SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya'da İlk Gazete 100 Yıl Önce Yayınlandı

Malatya'da İlk Gazete 100 Yıl Önce Yayınlandı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya basın tarihi ile ilgili çok sayıda araştırma ve çalışma yapan,Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya’nın Malatya’da basın faaliyetlerinin başlamasının 100. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “19 Ekim 1923 tarihinde Osmanlıca harflerle basılan, “Malatya” gazetesi ile başlamış, takip eden 100 yılda 300’ün üzerinde gazete ve dergi yayımlanmıştır” dedi.

Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya, 19 Ekim 2023 Perşembe günü, Malatya’da basın faaliyetlerinin başlamasının 100. yılı olduğunu belirterek, Malatya’da ilk gazete yayımının 19 Ekim 1923 tarihinde Osmanlıca harflerle basılan, “Malatya” gazetesi ile başladığını kaydetti.

Malatya’da yerel gazete konusunda önemli bir arşive sahip olan   Kızılkaya mesajında şu ifadeleri kaydetti:

 “Gazeteler, kamuoyu için önemli bir haber kaynağı ve denetleme organı olmasının yanında, yayımlandıkları döneme ışık tutan önemli kaynaklardır. Günlük olarak yayımlanmalarından dolayı dönemin tüm siyasal ve toplumsal olaylarına ilk kaynak olma özelliği taşırlar ve yayımlandıkları döneme ait zengin öğrenme ortamları sağlarlar. Özellikle de yorum içermeyen günlük haberler, olaylar ile ilgili ayrıntıların yer aldığı geçerli ve güvenilir birer kaynak ve belge olma özelliğini taşırlar. 

Bir başka deyişle; gazetelerin işlevi sadece okuyucularına günlük haber ve yorum iletmek değildir. Gazeteler yarın için “Dünün Yazılı Tarihi” olma özelliğini taşırlar. Bu bağlamda yayımlandıkları günden itibaren birer tarih belgesi haline gelmiş ve yayımlandıkları döneme dair güvenilir ve geçerli bir kaynak olmuştur. Gerçekten de süreli yayın organları, geçmişi günümüze bir arşiv belgesi olarak aktarabilirler. Bu nedenle de bilimsel anlamda tarihin kaynakları arasında yer alırlar. Bu durum Malatya tarihi açısından da geçerlidir.

Malatya’da ilk gazete yayımı 19 Ekim 1923 tarihinde Osmanlıca harflerle basılan, “Malatya” gazetesi ile başlamış, takip eden 100 yılda 300’ün üzerinde gazete ve dergi yayımlanmıştır. Malatyalılar, 19 Ekim 1923 tarihinden itibaren ve bugüne kadar hiç kesintiye uğramadan, basın aracılığı ile şehrin, ülkenin ve dünyanın farkında olmuştur.

Malatya basını, bugün 100 yaşını tamamlamış ve bu 100 yıllık süre içerisinde haberciliğin yanı sıra, şehrin birçok önemli sorununun çözümüne katkı sağlayarak 4. erk olma gücü ile toplumsal yaşamın merkezinde bulunmuştur.

6 Şubat 2023 günü, eşi benzeri görülmemiş bir felaketi yaşayan bu şehrin her zamankinden daha fazla “Gerçek” gazetecilere ihtiyacı vardır. Sorunların tespiti, çözüm yollarının aranması ve bu sürecin her anının kontrolü, ancak aklında gazetecilik yapmaktan başka bir şey olamayanların çabaları ile mümkün olacaktır. Bu şehir özel teşebbüsü ile, kurumları ile,  STK’ları ile, yani elbirliği ile gerçek gündemi okuyucularına taşıyan ve takip eden, yerel basına destek çıkmalıdır. Bu sadece basın kuruluşlarının ve çalışanlarının değil, bütün şehrin yararına olacaktır.

Yaşadığı büyük deprem felaketinin ardından geçmişi ile bağ kurmakta zorlanan bu şehir, bu etkiyi bir nebze de olsa hafifletmek için yerel basının kent kültürünü önceleyen yayınlarına ihtiyaç duymaktadır ve bu yayınlar da yapılacaktır.

100 yıldır bu kentin kamuoyunu bilgilendiren, ömürlerini bu mesleğe adamış ve günümüzde artık hayatta olmayan onlarca gazeteciyi bu vesile ile saygı ve rahmetle anıyorum. 

Basın öğrenirse kamuoyu öğrenir."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Fikri Demirtaş (1 yıl önce)
    Araştırmacı - Yazar Nezir Kızılkaya'dan yine arşivlik bir yazı okudum. Kalemine yüreğine sağlık. Malatya Haber.com Malatya'nın tarihi kültürel değerlerine sahip çıkıyor. Güzel araştırmacı yazarlarla yer vermesi takdire şayan. Kutluyorum. Arap alfabesi harfleri ile Türkçe yazılı Malatya gazetesi. Gazetenin başlığı ve kısa okuma ; İkinci yıl Malatya 1339 (M.1921) Sahib imtiyaz Osman Hilmi İdarehanesi :Yeni Şirket Hanında Daire-i Mahsusa Nüshası 5 kuruş Son haberler 25 kanunuevvel 1340 Sütunlaraki başlık pahalılık, Son okuma
    0
    0
    Yanıtla
  • Latif (1 yıl önce)
    Şimdilik haftada bir intişar eder , siyasi, dini, ilmi, fenni, iktisadi bir gazetedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut Tozal (1 yıl önce)
    Hicri: 28 Cemaziyelevel 1343 Rumi: 25 Kanun-u Evvel 1340 Miladi: 25 Aralık 1924 Perşembe gününe ait bir gazete
    0
    0
    Yanıtla
  • Nadir (1 yıl önce)
    Bu eserleri www.osmanlicagazeteler.org sitesine yükleyin çevirelim hem Malatya'daki o donem hakkında bilgi sahibi oluruz hemde herkes okuyabilir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat Bilmez (1 yıl önce)
    Bu ilk basımda neler yazılmış keşke tercümesini de bulup okusaydık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gazetede bugünde fazlasıyla mustarip olduğumuz pahalılıktan ve zamlardan bahsediliyor. Ajans haberleri kısmında değişik vilayetlerdeki bir kısım olaylardan ve ayrıca milletvekili seçimlerinden bahsediyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gabar da bulunan petrol rezervinden bahsediyor. Adıyaman da ki jelibon rezervinin Avrupayı çatlattığını yazıyor. Akdenizdeki doğalgazın bulunması sebebi ile kapı ve pencereyi açabileceğimizi yazıyor. Zamları dış güçlerin yaptığını v.s.
    %100
    %0
    Yanıtla