Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'nde, Mayıs ayında kurulan seralarda yetiştirilmeye başlanan karanfillerin hasatları düzenlenen törenle yapıldı. Bu arada il merkezinde de üretimin geliştirilmesine yönelik bir toplantı düzenlendi.
İLK HASAT..
Doğanşehir İlçesi'nde bir dönüm arazi üzerine kurulan 2 adet serada yetiştirilen karanfillerin kesimi için yapılan törene Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, Akçadağ ve Doğanşehir Kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Öznur Çalık ve işadamlarıyla çok sayıda ve davetli katıldı.
İşletmeciliğini Ergun Erdemir'in yaptığı karanfil serasındaki törende konuşan Vali Daşöz, "Kesme çiçekçilik işine 7 yıl önce Isparta'da başladık. Aynı heyecanı burada da görüyorum. Bu işin asıl yeri Antalya ve İzmir'dir. Malatya'yı da bu iller arasına katmak istiyoruz. Kayısıya alternatif değil ama kayısının yanında sürekli gelir getirecek bir iş sahasını faaliyete geçirmek için uğraşıyoruz" dedi.
Ekolojik açıdan Doğanşehir'in kesme çiçekçilik yapmaya uygun olduğunu ifade eden Vali Daşöz, "Üreticilerin ve girişimcilerin bu alanlara yönelmesini arzu etmekteyiz. Karanfilleri ilk önce ülke içinde pazarlayacağız. Daha sonra Amerika ve İngiltere gibi ülkelere ihraç edeceğiz. Amacımız yaklaşık 10 bin kişiye iş imkanı sağlamaktır" diye konuştu.
Törende daha sonra ilk olarak Vali Daşöz, karanfil kesimi yaparak hasat çalışmalarını başlattı.
MALATYA'DAKİ TOPLANTI..
Malatya'da kesme çiçek üretiminde verim elde edilince, bu üretimin yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatıldı.
Tarım İl Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Cengiz, Yeşilyurt Kaymakamı Serdar Cevheroğlu, Battalgazi Kaymakamı Mehmet Eriş, İl Genel Meclisi Başkanı Bekir Çelik, Özel İdare İl Sekreteri Ali Kazgan, İl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, AKP MKYK Üyesi Öznur Çalık, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Eren, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim görevlisi Dr. Süleyman Kazaz ve tarım teşkilatı çalışanları katıldı.
Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, 7 yıl önce Isparta Valiliği'nin başlattığı kesme çiçek projesi çalışmalarını Malatya'da da başlattıkları ve iyi verim alındığını belirterek, "Artık kayısı fidanı dikmemeliyiz. Kayısıda doyum sağlanmış durumdadır. Kayısıdan kat kat daha fazla geliri olan kesme çiçekçilik konusunda yatırım yapılmasını istiyoruz. Üretilen çiçeklerin tamamı Hollanda, Almanya, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilecek. Kesme çiçeğin esas üretim yeri Antalya'dır. Ancak Antalya'da Mayıs-Aralık dönemi arası üretim olmadığı için bu boşluğu biraz tamamlarız diye düşündüm. Yayla şartlarında üretim yapılıp, Battalgazi, Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerinde seralarda yaptığımız üretimde başarı elde edildi" dedi.
Kayısı dışında alternatif ürünlere yönelinmesi gerektiğini kaydeden Vali Daşöz, "Silifke böğürtleni ve kurutmaya müsait siyah erik üretimi için de çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise İspanya'nın kesme çiçekten yılda 12 milyar dolar kazandığını belirterek, bu çalışmayı Vali'nin tavsiyesiyle başlattıklarını söyledi. Güldal, "Geçen Mart ayında kesme çiçek çalışmasına seralarda başladık. Üretimde başarılı olduk, yatırımda da başarılı olmak istiyoruz. Bu nedenle müteşebbislere ihtiyaç var" şeklinde konuştu.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim görevlisi Dr. Süleyman Kazaz da, Türkiye'deki çiçek yetiştiriciliği hakkında katılımcılara bilgi verdi.