz var. İnşallah bölgemizdeki en büyük tesis olacak. Bu ay içinde birinci kısmın ihalesini yapıyoruz. İnşallah tamamının ihalesini de 2017 yılının başlarında yapmış olacağız. 2017’de inşallah büyük bir kompleksi, Engelsiz Yaşam Merkezini, engellilerimizin her alanda istifade edeceği bir tesisin temelini atmış olacağız” açıklamasında bulundu.
Başkan Çakır, Vali Mustafa Toprak başta olmak üzere tüm katılımcılara davetlerine icabetlerinden dolayı teşekkür etti.
Vali Toprak’tan Başkan Çakır’a tebrik
Vali Mustafa Toprak da yaptığı konuşmada 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlayarak, “Bu vesileyle bir kez daha İlimizdeki tüm engelli bireylerin daha iyi yaşam bulması ve hayat standartlarının yükselmesi noktasında yerel yönetim olarak yaptıkları ciddi çalışmalar dolayısıyla hem Büyükşehir Belediye Başkanımızı hem değerli çalışma ekibini de tebrik etmek istiyorum” dedi.
Devletin engelliler için aldığı önemli tedbirler var
Engellilerle ilgili yapılan yasal düzenlemelere değinen Vali Toprak, şöyle konuştu:
Vali Toprak, “Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilimizdeki tüm engelli bireylerimizin daha iyi yaşam alanlarına kavuşmaları ve hayat standartlarının yükselmesi noktasında yerel yönetim olarak ciddi çalışmalar gösteriyorlar. Bu çalışmalar nedeniyle hem Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve değerli çalışma ekibini de kutluyorum.
Şüphesiz ki devletimizin, hükümetimizin, bakanlıklarımızın engelli bireylerimizin daha iyi şartlarda yaşaması açısından almış oldukları önemli tedbirler var. Bu anlamda özellikle 2004 yılında çıkan ve 2005 yılında yürürlüğe giren engelliler kanunu çerçevesinde çok ciddi temel kanuni düzenlemeler yapıldı. bu düzenlemeler esas alınarak daha sonraki yıllarda gerek yerel yönetimler gerekse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ve illerdeki kuruluşları olmak üzere engelli bireylerimizin daha iyi yaşam şartları bulabilmeleri, huzurlu ve mutlu yaşayabilmeleri, eğitimden sağlığa, spordan kültüre, sanata kadar daha iyi eğitilmeleri adına önemli çalışmaları o kanun çerçevesinde başlattı ve yürütüyor.
Engelliliğin bir sonuç olmadığını ama engelliliğin hayata tutunarak sürdürülebilir ve sağlıklı yaşam olması adına, başta İl Valisi olmak üzere ben, Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilçe belediye başkanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, kamunun ilgili yöneticileri ve çalışanları hepimiz hep birlikte gayret gösteriyoruz.
Engellilerle ilgili oluşan sivil toplum örgütlerimizin ve diğer tüm sivil toplum örgütlerimizin, engelli bireylerimizin sorunlarına ve topluma yönelik yaklaşımlara aracı olması noktasında, bu olumsuzlukların olumlu noktalara evrilmesi ve çevrilmesi noktasında ciddi katkıları oluyor. Aramızda bulunan engelli sivil toplum örgütlerinin başkanları ve üyeleri de dâhil bu konuda karar alıcı ve yürütücü mekanizmalar arasındaki bu köprü görevini yerine getirmelerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.
Türkiye'de aslında dünya ülkeleri nüfusunun baktığımızda yaklaşık 12.29 yani tüm halkımızın yüzde 12.29 engelli bireylerden oluşuyor, zihnimizdeki, bakışımızdaki, görmemizdeki engelleri kaldırabilirsek, toplumla bütünleşmiş ve kaynaşmış tüm engelli bireylerimizi daha iyi şartlarda yaşama bağlayabiliriz. Onun için özellikle eğitimde, sağlıkta ayrıştırarak değil, ayrı mekânlar oluşturarak değil, daha ziyade bu anlamda toplumun tüm katmanlarını da engelli, engelsiz önemli değil hap birlikte bu kaynaştırma noktasında hareket ettirebilirsek, planımızı, programımızı buna göre yaparsak bu anlamda daha iyi şartlar sağlamış olacağız.
Engellilik hiçbirimize de uzak değil, belki hiçbirimiz engelliliği yanımıza getirmek, düşünmek istemiyoruz ama biraz sonra şuradan dışarı çıktığımızda ayağımız kayıp kafamızı bir yere vursak, bir ayağımızı kırsak bir engellilik durumuyla karşılaşabiliriz. Onun için biz zihnimizdeki engelleri kaldırarak, çevremize engelli, engelsiz manasında değil, toplumun tüm kesimlerini kucaklayıcı, sevgi ve hoşnutluk içerisinde çevremize bakışımızı olumlu bir şekilde yapabilirsek her şey daha güzel olacaktır.
İlimizde başta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, Büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz engelli bireylerimizin eğitimden sağlığa, spordan kültürel alana kadar her bir alanda yaşamlarını kolay kılıcı çalışmalar yapıyor.
Engelli bireylerimizin 365 güne yayılan ihtiyaçlarını, sıkıntılarını ve güzelliklerini sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde değil hep birlikte her gün yaşıyoruz ve yaşamaya çalışıyoruz. Bazı günler vardır ki özel günlerdir, öyle günlerde ihtiyaç ve sıkıntılar daha fazla gündeme getiriliyor, çözüm noktaları tartışılıyor.
Ama şundan emin olunuz ki Malatya'da tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve bu alandaki herkes engelli bireylerimizin daha iyi yaşam alanı bulması için elbirliğiyle gayret ediyor. Eksiklikler bizim eksikliğimiz, kontrol ve denetimlerle, sizlerin bize sivil toplum örgütlerimiz ya da direk olarak ulaştırdığınız problemli alanları da ahlakımızla, vicdanımızla birebir yaşayarak hep birlikte burada bunları müzakere ederek sonuçlandırmaya çalışıyoruz.
Hepinizin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü tebrik ediyor, sizlere sağlıklı, sıhhatli, huzurlu, güzel yaşam ve gelecek, beynimizin ve zihnimizin içerisinde var ise engellerin kalktığı engelsiz bir yaşam, bakışımızın sevgiyle, saygıyla, kardeşlikle bütünleştiği güzel günler diliyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da sizleri bizlerle burada buluşturduğu için teşekkür ediyorum.”dedi.
Yemek ve konuşmaların ardından engelli vatandaşlarla ve aileleri ile bol bol sohbet eden Vali Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır, hatıra fotoğrafı çektirip sorun ve taleplerini dinlediler. Vali Toprak, sorunlarının çözümü konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü yetkililerine gerekli talimatları verdi.
Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com